Tort cu fructe de padure si mascarponeMascarpone and forest fruit cake

10

Luni seara m-a sunat Anuta cu o mare intrebare: pot sa fac un tort pana a doua zi, pentru ziua sotului? Ii plac mult fructele de padure! Eu.. ce sa zic: pot! Pentru ca pot! Si uite-asa, intr-o viteza maxima, m-am pus pe improvizat tort cu fructe de padure: sa fie gustos, usor dar bun si in acelasi timp sa se compuna repejor, ca n-aveam timp de asteptat! Trebuie sa va avertizez ca nu e neaparat tortul cel mai ieftin, dar pentru o aniversare speciala merge! El se compune din doua blaturi coapte separat: unul de ciocolata si unul de vanilie, iar intre ele un strat de o palma de crema de mascarpone cu piure de fructe de padure. Pe deasupra este ornat cu un pat de ganache de ciocolata si apoi iara fructe de padure. Dar sa lasam vorbele goale si sa trecem la actiune.

Pentru o tava de 22 cm am folosit un blat de vanilie de 3 oua, dupa reteta de AICI. Singura precizare in plus fata de reteta mea anterioara, este ca am amestecat semintele unei pastai de vanilie cu zaharul, bine de tot, in asa fel incat sa nu ramana grupate, si apoi am procedat conform tutorialului susmentionat. In aceeasi tava am purces la facutul blatului de cacao.

Tort cu fructe de padure si mascarpone

Ingrediente

    Blatul de cacao
  • 1 pachet de unt (200g), la temperatura camerei, taiat cubulete
  • 165 g zahar alb
  • 3 oua
  • 225 g faina alba
  • 2 lingurite de bicarbonat de sodiu
  • 35 g cacao
  • 125 ml lapte
  • Crema de mascarpone si fructe de padure
  • 2 cutii de mascarpone (400 g)
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 g cream of tartar
  • 5-6 linguri de zahar pudra, cernut, sau mai mult, in functie de cat de dulce vreti sa fie
  • 800 g fructe de padure (congelate sau proaspete), din care:
  • 8 linguri de fructe de padure, pentru piure
  • restul pentru incorporat in crema si ornat
  • 3 linguri de rom
  • Sirop
  • 1 lingurita de miere
  • 1 cana de apa (250 ml)
  • 3 linguri de afinata/rom
  • Ganache de ciocolata neagra
  • 1 ciocolata neagra peste 80% cacao (80-100g)
  • 1 lingurita de ulei de canepa

Metoda

  1. Nu o sa va vina sa credeti, dar blatul de ciocolata se face intr-un mod foarte neconventional: se pun toate ingredientele claie peste gramada intr-un bol mare si mixam cu telul pe o viteza foarte mica, pentru ca altfel ne umplem de prafuri, pana se incorporeaza cat de cat ingredientele.
  2. Apoi marim viteza si mixam pana cand amestecul isi schimba culoarea si devine usor pufos. Dam la copt in tava unsa cu ulei si faina/tapetata cu hartie de copt, la foc moderat (gas 3), timp de o ora.
  3. Crema se face si mai simplu: mixam mascarponele cu zaharul cat sa se transforme intr-o pasta. Separat batem bine de tot frisca, la sfarsit incorporam si cream of tartar, apoi o adaugam la mascarpone. Cream of tartar asta e foarte importanta, pentru ca are rol de sustinere al cremei, tinand cont ca va fi pusa in strat foarte gros intre cele doua blaturi.
  4. Daca nu aveti, puteti folosi amidonul de porumb, in felul urmator: amestecati doua linguri de amidon cu romul pana obtineti o pasta omogena; turnati-o peste piureul de fructe si puneti pe foc, mestecati pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Lasati la racit si abia apoi incorporati in frisca si mascarpone, si rugati-va sa reziste :)
  5. In mini-chopper/blender mixam bine cele 8 linguri de fructe de padure pana obtinem un piure, pe care il adaugam in crema impreuna cu romul. EVIDENT, in tot timpul asta puteti sa gustati: daca va place crema mai dulce sau mai acrisoara, mai adaugati zahar, respectiv fructe.
  6. La final, puteti adauga restul fructelor de padure intregi, incorporandu-le in crema cu ajutorul unei spatule.
  7. Siropul e simplu de realizat: amestecati lingurita de miere in apa calduta pana se dizolva complet, apoi adaugati afinata/romul. Este obligatoriu ca siropul sa sa raceasca complet inainte de a fi folosit.
  8. Ganache-ul se prepara prin topirea gradata si la foc foarte mic a ciocolatii impreuna cu uleiul de canepa, intr-o craticioara de sos. Sa nu fie focul mare, ca fierbe si vi se strica.
  9. Inainte de a fi folosite, blaturile si siropul trebuie sa se fi racit complet! Mai mult, este de preferat ca blaturile sa fie facute cu o zi inainte, pentru a se invechi.
    Montaj
  10. Nivelam blaturile: veti vedea ca blatul de cacao nu se va coace drept, ci se va umfla mai mult la mijloc. Cu ajutorul unui cutit ii taiem capacul in asa fel incat sa aiba aceeasi grosime cu cel de vanilie si sa fie drept.
  11. In tava cu inel detasabil in care am copt cele doua blaturi asezam blatul de cacao. Daca dorim, il insiropam cu cateva linguri de sirop alcoolic, dar nu este necesar intrucat este gandit sa aiba deja o consistenta densa si usor umeda. Peste el turnam un strat de crema foarte gros (aproape o palma), pana aproape de marginea de sus a tavii. Rezervam o parte din crema pentru a acoperi partea de sus si lateralele tortului, si o pastram la frigider intr-o caserola ermetica. Avem grija sa asezam bine crema, sa nu fie goluri de aer, si o nivelam frumos.
  12. Peste crema asezam blatul de vanilie, pe care il insiropam bine, si-l acoperim cu alt strat de crema. Dam la frigider peste noapte, sau cel putin 4 ore.
  13. A doua zi scoatem usor inelul detasabil si cu ajutorul unei spatule acoperim cu crema doar blatul de deasupra, cel de vanilie.
  14. Pregatim ganache-ul, il lasam usor sa se raceasca (da nu prea mult, ca apoi se va intari si nu-l veti mai putea turna!), si il turnam pe marginile tortului. Ornam cu fructe de padure.
https://www.andie.ro/2012/03/14/tort-cu-fructe-de-padure-si-mascarpone/

