[P] Despre Painea Graham de la Vel Pitar

13

Am o slabiciune pentru Vel Pitar si asta din ratiuni sentimentale cu iz de nationalism local. Adica suntem amandoi din Valcea si, cum sa va zic, am crescut cu painea facuta de ei inca dinainte sa faca rebranding, de fapt, inca de cand eram copil si ma trimitea mama la coada la paine cu cartela si eu ma intorceam cu franzela pe jumatate mancata ca deh, era calda si buna :) Nu stiu de ce amintirile cu paine sunt printre cele mai emotionante sau de ce oamenii care fac paine in casa sunt asa misto! E un mister!

Cert e ca acum au scos o paine noua pe care au dedicat-o vegetarienilor (probabil pentru ca vegetarienii sunt mai inclinati catre un stil de viata mai sanatos?) si pe care s-au straduit sa o faca cat mai buna posibil. Painea se numeste Sylvester Graham si, dupa cum puteti ghici din nume, este facuta din faina graham de grau. Daca nu ati auzit inca de Sylvester Graham pana acum (desi de painea graham cred ca e imposibil sa nu fi auzit!), atunci va spun eu mai multe: a fost un pastor american care a propovaduit foarte mult importanta vegetarianismului si a ingredientelor integrale. Daca stau bine sa ma gandesc, foarte multe din cele pe care el le spunea in 1829 incercam noi sa le aplicam in viata noastra de azi, ceea ma face sa imi dau seama cat de important e sa ne cunoastem istoria si sa invatam din greselile trecutului!

Sylvester-Graham

Dl. Graham inventa in 1829 painea graham precum si Dieta Graham, care se sprijinea pe consumul de fructe si legume proaspete, grau integral si alimente bogate in fibre, cu excluderea totala a carnii, alcoolului si condimentelor (asta cu condimentele nu o prea inteleg :). Consumul de lactate si oua era permis, dar cu moderatie. My kind of man, ce sa zic. Painea graham era facuta din faina integrala necernuta si nu avea absolut niciun fel de aditiv chimic. Trebuie sa stiti ca la vremea respectiva revolutia industriala tocmai descoperise cat de profitabil era sa albeasca faina pentru a da un gust si un aspect mai placut painii si pentru a o vinde in cantitati mai mari (suna cunoscut?) clasei mijlocii. Painea integrala era considerata mancarea saracilor asa ca nu pot decat sa imi imaginez cat de greu trebuie sa fi fost sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca nu e ok sa mananci aluminiu si clor in paine, mai ales ca la vremea respectiva nici descoperirile stiintei nu il ajutau atat de mult.

Inspirandu-se din povestea si misiunea alimentara a lui Sylvester Graham, Vel Pitar s-a gandit sa mearga pe aceleasi principii si sa conceapa o paine care sa nu aiba niciun fel de aditiv chimic (E-uri, conservanti and stuff), sa fie facuta din ingrediente integrale si sa respecte procedeul de productie de la vremea respectiva – adica macinarea intregului bob de grau, lasand tarata mare. Lista de ingrediente e scurta si la obiect, iar eu am apreciat foarte mult ca faina nu este din grau OMG (organisme modificate genetic): faina graham de grau, apa, gluten de grau, drojdie, melasa din sfecla de zahar, sare iodata, maia deshidratata de grau, faina alba de grau 650. Daca stam si tragem linia, gasim o paine foarte curata pentru consum, ceea ce e destul de rar zilele astea.

Packshot Graham

Dupa cum vedeti painea e ambalata la punga si e deja feliata, ceea ce o face minunata pentru toasturile de dimineata si foarte rapid de consumat pentru cei care se grabesc spre locul de munca sau care au in general un program incarcat. Fiind din faina integrala, are un gust mai puternic si mai patrunzator si este mai densa si mai bogata in fibre, ceea ce va facilita mai mult digestia si tranzitul intestinal. Nu, nu este o paine alba ca laptele, dar asta e excelent! Stiti deja din articolele mele anterioare ca eu nu mai cumpar de ani buni si nu mai recomand faina alba 000 (nici macar cozonaci nu fac cu ea!) de aceea mi se pare foarte important pentru sanatatea noastra sa ne alegem cu grija produsele pe care le consumam in asa fel incat sa fie cat mai apropiate de starea lor naturala. Mie personal mi-ar placea ca Vel Pitar sa comercializeze si faina asta din care face painea, cred ca ar fi interesant si pentru segmentul celor care au mai mult timp si prefera sa isi faca singuri painea in casa.

