Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc/ French Meringue Buttercream

Cand am aflat ca am castigat concursul Kitchen Aid de Martisor organizat de Laura Laurentiu, am stiut din start care va fi prima reteta pe blog dupa descalecarea triumfala a lui Mr. Red in apartamentele mele imperiale, aripa de nord. Crema mea preferata de cupcakes, evident, cea pe care renuntasem s-o mai fac intrucat lui Braunie ii lua minim 45 minute de frecaneala glorioasa s-o inchege, timp in care imi lua foc in mana iar eu, ingrozita de scartaitul in faza terminala al motorului, ii promiteam cu cerul si pamantul ca “e ultima data, te rog, rezista!!” De fapt, asta e si unul din motivele principale pentru care mi l-am dorit atat de mult pe fortosul meu rosu, care aseara si-a aratat pentru prima data muschii de mi-au lesinat toate polonicele si spatulele de placere..! Elvis has entered the building!

Kitchen Aid loves Retetecalamama.ro

Dupa un week-end de nerabdare, cu imaginatia aprinsa si calcaiele in flacari, am demarat ieri in tromba catre sediul Bilancia din Corbeanca, unde ma astepta Lavinia Pana, membru in juriu si mult-prea-draguta-ca-sa-fie-adevarata. Ca sa ajungem la depozit, a trebuit sa trecem prin cash-and-carry, moment in care Lavinia ma pierduse printre rafturi.. aaa… ia uite ce tigaie! Duiuri! Posuri! Ce bol! Vaaai, ce farfurii incredibile! Aww… ce colorate-s paharele-astea! Mooamaa! Cutite profesionale! EVIDENT ca dupa ce l-am luat pe Mr. Red m-am proptit fix in magazin, ca deh, nu puteam sa plec de acolo cu mana goala! Mi-am luat tacamuri colorate, farfurii de portelan italienesc (erau la reducere 70% cred, dar mie mi-au placut la nebunie, le veti regasi in poze), un bol de un albastru perfect pentru vara, un platou de tort si multe alte nebunii si maruntisuri. Daca aveti drum prin Corbeanca, v-as sfatui sa va opriti la sediul lor, pentru ca preturile sunt mai bune decat ce am vazut eu in Selgros sau Auchan, de pilda. Si apoi… boom! Momentul mult asteptat…am pus mana pe el, l-am mangaiat, ne-am pozat, ne-am pupat, m-am facut de ras cu entuziasmul meu copilaresc si ranjetul tamp de fericire ce nu-mi putea fi sters de pe fata nici macar cu o lamaie super-acra, ne-am incarcat in masina si ne-am protapit direct in bucatarie.

Va spun sincer, intr-o prima faza mi-au tremurat izmenele pe mine, de parca m-ar fi pus cineva sa epilez inghinal un urs polar in calduri. Daca-l stric? Daca trag prea tare de bol? Daca nu-l asez cum trebuie? Daca nu instalez bine telul? Daca dau viteza prea mare? Dupa ce m-am prins ca-i facut din otel solid, nu din coaja de oua, s-a instalat prietenia. Am inceput usor, cu o portie de cupcakes cu ciocolata, am continuat lejer cu doua tavi de cupcakes cu vanilie si am culminat glorios cu … crema de bezea!

Ceea ce ne aduce la discutia initiala. Eu in cautarea cremei perfecte, care sa NU constea in unt frecat cu zahar si o lingurita de aroma, maximul de “le yuk-yuk” pe care mi-l pot imagina in materie de creme si care este, spre tristetea mea, regula generala folosita in State si UK in materie de cupcakes. Ce inteleg prin crema perfecta? Pai una suficient de cremoasa si fina incat sa reflecte fiecare dungulita a modelului dat de dui (varful de ornat), pufoasa, aromata si doar putin dulceaga, care sa reziste perioade importante la temperatura camerei si, nu in ultimul rand, care sa permita decorarea cu figurine de fondant (pentru ca stim ca fondatul se dizolva in contact cu cremele apoase, cu frisca, etc.). Nu va spun prin cate am trecut, cate creme au vazut fundul galetii de gunoi, cat unt am frecat, ba chiar am ajuns sa adaug si o lingura-doua de faina in ele pentru inchegare! Pana cand a aparut EA…

Crema visurilor mele are ca ingrediente principale si simple urmatoarele: albusuri de ou, zahar alb si unt 82% grasime. Daca veti face o cautare pe Goagale, probleme ma?, veti descoperi ca aceasta crema se poate pregati si in stil elvetian sau italienesc, insa acest lucru presupune a) incalzirea bezelei la bain-marie sau b) incalzirea siropului de zahar si turnarea lui in bezea la o anumita temperatura. Intrucat nu am termometru de zahar si nu vreau sa ma risc sa fac la ochi, eu am optat pentru metoda frantuzeasca (toate amestecate la rece), with a twist. Va explic si de ce.

