Cum sa tratam tigaia de fonta/ How to season our cast iron pan

73

Acum ceva timp am primit de la draga de Andreea o minunata tigaie de fonta, neagra si frumoasa ca o bahiana inainte de carnaval. Demult imi doream un astfel de ajutor in bucatarie, intrucat stim bine ca teflonul este cancerigen (dar ce mai este necancerigen in ziua de azi?!) iar tigaia de ceramica nu pot sa spun ca m-a incantat in mod deosebit. Dupa ce m-am informat putin, am aflat ca fonta este nu numai un antiaderent natural, dar ca face si cea mai buna si sanatoasa mancare ever, intrucat are capacitatea inascuta de a distribui caldura omogen. La asta s-a mai adugat si faptul ca poti sa prajesti ceva in ea pe plita iar apoi sa o arunci cu tot cu continut in cuptorul incins, fara sa-ti faci probleme ca o sa crape. Gandul ca voi putea face in acelasi recipient si omlete, si tocane si prajituri (da!!) m-a convins definitiv.

Sincera sa fiu, avusesem anterior o experienta dezastruoasa cu un gratar de fonta care ma convinsese ca-i materialul prost. Cumparasem individul (cam greu si incomod) ca sa prajesc niscaiva legume; prin eroarea sortii s-au lipit toate de el si a scos un fum ingrozitor pe care nu l-am mai putut scoate din casa si haine doua zile. Am incercat sa-l curat si l-am umplut cu apa si detergent si l-am lasat la inmoiat cateva zile. Inutil sa va spun ca l-am “curatat” de tot, pentru ca l-am gasit plin de rugina si, in mintea mea, inutilizabil. Asa ca l-am aruncat. Ce-i drept, materialu’ era prost – da’ nu al gratarului.

[AdSense-A]

Peste alt timp am aflat ce eroare capitala comisesem si, ca sa ma asigur ca nu vi se intampla si voua, m-am gandit sa vorbim astazi putin despre cum ne ingrijim tigaile, ceaunele si oalele de fonta. In ignoranta mea de acum un an habar nu am avut ca inainte de prima folosire orice recipient din fonta trebuie pregatit. Fonta este un material poros care nu va fi antiaderent daca nu umplem porii respectivi cu ceva grasime. Tratarea fontei se face prin ungerea pe toate partile (interior, exterior + manere) cu ulei vegetal, unt sau – pentru cei care folosesc – untura si coacerea sa in gol la temperaturi extrem de ridicate. Astfel se va forma o pojghita protectoare care va impiedica lipirea si arderea mancarii.

Asa s-a facut ca am luat tigaia de coada si, cu ajutorul unei pensule cu silicon, i-am tras o ungere cu ulei de floarea-soarelui de numa-numa. Am avut grija sa o ung, cum spuneam mai sus, pe toate partile, am sters-o usor cu un servetel de hartie cat sa iau excesul de grasime, apoi am asezat-o cu fata in jos intr-o tava rezistenta tapetata cu folie de aluminiu. Se aseaza cu fata in jos pentru a nu forma depozite de grasime in interiorul recipientului iar folia de aluminiu se pune pentru a aduna grasimea ce se va scurge. Am preincalzit cuptorul pe treapta maxima timp de 30 minute, apoi am bagat tava cu tigaia si am copt-o alte 30 min. Evident ca a iesit putin fum, dar nicidecum atat de mult cat m-am asteptat. Dupa aceasta operatiune, tigaia mea a fost pregatita de actiune si a scos cea mai tare omleta cu leustean evar.

