Cea mai buna, naturala si simpla frisca vegana/ Vegan whipped cream

25

Da, exista! Stiu ca pentru unii asta poate ca nu e o noutate, insa pentru mine este: se poate face frisca vegana (de post) de cea mai buna calitate, stabila, solida, gustoasa, numa’ buna de pus pe cupcakes si prajituri, dintr-un singur ingredient natural: nuca de cocos. E adevarat ca ea se poate face si din lapte de cocos cumparat, insa nu despre asta e vorba aici. Sunt constienta ca frisca asta nu ar fi fost posibila fara concurenta lui Huromica (sau ar fi fost posibila, dar cu un pic mai mult efort, cum o sa va arat mai jos), insa asta e unul din motivele pentru care ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca l-a trimis in viata mea.

DSC_0069-letter-copyPovestea noastra incepe cu doua nuci de cocos proaspete cumparate de la supermaket. Pentru a testa prospetimea, nucile de cocos se scutura bine de tot pentru a auzi cum se misca lichidul inauntru – daca nu auziti acest sunet, nu le cumparati, sunt vechi. Am ajuns cu ele acasa, am luat un cui gros si rezistent (pentru ca nu am o surubelnita corespunzatoare) si un ciocan si am purces catre etapa 1 – golirea apei de cocos. Adica am fixat cuiul in gaura cea mai mare a nucii si i-am tras cu ciocanul pana a strapuns coaja; am procedat la fel si cu o a doua gaurica (din cele trei cate are nuca, doua sunt mai slabe, alea trebuie gasite si strapunse). Am scurs bine de tot lichidul intr-o cana si am trecut la etapa 2 – spargerea nucii de cocos. Am invelit-o bine in prosop, am asezat-o pe un tocator de lemn si am inceput sa-i trag la mijloc cu ciocanul; asa am reusit sa sparg tocatorul in doua. Intr-un final, am spart si nucile. A venit randul etapei cu numarul 3 – scobirea miezului de nuca. Am incercat cu o lingurita, cu un varf de cutit, cu un maner de cutit: nimic n-a mers. Intr-un final, am reusit folosindu-l pe Iubi, adica el a exercitat forta asupra linguritei si a iesit miezul. Ce fericire! Deja vedeam frisca in fata ochilor!

DSC_0055 copy DSC_0066 copy

Dar stati, ca n-a fost asa simplu. Miezul de nuca rezultat l-am aruncat in blender si l-am maruntit bine de tot, pentru a facilita stoarcerea sucului la slow juicer. I-am dat drumul lui Huromica si a inceput saga. M-am uitat agale cum pe o parte iesea o smantana super groasa (sucul de nuca de cocos), iar pe alta fulgii de cocos deja maruntiti. Ce-l iubesc io pa storcatorul meu. Spre final, am mai adaugat putina apa pentru a scurge si ultimele resturi de smantana/suc din aparat, insa grasimea a ramas oricum deasupra si inainte sa bat frisca am putut sa scurg toata apa in exces.

Frisca s-a facut.. in 30 secunde? Adica am bagat mixerul cu tel in cana gradata in care s-a scurs sucul si am mixat 30 secunde. S-a format o frisca groasa si rezistenta de nu mi-a venit a crede ochilor. De aroma de cocos proaspat si intens nici nu mai vorbesc…

DSC_0064 copy DSC_0067 copy

Daca nu aveti slow juicer, nu disperati! Laptele de nuca de cocos se poate obtine si in felul urmator: dupa ce ati scobit pulpa de cocos, asezati-o in blender impreuna cu apa ei si apa de baut fierbinte cat sa o acopere (poate chiar mai putin). Mixati foarte, foarte bine pana obtineti un lapte gros, pe care apoi il puteti strecura de eventuale impuritati si resturi printr-un tifon. Lasati sa se raceasca si adunati apoi grasimea stransa deasupra si procedati cum am descris mai sus. Eu nu am incercat aceasta varianta, insa am auzit ca functioneaza – daca o testati voi, dati-mi de stire!

Din cele doua nuci de cocos mi-au iesit vreo 3-400 g frisca, cel putin asa arata indicatorul de pe cana gradata in care am batut smantana. Adica.. impresionant. Cred ca a tinut si de faptul ca nucile erau foarte proaspete dar si de faptul ca storcatorul reuseste sa scoata mai multa seva decat unul normal. In fine, eu m-am declarat multumita si am dat cu ea peste cea mai buna negresa din lume care s-a inventat vreodata in galaxia asta! Si care e on heavy rotation la noi zilele astea… Dublez compozitia din reteta, o pun in tava de 20×30 cm si iese o minunatie! Hai nu ma credeti pe cuvant.

