Cea mai simpla reteta de cupcakes cu ciocolata. Si cea mai buna.

41

Nu stiu daca reteta asta ar trebui s-o dau din casa, caci e “imprumutata” de la buna mea prietena Nicoleta; dar cunoscand-o pe ea asa dulce si generoasa sunt sigura ca nu se va supara pe mine, nu-i asa draga mea? Mie una imi place de mor, mai ales daca umplu aluatul cu visine sau cirese amare din dulceata… omfg, e greu sa ma mai opresc! De fapt, ca sa fim foarte sinceri, reteta a fost perfectata de mama Nicoletei, o adevarata maestra nationala, internationala si galactica in ale bucatariei, care face cea mai meseriasa placinta taraneasca cu branza si nu numai. Talentul culinar la ei in familie e atat de puternic incat s-a rasfrant chiar si asupra membrilor importati :), adica asupra Aurei, concurent la Top Chef in toamna asta pe care abia astept sa o vad in actiune si de care sunt foarte mandra, pentru ca stiu cum gateste si ce persoana minunata e in viata personala. Asa ca nu are sens sa ma mai intrebati care e favoritul meu, da? Aura iti tinem pumnii si te iubim!!

Pe aceasta nota optimista, sa-i dam inainte cu reteta “sterpelita”. Mie imi place la ea ca e foarte putin pretentioasa, se face cu ingrediente la indemana si … fara cantar, doar cu o simpla cana de prin dulap, pe care cu siguranta o avem cu totii :) Eu am injumatatit varianta originala, pentru ca daca lasam cantitatile initiale as fi putut hrani un regiment intreg, ceea ce nu e cazul. Din portia asta va vor iesi undeva la vreo 14-16 bucati mari, in functie si de tava voastra.

Cupcakes simpli cu ciocolata/cacao

Ingrediente

  • 2 oua
  • 3 sferturi de cana zahar
  • 1/2 cana ulei
  • 3 sferturi cana lapte
  • 1 1/2 cana faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 lingurite scortisoara
  • 5 linguri cacao
  • 2-3 linguri visine/cirese din dulceata

Metoda

  1. Se mixeaza ouale cu zaharul pana se spumeaza si isi dubleaza volumul.
  2. Adaugam ingredientele lichide, amestecam usor pentru incorporare.
  3. Adaugam ingredientele solide si amestecam usor pentru incorporare.
  4. La sfarsit incorporam cu o spatula visinele.
  5. Turnam in formele de muffins si coacem la 180 C aproximativ 20-25 minute sau pana trec testul cu scobitoarea.
http://www.andie.ro/2012/10/29/cea-mai-simpla-reteta-de-cupcakes-cu-ciocolata-si-cea-mai-buna/

 

Eu am decorat pentru un baby shower cu SMBC si cateva minunatii din fondant facute de mine – aren’t they just lovely?

Va las cu gandul la botosei roz pe pereti in aceasta zi de toamna mohorata, si nu uitati sa-i tineti pumnii Aurei si sa o incurajati cu comentarii!

Love and chocolate!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase.
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

41 COMMENTS

    • Nu am microscop, dar parca nici nu e atat de greu pe cat pare :) Te obisnuiesti, incepi sa vezi din ochi, dar da, e de migaleala. Stai sa vezi decoratiunile cu aplicatii iPhone, ca la alea m-am chinuit nu gluma!

  1. Buna Andie..Am vazut retetea ta minunate de cupcakes pe net..si ma intrebam daca imi poti zice si cum se prepara crema pt cupcakes…Se poate face si din plicuri gen budinca?..sau exista o reteta mai complexa? :)

    • Draga mea, eu de obicei pentru cupcakes folosesc reteta de crema de unt cu bezea elvetiana, pentru ca rezista incredibil de mult la temperatura camerei si are consistenta perfecta pentru ornare, incat sa iasa toate faldurile si valurelele. Ce vezi tu in imagine e chiar crema asta, a carei reteta o gasesti dand click AICI. Din pacate, daca nu ai un mixer puternic, nu se face tocmai usor… Inainte sa il am pe Mr. Red m-am chinuit foarte mult sa gasesc variante alternative, iar praful din plicuri gen budinca e exclus, pentru ca iti va curge tot si nu vei reusi sa faci nimic cu el. In cel MAI RAU caz, te sfatuiesc sa bati putina frisca pe care sa o amesteci cu cateva linguri de zahar pudra, o lingurita de sirop de dulceata si/sau ceva arome.