INCEARCA SI >  10 chestii pe care sa le faci cu mere/ 10 things to do with apples

Dar sa stiti ca grijile noastre pentru obiectele de fonta nu se opresc aici. E bine sa nu lasati niciodata apa in fonta, pentru ca va patrunde in pori si va afecta stratul protector. Nu-i o idee buna nici sa renuntati cu totul la a spala tigaia si doar a o sterge cu un servetel, pentru ca, desi grasimea o va proteja, in acelasi timp micro-resturile de mancare vor putrezi si nu este deloc igienic. Recomandarea mea este sa o spalati cu apa calduta si un degergent usor, sa o clatiti si sa o uscati extrem de bine iar apoi sa ii mai trageti un strat mic de ulei si sa o incingeti putin. Din cand in cand este recomandat sa repetati procedeul de tratare prin coacere descris mai sus. Vestea buna este ca tigaia asta va va tine o viata, va gati sanatos si cu cat o veti folosi mai mult cu atat va deveni mai antiaderenta si mai prietenoasa. Asta da afacere, nu?

De mentionat si ca nu trebuie aruncata nici daca rugineste. Rugina se curata cu un burete de sarma, cu lesie sau sare mare imbibata cu ulei, se spala bine, se usuca apoi se re-tratateaza si pa-ram! E gata de folosinta! Dupa cum vedeti in poza de mai jos eu am combinat omleta cu un castron de paste. Total atipic, total anti-masterchef, total taranesc si neinspirat DAR ATAT de BUN!! Pana la urma, foamea e al mai bun bucatar fratilor.

Cand te gandesti ce valva se face vaselor ceramice pyroflam care merg pe plita-cuptor fara probleme, cand fonta face asta de sute de ani, te mai intrebi inca o data, retoric: da’ spre ce am evoluat noi exact? Asa, ca specie? Am trecut prin revolutia plasticului, teflonului, aluminiului, ca sa constatam ca iarba tot la mojar se preseaza mai bine, tocana tot in ceaunul de fonta e mai gustoasa si apa sau iaurtul tot in sticla sau lut se pastreaza cel mai frumos. Dar mai ales sanatos.

Cu aceasta idee bine infipta in subconstient, va las sa reconsiderati instrumentele de bucatarie pe care le folositi.

Love and cast iron!

PS Vreau sa multumesc din suflet Andreei, autoarea tigaii mele, care m-a impresionat nespus cand, fara sa ma cunoasca, a hotarat sa faca gestul minunat si sa-mi trimita prin posta, tocmai din Timisoara, acest minunat cadou. Ea, alaturi de o mana mica de oameni, ma face sa cred in omenie, daruire si alte lucruri demult apuse. Iti multumesc draga mea!

PPS Pentru toti cei care m-ati intrebat in mesaje private si comentarii, produse romanesti de fonta se gasesc si pe Turnatorie Fonta.

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

73 COMMENTS

  1. Si mie imi place tigaia de tuci (ii zic eu), nu fac oua in ea, dar o folosesc foarte mult la carne, imi place ca pot sa o bag direct in cuptor, si micii au iesit tare buni in ea. Chiar am vazut pe Pinterest cum sa “renovezi” o tigaie ruginita si sa o faci ca noua.

    • Si pe mine tot cei de pe Pinterest m-au inspirat sa scriu. Tot amanam de ceva vreme, da’ mi-am zis gata! Si pe mine tot faza cu bagatul direct in cuptor ma incanta cel mai mult :)

  2. eu o folosesc des in bucatarie (o am si soru-sa ai mai mare :)) ), am si gratar si wok de fonta …. ajutoarele mele de pret in bucatarie.
    inainte de a le folosi le-am ” ars” bine.
    asa-i ca iese fain omleta?

    • Draga mea, nu stiu ce m-as fi facut eu fara tine! Aia e! Normal ca ai, ca tu esti mamica lor :)
      Iese totul foarte fain si e impresionant sa vad ca nu lipeste. Clar, sunt fan fonta!

