Risotto con funghi porcini (hribi)

22

Of viata mea de cand astept sa scriu postarea asta. De fiecare data cand nimeresc intr-un restaurant italian bun, singurul lucru pe care il am in cap nu sunt pastele sau pizza, ci infamul orez cu hribi, sau risotto con funghi porcini. Mult timp am crezut ca funghi porcini sunt asa, o ciuperca exclusivista, care nu se intampla decat in Italia sau in alte tari, cum de altfel cateodata am impresia ca se intampla toate lucrurile bune. Nimic mai fals! Pe masura ce mi s-a ridicat valul gastronomic de pe ochi, am descoperit ca de fapt acesti funghi porcini care imi dadeau de fiecare data vise umede erau umilii nostri hribi. Ei, bine, nu chiar umili, ca atunci cand dai sute de mii pe o amarata de caserola, numai umil nu ti se pare pretul! De aceea, astazi vom povesti despre cel mai bun risotto de pe lume, de altfel singurul care exista, restul fiind copii nereusite si frustrate.

DSC_0340-copyHribii astia sunt cele mai sexi ciuperci, si arata exact cum ar trebui sa arate o ciuperca: sunt carnosi, cu pulpa plina (yum!), codita alba si palaria mare, cu exceptia hribilor micuti care de altfel se pare ca sunt si cei mai gustosi (zice La Prajiturela, care mi i-a adus tocmai din munti, s-o mananc io pe ea de albinuta!). In fine, arata atat de dragalasi ca mai ca nu iti vine sa ii mananci, ci doar sa te uiti la ei. Si daca esti fraier si nu stii sa-i cureti, atunci chiar ca ramai sa te uiti la ei. Pentru prima oara in viata mea, am luat o mare tzapa de la Goagal, care mi-a zis sa nu ii spal, ci sa ii curat de pamant mai intai cu un cutit, apoi cu o perie and, if I must, cu o carpa umeda. Le-am facut pe toate trei in aceasta ordine si, inutil sa va spun, dupe o ora de mesterit la hribi imi venea sa-mi bag picioarele. Am rezistat stoic, am curatat 2 kg si 1 kg l-am lasat la frigider for later use: eram epuizata! Ulterior am aflat ca trebuia doar sa tai cu cutitul partile pline de pamant din coada, si apoi sa ii curat rapid sub jet de apa rece (daca ii bagati in baie de apa, partea de sub palarie, de altfel foarte spongioasa, va absorbi imediat toata apa si va fi vai de ciumpercile voastre). Halal sa-ti fie, Praslea cel voinic si hribii de aur!

risotto-hribi3 DSC_0336-copyCert e ca pana la urma i-am dovedit si am reusit sa ma apuc de risotto. Ce as vrea sa stiti despre risotto este ca, contrar aparentelor, e o mancare care se face relativ usor, dar la care nu puteti trisa: adica nu puteti pune toata apa deodata peste orez si reveni dupa o jumatate de ora, pur si simplu nu merge asa. Risotto-ul se face repede, dar are nevoie de iubirea si atentia voastra.

Risotto con funghi porcini (hribi)

Risotto con funghi porcini (hribi)

Ingrediente

  • 1 castron de hribi (0.5-0.8 kg)
  • 250 g orez pentru risotto (arborio)
  • 1 ceapa galbena
  • 1 cana vin alb
  • 2 l supa de legume (sau apa fiarta cu vegeta naturala)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 cub de unt (1 lingura)
  • 2 linguri parmezan ras plus extra pentru decorat
  • sare si piper dupa gust
  • pătrunjel pentru decorat

Metoda

  1. Inainte de a incepe, clocotiti supa (sau apa) si acoperiti cu un capac ca sa ramana fierbinte.
  2. Intr-o cratita cu fundul gros incingeti uleiul de masline si caliti ceapa tocata marunt pana devine usor lucioasa. Adaugati ciupercile si rumeniti-le putin (la foc tare), apoi orezul (nespalat!) si amestecati pana acesta devine usor translucid. Turnati vinul si amestecati usor pana se evapora alcoolul.
  3. Incepeti apoi sa adaugati supa fierbinte, polonic cu polonic, pana se patrunde orezul. Nu adaugati un nou polonic pana apa deja existenta nu s-a evaporat. Amestecati ocazional.
  4. Cand orezul e aproape gata (cam in 20 minute), adaugati untul si parmezanul ras, amestecati putin si apoi dati de pe foc, mai adaugati un polonic de supa fierbinte si serviti cald, presarat cu fasii de parmezan si patrunjel proaspat.
https://www.andie.ro/2013/09/18/risotto-con-funghi-porcini-hribi/

