Cel mai bun tort din lume/ The best cake in the world

Inchideti ochii.

Imaginati-va cel mai pufos blat posibil, atat de insiropat incat se topeste in gura inainte sa va ganditi macar sa il mestecati.

Imaginati-va o revarsare coplesitoare de sirop caramelizat cu o puternica aroma de rom, invadandu-va simturile.

Imaginati-va o crema intensa si naravasa, dar neasteptat de usoara, dulce exact atat cat trebuie.

Apoi, deodata, de neunde, o explozie inimaginabila de dulce-acrisor cu gust de visina din dulceata.

Acum deschideti ochii. Faceti cunostinta cu cel mai bun tort din lume.

 

***

Mama este unul dintre cei mai talentati cofetari-patiseri pe care ii cunosc. A avut talentul asta dintotdeauna, iar cand eram mica la noi acasa se faceau cele mai complicate si desavarsite prajituri (ce pacat ca pe vremea aia nu ma interesa subiectul!). Desi era experta in torturi diplomat si alte minunatii aromate, desertul meu preferat a fost, invariabil, clatita umpluta cu zahar. I know, right? Asta pana cand, intr-o zi, a facut un tort de cacao cu visine din dulceata. De la prima lingurita am stiut ca am gasit tortul vietii mele si de atunci, zeci de ani la rand, la orice ocazie festiva foloseam toate armele santajiste din dotare ca mama sa faca numai acest tort. Niciodata nu am reusit sa ma satur de el, iar cand Bodgan m-a intrebat care e desertul meu preferat mi-am dat seama cu stupoare ca cea mai importanta reteta a vietii mele nu se afla pe blog!

Ingredientele folosite nu pot fi mai ordinare :) Cacao, unt, faina, lapte, rom… amintiti-va ca ne aflam in perioada comunista, cand nu exista mascarpone, extract natural de vanilie sau alte fitosenii. Nici aspectul nu-i cine stie ce, dar in el am depozitat, de-a lungul anilor, toate bucuriile, sperantele si zambetele mele, impreuna cu cel mai important lucru din lume: iubirea mamei. Sper sa va placa si sa va incante la fel de mult cum a facut-o pentru mine toata copilaria mea.

Ingrediente pentru tort de cacao cu visine din dulceata

Blat clasic de tort (reteta AICI)

Crema: 4 oua, 250 g zahar, 100 g cacao, 1 lingurita coaja de lamaie, rom in exces, 5 linguri de faina, 1 litru de lapte si 100 g unt

Sirop: 300 g zahar, rom, 800 ml apa fierbinte

Visine din dulceata

1. Pregatim blatul de tort cu o zi inainte de ansamblarea tortului: se va intari putin si va absorbi mai bine siropul. Il taiem in trei felii.

2. Pregatim siropul: intr-o craticioara, la foc mic, punem zaharul la fiert impreuna cu cateva linguri de apa. Lasam sa se caramelizeze (mai intai se va strange, dar nu panicati, se topeste el singur), iar cand capata o culoare aurie frumoasa adaugam apa fierbinte, in trepte, sa nu sara pe noi. Lasam sa se raceasca complet.

3. Pregatim crema. Cu ajutorul mixerului, se bat ouale intregi cu zaharul pana isi schimba culoarea si dubleaza volumul. Adaugam cacao, lingura cu lingura. Impartim laptele si faina in doua portii, pe care le incorporam pe rand in compozitie: intai jumatate din cantitatea de faina, apoi jumatate de litru de lapte, apoi restul de faina si in final laptele ramas.

4. Punem crema obtinuta intr-o cratita, la foc mic, si mestecam incontinuu. Dupa ce a inceput sa se ingroase, continuam sa o coacem aproximativ un sfert de ora. Spre sfarsit adaugam coaja de lamaie si romul, amestecam bine. Dupa ce stingem focul se adauga untul, pe care il incorporam cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn. Impartim crema in trei parti: doua pentru umplere, una pentru acoperirea tortului.

5. Insiropam bine prima felie de blat. Cand zic insiropam, zic ca siropul trebuie sa inceapa sa curga din blat, iar daca apasati cu degetul sa iasa afara. That’s how much. Adaugam crema calda, intindem bine, iar deasupra asezam visinele din dulceata. Procedam la fel si cu restul feliilor. Invelim tortul cu a treia portie de crema si dam la frigider cateva ore.

Noi pe asta nu l-am insiropat prea mult, pentru ca mami a gresit cantitatile de sirop. Da, este o co-productie: eu cu blatul, mama cu crema :) C’est la vie, se mai intampla; tot cel mai bun tort din lume ramane.

 

Love and sour cherries,

Andie

Close your eyes.

Imagine the fluffiest cake ever, so juicy and moist that it melts in your mouth before you can even chew it.

Imagine an overwhelming spill of rum-flavoured caramelized syrup, invading all your senses.

Imagine a thick, naughty cocoa cream, yet unexpectedly light, perfectly sweet.

And then, out of nowhere, a powerful sweet-n-sour explosion of confiture sour cherries.

Now open your eyes. Meet the best cake in the world.

 

 

***

The ingredients for this cake are simple, yet combined they perform magic. I grew up eating this cake, and to this day, I can never say I had too much of it. The whole secret with it is to absolutely exaggerate with the syrup.

Ingredients for cocoa cake with confiture sour cherries

Basic cake (recipe HERE)

Cream: 4 eggs, 250 g sugar, 100 g cocoa, 1 tsp lemon zest, rum, 5 tbs flour, 1 l milk and 100 g butter

Syrup: 300 g sugar, rum, 800 ml hot water

Sour cherries from a jar of confiture

1.Prepare the cake one day before the assembly: it will harden a little to better absorb the syrup. Cut it in three slices.

2. Prepare the syrup: in a saucepan (low heat), boil the sugar with a couple of tbs water. Let it caramelize and when it turns goldish, pour in the hot water, but easy, make sure you won’t get burnt. Let the sugar dissolve, then remove from heat and leave cool completely.

3. Prepare the cream: whisk the eggs and sugar until light and fluffy. Add the cocoa, spoon by spoon. Add half the flour, stir, add half the milk, stir, then the other half of the flour and milk.

4. Pour the cream into a saucepan (low heat) and stir continuously. After it starts to thicken, continue baking for about 15 min. Towards the end, add the lemon zest and rum, mix well. After removing from heat, add the butter and incorporate with a wooden spatula. Divide the cream in two: a part for filling the cake layers, a part for covering the cake.

5.  Now, the important part. Start pouring the syrup on the first cake layer; you have to reach that point when, if you press it lightly with your finger, syrup will start pouring out. That’s how much. Add the hot cream, level, sprinkle with sour cherries, then top with the second cake layer and repeat; the same for the final cake layer. Cover with the remaining cream and cool for a couple of hours.

That’s it. Now you have the best cake in the whole world.

 

 

Love and sour cherries,

Andie