DSC_0075 copy DSC_0079 copy

In rest, toate bune si frumoase la noi in galaxie. Maine scoatem maseaua de minte si suntem lesinati de frica, de aceea si folosim pluralul imperial atunci cand ne referim la noi insine. Either that, or it’s some sort of disorder.

Love and coconut whipped cream!


25 COMMENTS

  1. Arata demential! Poate ajung sa incerc si eu varianta fara slow juicer.
    Pana una alta, iti recomant blatul asta – ca e vegan – eu m-am indragostit de el de cateva luni, si nu doar eu, dar si cei 8 copii de la aniversarea lui Praslea, iar apoi alti musafiri-adulti de revelion : http://www.purevege.com/2012/09/chocolate-zucchini-cake.html#comment-form . Cred ca s-ar potrivi minunat blatul asta cu frisca ta. Mi-am tot propus sa il postez pe blog – in varianta tortului de mai sus, sau in varianta de zuchinni bread – dar cum stau prost cu timpul, iti dau tie linkul sursa, poate te inspira (si nu doar reteta asta, ci tot blogul mie mi se pare o ‘comoara de pret’ buna de dezvaluit celor dragi) :)
    te pup

    • Draga mea, stiu si blatul si reteta. Ceva asemanator am vazut prima oara la Lavinia – Bucatar sub acoperire, si m-am indragostit de blat cand l-am incercat. Plus ca se face usor. Cred ca in combinatie cu frisca mea de cocos iese demential… Nu m-am gandit, dar cert e ca exista solutii clare pentru deserturi vegane foarte bune si delicioase, aia nu e niciun dubiu.
      Te pup!

  2. Buna Andie,
    Am inteles eu bine? Mai intai pui bucatelele de nuca de cocos in juicer , iar nectarul rezultat se bate cu telul pana devine frisca ?
    Imi poti spune excat care dintre modele este ( Huromic ) ?

    Multumesc,

    • My dearest, eu fac asa: scobesc nuca de cocos, apoi iau miezul ala alb (care e in bucati mari) si il bag intai la robot sau blender, ca sa il fac bucati mai mici pentru ca nu vreau sa fortez slow juicerul prea mult. Nectarul rezultat in bat pur si simplu cu telul pana devine frisca.
      Modelul meu sa stii ca e ala mai vechi si mai amarat HU-1000, dar isi face foarte bine treaba. Insa am vazut ca acum au adus modelul asta nou la acelasi pret, asa ca eu zis ca merita sa il iei pe cel nou :)

  3. Imi place foarte mult tot ce faci ! <3

    p.s Poti gauri nuca de cocos, cu un tirbuson, daca ai :) Si o poti sparge mult mai usor, daca , dupa ce ii scoti sucul din ea, o pui vreo 10 minute la cuptor :)

    Cu drag,
    Ana

    • Ana, tu esti talentata de la Prajiturele?? I LOOOVE your work! Ce ma bucur ca mi-ai scris si mai ales ce sfat bun mi-ai dat. Asa tare ma chinui cu nucile alea de cocos si asa mult imi plac fulgii :)
      Man, you rock girl.

      • Chiar le stii pe Prajiturele? :) Iti multumesc foarte pentru aprecieri !
        Eu iti urmaresc de ceva timp blogul, dar sunt cam timida in a comenta :)

        p.s Nu m-as fi gandit niciodata ca sunt asa cunoscute prajiturelele mele ! Ma simt onorata :D

        • Mda. Imi plac foarte mult prajiturelele. Te admir pentru rabdare, mie una nu-mi mai ajunge timpul sa fac tot ce-mi place…

  4. Buna, draga mea inspirationala!
    Te rog mult, ghideaza-ma pasii mai precis pt ca nu mi-a iesit frisca. Am urmat toti pasii, a curs smantana din Horom si fulgii pe cealalta parte, am bagat mixerul cu tel cam 5 min si frisca mea e tot lichida, desi nu am mai adaugat apa. Unde gresesc?

    • Cri, ai scurs foarte bine apa initiala? Ideea e sa nu fie deloc apa in smantana. Deasupra trebuie sa se stranga o smantana groasa si compacta si pe aia o bati, dupa ce ai scurs ff bine apa pe care ai adaugat-o initial.

  5. Andie,
    Frisca mea nu a avut deloc apa,ci numai grasime. Intre timp am bagat-o 5 min la congelator, iar cand am scos-o si am mixat-o s-a legat o crema din ea. Cand am tinut-o la pastrare in frigider s-a intarit fff tare, ca ub unt de cocos ( doar ca mult mai alb si dens), deci nici vorba sa o mai pot folosi ca si frisca.
    Cum faceti voi, fetelor, de va iese o frisca asa frumoasa si pufoasa?