  3. Marturisesc ca nu sunt de acord cu vasele astea de fonta nesmaltuite,tocmai din pricina modului in care ele se prepara.Ca vrem sau nu grasimea aceea,care e strat protector,la temperatura mare se transforma in acroleina si vrem nu vrem e cancerigena.Un vas de fonta smaltuit e mult mai bun,daca tii la fonta.Caracteristicile termice daca vasul e de calitate sunt aceleasi.Dar exista vase care imbina caracteristicile fontei cu tehnologia moderna si in care faci de toate de la omlete pana la prajituri,tarta tatin de exemplu,pe aragaz,nu e nevoie sa o bagi in cuptor,sau placita cu mere de exemplu cu aluat foietaj,N-am sa le numesc ca sa nu zici ca fac reclama.Eu gatesc in ele si aproape numai in ele de 8 ani.Mai nou am ,de foarte curand si niste vase cu invelis ceramic,de care sunt si de ele multumita,desi nu au calitatile vaselor mele,dar au alte calitati antiaderente foarte bune,remarcabile chiar,dar la ele e alt stil de gatire decat la vasele mele.car priveste vasele pyroflam sunt foarte bune pentru inabusit,fiert,deep fry,cuptor.fiecare vas cu calitatile si defectele lui.dar la vase nesmaltuite de fonta nu m-as intoarce ever ! cocote smaltuite am si eu dar le folosesc rar.Sper sa nu te supere parerea mea,dar curentul asta vintage,nu-i tocmai sanatos in toate cele,parerea mea !

    • Draga mea, cum sa ma supar?? Cand vine cineva si expune o parere asa bine si frumos argumentata eu nu fac altceva decat sa ma bucur. Asa invatam unii de la altii :)
      Eu am un tuci de fonta smaltuit pe care il folosesc la orice prajeala, la tocanite sau mamaligi si recunosc ca nu as putea trai fara el. In ce priveste tigaia de fonta, chiar m-am gandit ca uleiul de floarea soarelui poate ca nu e cel mai potrivit, insa exista si alte uleiuri care la 250 C (asta presupunand ca la mine in cuptorul cu gaz chiar se ajunge la aceasta temperatura) nu devin cancerigene. Ma gandesc ca daca am merge pe acest principiu atunci trebuie sa presupunem ca si mancarea gatita in cuptor la temperaturi mari e cancerigena? Ceea ce, sincera sa fiu, nu zic ca ar fi exclus, doar ca stiu ca sunt si uleiuri care au alt punct de fierbere (de palmier, de masline, etc.). Chiar o sa citesc mai mult pe tema sa vad ce descopar.
      Mi-ar fi placut sa ne spui ce marca/tip sunt vasele tale, nu as considera publicitate, dar cred ca in contextul discutiei chiar e important pentru noi sa descoperim alternative. Eu recunosc ca am tigaie de ceramica si nu imi place nici cum distribuie caldura nici cum se comporta la prajeli, dar mi-ar placea sa aud si de altceva.
      Sincera sa fiu, visul meu sunt vasele de cupru, dar pana acolo e cale lunga… financiara :)
      Te pup Pansy si sper sa ne raspunzi ca ne-ai facut pe toti curiosi :)

    • Salut, in opinia me mai bine nu mai gatim in nimic , carnea si daca o faci pe flacara devine cancerigena pt ca se arde! Orice ardere e cancerigena! In opinia mea teflonul este extrem de toxic , de asemenea cuprul prin oxidul sau esete forte toxic.
      Tot ce este emailat contine plumb printre altele deci toxic.

      Si atunci in ce putem manca, eu personal prefer fonta pt ca mamaie a folosit pna la 85 de ani fonta

  4. Am citit si eu ce s-a scris aici si va scriu si eu ce am aflat pana acum despre tigai (trebuie sa schimb tigaia :) . Cele cu invelis ceramic nu sunt bune, doar numele este de “ceramica”, de fapt este un invelis din care raman nanoparticule in mancare, deci exclus!
    Cele de fonta smaltuita iar nu sunt de preferat, deoarece din smalt raman in mancare diverse metale (mai ales plumb), deci iar nu sunt bune daca vrem ca mancarea sa fie sanatoasa.
    Mai sunt cele de cupru care ajung la preturi astronomice (de la 200 euro in sus).
    Deci pentru mine au ramas cele de fonta nesmaltuita, am vazut unele marca Skeppshult, suedeze, cam scumpute, dar frumoase, chiar mi-au placut, fonta pare de buna calitate si ma gandesc ca este o investitie pe termen foarte lung. Deocamdata mai studiez inainte sa cumpar, asa am ajuns si pe blogul acesta…

