Cand esti blogger culinar si te citeste deja o mana de oameni care-si pun increderea in tine, ai o oarecare responsabilitate. Trebuie sa prezinti retete cat mai fiabile, fie ca sunt simple sau complicate, trebuie sa povestesti pe intelesul oamenilor, trebuie sa fii capabil sa raspunzi intrebarilor, macar in mare masura si, mai ales, trebuie sa incerci sa iti ajuti cititorii cu articole care sa raspunda nevoilor lor. Fie ca e vorba de un meniu pe o saptamana, de sfaturi de nutritie, de mici ponturi in bucatarie sau chiar de impartasirea experientelor tale cu anumite produse/ingrediente/retete.
Insa cea mai importanta mi se pare treaba asta: sa fii aproape de oameni. Asa ca intr-un moment de gol mental absolut in timp ce veneam spre servici azi dimineata, mi s-a nazarit: ce-ar fi sa ne intalnim, live? Eu cu voi, one-on-one-on-cati-or-veni, in Bucuresti, la un ceai pre-Craciun (sarbatoarea, nu Andreea)? Eu aduc cupcakes, voi va aduceti pe voi, cu chef de vorba si voie buna. Would you like that? Daca da, dati-mi de stire pe blog sau la [vreaucupcakes la gmail punct com], dar sa nu-mi trageti tzapa in ultimul moment si sa ma lasati cu doua persoane la masa, din care una chelnerul si cealalta bucatarul, ne-am inteles?

Iar acum sa revenim la programul nostru obisnuit. In urma comentariilor voastre la articolele despre lifestyle, am inteles ca aveti nevoie si de idei scurte si la obiect pe care sa le puteti aplica in viata de zi cu zi, si ca astea v-ar fi poate uneori mai utile decat o reteta lunga si complicata. Ca urmare, m-am gandit ca n-ar strica deloc sa imbratisam astazi un ingredient foarte popular la noi pe perioada iernii, care se gaseste natural “pa plan local”. Marul.
In caz ca nu stiati, merele se pot cumpara toamna in plin sezon de la tarani si se pot stoca intr-un loc racoros (pivnita sau balcon semi-inchis) pe toata perioada iernii: avem nevoie doar de o cutie mare de carton si de ziare, in care sa invelim merele. Mama asa le-a pastrat toata copilaria mea. E adevarat ca acum merele se gasesc oricand in supermarketuri, insa sunt mere de import, scumpe si pline de Dumnezeu stie ce. Nu e inca tarziu sa dati o fuga prin piata, se gasesc inca mere naturale romanesti la 2,5 – 3 lei/kg. Eu le iubesc din tot sufletul meu pentru ca fructele astea magice mi-au schimbat viata intr-un moment in care, tanara fiind, greutatea mea scapase complet de sub control. Am tinut atunci cateva cure cu mere (de cate 10 zile fiecare) si, combinat cu regimul vegetarian in restul timpului, am reusit sa scap de tot surplusul extrem de rapid, iar kilogramele in plus nu s-au mai intors niciodata, pentru ca merele mi-au reglat metabolismul.
But enough with the bla-bla. Sa trecem la trebile serioase pentru care ne-am adunatara acilea. Ce putem face cu merele? O gramada de chestii! In primul rand sa le mancam crude, la micul dejun (daca nu avem probleme cu aciditatea gastrica) sau sub forma de suc proaspat stors (oh, how I love my slow juicer! V-am zis ca il folosesc zilnic, desi au trecut deja doua luni de cand il am?).
1. Placinta cu mere
Captain obvious here, o sa ziceti. Da, desertul asta e poate unul din cel mai populare in Romania, insa puteti incerca fara regrete varianta americana, se face mai usor (nu trebuie sa radem merele) si e posibil sa va surprinda. In plus, nu uitati – lucrurile simple sunt cele mai bune!
Maruntim repede 100 g unt in 200 g faina, adaugam 1 ou si 2 linguri de zahar si formam aluatul fraged, impartindu-l in doua bucati inegale: una mare pentru partea de jos a placintei, una mica pentru capac. Il intindem intre doua hartii de copt, asezam partea mare in tava de placinta, il intepam pe fund si dam la frigider pana pregatim merele. Taiem 1-2 kg mere decojite in cubulete, le amestecam cu 5-6 linguri de zahar si 1 lingura scortisoara, le punem in tava de placinta si acoperim cu a doua bucata de aluat, pe care o sigilam de prima cu putin ou batut. Ungem capacul cu ou batut si coacem pana devine aramie.
2. Mere in caramel
Topim 300 g caramele si o lingura lapte dulce pe bain-marie. Rupem coditele a doua mere si infigem o frigaruie sau bat de lemn in ele, apoi le tavalim prin caramelul topit cu rapiditate, ajutandu-ne la nevoie si de o lingura. Le trecem prin nuca macinata sau bilute de zahar si lasam sa se odihneasca pana se intareste stratul de caramel.