  6. Salut Andie,
    In primul rand vreau sa te felicit pentru blog, este foarte frumos.
    Am incercat si eu azi sa fac frisca si nu mi-a iesit.
    Cand am pus in blender cele 2 nuci taiate marunt, am pus peste si apa scoasa din nuca de cocos si putina apa de izvor(chiar putina) ca sa le poata invarti.
    Apoi am dat compozitia prin Hurom, au iesit fulgii pe o parte si un lichid mai gros pe cealalta(dar nu smantanos). L-am lasat putin sa decanteze si s-a separat: pe fund a ramas un strat de apa si deasupra tot un lichid laptos, nici vorba sa fie smantanos.
    Apoi cu un polonic am scos lichidul laptos in alt recipient si l-0am mixat dar fara rezultate.
    Oare care sa fie problema? Nucile de cocos cred ca erau proaspete ca din 2 nuci mi-a iesit aproape o cana de apa de cocos.

    • Buna Corina, ce cred eu ca ai gresit: 1. in niciun caz nu trebuia sa pui in blender apa nucii de cocos impreuna cu apa de izvor (daca faci la Hurom). Pulpa nucii se mixeaza la blender sau procesor doar pentru a se marunti si a fi mai usor de trecut prin Hurom. Eu cred ca, punand apa, ai diluat extrem de mult grasimea si din cauza asta nu ti-a iesit. Eu doar am mixat pulpa simpla la blender, apoi am trecut prin Hurom, apoi, chiar la sfarsit de tot, cand grasimea era adunata sus, am pus putina apa ca sa curat storcatorul, dar care apa s-a dus imediat la fund. 2. Daca incercai varianta doar cu blender (fara storcator), trebuia cred sa urmezi instructiunile pentru blender, care includeau apa fierbinte. Dupa cum am spus si in postarea originala, eu varianta doi (doar cu blender) nu am incercat-o niciodata deci cu privire la aia nu pot garanta. Mult succes, sper sa nu renunti si sa mai incerci o data.

  7. Pentru a deschide cu usurinta o nuca de cocos, pentru a face lapte si unt de cocos, puteti cauta pe youtube ca sunt o multime de tutoriale acolo. Eu inca nu am incercat, dar trebuie neaparat sa o fac, o sa caut si cum se face frisca din cocos, pe asta inca nu am vazut-o pe youtube…O metoda buna de a separa complet apa de grasime din lichidul rezultat dupa stoarcere este sa puneti lichidul intr-o sticla de plastic, il lasati cateva ore sa decanteze, eventual la rece iar apoi faceti o gaura in parte de jos a sticlei(cat mai jos, unde s-a ales apa). Apa se va scurge si veti ramane cu grasimea pe care sa o bateti ptr frisca sau pe care o faceti unt. Toate astea le gasiti pe youtube. Succes!

  8. Am citit peripetiile nucilor de cocos si m-am amuzat teribil.
    1. Apa de cocos nu se scoate asa. Este foarte buna la ten sa o bei.
    2. Sa o spargi… Lovesti pe nervuri. Nuca de cocos are 3 nervuri. Nu se inveleste si nu se liveste cu ciocanul. Un cutit gen satâr mai greu nu ai in bucatarie? Daca ai, lovesti cu putere, scurt cu muchia (nu cu taisul.). Nu a plesnit? O intorci si o lovesti iar pe alta nervura, dar sa ai un bol ceva dedesupt pentru a salva apa de cocos si lovesti nuca pana plesneste. Cand a plesnit lasi sa se scurga apa din ea.
    3. Cum indepartezt mizul de coaja… Da. Asta e o problema acolo. Aici avem scrappere pt nuca de cocos. Totusi, in lipsa, cu un cutit cu varf se taie feliute subtirele care se indeparteaza usor de coaja tare a nucii.
    4. Cum sa faci laptele… In blender pui bucatelele de nuca de cocos cu o cantitate mica de apa – LA TEMPERATURA CAMEREI!, si faci pasta. Cand si cand verifici daca este nevoie de apa. Daca da, adaugi cate putin, iar pasta sa arate ca o smantana mai groasa. Aceasta se pune intr-o sita foarte deasa. Si se strecoara presand cu mana, sau cu o lingura, asta in cazul in care nu te-ai spalat pe maini… :) . Asa obtinem laptele gros de cocos. Pulpa stoarsa bine se amesteca iar cu apa un pic mai multicica si obtinem laptele subtire de cocos, stors si el la fel: in sita.
    Uneori, se poate face operatia de 3 ori.

    Cu laptele subtire de cocos se pot fierbe legumelenpt mancaruri, sau carnea se poate fierbe in laptele subtire de cocos cu mirodenii.
    Laptele gros se poate adauga sosurilor, mancarurilor la final si se lasa sa dea in clocot o data. D
    Laptele de cocos da un plus de savoare mancarurilor.

    Ce poti face cu pulpa ramasa….hmmmm…. Amesteci cu pun zahar brun topit/miere si cu oats (fulgi de ovaz ), mai adaugi un pic cardamom si astfelnai un desert dietetic delicios.

