Compozitia in fotografia culinara: noua provocare Foodsie

0

A mai trecut o luna si uite-asa am ajuns la cea de-a doua provocare din MEGA-concursul (see what I did here? :)) Foodsie organizat de Mega Image si Kubis Interactive cu sprijinul Oglivy PRLuna asta, in completarea sfaturilor de luna trecuta, tema provocarii vizeaza compozitia in fotografia culinara si modul in care ne putem folosi de elementele de recuzita pentru a face ca preparatul nostru sa fie cat mai fresh si atragator, astfel incat sa ii imbie la masa chiar si pe cei mai mofturosi si mai iubiti dintre noi: pe cei mici.

INGREDIENTELE & RECUZITA

Ingredientele pe care le folosim in cadrele noastre sunt EXTREM de importante. Daca sunt ofilite sau stricate, acest lucru se va reflecta urat in poza: de aceea e esential sa alegem intelept fructele si legumele care vor aparea in compozitia noastra. Pentru a le da o nota de prospetime, le putem stropi cu un pulverizator de apa. Tineti de asemenea minte ca verdeturile se pastreaza cel mai bine in apa rece cu gheata si e indicat sa le asezam ultimele in cadru, chiar inainte de a apasa pe declansator.

Desi cand am inceput sa fac fotografie culinara eram atrasa de servetele si farfurii cat mai colorate si complexe, in timp am ajuns sa apreciez enorm albul, simplitatea si … vesela mata. Pentru a recrea un cadru realist, putem sa ne ajutam de elementele obisnuite pe care le folosim la servirea mesei: tacamuri, servetele, sare, piper, condimente sau chiar ingrediente crude (frunze de salata, microverdeturi, nuci sparte, etc.) si frimituri presarate discret langa farfurie.

SPATIUL NEGATIV

Tineti minte si ca nu trebuie sa umpleti cadrul cu toate elementele posibile: ochiul se bucura foarte mult atunci cand lasati spatiu negativ (acel spatiu gol din fotografia cu portocalele). Spatiul liber lasat in jurul preparatului va atrage atentia asupra mancarii – ea este focusul principal, nu? – si va crea emotie si interes prin simplitate.

REGULA TREIMILOR

Este una din regulile de baza in fotografie, pe care e foarte indicat sa invatati sa o stapaniti.   Regula treimilor imparte cadrul in 9 parti egale, prin doua linii orizontale si doua verticale echidistante. Setarile aparatului foto DSLR permit afisarea acestor linii in vizor sau pe ecranul de LiveView atunci cand fotografiati, astfel incat sa puteti sa va folositi de aceasta regula atunci cand va compuneti cadrul. Cele patru puncte in care se intalnesc cele patru linii reprezinta punctele de forta ale fotografiei noastre, locurile in care vrem sa plasam punctele de interes ale fotografiei.

INCEARCA SI >  Seria "Fotografia de mancare" (food photography) - Kitul meu

Pe langa plasarea subiectului pe punctele de forta, o idee buna e sa va situati actiunea pe liniile despartitoare: vedeti in fotografia cu gogosile cum ele urmeaza linia verticala din stanga?

FUNDALUL

Nu uitati de fundal! De foarte multe ori ne concentram pe “eroul” pozei noastre si uitam sa avem grija ce elemente apar in fundal. De multe ori acestea pot fi suparatoare sau pot interfera in mod neplacut cu preparatul (dungi care par ca ies din mancare, servetele dezordonate, obiecte neintegrate cromatic).

VA REAMINTESC

Lunar, puteti sa va inscrieti la o singura provocare, la doua sau la toate, cum doriti si cum aveti timp. Pentru a intra in cursa pentru premiul cel mare, va trebui insa sa participati la toate provocarile, pe cel putin una din cele trei teme lunare. Nu va speriati daca nu aveti timp intr-o luna sa participati la una din probe – puteti recupera si puteti trimite contributia voastra mai tarziu, dar toate trebuie trimise pana la data finalizarii concursului general, pentru a putea intra in cursa pentru show-ul culinar de final.

Provocarile lunii nr. 2 sunt deja pe Foodsie.ro unde gasiti un infografic foarte util care sumarizeaza cele spuse mai sus. Astept cu foarte mare nerabdare sa va inscrieti si sa imi trimiteti fotografiile voastre (pe pagina de concurs Foodsie.ro, nu aici, nu pe Facebook :) si sa invatam impreuna sa facem cel mai tare #foodsie (nu uitati de hashtag, e bun de folosit pe Facebook si Instagram!).

Cu toate aceste sfaturi sub centura nu aveti cum sa nu creati un cadru care sa ii faca pe toti membrii familiei sa saliveze!

Love and food photography! 

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

LEAVE A REPLY