Supa de toamna cu galbiori si linte

21

Acum cateva zile m-am nimerit in fata unei caserole cu galbiori. Aratau atat de bine, incat pur si simplu nu am rezistat si i-am cumparat, desi nu-i mai gatisem niciodata si sincer, nici nu stiam ce gust au. Cert era ca nu aveau gust de champignon caci, intre noi fie vorba, sunt satula pana in gat de gustul ciupercilor champignon si de faptul ca astea sunt ciupercile nationale, cele mai ieftine si mai simplu de gasit. Daca vrei sa iei si altceva – recte galbiori sau hribi – trebuie neaparat sa fie sarbatoare nationala ca altfel iti cade mana inainte sa dai intre 20-35 lei pe caserola de 500 g. Asta daca le gasesti. Si la sparanghel e la fel, dar sa nu ne mai aducem aminte, ca iar ma enervez.

Asa am aflat eu ca galbiorii nostri sunt faimoasele chanterelle, si, inspirata de o reteta vazuta de curand pe Green Kitchen Stories, m-am pus pe facut aceasta minunata supa de galbiori si linte. Trebuie sa marturisesc ca ciupercile astea nu m-au dezamagit deloc: gustul lor bogat a facut toata supa aia, m-a vrajit si m-a convins ca merita sa ii cumpar mai des, chiar daca sunt asa scumpi. Nu stiu daca galbiorii cumparati de mine au fost salbatici sau nu, insa inclin sa cred ca da, pentru ca gustul era foarte bogat si puternic, si asta de obicei se intalneste la ciupercile salbatice, nu la cele de cultura. In plus, erau atat de pline de resturi vegetale (iarba, ace de rasinoase, etc.), incat nu cred ca au fost crescute in mediu controlat.

DSC_0078-copy galbiori-si-linte

Supa de toamna cu galbiori si linte

Supa de toamna cu galbiori si linte

Ingrediente

  • 250 g galbiori
  • 1 cana linte
  • 2,5 l supa de legume (sau apa fierbinte cu vegeta naturala)
  • 1 ceapa alba mica
  • 3-4 linguri de masline
  • 4 linguri vin alb
  • trei catei de usturoi
  • 3/4 lingurite piper
  • 1 lingurita coriandru macinat (sau alt condiment care va place)
  • sare dupa gust
  • Pentru servit (optional): patrunjel verde proaspat, un cub de unt, parmezan ras

Metoda

  1. Intr-o oala inalta cu fund gros calim ceapa in ulei de masline cu putina apa (de fapt, mai mult o inabusim). Adaugam ciupercile curatate bine de impuritati (fie cu ajutorul unei perii, fie scaldate putin in apa rece) si mai calim putin, apoi adaugam vinul si lintea (pre-hidratata 1 h) si mai lasam putin sa se patrunda in lichid.
  2. Turnam si supa fierbinte, usturoiul feliat, sarea si condimentele, amestecam si lasam la fiert pana cand ciupercile si lintea se patrund, dar nu atat de mult incat sa devina prea obosite si sa isi piarda crunch-ul.
  3. La sfarsit adaugam si piperul, amestecam bine, si servim cu putin patrunjel presarat deasupra, un cub de unt sau putin parmezan ras.
https://www.andie.ro/2013/09/03/supa-de-toamna-cu-galbiori-si-linte/

Va zic inca o data: m-a vrajit supa asta. Pe langa faptul ca se face usor, mi-a adus pe masa gusturi bune si totusi cumva familiare, astfel incat am ajuns sa cred ca s-ar potrivi foarte bine chiar si in familiile traditionaliste. M-a uimit faptul ca din ingrediente atat de simple s-a format o supa atat de hranitoare! In orice caz, e o reteta de pastrat si iubit pe care va invit sa o marcati, caci toamna abia acum incepe.

DSC_0076-copy

De final, va aduc aminte ca am creat rubrica de MENIU SAPTAMANAL VEGETARIAN, pentru confrati si nu numai, noua mea mare iubire si lovitura, care de asemenea cred ca va va placea si va va fi utila. Zic si io.

Love and chanterelles!

21 COMMENTS

  1. Fac zilnic naveta Cluj-Huedin, iar in zona de munte e foarte multa lume care vinde galbiori, dar mi-e tare frica sa cumpar. Stiu, pitici pe creier, dar daca cumva se strecoara ceva otravit pe acolo…daca ma incumet o sa incerc reteta pentru ca imi place lintea in mod special. Sau poate gasesc de cumparat prin hypermarketuri

    • Draga mea – sincer? Si mie mi-ar fi frica. Si asta pentru ca am auzit de atatea cazuri de oameni morti din cauza asta.. Dar de la supermarket cred ca-s ok.

  2. Dragi confrati Clujeni, eu am gasit in Kaufland galbiori relativ ieftini ( anyways, eu am prins la reducere!!), la 12,99 lei caserola de 400 g, ceea ce mi se pare fenomenal. Andie, deci supa asta e…pfoai. Am incercat si cu o salata de fasole verde ( ca tot nu stiam ce sa fac cu dansa) si alta varianta cu crunchy garlic bread, a must in my humble opinion. Mmmm, nebunie!

    • Culmea e ca si eu am facut supa impreuna cu salata de fasole verde, pe care o sa o si vezi maine pe blog. Ca sa vezi. De crunchy garlic bread nu mai zic nimic, Nici tu nu ar mai trebui sa zici, ca mor acilea de pofta. :)

  3. Buna Andie.

    Noi am facut supa dupa varianta ta (cunoastem The Green Kitchen, avem si cartea, e superba). Am mancat tot, multumim! Felicitari pentru toate retetele tale, am mai facut si altele, scuze pentru ingratitudine, n-am revenit sa comentam. Oricum, multumim pentru tot, suntem addict.

    • Caroline! Ce comentariu frumos :) Ma bucur ca v-a placut supa si, mai ales, ma bucur mult ca de data asta ati gasit putin timp sa-mi dati un semn. De fiecare data e o mare fericire sa vorbesc cu voi, cititorii mei. Va imbratisez!

  4. Andie, trebuie sa-ti spunem ca noi am decis in sfarsit sa nu mai mancam carne de cateva luni si este incredibil cum ni se deschid ochii. Este absolut fantastic varietatea retetelor si a meselor noastre de cand nu mai vedem legumele ca ceva in farfurie langa carne (carne sa fie, restul e umplutura… ) Fara sa mai vorbim de ameliorarea sanatatii… N-as fi crezut sa gasesc in Romania un site ca si al tau. Multa varietate, poze superbe, retete indraznete etc… Bravo si merci pentru tot! Succès in proiectele tale! Suntem fani… de departe, deh, facem cum putem !!

    • Oh, ce bine ati facut. Ma bucur din tot sufletul ca aveti un feedback atat de bun, si va tin pumnii pe calea asta noua si frumoasa. Intr-un fel e bine ca nu sunteti in Romania, tarile din vest sunt mult mai prietenoase cu vegetarienii, cred ca va va fi mai usor…Inutil sa spun ca sunt aici daca aveti intrebari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.