    • Salut Ioana, chiar ma bucur ca ai ajuns aici si ne-ai mai si dat informatii. Eu tigaia de ceramica nu o folosesc, s-a lipit peste tot si e un dezastru. De cupru nu am ca-i prea scumpa, dar o am pe cea de fonta din imagine, si trebuie sa iti spun ca numai pe ea o folosesc. Are un stil de a gati non stick si de a coace mancarea uniform, incat pur si simplu m-am indragostit de ea. Si asta e de fonta nesmaltuita, dar sa stii ca a costat 18 lei. E adevarat, nu e de cine stie ce firma straina, insa isi face treaba impecabil si prefer sa sustin produsele fabricate in Romania. As vrea sa iti spun exact locul din care am cumparat-o, insa, dupa cum am mai zis, ea a fost de fapt cumparata si trimisa de prietena mea Andreea din Timisoara…
      Te pup si te mai astept cu drag!

      • buna,
        pe mine chiar ma intereseaza site-ul de unde ati cumparat aceasta tigaitza draguta. sunt direct interesata sa imi achizitionez un astfel de instrument comod si sanatos prin utilizare, dar pana acum am gasit numai oferte cu preturi scumpe, asa ca, v-as fi recunoscatoare daca mi-ati oferi un link…sau un nume de firma, etc.
        zi excelenta,

      • Salut,

        Si eu vreau sa cumpar oale produse in Romania, insa nu reusesc nici cum sa gasesc oale din fonta romanesti. Stiu de firme frantuzesti, suedeze, americane, turcesti, japonese, si americane, dar magazinele romanesti care nu au de la firmele acestea imi spun ca isi procura produsele din China. Bineinteles, mai conteaza si calitatea emailului si continutul emailului care trebuie luat in considerare.
        Exista vreo fabrica de oale din fonta in Romania?
        M-as bucura mult sa aflu.

        Multumesc!

        • Salut Ioana, chiar in cuprinsul articolului am pus la sfarsit de tot un link catre o turnatorie pe care am descoperit-o eu. Te pup!

  5. Ce parere aveti de tigaile din inox ?

    Nu am gatit in asa ceva, dar am auzit ca sunt anti-aderente ca teflonul si sanatoase ca fonta, ca sa ma exprim asa.

    • Cristi, nu stiu ce parere sa am, ca nu am acasa si nu am testat sa vad cat de bune sunt… Dar ce stiu e ca marii bucatari gatesc in fonta si cupru si ca toti spun ca niciun alt material nu gateste mancarea atat de bine. Ma refer la modul in care distribuie caldura si potenteaza gustul. Ce sa zic…

  6. Buna ,ma numesc any si as avea nevoie de ajutor….eu am primit o oala de fonta ..nu stiam ca trebuie arsa ..am gatit in ea si mi sa cam prins mancarea.cand am curatato am pus apa si detergent in ea si am lasato la inmuiat cateva ore….si marea surpriza……mia ruginit toata….cum as reusi sa o curat de rugina????imi place f mult si nu as vrea sa renunt la ea…{si am primito de la o persoana speciala….}

