Cum aleg un storcator de fructe si legume?

5

De curand, iubi mi-a aruncat la fileu o provocare: “iti iau storcator de fructe daca promiti ca faci suc proaspat in fiecare zi!”. Am acceptat pe nerasuflate, si m-am pus pe cautat storcator de fructe. Imi imaginam ca nu o sa fie un proces complicat, si ca decizia va tine mai mult de pret, putere si, probabil, de rapiditatea curatarii aparatului. Ei bine, soc! Cercetarea mea naiva a scos la iveala o multime de lucruri pe care nu le stiam despre sucul de fructe/legume/ierburi! Cel mai important aspect pe care trebuie sa il tineti minte este ca obtinerea sucului prin procedee care genereaza o temperatura ridicata afecteaza calitatea acestuia, distrugand enzimele, nutrientii si in general majoritatea proprietatilor benefice pentru care facem sucul in the first place!

Imaginati-va clasicul storcator de fructe prin centrifugare, cel mai popular model in Romania, care roteste sita/razatoarea cu nu stiu cate rotatii pe minut (RPM) pentru a obtine sucul: v-ati pus vreodata intrebarea cata caldura genereaza? Dar ce sa mai, sa prezentam pe scurt cele patru tipuri de storcatoare cu avantajele si dezavantajele lor:

1. Storcatorul de citrice, numit si CITRICUL.

Ieftin, dar limitat: dupa cum sugereaza si numele, stoarce doar citrice. Presupun ca daca te intereseaza doar sucul de portocale sau grefuri, atunci poate fi o optiune. Daca insa ai in cap cure de dezintoxicare, atunci cu siguranta te vei orienta catre unul din urmatoarele modele:

2. Storcatorul centrifugal, cunoscut si sub numele de CENTRIFUGALUL

Fructele intra prin gura de alimentare intr-un cosulet conic prevazut cu razatoare care se roteste foarte repede (6300 – 14.000 RPM), fortand sucul sa se elimine din pulpa fructelor prin gaurile sitei intr-un container situat sub ea. Centrifugalul este cel mai accesibil ca pret, insa nu poate produce suc din verdeturi sau germeni iar la legume canitatile pe care le poate procesa sunt limitate. Din experienta proprie, daca vrei sa faci suc de morcov sau mere trebuie sa il opresti frecvent, sa golesti sita de pulpa secata si sa repornesti procesul; daca motorul e slab, chinul va fi si mai mare. Nu in ultimul rand, e un cosmar cand vine vorba de curatare, iar daca gura de alimentare (dispozitivul prin care se introduc fructele) este ingust, mai trebuie sa te chinui si sa tai totul in bucatele foarte mici. Desi caldura generata e foarte mare, si distruge sucul, un avantaj este ca dintre toate tipurile, este cel mai rapid.

3. Storcatorul cu ejectare a pulpei, aka EJECTATORUL: tot un fel de centrifugal, dar care ejecteaza pulpa intr-un compartiment separat. La fel de limitat ca si centrifugalul, nu se baga la verdeturi sau germeni si produce chiar mai multa caldura decat ruda sa apropiata.

4. Storcatorul prin masticare, nume de scena MASTICATORUL

Mai putin rapid decat centrifugalul, asta face suc din orice – fructe, legume, verdeturi, germeni, you name it. Unele chiar au si accesorii de macinare a cafelei, ghetei si chiar de producere a pastelor (hm, interesting!). Masticatorul functioneaza folosind un ax canelat ascutit inspre varf ce se invarte intr-un tub prevazut in capat cu o sita, pe unde de altfel se scurge si sucul, zdrobind fructele si legumele intr-un proces foarte firesc asemanator … masticatiei :). Functioneaza la viteze mici (90-100 RPM) si produce sucul cel mai sanatos. V-am convins? Nu sariti asa incantati, evident ca are si dezavantaje. Pe langa timpul mai lung de functionare si forta bruta de care ai nevoie sa impingi legumele in gura de alimentare, trebuie neaparat sa mentionez pretul: companiile din Romania care comercializeaza asemenea produse le vand la niste scoruri absolut nesimtite, de aproximativ 15-16 milioane vechi , desi, prin comparatie, in SUA le gasesti lejer la 7 milioane (este echivalentul in lei al pretului in dolari). Sanatatea costa, nu?

Si masticatoarele sunt de mai multe feluri, cu un ax, doua axe, au mai multe viteze, preseaza la rece, etc., insa ideea e ca daca tot va hotarati sa investiti, luati unul simplu, pentru ca, in mod logic, doua axe si doua viteze produc mai multa caldura, nu? And remember, when it comes to fresh juices, heat is the enemy. Un filmulet interesant ce compara doua masticatoare l-am gasit aici – desi ii banuiesc de un oarecare subiectivism, anumite aspecte sunt evidente.

Un articol care m-a luminat (thank you brother Goagal) a fost cel de pe EHOW, gasit la primul click cu banala cautare “how to choose juicer”. Ati ramane surprinsi sa vedeti cat de simplu se pot obtine uneori informatiile.

Inchei cu sloganul: un cumparator informat e un cumparator protejat! Concluzia: ramanem la demodatul, traditionalul mestecat de fructe si rontait de legume si frunze.

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

5 COMMENTS

  1. Dupa 9 luni de utilizat un juicer Philips centrifugal, m-am hotarit sa investesc intr-un masticator. Motivele principale? Sita se infundase pe o suprafata mare si n-am putut s-o curat cu nimic. Din cauza asta intra multa pulpa de legume in suc. Al doilea motiv – risipa de materie prima. Pulpa iesea foarte umeda, incit daca o storceam in pumn mai iesea niste suc.

    Am cumparat un Omega Vert(ical), de care sint foarte multumita deocamdata (are cam o luna). Face mult mai putin zgomt, iar sucul mi se pare mai gustos. Pulpa iese foarte bine stoarsa. Si de asamblat/dezasamblat si curatat e mai usor decit centrifugalul. Nici nu dureaza mai mult sa faci sucul, fiindca nu trebuie sa-l opresti dupa fiecare 40 de secunde ca pe centrifugal. Dezavantajul e ca trebuie taiate legumele in bucati mai mici, mai ales tulpinile de telina, care au talentul sa infunde orificiul de evacuare a pulpei cu fibrele lor.

    Trebuie sa mentionez ca fac cam doi litri de suc de legume zilnic (pentru mine si sotul meu), iar efectele asupra sanatatii sint vizibile. Sotului i s-au vindecat degetele crapate (la ambele miini) si niste eczeme pe care le avea pe picioare de peste zece ani.

    Concluzia mea: storcatorul ieftin consuma multe legume, storcatorul scump consuma mai putin si cred ca sucul e mai sanatos. Ambele merita investitia, in orice caz.

  2. F utile informatiile.omega stoarce si spanac?prin cautarie tale ce aparat ai mai gasit care sa stoarca si verdeata?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.