Paine cu tarate si rozmarin si cateva ganduri despre nutritie

10

Gandurile mele despre nutritie in ziua de azi sunt: daca nu stii ce mananci, nu te apuca sa fii vegetarian. E periculos. Poti sa te imbolnavesti, sa-ti busesti sistemul suficient cat sa concluzionezi ca dieta e de vina, ceea ce nu e bine nici pentru tine, nici pentru animalele din lumea larga, nici pentru dieta, saraca de ea. Nu stiu cum am facut, dar in ultimul timp am dat peste niscaiva vegetarieni autodeclarati care nu stiau care-s ingrediente vegane si care nu, ceea ce m-a ingrjiorat la un nivel profund umanitar. Bai, informati-va corespunzator, cititi cu atentie, luati suplimente daca e nevoie (desi ieri am vazut un material interesant in care cineva spunea ca daca nu ai insuficienta de vitamina B12 in corp, nu e bine sa iei suplimente pentru ca daca o faci, corpul tau va inceta sa o produca – nu stiu cat e de adevarat, dar mi-a ridicat un semn de intrebare) si mancati echilibrat. Si fiti mai ingaduitori si toleranti, ca degeaba mancati sanatos daca inauntru construiti catedrale de ego: viata nu e un concurs despre cine are sau nu dreptate, ci un drum plin de umilinta in care invatam la tot pasul. My two thoughts.

In rest, facem paine si ne bucuram de ziua de repaos digestiv. Intre doua ape plate, azi dimineata mi-am hranit maiaua, am facut pre-fermentul si maine o sa coc cea mai minunata paine cu seminte. Zic io, acuma om vedea ce-o iesi, ca e prima oara cand o fac. Intre timp, imi zboara gandul la o paine simpla, facuta cu drojdie normala, in care am aplicat sfatul mamei si am aruncat cateva linguri de tarate, seminte de dovleac si crengute de rozmarin.

Paine cu tarate si rozmarin

Paine cu tarate si rozmarin

Ingrediente

  • 450 g faina 650
  • 4 linguri tarate de grau
  • 3 linguri seminte crude de dovleac
  • 1 lingura frunzulite de rozmarin proaspete
  • 330 ml apa calduta
  • 2 linguri ulei de masline
  • 5 g sare
  • 1 plic drojdie uscata (7 g)

Metoda

  1. Intr-un bol mare imprastiem faina, sarea, drojdia, frunzulitele de rozmarin si taratele de grau.
  2. Cu un sucitor zdrobim bine semintele crude de dovleac, in asa fel incat sa inceapa sa elibereze din uleiuri. Le adaugam peste faina.
  3. Facem o gropita in mijlocul fainii si turnam apa calda si uleiul, apoi incepem sa amestecam si sa framantam pana obtinem un aluat elastic si omogen (10 minute).
  4. Acoperim cu o carpa de in si lasam la crescut la loc ferit de curent timp de 1.30-2 h.
  5. Scoatem aluatul si ii dam forma dorita, apoi asezam painea formata fie direct in tava de copt presarata cu faina, fie intr-un recipient de lemn infainat (baneton) si mai lasam la crescut, tot acoperit, inca 30 minute.
  6. Tot acum preincalzim cuptorul pe treapta maxima si asezam pe raftul cel mai de jos o tava goala.
  7. Dupa 30 minute crestam painea si o dam la cuptor pe raftul din mijloc (daca a crescut in banetoane, o asezam intr-o tava infainata), avand grija ca in acelasi timp sa turnam in tava de pe raftul de jos o cana mare plina cu apa clocotita. Inchidem repede usa cuptorului pentru a pastra aburii astfel formati inauntru.
  8. Coacem pana devine aramie.
https://www.andie.ro/2013/02/08/paine-cu-tarate-si-rozmarin-si-cateva-ganduri-despre-nutritie/

Nu pot insista suficient de mult pe importanta pe care o au aburii in procesul de productie al painii. Inainte sa descopar varianta asta, niciodata nu reuseam sa obtin o crusta buna, indiferent cu ce as fi uns painea. La fel de important e si modul in care crestam painea, insa despre asta e atat de mult de povestit, incat cei care sunt cu adevarat interesati vor gasi resurse nemaipomenite pe net. Recomand, ca de obicei, blogul Codrutei, za mazar of zem all.