    • Any, cea mai mare greseala pe care o poti face cu fonta ne-emailata este sa o lasi la inmuiat in apa. Dar e ok, se poate rezolva. In primul rand, incinge cuptorul la maxim, pune gratarul la mijloc iar pe fundul cuptorului pune o tava tapetata cu folie de aluminiu. Ia un burete de sarma si freaca toata partea ruginita si cea lipita, cu mare atentie sa nu ramana niciun strop de rugina sau mancare lipita. Dupa asta, sterge-o foarte bine cu un servet uscat, astfel incat sa nu ramana niciun pic de umezeala pe ea. Apoi ia o pensula de bucatarie, inmuai-o in ulei de floarea soarelui, si unge foarte bine oala peste tot (interior + exterior). Deschide usa cuptorului (care intre timp ar trebui sa fie incins) si pune oala pe gratarul de la mijloc cu gura in jos. Toata ideea cu aranjamentul asta e: 1. caldura sa poata intra prin gratar in interiorul oalei si 2. tava de pe fundul cuptorului sa prinda in folia de aluminiu uleiul care s-ar scurge de pe oala in urma coacerii (pentru ca altfel ti se murdareste cuptorul). Coace cel putin o ora, o ora jumatate. Va mirosi uratel prin casa, dar trece si nu trebuie sa mai faci asta. Cu cat vei folosi mai mult oala de fonta cu atat va deveni mai non-aderenta.

      • PS – ungerea se face pe exterior doar daca e tot suprafata ne-emailata. Daca pe exterior e emailata, atunci nu.

      • Buna
        Am si eu nevoie de un sfat pt ca simt ca innebunesc. Am cumparet din Selgros un tuci de fonta si am incercat sa-l ard , am facut si o mamaliga in el pe care am aruncat-o, dar dupa fiecare folosire ( am facut numai gem de caise si prune), la spalare iese parca plumb din el, si imi este teama sa nu fie si in gem. Nu stiu ca sa mai fac, am sa incerc sa il bag si in cuptor dar e aproape cat el, sa vad cum reusesc. Daca aveti alte idei va rog… sau poate stiti formula magica va rog un sfat..

        • Doina, sa inteleg ca nu e un tuci emailat? Singura metoda la care ma pot gandi (desi nu sunt o experta, sa stii) e sa il freci bine de tot cu un burete de sarma pana piere tot plumbul si negreala si apoi sa aplici metoda de tratare pe care am descris-o in articol. Sper sa-ti foloseasca!

  7. Salutare, intentionez sa cumpar o tigaie din fonta de la Ikea, dar care are maner de lemn? Cum pot aplica metoda de tratare descrisa de tine, Andie? Multumesc anticipat de sfat!
    Sau daca recomandati alte marci de tigai din fonta mi-ar fi de foarte mare ajutor!

    • Clara, teoretic cele de la Ikea sunt tratate, n-ar trebui sa fie nevoie sa faci tu asta. Daca are maner de lemn nu se baga in cuptor pentru seasoning. Parerea mea e ca nu e cazul.

      • Buna ziua,

        Eu am tigaia de fonta cu maner de lemn de la Ikea si lipeste de imi vine sa o arunc…avand maner de lemn nj pot sa urmez procedeul descris mai sus….

  8. Buna ,
    Am cumparat si eu un ceaun din fonta (tuci) emailat si sunt foarte multumita de el . are 20 l , l-am luat de pe ceaunefonta.ro un site tare dragut , recomand pt produse :P

  9. Buna!
    Ce ma bucur sa gasesc acest bloc, pot spune ca este singurul articol unde am gasit informatii referitoare la fonta.Sunt intr-un mare impas si nu stiu ce decizie sa iau. Problema mea e in legatura cu o plita pe care vreau sa o achizitionez. Am gasit o plita care are gratarele din fonta si nu stiu cum se curata,daca sunt bune,se merita sau nu. Materialul din care e facuta plinta se curata usor,dar pentru gratar e nevoie de rabdare sau se curata usor? V-as fi de mare ajutor daca imi puteti da niste sfaturi. :)

    • Mirela, exact asa e plita mea cu gaz: plita e de inox, gratarele de fonta. Eu le curat extrem de usor cu o laveta umeda. Daca simt nevoia de exces de zel, dau cu un pic de dero si apoi clatesc. Sunt foarte bune, stabile, dar, e drept, sunt si grele (ca doar e fonta). Eu una sunt super multumita de ele si mi se pare ca se curata mai usor decat cele metalice, la care trebuie sa freci.

