Curry cu naut si redescoperirea sushi-ului

2

Sunt intr-o faza de mancare straineza condimentata. Nu stiu daca-mi vine de la lipsa zaharului (btw, in ultimele zile am inceput sa poftesc usor la dulce – nu-mi dau seama daca de la antrenamentul intensiv la sala, dar ceva imi spune ca si asta are un rol – cel mai probabil voi incepe sa-l reintroduc usor in dieta, dar nu m-am hotarat inca daca sa o fac si cand… parca-mi e mila de toata perioada asta, sa o intrerup asa, fara sa simt ca e musai) sau de la faptul ca m-am plictisit de aceleasi mancaruri sau de la vremea de rahat de afara. Cert e ca in week-end am bagat cel mai meserias sushi vegetarian evaaaar iar acum iata-ma, pe jumatate scufundata in oala cu curry indian. Hm. Acum ca ma gandesc, sigur sala plus lipsa zahar imi cauzeaza pofte de mancare hranitoare, gatita, pentru ca visez numai la orez, naut, fasole…hm.

Si daca tot am cocota viselor, m-am gandit ca neaparat cerea un curry cu cocos. Bai cat imi poate placea cocosul in mancare. A fost una din acele zile in care m-am incapatanat sa fac totul de la zero, laptele de cocos inclus, asa ca am dat 5 lei pe doua nuci si am scos 400 ml de minune, plus 300 ml apa de cocos din interior, plus o carafa uriasa cu fulgi de cocos care vor fi uscati si consumati ulterior. E drept ca mi-a mancat ceva timp si efort toata tarasenia cu spartul nucilor si facutul laptelui la Huromica, da’ nu regret: bucuria de a manca cele mai bune, proaspete si curate ingrediente nu se compara cu nimic.

DSC_0363-copy DSC_0384-copy DSC_0372-copy

Am pus niste gheata in paharul cu apa de cocos si i-am dat lui iubi sa bea: s-a strambat tot, de parca i-as fi dat otrava. Cand i-am explicat ca apa de cocos e considerata cel mai hidratant lichid de pe planeta si ca pe plaja la Rio se vinde rece, direct din nuca (vanzatorii sapa gropi adanci in nisip in care tin nucile la rece; cand vrei sa bei una se duc si scot o bucata, o gauresc si-ti dau un pai, sa sorbi direct), s-a razgandit si mi-a mai cerut cateva guri. Ca sa vezi ce inseamna PR-ul frate. Biata nuca. 

curry-cu-naut2

Curry cu naut si cocos

Ingrediente

  • 2 nuci de cocos sau 400 ml lapte de cocos neindulcit
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 cm ghimbir proaspat, decojit si taiat julienne fin
  • 5 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 ceapa galbena mare, taiata cubulete
  • 2 foi dafin
  • 1/2 lingura turmeric
  • 1/2 lingurita harissa
  • sare si piper dupa gust
  • 2 cartofi medii, taiati cubulete mari
  • 1 morcov mediu, taiat rondele groase
  • 1 dovlecel, taiat cuburi mari
  • 1 mana fasole verde pastai
  • 1 conserva de naut
  • 1 legatura de patrunjel, pentru servit
  • 250 g orez cu bob lung (basmati)

Metoda

  1. Facem lapte din nucile de cocos, dupa modelul de aici. Pastram apa dinauntrul nucilor, pentru a o adauga ulterior in curry.
  2. Intr-o oala adanca cu fund gros incingem uleiul si calim usor ghimbirul, usturoiul, ceapa galbena si foile de dafin impreuna cu sarea si piperul; cand ceapa s-a inmoiat, adaugam harissa si turmericul si mai amestecam 1 minut.
  3. Adaugam apoi cartofii, morcovul, dovlecelul si fasolea si turnam apa de cocos impreuna cu o cana normala de apa. Lasam pe foc mediu pana cand apa da in clocot, apoi adaugam laptele de cocos. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana se patrund legumele. Cu cinci minute inainte sa fie gata, adaugam nautul fiert; dupa cinci minute dam de pe foc si presaram cu patrunjel proaspat.
  4. Pana se face curry-ul, fierbem orezul in foarte multa apa (1,5 litri) - acesta este secretul pentru a nu se lipi boabele intre ele. Cand e gata, scurgem apa printr-o sita si dam deoparte.
  5. Servim curry-ul cu orez si patrunjel presarat pe deasupra.
https://www.andie.ro/2014/06/02/curry-cu-naut-si-redescoperirea-sushi-ului/

Cand a fost totul gata, l-am chemat pe iubi la masa. Despre el trebuie sa stiti (sau poate stiti deja) ca e extrem de rezistent la mancarea etnica si in general la orice mancare straina. Desi in ultimii ani a facut progrese, tot timpul el e marea piatra de incercare a noilor retete. Motivul pentru care pun reteta astazi aici, cu deplin curaj, este ca mi-a lins tot platoul cu mancare, la propriu. Ba chiar si-a mai adaugat orez in sos, ca sa nu se piarda nici macar o lingurita. Succes pe toata linia? Da!