In varianta originala a retetei pe care o propun, cantitatea de unt si zahar era aproape dubla. Asta pentru ca americanii, am concluzionat eu, au gusturi foarte diferite de noi: ceea ce noi am cataloga drept searbad si gretos, pentru ei e bun, si invers. Pai mama daca nu insiropeaza, daca nu taie din unt si zahar, lesina!! Nu vreau sa generalizez, deci nu-mi sariti in cap cu alte exemple, insa… generalizez, sa ma ierte americanii :) Cum ziceam. M-am holbat eu la reteta, m-am gandit, m-am sucit si apoi m-am hotarat sa las albusurile asa cum sunt, dar sa tai serios din zahar si unt, in asa fel incat sa pastrez pufosenia si sa elimin gretosenia. Cantitatile pe care vi le propun sunt absolut suficiente pentru decorat 12 cupcakes.

Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc (FMBC)

Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc (FMBC)

Ingrediente

  • 160 g albusuri de ou (sau aproximativ patru albusuri)
  • 90 g zahar
  • 150 g unt 82% grasime, la temperatura camerei, taiat cubulete
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 lingurita de aroma (extract de vanilie, rom, apa de trandafiri, etc.)
  • colorant (optional)

Metoda

  1. Se bat albusurile spuma cu praful de sare, pana formam o bezea foarte tare (ramane pe tel). Eu va marturisesc cu mana pe inima ca bezea mai bine batuta ca la Kitchen Aid n-am vazut pana acuma... si credeti-ma am batut ceva bezele la viata mea!
  2. In timp ce mixam, adaugam zaharul lingurita cu lingurita, pana se incorporeaza bine si se dizolva.
  3. Lasam mixerul pornit si, in timp ce el amesteca, adaugam cate un cub de unt. Lasam sa se incoporeze bine, si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
  4. Veti observa ca, incet-incet, bezeaua voastra se va transforma intr-o supa indescriptibila. Nu va lasati intimidati. Puteti continua sa mixati vreo 30-40 minute, pana se transforma in crema minunata pe care o vedeti in poze, iar voi va nenorociti mixerul, mainile si viata, sau puteti sa o luati pe scurtatura.
  5. Mixati inca vreo 10 minute sau pana se branzeste si apoi dati la frigider vreo 20-30 minute. Scoateti, turnati 1/3 din compozitie intr-un castronel mai mic si dati la microunde la putere maxima aprox. 1 minut jumatate- doua, pana fierbe. Turnati imediat amestecul fierbinte peste restul compozitiei si mixati la viteza maxima. In cateva minute e gata.
  6. Pentru cine nu stia, asa se dreg cremele de unt stricate. Sunt foarte, foarte rare cazurile in care nu se mai poate salva o crema de unt.
  7. Daca doriti, tot acum puteti adauga colorantul si aromele.

Notes

Nu va jucati cu untul. Luati 82% grasime, cea mai buna calitate, altfel riscati sa stricati definitiv crema.

http://www.andie.ro/2012/04/10/crema-de-unt-cu-bezea-in-stil-frantuzesc/

Inutil sa va spun ca, odata ce Mr. Red a intrat in actiune, crema asta s-a facut fara efort din partea mea. Ca nu am mai transpirat, implorat zeii sau folosit sudalme nepotrivite pentru urechile minorilor. Ca a trebuit sa ma bat cu iubi pentru locul de langa Kitchen Aid, ca se lipise de el ca adezivul si voia sa vada el exact cum mixeaza!! Ca este atat de iubit incat Pufu a primit reject cand a incercat sa-i roada cutia. My Red is all I ever wanted and more :)

Profit de ocazie pentru a multumi inca o data doamnei Laura Laurentiu, Laviniei Pana si lui Teo pentru ca au crezut in mine suficient de mult incat sa mi-l acorde pe mult-doritul Kitchen Aid. Doamnelor, dupa cum vedeti, cu ajutorul lui am reusit sa-mi duc cupcakesii la un cu totul alt nivel, lucru pentru care va sunt profund si etern recunoscatoare! Iar asta abia e inceputul..

Si sa nu credeti ca am colorat crema galben in mod intamplator! Nu… mergem la Emily’s Tea Party, se stie!

Love and french meringue buttercream!