  10. Multumesc mult Andie pentru promptitudinea cu care mi-ai raspuns. Pot spune ca acum sunt mult mai decisa asupra plitei, vreau
    O zi frumoasa sa ai!

  11. Am achizitionat o tigaie de fonta din Carrefour si seamana la forma ( pare chiar identica) cu cea din fotografia din postarea lui Andie. Pretul a fost de 47 lei (+/- cativa lei- asta pt ca am cumparat o acum 1 luna ), dar oricum era in zona medium spre ieftina din sortimentul magazinului. M a bucurat ca era produsa in Romania si ca avea coada fara lemn sau ebonita. Sper ca dupa tratamentul indicat sa fie o revelatie gatitul in tigaia de fonta. Multumesc pentru informatiile privind tratarea tigaii.

    • Relu, eu am descoperit ca fonta ne-emailata nu e prea stralucita la preparatele cu ou, in rest sunt multumita.

  12. Multumesc pentru raspuns. Copiii mei ( de 6 si de 12 ani) sunt mari amatori de oua, dar le prefera ( le am sugerat destul de intens) sa fie
    gatite ca ochiuri romanesti. Pentru oua gatite astfel voi folosi in continuare tigaia de inox, dar totusi pentru omleta, ca parte din reteta chinezeasca de orez cu ou, speram ca tigaia de fonta sa fie solutia ideala. Sau ai vreo alta sugestie?

    • Relu, eu pentru asta am o tigaie ceramica de la Green Pan. Foarte misto, imi place mult, e ecologica si nu face rau. Daca ii citesti instructiunile si ai grija de ea, e splendida.

  13. Am cumparat si eu aceasta tigaie cu 45 lei din Cora. o voi trata termic conform indicatiilor de mai sus si apoi sa vezi minuni gastronomice in bucataria mea :)

    • Alex, din cate stiu fonta nu poate fi folosita pe plite cu convectie. Experienta ta cred ca imi confirma asta.

  14. Buna ziua, am primit si eu o tigaie de fonta tip gril de la tata. Am facut asa cum ai descris tu mai sus . O intrebare as avea…dupa aceasta pregatire si coacere la cuptor tigaia isi schimba culoarea? Mentionez ca momentan e gri deschis si e in curs de coacere.

  15. Multumesc pentru sfaturi.
    Eu am cumparat din Auchan un gratar patrat, mic, din fonta (au ceva similar mare si cu acoperire ceramica la Delimano).
    Bineinteles ca in lipsa oricaror indicatii de folosire am facut toate greselile pomenite mai sus.
    Aseara am incercat sa remediez situatia si am reusit :). Dimineata am preparat o omleta perfecta cu ajutorul lui.
    O singura diferenta fata de tratamentul indicat de tine: n-am pus tigaia unsa cu ulei in cuptor incins pentru ca manerul ei este din lemn. Am incins-o pe un ochi de aragaz cu focul dat la minim (bineinteles ca au aparut toti membri familiei oripilati de miros). Si pentru ca putinul surplus de ulei s-a solidificat la incingere, am periat tigaia cu o perie clasica, din sarma, de gratar. La urma am sters bine de tot cu hartie. Acum culoarea a devenit aproape neagra (era gri inchis la achizitie) si nu se mai ia pe servetelul de sters ceva gri cum se intampla inainte.
    Inca o opinie: nu este necesara spalarea cu apa dupa folosire ci stergerea cu hartie. Similar cu gratarele mari, pentru ca nici acolo nu se spala, ci se curata cu peria de sarma resturile de la fripturi.
    Diseara o sa fac piept de pui la gratar si daca vor fi probleme, revin cu pareri noi.

    • Stefana, bravo! Exact asa se face cand sunt manere de lemn. Mirosul in schimb.. bleah. Ala e bonus :) Eu totusi o mai spal ca nu ma incanta ideea de reziduuri organice pe ea, dar da, sunt persoana care nu o spala, doar freaca cu peria.