Intrucat tortul a fost cadou, nu va pot prezenta o sectiune. Dar va las pe voi sa va imaginati. That always works wonders. Sper ca nu v-am plictisit cu descrierea. El de fapt e un tort relativ usurel de realizat, insa v-am dat eu toate detaliile ca sa ma asigur ca n-o dati in bara cu ceva.

Love and forest fruit!

 

10 COMMENTS

  1. Moama deci asta e ‘bestia’ de nu ma lasat pe mine in noaptea aia sa dorm!! Arata de zile mari!!! supeeerb! si dupa ingrediente imi ploua in gura ;) Zi faina Andreea!

    • Da. Acesta este porcul. Daca te ajuta cu ceva, a fost deja injunghiat, sacrificat si devorat, deci nu mai exista ca sa ne chinuie cu dulceturile, aromele si delicateturile lui. Am zis.

  2. sunt sigura ca tortul e super bun,dar am facut blatul si cred ca trebuie sa il arunc….se simte atat de tare o senzatie urata in gura de la bicarbonat:(
    nu poate fi mancat:(( fac maine alt blat fara bicarbonat!

    • Oh, the horror! Nu imi dau seama ce s-ar fi putut intampla, eu n-am avut problema asta niciodata! Incearca sa reduci cantitatea de bicarbonat, dar ma indoiesc ca de la asta e… poate anumite ingrediente au reactionat intr-un fel si au dat o reactie chimica aiurea? Ce rau imi pare mai fetita… mai ales ca noi facem reteta asta des…

  3. Bicarbonatul e prea mult in blat, in mod cert. Doua lingurite ?? In comert nu se gaseste frisca la 250 ml si nici mascarpone la 200 ci invers. Cream of tartar ce o fi oare ?

    • Buna Otilia, intr-adevar, acum, dupa un alt an de baking, 2 lingurite de bicarbonat mi se pare si mie mult. As pune probabil doar una. In ce priveste smantana, nu am scris niciunde sa pui o cutie de frisca, am spus 250 ml smantana pentru frisca, ca eu nu folosesc frisca la pachet, din aia vegetala. Mascarponele nu stiu ce gramaj avea la momentul respectiv, dar daca am zis 400 g, atunci eu cred ca e suficient ca si explicatie.
      In ce priveste cream of tartar, explicatii gasesti AICI.

    • Buna Monica, ai linkul catre blatul de vanilie chiar in text, deasupra retetei. Da click pe “AICI” acolo unde scrie “Pentru o tava de 22 cm am folosit un blat de vanilie de 3 oua, dupa reteta de AICI.”
      Amidonul de porumb nu este gelatina.

Leave a Reply to Antonina Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.