Noi nu bem alcool, dar vinul alb chiar e o chestie pe care neaparat trebuie sa o ai in casa, altfel risotto sau paella n-au niciun sens in viata.

risotto-hribi-porcini

Dupa cum vedeti, boabele nu sunt lipite intre ele ca la pilaf, intr-un terci amorf. Risotto-ul trebuie sa fie usor zemos (de unde si extra-polonicul de supa de la sfarsit), putin colorat de la ciupercile salbatice si cu o aroma si un gust bogat care vor fermeca chiar si un carnivor inrait. Mie imi place sa adaug sarea mai pe la sfarsit, pentru ca parmezanul si supa sunt putin sarate si nu vreau sa gresesc mancarea. Daca mai presarati si putin piper negru proaspat macinat, ala e. DSC_0326-copy risotto-hribi-porcini2Acum ca s-a deschis sezonul la aceste ciuperci minunate, eu zic sa nu mai stati pe ganduri si sa le dati o sansa, chiar merita banii aia, o data la nu stiu cat. My two cents.

DSC_0342-copy

Love and funghi porcini!

22 COMMENTS

    • Natalia, you must. Daca gasesti ciuperci proaspete, neaparat. Alea uscate sunt de fapt resturi pe care producatorii nu le-au putut vinde proaspete, asa ca te sfatuiesc sa nu apelezi la ele.

    • Lari, poti, dar iti spun cu mana pe inima ca reduci gustul bun al risotto-ului cu cel putn 50%. Ciupercile salbatice – hribii in special – au un gust tare aparte, puternic, deosebit, ce nu poate din pacate fi inlocuit de ciupercile de cultura… De iesit va iesi si va fi bunicel, dar sa nu te astepti la ceva special :)

  1. Doar un singur cuvant: bestial!!! Cate arome si ce bine se imbina toate, ca parca nu te poti concentra doar pe una … O nebunie de reteta, perfecta pentru vremea asta rece!
    Multumim!

  2. Minunat, bravo pentru rețetă! Întrucât este ora 6 dimineața și nu pot să dorm din cauza temperaturii ridicate, cum sunt proaspăt întoarsă dintr-un superb concediu de 10 zile în Italia (Roma-Rimini-Milano-Lacul Como), ghicește la ce mi-a zburat năzdrăvan și matinal gândul? Bineînțeles, la Riso ai funghi porcini, la ultima porție savuroasă și savurată într-un loc cu totul și cu totul special, la restaurantul hotelului Splendide din Bellagio, o stațiune de tip ,,La Belle Epoque”, absolut minunată, așezată atemporal pe malul albastrului Lago di Como! La fel ca lacul infinit de albastru, și gustul porției de risotto mi-a amprentat memoria subiectivă flămândă de FRUMOS, dar și și de BINE sau de ADEVĂR… Prin urmare, astăzi voi găti Risotto ai funghi, trebuie să-mi reamintesc gustul inefabil al fericirii simple, infinite…

  3. De acord, in ce priveste reteta, e bestiala cu hribi…dar cu ciuperci shiitake crude, cultivate pe busteni de lemn, nu pe substraturi contrafacute, ati incercat vreodata? Eu da, ptr ca imi permit…sunt cultivator de shiitake in mod traditional (poate singurul in mod continuu, din tara asta…). Nu imi fac reclama, desi am site nu dau adresa lui…am clienti suficienti, ptr cat produc in aceste momente, doar va rog incercati si cu shiitake…repet, crude! Pofta buna!

    • Daniel, buna idee! Nu am incercat niciodata cu shiitake crude, nici nu mi-a trecut prin cap. Apreciez ca nu ti-ai dat adresa si tocmai de aceea te invit eu sa o faci, poate oamenii de aici ar vrea sa cumpere si nu stiu de unde. Ce zici, ne lasi un link?

    • Pressure cook 4 minute + 10 NR. Insa mare atentie, nu poti face risotto-ul folosind aceeasi tehnica, pentru ca daca amesteci in orez si apoi torni apa peste se va lipi de oala. Risotto adevarat, cu plin potential de arome se face cel mai bine pe foc. De asemenea, trebuie sa adaptezi si cantitatea de apa.

Leave a Reply to Andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.