      • Dupa ce am facut pe gratar pieptul de pui am ajuns si eu la concluzia ca reziduurile trebuie totusi spalate. Lichidul ce se scurge din carne caramelizeaza, ceea ce nu se intampla la omleta. Am curatat rapid, cu apa calda si f.putin detergent, cat sa nu fie degresata suprafata. Apoi am sters cu prosop de hartie.

  16. Am achiziționat o tigaie de fonta de aprox 1 luna. Dupa fiecare intrebuintare am dat tigaia cu unsoare dar am observat dupa spalare ca se ia culoarea neagra si devine gri. Mai e ceva de făcut sau doar de aruncat la gunoi? Sunt f dezamăgit

    • Mihai, cum si cand o speli? O speli si apoi o ungi? O pui din nou in cuptor sau pe flacara dupa ce o ungi? Lipeste?

  17. Dupa fiecare întrebuințare o spal si o ung cu unsoare doar ca am lăsat apă in tigaie ceva timp iar dupa spalare am observat ca se duce stratul negru(se decojeste). Dupa ce o ung nu o pun pe flacăra. Nu lipește doar ca eram destul de mulțumit de ea. Inainte de prima întrebuințare nu am băgat tig la cuptor dar am tinut-o pe flacara 2-3 ore

    • Ideal ar fi sa nu lasi niciodata tigaia de fonta la inmuiat. Dupa ce o folosesti, o speli repede cu putina apa si detergent, o pui pe flacara 1min-2 pana se duce apa, apoi o ungi si o mai lasi cateva minute pe flacara sa se incinga bine.
      Nici eu nu am ramas cu stratul ala initial din fabrica, dar mi-am creat in timp propriul strat, care nu e asa gros si nici nu e asa negru, e un gri mai inchis. Daca nu lipeste, nu te ingrijora.

  18. Am achizitionat o tigaie grill de fonta dintr-un hypermarket la un pret mic ( cam 25 de lei) fiind la reducere. Am fost foarte incantata de afacerea faculta insa dupa prima utilizare cand am pregatit un piept de pui, am observat ca tigaia pur si simplu a ruginit.. Sunt foarte dezamagita de ea.. ii mai pot face ceva ?

  19. Va mai aduceti aminte de tigaia bunicii?Aia neagra si indoita de care nu se lipea nimic?Ei bine,erau din fier,nu din fonta…si fonta contine fier dar are mai mult carbon si e casanta(daca o scapi pe o pardoseala tare e posibil sa crape).Eu am cumparat o tigaie 99,9% fier de la Buyer ,e o firma franceza,e groasa ca abia o tii in mana si e garantata pe viata…i se face cam acelasi tratament ca si la fonta doar ca porii pe care ii are fonta si care pot retine resturi sunt aproape inexistenti…ei te informeaza ca va deveni din ce in ce mai neagra si mai antiaderenta cu cat o folosesti mai mult…pentru interesati intrati pe http://www.debuyer.com .sper ca am fost de folos .Sa aveti pofta

  20. Buna,
    Am nevoie de putin ajutor si sper ca voi sa ma ajutati. Am un tuci de 20 l pe care il folisesc la facut zacusca si diverse alte bunatati :).La ultima utilizare am fiert in el cu soda caustica niste tacamuri din inox si mi-a atacat stratul protector al tuciului. Acum daca e umed si vrei sa il stergi se curge negreala din el. Mai e vreo sansa sa il pot refolosi sau e compromis?

    • Alex, eu nu l-as mai folosi. Nu stiu sincer cu ti-a venit ideea sa fierbi soda caustica in ceaun de fonta, dar nu cred ca mai ai ce sa ii faci.

  21. Buna, eu orice as face, nu imi iese! Cartofii prajiti se prind in continuare de tigaie. Am facut in ea de 2 ori tochitura, si apoi am asezonat-o de 3 ori, o data cu ulei de in, si apoi cu untura de porc, plus asezonarea din fabrica cu care s-a livrat.( turnatoria de la iasi) Orice as face, in tigaie se prind cartofii prajiti! Si nu e doar in tigaie, sa spun ca ar avea ea ceva, ci si in celelalte vase, ca am luat mai multe, tigai, oale de 3l, de 5 l, etc. In toate se prind cartofii prajiti , nu stiu ce sa mai fac. Am citit tot netul , am incercat si sa usuc cartofii inainte de a-i pune in tigaia incinsa, si nimic, tot se prind.
    Imi puteti da un sfat va rog?