INCEARCA SI >  Oua Foo Yung/Eggs Foo Yung

curry-cu-naut DSC_0392-copy

Curry-ul a iesit extrem de aromat, iar gustul si grasimea laptelui de cocos – inconfundabile! A fost si hranitor, s-a facut si relativ repede (exceptand partea cu laptele de cocos), ce sa mai, a intrat pe lista scurta a chestiilor pe care le iubim.

Tot pe lista extrem de scurta a chestiilor pe care le iubim pana la cer si inapoi a intrat saptamana trecuta sushi-ul vegetarian. Eu n-am fost dintotdeauna fan sushi, mai ales de cand m-am nimerit la o cina de afaceri intr-un astfel de local iar sushi-ul a fost atat de prost incat era sa-l vomit tot pe cravata CEO-ului partener. Ah, ce amintiri, ce vremuri, cate batoane de morcov crud n-am mancat in seara aia, tinandu-mi greata in gat cu ultimele puteri! Cert e ca atunci cand m-a contactat Mihaela de la MY SUSHI si mi-a propus sa incerc un platou de veg sushi, no strings attached, am simtit asa un gol in stomac, dar mi-am propus sa fiu barbata si sa imi infrunt limitarile. Mi-a placut foarte mult ca Mihaela mi-a cerut sa fiu extrem de onesta si sa spun public fix ce cred: daca imi place bine, daca nu, bine. Va dati seama catai riscul? Eu cu o super “iubire” pentru sushi iar iubi total rezistent la orice mancare noua, mai ales la cea asiatica: duo-ul perfect.

sushi

A venit platoul, arata fain si interesant si era plin de sortimente care mai de care. L-am deschis curioasa, am gustat neincrezatoare primul sushi (avand set-up-ul in baie gata pregatit) si era cat p-aci sa lesin. De placere. Desi eram pe picior de plecare, nu ma puteam dezlipi de platou: de la prima inghititura mi-am dat seama ca sosul de soia e the shit si ca toate ingredientele sunt de foarte, foarte buna calitate. Intrigat gemetele de placere care razbateau din camera unde ma ghebosisem sa-mi mananc prada, vine iubi sa vada despre ce e vorba. Vreau sa va spun ca mi-a mancat trei sferturi de platou. Platoul miiiiieu! A dat peste pasta de wasabi si a ras-o fara discernamant: numai bine, ca si acum e stricat la stomac. Exista karma! Eu m-am desfatat cu ghimbirul murat (bai cat de misto e) si mi-am propus sa invat sa fac sushi. Asa ca daca oamenii de la My Sushi ma primesc, eu ma infiintez acolo si nu mai plec pana nu aflu cum se face!! Mi-a placut ca umpluturile erau foarte variate: eu am putut sa discern salata verde si morcov si un potential castravete?, dar cam atat, ca restul au ramas niste mistere pentru mine.

Dupa ce am halpait si ultimul bob de orez, ne-am decis ca nu mai putem fara sushi, cel putin o data pe luna, daca nu mai des. De fapt, eu mi-am petrecut urmatoarele doua zile gandindu-ma numai la el, cu amintirea gustului aluia divin si desavarsit pe papile… Bai, nu glumesc, mi-a luat mintile. Deci, Mihalea, raspunsul la intrebarea ta este asta: da, faceti un sushi bad-ass, cel mai bun pe care l-am mancat eu pana acum. Recunosc asta in mod public si ma inclin. Despre My Sushi trebuie sa stiti ca fac si sushi normal, nu numai vegetarian, fac si dulciuri si, ce mi-a placut cel mai tare, e ca au de vanzare in sushi store o chestie pe care eu o caut demult: silken tofu. Pretul e foarte bun, asa ca eu o sa imi iau de la ei. Nu au restaurant, asa cum am crezut eu initial, dar fac catering si livrare la domiciliu. Daca incercati si sushiul lor normal, as fi curioasa sa aflu si parerile voastre.

Cam atat despre mancarea etnica de saptamana asta, care, btw este VEGANA!! DA! Si sushi si curry-ul sunt vegane! Mhooa!

Love and curry! No, love and sushi! No, wait, love and curry and sushi!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

2 COMMENTS

  1. Oi oi, cum suna reteta asta. Cu toata greata de dimineata pe care o am si parca m.as baga la ea :).
    Ps, care e ghimbirul murat? Cumva chestia roz din dreapta sus?

LEAVE A REPLY