Paine cu masline fara masline

0

Da, pe masa o reteta de paine cu masline, iar in frigider nici pulpa de maslina. Asa ca mi-am suflecat manecile si m-am pus pe facut paine cu masline fara masline. Retetele mele de paine practic se fac singure, asa ca eu una ma tin de hotararea mea de a nu mai cumpara paine din comert si va sfatuiesc pe toti sa incercati: poate parea mai dificil prima oara, pana te inveti cu procedeul, insa a doua oara deja e joaca de copii.

Ingrediente (pentru varianta CU masline, merge foarte bine si fara!)

30 ml ulei

2 cepe rosii taiate marunt

750 g faina

1 lingurita rasa sare

2 pachete drojdie uscata (14 g)

3 linguri patrunjel tocat marunt

3 linguri menta (sau salvie, sau…)

225 g masline

475 ml apa calduta

1. Calim ceapa in ulei pana devine moale (3-4 min). Dam de pe foc.

2. Intr-un bol cernem faina si sarea, apoi adaugam: drojdia, verdeata, maslinele (daca iaste) si ceapa impreuna cu uleiul in care a fost calita.

3. Adaugam apa si formam o coca pe care o framantam maxim 10 minute. Formam o bila pe care o lasam in bol la crescut, acoperita cu un servet, la loc cald, pana isi dubleaza volumul (1-2 h).

4. Coca se taie in doua, se formeaza doua painici rotunde care se pun in tava si se mai lasa la crescut pe aragaz, acoperite cu un servet, inca 30 minute.

5. Se coace 40 minute la foc mic. Voila!

Love and black olives,

Andie

 Da, pe masa o reteta de paine cu masline, iar in frigider nici pulpa de maslina. Asa ca mi-am suflecat manecile si m-am pus pe facut paine cu masline fara masline. Retetele mele de paine practic se fac singure, asa ca eu una ma tin de hotararea mea de a nu mai cumpara paine din comert si va sfatuiesc pe toti sa incercati: poate parea mai dificil prima oara, pana te inveti cu procedeul, insa a doua oara deja e joaca de copii.

Ingrediente (pentru varianta CU masline, merge foarte bine si fara!)

30 ml ulei

2 cepe rosii taiate marunt

750 g faina

1 lingurita rasa sare

2 pachete drojdie uscata (14 g)

3 linguri patrunjel tocat marunt

3 linguri menta (sau salvie, sau…)

225 g masline

475 ml apa calduta

1. Calim ceapa in ulei pana devine moale (3-4 min). Dam de pe foc.

2. Intr-un bol cernem faina si sarea, apoi adaugam: drojdia, verdeata, maslinele (daca iaste) si ceapa impreuna cu uleiul in care a fost calita.

3. Adaugam apa si formam o coca pe care o framantam maxim 10 minute. Formam o bila pe care o lasam in bol la crescut, acoperita cu un servet, la loc cald, pana isi dubleaza volumul (1-2 h).

4. Coca se taie in doua, se formeaza doua painici rotunde care se pun in tava si se mai lasa la crescut pe aragaz, acoperite cu un servet, inca 30 minute.

5. Se coace 40 minute la foc mic. Voila!

1 COMMENT

  1. Este o idee foarte buna si merita incurajata! M-am tot uitat in ultima vreme la cate zeci de ingrediente sunt in paine, ingrediente care nu cresc nici in pamant, nici in apa, si dintre care multe incep cu E. Am ajuns la tine la fix!

    • Draga Adriana, desi este practic imposibil sa ne protejam de avalansa de chimicale pe care le ingeram in fiecare zi, sa ne facem propria paine e una din metodele prin care putem aduce calitate vietii noastre. Marturisesc ca primele mele incercari au fost nereusite, si asta in principal datorita faptului ca nu-mi cunosteam bine cuptorul. Daca n-ai mai facut paine pana acum, cred ca ar fi bine sa incepi cu retete care contin ulei sau branza, au sanse mari sa-ti iasa pufoase din prima, fara probleme. Vei vedea ca practic n-ai nevoie decat de maxim 15 minute pentru a le pregati, restul sunt perioadele de dospire in care tu uiti coca langa o sursa de caldura si… cam atat.
      Iti doresc mult succes si te mai astept cu drag pe la mine!
      Andie

  2. Foarte bine zis!!! cat mai putina paine din comert! perfect de acord :). Eu acu 2 ore am scos doua painici superbe din cuptor cu faina de secara….De fiecare data incerc ceva nou and I love it…Nici nu exista termen de comparatie cu painea din comert! Iar framantatul e floare la ureche…mi-am dat masina de paine care statea pe dulap nefolosita never ever, si framant cu manutele mele …”brutarel” imi spune sotul cand ma vede :)

    • Ce mă bucur mai brutarel! In sfârÈ™it cineva care îmi impartaseste viziunea asupra mainii in pâine! E aÈ™a uÈ™or procesul iar calitatea cu totul alta. Plus ca salvam planeta de maÈ™ina de pâine!!! :))

Leave a Reply to Timea Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.