  22. Salut, si eu am o tigaie de fonta emailata..super grea si speram eu buna, stiind despre fonta..dar toate se leaga de ea, am incercat ochiuri, cartofi se leaga de nu le mai pot desprinde. PLita e cu inductie.

    Idei? Sugesti? – ce vase sa iau pentru plita cu inductie, ca cele de inox cu fund gros desi scrie ca sunt pt inductie…nu merg.

    Tnx

  23. Bună,

    Mi am luat tigaie de fonta de la ikea și din păcate se lipește de ea omleta…la fel ca și o alta cititoare, m am gândit la tratamentul tău, însă are mâner din lemn….alta metoda?

    Merci!

    • Andreea… singurul lucru pe care mi-l imaginez e sa incerci pe flacara de la aragaz. Altfel, slabe sperante…

  24. Tigaia mea a scos fum de am gazat tot blocul. Darrr, am folosit ulei de palmier, incerc inca o data cu ulei de floarea soarelui.
    Despre pastrarea apei, se tine si mai bine in vas de cupru, care nu a fost emailat, lacuit sau tratat. Cupru-cupru, adica. Trebuie pastrata acolo 24 de ore inainte de a o bea.

  25. multumesc Andie de linkul cu turnatoria MAE. caut de 2 luni ceva fonta autentica. Am dat de tine din intamplare…dar una fericita..Am si lansat comanda la MAE. sunt incantata de cunostinta.

  26. MARE ATENTIE! In Romania nu mai este nicio fabrica de vase ce toarna fonta cu un continut corect de carbon. Fonta trebuie sa aiba intre 3 si 6 procente carbon, si se realizeaza doar in furnalele mari. Toate vasele de fonta din comert ori este aluminiu ordinar ori este fonta topita din calorifere. Dar prin retopire fonta pierde carbonul si se transforma intr-un otel banal ce va RUGINI. Fonta reala nu rugineste. Asa ca umblati si cautati ceauanele vechi comuniste facute la prima turnare.

  27. Imi aduc aminte de ceauanele mari de la tara in care pastram apa de ploaie de la streasina , uneori uitam de ea cu saptamani sau luni in spatele casei si nu ruginea nicio picatura. Internetul este plin de facaturi si vase din otel banal. Daca exista vreo firma sau turnatorie care poate sa va dea un certificat de conformitate ca are minim 4% carbon vasul respectiv atunci jos palaria. Carbonul ofera protectie impotriva ruginii, il face mai casant, il face poros, ceea ce duce la calitatea fontei de a se incalzi si raci greu, asta inseamna ca nu se ard mancarurile in ea. Vreau sa vad frumoasele saituri care vand vase de fonta cu certificatul de compozitie a metalului.

  28. Buna,
    Mi-am achizitionat o tigaie si am o intrebare : Tigaie din fonta emailata la interior se trateaza?
    Nefiind fonta simpla ci cu email se mai arde ulei in ea?

    Multumesc mult

  29. Sunt adevarate lucrurile in legatura cu tratarea fontei doar nu uitati un lucru foarte important care ar fi acesta: nici un produs din fonta nu se spala imediat dupa folosire.Se poate spala doar dupa ce sa racit se sterge bine si se pune la un loc unde circula aerul mereu.Sunt niste lucruri pretentioase doar se merita,eu folosesc de foarte mult timp si nu as renunta la ele pentru nici un alt material.Gusturile la mancaruri iasa speciale si pentru sarmale as recomanda o oala de lut.Daca ati mancat o data nu o sa mai renuntat la gustul respectiv nici o data.Multe salutari

LEAVE A REPLY