Stiu ca Vel Pitar spune ca asta e o paine buna pentru vegetarieni, dar eu zic ca e o paine buna pentru toata lumea, pentru ca e din grau curat, nu are aditivi si e o foarte importanta sursa de fibre – cui ii poate dauna sa inlocuiasca painea alba cu ingrediente pe care nici nu putem sa le citim cu o paine asa?

Love and whole wheat bread!

13 COMMENTS

  1. Din cate stiu, faina graham e oarecum similara cu cea integrala, deosebirea facandu-se prin modul de macinare. Mister Graham cica ar fi considerat ca tarata si germenele e musai sa fie macinate cat mai grosier, in timp ce partea alba a graului (endospermul) cat mai fin. La finalul procesului, se amesteca la loc cele rezultate si avem faina graham.

    Pana acu vreo 2 ani mancam cu mare placere o paine integrala, daca nu ma inseala memoria, tot de la VelPitar. Cred ca ii ziceau “grau intreg”. Apoi am inceput sa coc paine cu maia si nu a mai fost cale de intoarcere. Am mai gustat-o o singura data, cand mi s-a stricat cuptorul dar nu mi-a mai spus nimic.

    Cat priveste painea alba versus paine integrala, cica s-au facut studii care arata ca o paine alba cu maia e mai sanatoasa decat una integrala facuta cu drojdie.

    • De acord! Painea cu maia facuta proaspat in casa e de neegalat! Insa multi oameni nu stiu despre ea si foarte multi romani mananca paine alba cu drojdie, care e foarte nasoala. De aceea mie mi se pare important ca, daca tot nu isi fac paine in casa, macar sa citeasca atent etichetele si sa aleaga o paine mai curata.

      • Am incercat sa raspund in urma cu 2 saptamani, dar s-a intamplat ceva cu blogul tau (nu mai aparea butonul de post comment):

        Nu vreau sa fac pe carcotasul, dar s-ar putea sa nu fie chiar asa de simple lucrurile:

        Painea aceasta contine si faina alba de grau, si din cate stiu, faina alba din comert are de obicei adaugati diversi amelioratori sau cel putin aditivi meniti sa compenseze pentru pierderea de minerale dupa ce a fost cernuta tarata. Stiu ca in America treaba cu aditivii se face de peste 50 de ani si am citit de multe ori si pe etichetele fainurilor de la noi ingrediente similare.

        Din cate se pare, e lege din 2015 si in Romania: “Începînd cu 1 ianuarie 2015 toată făina de grîu şi făina de grîu durum, produse local sau importate, destinate utilizării în industria alimentară şi în întreprinderile de alimentaţie publică se fortifică cu fier şi acid folic în condiţiile prezentei Reglementări tehnice.” Citat de aici, capitolul 3, alin. 7(1): http://lex.justice.md/md/330588/

        Nu stiu sigur daca producatorul de produse de panificatie e obligat sa scrie pe eticheta painii si ingredientele ce ar aparea pe eticheta fainii (aditivi, amelioratori). Cat priveste ingredientele painii de fata, adaosul de gluten e ciudat iar cel de maia uscata doar pentru gust (ea nu apuca sa se activeze avand in vedere timpul relativ scurt de productie).

        Totusi, cum de recomanzi o paine cu drojdie din moment ce spuneai in alt articol ca drojdia comerciala e “o chimicala” ?