3. Mere coapte
Maruntim 6 smochine uscate si 3 proaspete, amestecam cu 2 linguri fistic macinat, semintele de la o pastaie de vanilie si 1/2 lingurita de scortisoara si turnam amestecul in patru mere golden, carora le-am taiat capacul si pe care le-am scobit de cotor si pulpa. Le asezam intr-o tava, le stropim cu 3 linguri de apa si 3 linguri de rom si coacem 1h la 180 C.
Desigur, umplutura poate varia la nesfarsit, voi putand adauga ce aveti prin casa: nuci romanesti, migdale, stafide, caise, curmale, coaja de portocala, etc.
4. Sos de mere (apple sauce)
Taiem cubulete 1 kg mere si dam la foc mic cu 2 linguri zahar, un praf de sare si 1/2 cana apa timp de 20-30 minute, pana se inmoaie. Le pasam bine, le trecem printr-o sita si apoi incorporam 1 lingura de unt. Sosul de mere completeaza excelent atat deserturile cat si felurile principale de mancare! De fapt, daca vrem varianta non-dulce, adaugam in oala noastra o crenguta de rozmarin, una de salvie si una de tarhon inainte de a da pe foc si avem un sos aromat si ierburos de mama-mama.
5. Chipsuri din mere
Scoatem cotorul unui mar, il taiem in rondele foarte subtiri, si dam la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt timp de 2-3 ore, la 200 C. Trebuie sa fie uscate, dar inca moi. Pentru variatii, poti fi stropite cu zahar, scortisoara, all spice.
6. Suc de mere si morcovi
Power-energy combo, asta e. Mustind de vitamine si enzime, sucul asta e nemaipomenit pentru copii, asa ca nu-l ratati. In special baut dimineata pe stomacul gol, ajuta foarte mult la protejarea vederii (de la morcovi), este anti-oxidant, purificator si protejeaza creierul. All the good things!
7. Tarta Tatin
Feliem subtire trei mere mari curatate de coaja si le amestecam cu zeama unei lime, 3-4 linguri de zahar si 1/2 lingurita de scortisoara. Le asezam ordonat intr-o tava rotunda in care am presarat in prealabil 100 g zahar si dam la cuptor la foc mare pana merele si zaharul se caramelizeaza. Scoatem tava si asezam deasupra 400 g aluat foietaj, impingandu-l bine cu o lingura pe margini. Coacem la foc potrivit si cand e gata rasturnam tava, pentru ca merele sa fie cu fata in sus.
8. Salata cremoasa de mere si telina (slaw)
Radem doua mere si o telina mica, adaugam tulpinile verzi ale telinei tocate grosier, 1 lingura de stafide, 1/2 legatura de patrujel, 1 lingura de smantana, 1 lingura de maioneza, 1 lingura de mustar, 1 mana nuci tocate, sare si piper dupa gust. Rapida, aromata si de efect, salata asta e o adevarata sursa de vitamine si minerale pe timp de iarna!
9. Best-ever-in-the-whole-world tort de mere si gris
Amestecam 1 cana gris, 1 cana faina, 1 cana zahar, 1 lingurita bicarbonat, 1 praf de sare si impartim cantitatea in trei. Intr-o tava unsa cu unt turnam o parte gris, apoi un strat de 3 cani mere rase amestecate cu scortisoara, apoi o parte amestec de gris, apoi alte 3 cani mere rase si in final ultima parte de gris (asta poate fi un strat mai subtirel). Coacem 1 ora. Mancam pana lesinam, si mai e si de post daca ungem tava cu ulei!
10. Varza calita cu mere
Intr-o cratita larga sau tigaie cu capac calim 1 varza rosie medie tocata marunt si 1 mar taiat cubulete impreuna cu 3 linguri apa, 3 linguri otet de mere, 3 linguri unt, timp de 20-30 minute sau pana se inmoaie. Asezonam cu sare si piper dupa gust.
Sper ca mica mea lista sa va fi folosit si sa va inspire sa creati mai departe.
Love and apples!
Drool.
Super idei! La sucul de mar cu morcov eu adaug si ghimbir ras. In ceea ce priveste tortul de mere cu gris trebuie sa recunosc ca nu am gustat niciodata, deci e pe lista cu feluri de incercat. Eu fac un orez cu lapte pe care il impart in doua parti intre care strecor mere rase si scortisoara. Intra la cuptor si iese o minunatie.
Vezi? Vezi cum aflu eu idei noi? Eram io sigura ca mai apare una-doua :)
Eu as veni. Am chef de vorba :)
Suntem vreo 4 pana acum draga mea – ma gandeam la 14 decembrie. Oricum te tin la curent!
