Jurnal de raw, ziua 1: Zmuti verde/ Green Smoothie

0

De vreo doua zile stau lipita de blogul Corinei Bacalu, raw food chef. Bineinteles ca stiam de raw, citisem bloguri raw, insa pana la ea nimeni nu-mi crease senzatia ca raw-ul poate fi… gourmet. Dupa umila mea parere, Corina este unul din cei mai buni food stylisti de la noi, iar grija ei pentru mancare se vede in fiecare preparat, in fiecare frunzulita si legumita. Tot scormonind pe blog dupa retete de tort, s-au lipit de mine, evident, si toate sfaturile legate de alimentatia sanatoasa, pe care eu le aveam ingropate pe undeva printr-un sertaras al constiintei, dar pe care nu de putine ori alegeam sa le ignor. Cam ca noi toti de altfel, ca omnivorii cu carnea, sau eu cu branza si lactatele: I know it’s bad, I understand that it’s bad, but I don’t care that it’s bad.

Nu vreau sa credeti ca m-am transformat peste noapte intr-un militant inrawit :) Vreau doar sa va povestesc ca mi-am reamintit cat de importanta e hrana vie in alimentatie si am realizat ca procentul ei trebuie obligatoriu sa creasca si in dieta mea zilnica, macar undeva la jumatate. Acestea fiind zise, dupa ce am studiat atent fenomenul, m-am gandit sa incep cu ceva mai soft.. adica un smoothie verde.

Consultanta mea personala pe probleme de raw :), Andreea de la Taste Bazaar, dupa ce m-a sfatuit bine de tot cu ce sa ma aprovizionez pentru inceput, mi-a explicat cum e cu zmuti asta: se ia orice frunza verde comestibila se intalneste in cale si se blenduieste cu banane. Tam, tam. Prin frunza comestibila nu se intelege numai spanac sau patrunjel, cum v-ati putea imagina, ci si: frunze de gulie, de morcov, marar, telina, ridichi (I know!!!) etc.

Zis si facut: am luat frunzele de la o gulie, o legatura de patrujel, frunzele de la o legatura de ridichi, cateva foi de salata verde, 1 banana, zeama de la 1 portocala, 1/2 cana de apa, si da-i in blender. L-am trecut printr-o sita de metal sa separ sucul de eventuala pulpa ramasa, si aia a fost; sa-i dam cu bautul, zic.

Vreau sa va spun ca am fost foarte circumspecta: imi imaginam un gust noroios si amar, cu frunze intepenite intre dinti si vizite la toaleta, ce sa mai, tragic! Bai, shoc of my life. A fost genial de bun. Dulce exact cat trebuie, fin – freshul de portocala e mult mai “zgrumturos” – ce sa mai, s-a dus pe gat ca apa! Luand in considerare cele trei cicluri fiziologice ale corpului nostru – Eliminarea (4 am – 12 pm), Consumul alimentelor (12 pm – 8 pm) si Asimilarea (8 pm – 4 am) – am ajuns la concluzia ca zmuti asta, impreuna cu fructe proaspete, este cel mai bun mic dejun la care ma pot gandi.

Spor la raw, crestem putin procentul? Hai ca se poate!

Love and greens,

Andie

I’m not a raw vegan or a raw food militant. I’m pretty happy with my ovo-lacto diet and don’t think will switch anytime soon. However, I have to admit that raw, fresh food has to take over an important part of our daily plate. Vitamins, enzymes, minerals, all the good things in raw food must be present in our diets, and we must make sure not to forget it. That being said, I started to experiment with raw food, and my first choice was the Green Smoothie, because it’s such a nice combination of fruit and veggies and also because of its lovely colour!

Basically, you can make this smoothie with any type of leaf, so long as you don’t forget to include one banana and some fresh orange juice. That being said, I used the leaves of one kohlrabi, parsley, radish, some green salad leaves, 1 banana, juice of 1 orange, 1 cup of water. I blended the whole shabang, strained it through a sieve and there it was: and incredible, tasty, healthy, good lucking breakfast. LOVED IT!

Go veggies!