DSC_0123 copy

Painica asta a iesit densa si hranitoare, cum era de asteptat. Forma asta frumoasa am obtinut-o datorita noilor mele banetoane, so I am happy to say that I am thrilled to be in the bread business. Ma gandesc serios sa incep sa cumpar faina in saci de 10kg direct de la moara, pentru ce gasim in comert este de o calitate indoielnica (atat faina cat si painea), astfel incat cea mai buna solutie ramane tot coptul in casa. I will let you know how that one works out.

Love and fine breads!

10 COMMENTS

  1. Imi place ce a iesit si cat de minunat e sa te simti sanatos in interior! cu asta ne indeletnicim si noi cam de 3 luni…intre timp ne-a murit si maiaua ca am schimbat faina…dar am dat nastere alteia:). Chiar azi am decis ca o sa cumparam si noi cand ni se termina faina tot de la moara si bannetoane o sa ne luam curand:) happy :)

    • Banetoanele sunt foarte misto! Foarte misto. Iti pastreaza forma fain, nu se lipeste painea de ele, ce sa mai – eu una sunt mare fan :) Cu maiaua inca invat, sunt la un inceput foarte timid, insa imi place de nu mai pot sa fermentez aluatul in frigider. Asa mi se pare ca iese cel mai misto. Te pup Emi!

    • Cate lectii nu avem de invatat in viata draga mea… Toti avem egouri mai mult sau mai putin puternice, insa cele mai neplacute sunt cele care se evidentiaza in legatura cu teme ce tin de binele interior al omului, pentru ca, intr-un fel, se bat cap in cap cu subiectul in sine. Eh.. Important e sa iubim si sa iertam mult. Muuuult! Te pup!

  2. Foarte bine punctat despre cei care cred ca nutritia e o joaca. Din pacate in zilele noastre multe persoane au trecut de la mancat carne non-stop, la mancat trei legume crude pe zi. A trece de la o exagerare la alta nu e nutritie, iar efectele pot fi foarte grave. Nu poti scoate din alimentatie o proteina completa cum e carnea si sa nu pui nimic in loc. Toti cei care doresc sa fie vegani sau raw vegani trebuie sa inteleaga ca este un stil de viata care presupune multa documentare temeinica. Trebuie sa stii cu adevarat ce si cum sa mananci daca vrei sa ai o dieta sanatoasa si asta sa se vada.

    • Right on, sister. Nu stiu, eu una cel putin asa consider, ca nu e sanatos sa te arunci cu capul inainte doar pentru ca e “feshan” sa tii nu stiu ce regim. Imi doresc din suflet sa le fie bine oamenilor astora, pentru ca si eu am fost inconstienta intr-o perioada a vietii mele si am cam platit pentru greselile mele. N-as vrea ca altii sa le repete.

  3. Intrebare de noob care s a saturat de painea din comert si vrea sa faca painea acasa : momentan nu am nici o tava speciala de copt paine, e ok si o tava normala de prajituri ? :(

    • Draga mea, pai io fac painea in tava cuptorului- aia intinsa, normala, care vine atunci cand cumperi aragazul :) Ii pun hartie de copt si harshc, da-i cu painea in ea si gata! N-ai nevoie de nicio tava speciala. La inceput coceam in tava de chec, dar acum imi dau seama ca de fapt nu aveam nevoie sa fac asta. Eu acum fac totul cu mana, fara niciun instrument special. Las painea la crescut in banetoane sau cosuri de rachita/lemn/nuiele acoperite cu un stergar (preferabil de in) si apoi o coc in tava normala. So, go for it!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.