    • Rodette, cred ca depinde si de tava pe care o ai si cata compozitie pui in fiecare chesa. Daca ai tava de cupcakes mari, undeva in jur de 15-16; daca ai tava de mini, o tava si jumatatae de 24 buc. Cam pe acolo :)

  2. Draga andie,sunt cele Mai bune cupcakes pe Cale le-am facut si gustat vreodata!iti multumesc din suflet pt minunata reteta!!
    As avea o intrebare: de ce ale mele fac ‘mot’ la cuptor!!??
    Multumesc inca o data si felicitari pt toate bunatatile!!

    • Si ale mele fac. De obicei cupcakesii cu cacao fac asta. Nu-i bai, poti sa il tai, io asa fac daca ma deranjeaza la ornat.

  3. Draga Andie, aceste cupcakes sunt superbe. Le am încercat si mi au ieșit ft bine. In schimb hartia pe care am asezat o in forme nu arată așa bine. Devine maronie. Tu le pui in forma cu hârtie? Sau le adaugi hartia după?

    • Draga mea, daca tava nu e de silicon, si e de metal, atunci intotdeauna cu hartii. Hartiile ti se fac maronii pentru ca nu-s de buna calitate, te sfatuiesc sa incerci un alt producator, eventual sa cumperi din acelea lucioase, cu invelis dublu. Te pup!.

  4. Felicitari pentru reteta! Si mie mi-au iesit super :) as vrea si eu decoratii pentru cupcakes exact asa, as putea sa fac o comanda ceva? Multumesc

  5. As vrea sa le incerc dar nu prea inteleg cantitatile. Cat inseamna o cana in grame? Multumesc mult. Ps: superbe

  6. Arata foarte bine si cred ca sunt si foarte bune. O singura remarca, aceasta nu este reteta de cupcakes ci de muffins. Din pacate la noi nu se face diferenta intr briose, cupcakes sau muffins.

    • Draga Ana, eu am citit mult pe tema si, cu exceptia brioselor care sunt de fapt o cu totul alta specie, fiind facute din aluat cu drojdie, asa zisele diferente intre muffins si cupcakes sunt de fapt, in opinia mea, o mare gargara. Unii spun ca muffins sunt facute cu ulei iar cupcakes cu unt, altii ca muffins sunt amestecate minimal ca sa fie mai “grosiere” in timp ce cupcakes sunt frecate bine ca sa fie “prajituri cat o ceasca”, altii ca muffins sunt incurajate sa creasca peste tava in timp ce cupcakes sunt crescute doar pana la nivelul hartiei, unii spun ca muffins sunt mai putin dulci decat cupcakes, altii ca muffins nu au frosting (crema deasupra) in timp ce cupcakes au asa ceva obligatoriu, altii ca muffins nu sunt coapte in hartiute, cupcakes da, etc.
      La cata creativitate si cate retete reinterpretate exista in lume, hai sa fim seriosi, unica diferenta care a mai ramas in realitate intre cupcakes si muffins e ca primele au crema deasupra si ultimele nu.
      Insa daca e sa fim mai catolici decat Papa, hai sa ne uitam la cateva aspecte esentiale care fac ca aceste cupcakes sa nu fie muffins: 1. au crema deasupra. 2. sunt coapte in hartiute. 3. sunt dulci. 4. daca citesti atent, sunt facute prin metoda frecarii, chiar daca aparent ingredientele solide si cele lichide se amesteca in etape diferite. Nu este o simpla amestecare cu spatula in care sa nu dezvoltam glutenul.
      Reteta in sine este reteta unei prajituri in toata regula, pe care eu am decis sa o coc in portii individuale, cat o cana – adica cup-cakes.
      Acestea fiind spuse, eu voi continua sa le denumesc cupcakes, cu deplina incredere ca nu gresesc.

LEAVE A REPLY