        • Da, am avut mari probleme cu butonul de comment, nici eu n-am mai putut comenta, a fost vorba de un update la wordpress care a dat tema peste cap. Am rezolvat acum :) In ce priveste faina, vad ca linkul pe care l-ai pus duce la o lege din Republica Moldova, neaplicabila in Romania. Daca aceste prevederi exista si in Romania (btw, ai vreun link?), atunci aceeasi faina va fi si in painea cu drojdie si in painea cu maia, deci nu vad cum ar fi asta o problema doar pentru painea cu drojdie. Nici eu nu stiu daca producatorul e obligat sa scrie pe eticheta painii produsele folosite pentru faina, dar pe de alta parte nu e obligat nici sa scrie ce pesticide au fost folosite pentru cresterea graului. Eu cred ca in momentul in care alegi sa cumperi ceva ce nu e crescut de tine in gradina ta iti asumi niste riscuri pe care nu le poti controla, pentru ca nu vei putea identifica niciodata ingredientele ingredientelor. Eu am ales sa nu merg atat de departe pentru ca m-as imbolnavi cu nervii.
          Motivul pentru care recomand o paine cu drojdie l-am scris in articol si in toate articolele de pe blog si il voi repeta de fiecare data cand e cazul: foarte putina lume are acces la painea cu maia. Majoritatea romanilor mananca paine cu drojdie iar asta e o realitate. Pana se va face (daca se va face vreodata) tranzitia majoritatii catre painea cu maia, prefer sa recomand un produs care e mai curat decat alte produse mult mai naspa de pe piata. Eu aici pe blog imi fac din rasputeri treaba de a populariza cat pot facutul de paine in casa, de a arata oamenilor ca nu trebuie sa fie un proces complex si obositor, am “convertit” nenumarate familii la painea cu maia si stiu sigur ca le-am schimbat viata, insa nu voi putea face asta pentru toti. Asa ca ma simt responsabila sa intind o mana si celor care inca nu au puterea de a ajunge la painea cu maia, atata tot. Si despre zahar cred ca e moartea alba, si totusi il mai folosesc din cand in cand in retete pentru ca, in mod realist, majoritatea zdrobitoare a cititorilor mei il consuma, si eu il consum din cand in cand. E o diferenta intre idealul catre care aspiram si spre care ne indreptam, cu pasi mici sau mai mari, si realitatea cotidiana in care traim. Sper ca am raspuns la intrebarea ta :)

          • Ups, am citit pe diagonala, nu am vazut “Republica Moldova”, deci nu stiu daca legea se aplica si la noi. Am gasit ceva articole care par sa sugereze ca se aplica, dar nu am gasit legea nicaieri. My bad.

            Da, daca cineva ar folosi faina de la VelPitar pentru a face paine cu maia acasa si daca faina contine aditivi si amelioratori, nu am sta prea bine (dar ar fi totusi mai buna si mai sanatoasa decat painea cu drojdie). Insa exista alternative: eu folosesc faina alba de la tara (si integrala de la Terra Natura) si sunt orase mai mici in care inca se poate macina graul propriu sau cumpara faina de la morari (iar ei nu adaoga nimic in faina, mai nou chiar ofera si faina integrala – pana nu demult, asa ceva era imposibil, se scuzau ca nu au cum sa NU cearna faina). Si daca nu ai rude la tara, am vazut si prin piete tarani cu saci de faina (vand la kg).

            Faptul ca cei mai multi nu pot/ nu vor sa faca/cumpere o paine cu maia nu face painea asta mai sanatoasa, asta am incercat sa sugerez. E ca si cum i-ai spune cuiva care nu se poate lasa de fumat sa fumeze o marca anume, pentru ca aia ti se pare mai ok decat celelalte.

            Ar fi interesant de aflat cat dureaza intregul proces al fabricarii acestei paini graham (1, 2 ore sau mai mult ?). Si daca denumirea de “paine graham” permite folosirea de faina alba.