Love and greens,

Andie

 

1 COMMENT

    • Sa stii ca si eu am fost mult timp recalcitranta cand auzeam de raw, insa trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam ca zmutiul asta sa fie asa bun… O sa vezi, o sa va placa! Ne vedem saptamana viitoare la curs? :)

  1. recunosc perfect prima reactie cand vezi smoothie-ul =))). dar si pe a doua. e chiar bun. doar ca nu trebuie sa combini atat de multe frunze. eu de obicei folosesc un singur tip. nu de alta, dar sa-mi ramana pentru cat mai multe zile. si e recomandata diversificarea. acum am in frigider cheesecak-ul raw. maine vedem ce-a iesit :D. painicile au fost foarte bune :D

    • Trebuie sa imi fac curaj sa fac si eu painici. Neaparat. Am mancat la prietena mea la Barcelona si mi-au placut la nebunie :) Nu stiam de asta cu diversificarea, dar sa stii ca nu regret, a fost super bun! Cum a iesit cheesecake-ul?!! Sunt curioasa de nu mai pot!

  2. cheesecak-ul e to die for! absolut delicios! eu as putea sa traiesc fericita fara sa mai mananc cheesecake cu branza. e si foarte satios si dintr-o feliuta te saturi. trebuie sa-l incerci neaparat.
    p.s. nu stiu din ce motiv nu mai pot comenta de pe mozilla. cand dau sa scriu numele, mailul si website-ul, nu apare nimic. adica eu scriu si…nimic. pot insa sa scriu in casuta de comment. cand dau post, insa, imi da eroare ca n-am completat numele :(. acum comentez de pe IE.

    • Really?? Moama, ce pofta imi e. Abia astept sa vina caju-ul… Cand se intoarce Adi il pun sa verifice faza cu Mozilla, nu-mi pot da seama daca e de la blogul meu (eu n-am umblat la setari) sau de la ei, ca in ultimul timp mi-au dat erori gramada. Te pup, multumesc ca mi-ai zis!!

  3. M-am informat si eu zilele astea despre regimul raw si la prima vedere pare scump si lipsit de variatie. Se folosesc cam aceleasi ingrediente la deserturi, de ex., si cred ca te saturi usor de aceleasi gusturi. Nu zic ca n-ar fi sanatos, insa nu cred ca as putea manca doar asta…

    Andreea, cred ca faza cu comentariile e de la tema blogului. Eu nu vad ce completez la datele personale in formularul de comentarii.

    • Bogdan, sa stii ca si eu cred cam la fel: nu stiu de ce, dar nu ma vad mancand exclusiv raw. Da, cred ca e important sa crestem procentul de cruditati, insa … imi place mancarea calda si cred ca, daca e gatita cu atentie, e cat de cat ok. Pana la urma, organismul nostru evolueaza si se adapteaza, atat la raw, cat si la alte diete.
      Multumesc ca mi-ai zis de formular, e cam grav..
      Hugs,
      A.

      • Alimentatia raw este, intr-adevar, mai scumpa in comparatie cu cea traditionala, mai ales ca implica si folosirea unor ustensile nu tocmai ieftine, insa efectele ei sunt nepretuite. Am inceput sa studiez despre hrana vie acum vreo 3 ani, citind info de pe site-urile americane, am comandat si vreo 2 carti si m-au cucerit total argumentele pro. Cel mai mult si mai mult, insa, m-a convins experienta pe propria-mi piele. Timp de vreo 4-5 luni am mancat in proportie de 80% fructe si salate si multe smoothie-uri din frunze verzi si m-am simtit extraordinar. Aveam o energie mai ceva ca iepurasul Duracell.
        Iar in ceea ce priveste diversitatea…you have no idea cate preparate raw poti pregati. Necesita insa timp sa studiezi, sa cauti alte bloguri, retete, idei, informatii…deh, e alta mancare de peste. Insa chiar si in Romania am dat in ultima jumatate de an peste niste bloguri raw geniale.
        Io mai strang nitel cureaua sa imi iau 1-2 instrumente de bucatarie specifice, apoi o sa-mi suflec manecile ca sa ma pun pe experimentat diferite retete raw (cu treburile gen una bucata fruct, una bucata salata, una bucata suc/smoothie m-am familiarizat de mult dar devine boring de la un punct). Atunci sa vezi distractie in bucatarie…o sa innebuneasca lupu.

        • Draga mea, nu stiam ca si tu ai aplecaciuni catre raw, ce ma bucur! Eu marturisesc ca nu am studiat prea mult fenomenul, pentru ca inca nu ma vad fiind 100% pe hrana crudivora. Insa in ultimul timp am devenit din ce in ce mai preocupata de echilibrul din corpul meu, si mi-am dat seama ca sa nu mamanci carne nu e suficient: trebuie sa mai si fii atent la ce mananci. Scopul meu e sa ajung la un 50%-50%, insa nu este exclus nici sa merg mai departe :)
          Si eu visez la un deshidrator sau la un Blendtec :), insa pana atunci mai e :)
          Apropos de dulciuri si mancare groumet raw – eu o admir tare mult pe Corina Bacalu pentru blogul ei si ceea ce reuseste sa realizeze! Cata inspiratie am gasit la ea… mama-mama! Sa-mi dai de stire daca mai ai sugestii sau idei pentru mine.
          Te pup!