Si eu imi doresc foarte tare sa vin, dar din cauza micilor mele printese nu pot sa fiu foarte sigura si sa promit ceva. Dati-mi si mie de veste unde si cand, iar cu o zi inainte anunt daca vin sau nu.
Frumoase lucruri ne povestesti tu aici, Andie draga. :). Am citit tot articolul, si nu imi iese din cap o informatie: “Am tinut cateva cure cu mere …”. Poti sa dezvolti un pic, te rog, eu am ajuns intr-un punct de care vorbeai tu, cel cu greutatea, just curiosity. Ah, si inca ceva! Daca ai stii/incercat/auzit de o varianta raw de maioneza care sa tina locul salatei cremoase de mere cu telina?
Hugs.
Draga mea, o sa dezvolt, dar acum fiind mai mare si mai inteleapta, te sfatuiesc sa treci toate cele ce le voi spune eu prin filtrul ratiunii, sa vezi daca poti sa sustii o asemenea cura, daca stomacul tau o duce, daca tu consideri ca nu va fi daunatoare pentru corpul tau, etc. Te-as pune sa intrebi un medic, dar stiu deja parerea medicilor romani, asa ca deocamdata am abtin. In orice caz, mare grija.
Cura pe care am tinut-o eu a fost o cura de dezintoxicare (de fapt asta a fost scopul ei, nicidecum slabitul – slabitul a fost un efect secundar) care a constat in a manca timp de 10 zile numai mere. Crude, sub forma de suc proaspat stors la storcator (deci nu cumparat), mere coapte, in fine doar mere si foooarte multa apa. Inca de pe atunci am avut o preferinta pentru apa minerala, care aveam senzatia ca imi da mai multa energie si forta. Dupa astea 10 zile mananci normal, dar indicat este sa eviti prajeli si dulciuri si, evident, fara carne, cam o luna de zile ca sa se stabilizeze rezultatele. Am facut 3 astfel de cure in aproximativ 2 ani, deci in niciun caz una dupa alta. Am aflat ulterior ca merele schimba metabolismul, si inclin sa dau dreptate teoriei, caci nu m-am mai ingrasat niciodata, desi inainte de asta si daca respiram aer puneam un kil. A fost marele meu noroc, ce sa zic.
Nu e o cura usor de tinut, treci prin tot felul de etape fizice si psihologice, insa in ultimele cateva zile (daca reusesti sa treci de pragul psihologic si fizic de foame din ziua 3-4) te simti alt om. Plutesti parca, de fericire si usurare. Toate simturile iti sunt ascutite, mintea este extrem de agera, pielea un deliciu fin si curat, in fine, este o experienta transformatoare din toate punctele de vedere.
Maioneza raw din cate stiu se poate face din mustar (facut in casa) ulei si zeama de lamaie sau din nuci macinate foarte fin, ulei si zeama de lamaie. Plus, evident, condimente si sare dupa pofta, sau plante aromatice.
Te imbratisez cu drag!
PS te cheama exact ca pe vecina mea de la 3!!! Oare…?
Andie, multumesc mult de tot. Ar fi fost dragut, cred, sa fim vecine, dar e doar o simpla coincidenta de nume. (locuiesc un pic mai sus de etajul 3, :) ).
Cu drag.
p.s. am facut placinta de iarna, azi, mi-nu-na-ta! am pus-o frumusel langa o salata simpla si buna, baby spanac, iceberg, lime, ca sa vina primavara cat mai repede, am facut un fel de colectie iarna-primavara. :)
Miam-miam! Ce pofta mi-ai facut! De cand am o nevralgie generalizata in gura eu nu mai pot manca decat piureuri, si asa poftesc la o salata! oh! Sa vina primavara!
Tortul de mere (9) – regret nu a iesit de nici un fel..Amestecul de gris faina etc don ultimul strat desi subtire a ramas uscat si necopt.Nu ai mentionat temperatura de coacere asa ca am incercat 180 grade timp de o ora , dupa care 200 de grade timp de 40 minute…
Buna,
provocatoare reteta de tort de mere, dar indraznesc o intrebare (nu l-am incercat inca): amestecul de ingrediente uscate nu are nevoie si de ceva lichid? Multumesc anticipat
Buna Mariana, raspunsul este nu. Si eu am crezut la fel pana sa il incerc. E magic :)
Placinta americana : juma kil mere si 6 linguri zahăr ??? E otrava . Nici la dulceata nu pun atat!
E greseala , sau bomba calorica , gustativa. ..?
Buna Mihai, era o greseala de ortografie – nu 1/2 kg mere, ci 1-2 kg mere, in functie de adancimea vasului.