          • Sa iti cauti si sa iti gasesti o faina naturala e destul de greu in Romania, pentru ca exista inclusiv acei oameni care zic ca nu adauga nimic, dar cand o duci la teste te ingrozesti. Stiu pe cineva care a facut asta, asa ca din pacate acest argument nu este convingator pentru mine. Da, si eu incerc sa imi procur faina prin aceleasi mijloace, insa sunt perfect constienta ca e o loterie care nu-mi garanteaza nimic; mai mult, daca nu gasesc, n-am nicio ezitare in a cumpara faina normala de la magazin, pentru ca nu sunt genul de om care sa duca lucrurile la extrem. Asta avem, cu asta defilam. De asemenea, uiti un lucru foarte important: degeaba cumperi o faina care nu a primit aditivi daca graul din care ea e facut e GMO sau tratat la greu cu pesticide, iar acest lucru, atunci cand vine vorba de persoanele care produc grau in regim propriu, este dincolo de orice control al tau. Tu pornesti de la prezumtia ca toata lumea are timp si bani (nu oricine isi permite faina Tera Natura) sa alerge dupa surse curate de faina pe la ei prin oras, apoi ca are timp sa isi faca constant aceasta paine in casa – da, pentru un om pasionat ca tine acest lucru este posibil si chiar se intampla, insa pentru majoritatea romanilor nu.
            Indiscutabil, painea cu maia este mai sanatoasa decat painea cu drojdie. Daca insa vorbesti cu un raw vegan, va vorbi despre pretioasa ta paine cu maia exact asa cum vorbesti tu de painea cu drojdie si va considera ca recomanzi un brand de tigari care e mai putin nociv decat alt brand de tigari, ceea ce in opinia lui va parea aberant. Pana la urma, ceea ce fiecare considera sanatos este o problema de optiune personala. Eu nu consider ca diferenta intre painea cu maia si painea cu drojdie este ca cea dintre un mar si o tigara, ci dintre un mar organic si un mar tratat cu un continut supravegheat de pesticide. In ambele cazuri, marul isi pastreaza proprietatile, insa in al doilea mai vine la pachet si cu alte surprize, care pot fi in cantitati mai mari sau mai mici. Ce am facut eu in acest articol a fost sa indic marul cel mai apropiat de cel organic si voi face asta si in continuare, pentru ca eu nu ma adresez aici pe blog numai unui procent de 1% oameni care fac paine cu maia, ci ma adresez si unor oameni care nu pot/nu stiu/nu ii intereseaza acest subiect si care ar vrea sa stie ce optiuni exista pe piata. Aceasta functie informativa face parte din activitatea mea de blogger de food si voi continua sa o prestez. In cei 15 ani de vegetarianism am invatat sa nu judec pe nimeni pentru alegerile facute si, mai ales, sa nu incerc sa demonstrez nimanui ca stilul meu de viata si alegerile mele alimentare sunt superioare.
            In ce priveste adaosul de faina alba – cum sa-ti spun, daca deschizi cartea Bread, a lui Hamelman, vei observa ca majoritatea painilor au adaosuri de faina alba sau, in fine, the like, pentru a ajuta putin painea sa se dezvolte altfel. Cu toate astea, painea se numeste tot “integrala” sau “de secara”. In plus, in multe din retete dl. Hamelman foloseste, pe langa maia, si drojdie.

  2. Buna, daca tot lauzi atat aceasta paine am si eu cateva intrebari la care as vrea sa ma lamuresti vis a-vis de ingredientele acestei paini:
    1. Ce inseamna 7 S Fresh?
    2. Ce este propionatul de calciu?
    3. Ce este acidul sorbic?
    4. Amelioratorul XXL ce contine?
    5. Melasa adusa din Ukraina din ce este facuta?
    6. Amelioratorul 7 S-N Graham din ce este facut?
    …in fine cam astea ca deja scriu prea mult :)

    • Draga Brutarule, in primul rand trebuie sa spun ca apreciez nespus curajul tau de a comenta sub anonimat total. In al doilea rand, habar nu am de unde ai scos lista aia cu ingrediente, pentru ca pe painea pe care am recomandat-o eu se regasesc urmatoarele: “faina graham de grau, apa, gluten de grau, drojdie, melasa din sfecla de zahar, sare iodata, maia deshidratata de grau, faina alba de grau 650.” Te-ai obosit macar sa citesti articolul meu inainte sa comentezi?
      Cum am spus si in articol dar si in comentarii, eu recomand si laud painea cu maia, facuta in casa preferabil din faina neaditivata. Insa nu toata lumea isi permite/are timp/ cunostinte sa faca paine cu maia sau sa gaseasca de cumparat asa ceva, de fapt, majoritatea oamenilor NU se regaseste in aceasta categorie. Articolul meu este fix pentru acesti oameni. End of story.

  3. Am ajuns aici cautand despre faina Graham, dar am si intrebari dupa ce am citit. De ce pun zahar in paine?! Painea are glucide oricum si zaharul o face sa fie neprietenoasa cu sanatatea pe care ar promova o aceasta paine.

    • Pentru ca drojdia se hraneste cu zahar si in absenta lui nu dospeste painea. Daca folosim maia naturala, atunci e altceva. Insa painea asta nu are zahar, are melasa din sfecla de zahar.

  4. gresit,referitor la zahar,eu fac paine in casa doar cu 4 ingrediente sare,apa,faina si drojdie, creste si are o textura de te uiti cruces, daca sti sa o faci.
    Andie esti cumva la marketing pt. cei de la velpitar ?

Leave a Reply to Andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.