  4. Andie, ii bun?;( Nu am eu porniri din astea, dar parca as incerca. Ce iarba sa nu iau in calcul, ca sa nu-mi pice cheful de la prima inghititura? Poza arata bestia! dar cand vad frunze de ridichi, deja… hmmm. Deci zi tu!

    • Draga mea, e bun, cu mana pe inima, dar pana te obisnuiesti cu gustul neaparat trebuie sa ai in el o banana, zeama de la o portocala mare si 1 cana de apa plata (in functie de cat il vrei de gros/lichid – apa se poate adauga si la sfarsit dupa ce ai mixat tot), eventual o lingurita de miere daca vrei ceva mai dulce. Primul zmuti baut a fost exact cum am descris in post si mi-a placut enorm, desi marturisesc ca si eu am fost foarte neincrezatoare. Eventual nu adauga frunzele de salata, ca sa nu ai senzatia ca iti bei salata de pranz :) Important e sa il blenduiesti bine de tot, iar apoi sa il strecori prin sita deasa de metal (cu diametru mare), zic eu, pentru ca iti permite sa mesteci cu lingura in continut ca sa ajuti la strecurarea lichidului, iar in sita sa ramana doar pulpa stoarsa. Prin tifon imi imaginez ca e mai greu, pentru ca trebuie sa storci cu mana, apoi sa-l speli, insa este probabil mult mai fin. Eu beau in fiecare dimineata cate o jumatate de litru pe stomacul gol, iar alte combinatii incercate au fost: banana, zeama de portocala, 1/2 avocado, 1 legatura de patrunjel, cateva frunze de salata sau banana, gref rosu, 1/2 salata, o legatura de patrunjel, 1 castravete cornison curatat de coaja, etc. Poti sa adaugi cu incredere: patrunjel, marar, frunze de gulie, de telina, de ridichi, salata verde, spanac, urzici, varza, frunze de morcov (da!), castraveti, avocado, lastari de floarea soarelui, grau, fasole mung, samd – singurul criteriu fiind sa fie VERDE. Este practic o terapie cu clorofila, nemaipomenita pentru sanatatea noastra pentru ca lupta cu cancerul, microbii, imbatranirea, etc. Vezi si AICI . Eu cand ma gandesc ca imi curat sangele si imi ajut organismul sa lupte impotriva factorilor de boala, poluare si stres… pfuai, ce gustos mi se pare!!
      Te imbratisez cu drag, sa-mi spui daca ai incercat si cum ti s-a parut!!

  5. Am facut si eu primul meu smoothie verde ieri – cu frunze de spanac, niste mere si putina miere. A fost foarte bun.
    Faceam des smoothieuri de fructe dimineata, dar nu m-am gandit sa-l ‘colorez in verde’ pana nu am dat de postul tau.

    Acum vreau sa fac unul cu patrunjel :), mai pun portocala si vad daca se simte nevoia si de o banana. Ce pofta am!

    • Pa-ram-pam-pam. Te-ai intors, deci a fost buna supa de spanac. :)
      Sa stii ca si primul meu zmuti verde a fost o surpriza delicioasa. Tine minte: sucul verde spala sangele. That’s all you need to know. E atat, dar atat de bun pentru sanatate incat merita sa-l colorezi cel putin de doua ori pe saptamana. Nenumarate succese si sa-mi spui cum a fost cu patrunjelul! Te pup!

      • S-a simtit cam puternic gustul de patrujel, dar nu a fost deloc rau.

        Azi in schimb mi-a iesit un smoothie tare-tare bun.
        Am pus un pahar de apa, o portocala, 4 merisoare de-ale noastre si o mana de frunze de ridichi… am pus si cateva frunzisoare de menta pentru decor si a iesit superb. (am strecurat doar frunzele cu apa plata pe care le-am facut initial la blender… portocala am stors-o la storcatorul de citrice, si merele le-am bagat fara coaja/seminte in blender, langa sucul de portocale si ‘esenta de clorofila’ :) ). Delicios!

        Sunt foarte faine astea verzi pentru ca nu devin extra-dulci cum sunt smoothie-urile facute exclusiv din fructe (foarte des adaugam suc de lamaie parca sa mai ia putin din dulceata, cu “esenta de clorofila” ies excelente).

Leave a Reply to andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.