    Doar nuca de cocos rasa uscata din comert se pune in apa calda pt vreo 2-3 ore, apoi se macina pt lapte sau mancaruri. Sincera sa fiu, de cati ani sunt aici, in India, am folosit si nuca uscata rasa cand nu am avut timp sa sparg, sa razuiesc. Iar laptele praf de cocos este un deliciu si faci laptele at de consistent il vrei.

    O zi buna!

    Swati Bhooshan

    • Draga Swati,
      Iti multumim pentru sfaturi – cu siguranta sunt de aplicat daca traiesti sau calatoresti in India sau Brazilia. Din experienta mea cu nucile de cocos iti pot spune ca cele din Romania sunt nu vechi, ci foarte vechi, si nu le poti aplica tratamentul de care vorbesti mai sus pentru ca pur si simplu nu merge. Sa iti explic.
      Nucile de cocos pe care le avem aici sunt atat de vechi incat majoritatea nici nu mai au apa inauntru si unele sunt chiar putrezite. Te poti uita la ochisorii aia sa vezi daca sunt vatamati sau nu pana iti ies proprii ochisori din cap, pentru ca arata foarte rau toti si nu ai cum sa iti dai seama, de aceea scuturatul nucii ramane cea mai eficienta optiune.
      Nucile de cocos din Romania nu plesnesc deloc asa usor cum zici, indiferent in ce parte le-ai lovi. Te invit sa cumperi o nuca de cocos de aici si sa incerci sa o spargi cu marginea unui satar, in mana, cu un castron dedesubt care sa stranga laptele. Daca vrei reusi cu 1 din 100 te poti considera norocoasa.
      Eu personal nu vad cum s-ar putea scoate laptele mai usor prin spargerea nucii cu un castron sub nuca fata de a-i face o gaura mica prin care sa curga: atunci cand lovesti, sunt sanse foarte mari (in cazul in care reusesti sa spargi coaja) sa imprastii lichidul peste tot, mai ales daca nu esti obsinuit sa spargi nuci de cocos in fiecare zi.
      Iti reamintesc ca noi aici avem niste mici apartamente comuniste si inghesuite, in care nu avem luxul sa dam intr-o nuca de cocos si sa ne sara coaja pe toti peretii, asta fiind de altfel si motivul pentru care e necesar sa o invelim inainte de lovire. Plus ca te poti taia in coaja foarte tare, asa cum a patit iubitul meu.
      Daca ai reusit totusi sa spargi nuca si ai proasta inspiratie sa o tai felii mici ca sa o scoti, vei petrece urmatoarea ora scobind cu varful cutitului pana iti iese pe nas, pentru ca la majoritatea nucilor miezul se desprinde extrem de greu, iar daca e maruntit munca se tripleaza.
      In ce priveste laptele, e minunat ca se prepara asa in India, dar eu acum am blender de mare viteza si chiar nu am nevoie sa il mai strecor prin sita de o mie de ori (si sincer nu am nici timp). Il pun in blender cu apa si se transforma intr-o pasta fina si cremoasa instant, pe care o pot face cat de groasa sau subtire vreau eu.
      Acestea fiind zise, cred ca sfaturile tale sunt minunate pentru nucile proaspete de cocos – de altfel asa le-am si consumat in Brazilia – dar sunt total nepractice pentru pietrele vechi pe care le avem la dispozitie in Romania. Iti multumim de interventie!

  9. Cat despre verificarea nucii de cocos…. Nu numai apa sa clipoceasca, ci si acei 3ochi sa nu fie vatamati… Nuca sa nu fie plesnita, si culoarea sa nu fie mata, spalacita. Am vazut nucile din comertul din Romania si sincerabsa fiu nu sunt proaspete. Au cel putinn luni de la curatare de invelisul lor… Stiu acest lucru, deoarece am cocotieri pe proprietate.

    • Repet ce am spus in mailul anterior – tu vorbesti de nucile de cocos proaspete, verzi, in timp ce noi aici avem doar niste chestii maro (adica nuca fara invelis), vechi de cand lumea si pamantul. Din pacate, datorita acestui fapt, sfaturile pe care ni le-ai dat nu sunt aplicabile.

  10. Draga Andie, imi plac tare mult retetele tale si ma ajuta foarte mult de cand gatesc fara lactate pt baietelul meu! Cum iti impartasesc dragostea pt Huromica, l-am pus la treaba si A IESIT frisca de cocos!!! Desi am blenderul de mare viteza de un an, nu mi-ar fi trecut prin cap ca pot marunti nuca de cocos fara sa adaug apa. Deci informatia ta e foarte pretioasa!

    Multumesc frumos si spor la bucatarit!

Leave a Reply to Adina Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.