Unt de post (vegan, raw vegan)/ Raw vegan butter

41

Dragi enoriasi, vegani, raw vegani si alti sectanti.

Va retin atentia cu o veste neasemuit de importanta pentru natiune, care va va schimba viata in sensul cel mai gustos al cuvantului. Am descoperit, testat, gustat, devorat primul meu unt raw vegan, adica de post. Da, da, exact cum ati auzit. De post. Ceea ce inseamna ca il puteti manca pe paine sau folosi in prajituri fara niciun fel de restrictie (cu exceptia situatiei in care sunteti alergici la unul din ingrediente), alaturi de laptele vegetal si maioneza vegetala, a carei reteta va urma in curand. Sa nu mai ziceti voi ca nu v-am tunat eu perioada asta de restrictii, na! Acuma, toata lumea-i a voastra, iar posibilitatile sunt nelimitate!

Ca sa ajung la acest rezultat abracadabrant, am studiat mai multe retete de pe net si mi-am cautat cu atentie ingredientele. Unele e posibil sa le aveti deja in bucataria voastra, in special daca ati mai incercat retete raw. Daca nu, zic ca n-ar fi rau sa incercati sa faceti rost: chiar daca vor parea mai scumpe la inceput, ganditi-va ca este o investitie din care veti profita pe tot parcursul anului. Sa le luam pe rand, ca sa intelegem putin mecanismul.

Laptele vegetal

Nu stiu daca ati fost vreodata nevoiti sa folositi lapte batut/acru intr-o reteta si sa nu aveti in casa. Mie mi s-a intamplat. In acele situatii, n-am facut alceva decat sa adaug o lingurita de otet in laptele dulce, sa las vreo 10 minute la inchegat si .. surprize-surprize: lapte acru! Pe acelasi principiu m-am bazat si in cazul laptelui vegetal, intrucat laptele inchegat da o cu totul alta senzatie si aroma in unt. Cu toate astea, e important sa tineti minte ca inchegarea nu se produce in cazul laptelui vegetal prea putin proteic, precum cel de cocos sau orez, ci doar in cazul laptelui de soia, migdale sau caju. Daca nu aveti facut de voi conform retetei mele anterioare, atunci merge si cel cumparat.

Untul de cocos

Incercati sa folositi un unt de cocos cat mai rafinat, ca sa nu aiba aroma prea pregnanta. Al meu nu are aproape deloc, asa ca a mers perfect.

Guma Xantan

Nu faceti fata aia, ca nu-i deloc asa rea cum suna. Ia uite ce spune aici: Xantanul este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala, produs printr-un procedeu natural de fermentare de bacteria Xanthomonas campestris din zaharuri si melasa. Eu l-am luat de AICI si e de origine vegetala, n-are efecte toxice asupra organismului. E foarte importanta intrucat are rol stabilizator si de ingrosare a amestecului.

Lecitina de soia granule sau lichida

Am cautat lecitina lichida de mi-au sarit capacele. N-am gasit. Am gasit in schimb la Sensiblu o cutie de lecitina granule la 200 g, bio si nemodificata genetic, pe care voiau 50 lei. Am zis pas si am dat de Plafarul Ayurveda de la Armeneasca, in care am gasit o cutie de 200g, tot nemodificata genetic, la 27 lei. Tinand cont ca in reteta noastra folosim cantitati foarte mici, cutia asta imi va ajunge o perioada luuuunga, luuunga. Ca sa nu mai povestesc ca din ea pot face si alte preparate vegetale cu rol inlocuitor pentru cele animale, precum iaurtul sau maioneza. Lecitina este si ea extrem de importanta, pentru ca are rol emulsificator si confera cremozitate amestecului.

Instrumentele necesare pregatirii acestui unt sunt: un cantar bun sau linguri de masurat, un robot/blender si forme de silicon. 1 lingura = 15 ml, 1 linguirita = 5 ml. Do the math.

Unt de post (raw, vegan)

Rating: 51

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 1 hour

Total Time: 1 hour, 10 minutes

Ingrediente

  • 90 ml lapte vegetal
  • 1 lingurita de otet sau zeama de lamaie
  • 1,5 g sare
  • 155 ml unt/ulei de cocos
  • 1 lingura de ulei de canepa/floarea soarelui/masline
  • 11 g lecitina de soia granule
  • 1 g guma xantan

Metoda

  1. Turnam laptele vegetal intr-o cana si il amestecam bine cu lingurita de otet sau zeama de lamaie. Lasam la inchegat 5-10 minute.
  2. In aceasta etapa, cea mai importanta este temperatura uleiului de cocos, care trebuie sa fie obligatoriu cea a camerei. Uleiul se foloseste si se masoara in stare lichida, de aceea exista doua solutii in cazul in care untul vostru este in stare solida. 1. Cu o zi intainte, asezati bucatile de unt intr-un borcan, iar borcanul intr-o craticioara cu apa fierbinte, si lasati acolo pana se topeste. Stergeti borcanul bine, lasati sa se raceasca, apoi acoperiti cu un capac si lasati pe masa pana a doua zi, cand il veti folosi. Teoretic ar trebui sa se pastreze lichid. 2. Daca va grabiti, puteti sa realizati acelasi procedeu, dar sa asteptati sa se raceasca si sa ajunga la temperatura camerei, moment in care il puteti folosi in amestecul vostru.
  3. Intrucat temperatura untului e foarte importanta pentru finetea si consistenta preparatului final, eu am preferat prima varianta.
  4. Intr-un procesor turnam uleiul de cocos, pe cel de canepa, laptele, lecitina si xantanul si mixam serios vreo doua minute. Veti obtine un fel de maioneza groasa. Aveti grija sa nu ramana bucati pe margine si insistati cu mixatul pana obtineti o pasta fina.
  5. Turnati amestecul in forme de silicon si dati la congelator timp de o ora. Dupa o ora scoateti untul din formele de silicon.

Notes

Untul vegetal rezista in frigider pana la doua saptamani, daca este pastrat intr-o cutie inchisa ermetic. In cazul in care faceti mai multe bucati, pastrati cateva din ele in congelator, invelite bine in folie alimentara transparenta, intr-o cutie de asemenea inchisa ermetic.

https://www.andie.ro/2012/03/13/unt-de-post-vegan-raw-vegan/

No, acuma imaginati-va cele mai bune brownies de post eva’.

Love and butter,

  

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

41 COMMENTS

    • Ioana, nici eu nu am avut, nici guma xantan si lecitina de soia GRANULE (atentie!). In post am scris de unde le-am procurat: lecitina de la un magazin naturist gen Plafar, iar guma de pe site-ul de mai sus.
      Despre guma am povestit tot in post, nu stiu ce sa iti spun mai mult, decat ca este un agent de ingrosare si stabilizare natural, obtinut dintr-o bacterie. Cu alte cuvinte, nu face rau daca ai grija sa cumperi varianta vegetala, non-chimica. Daca nu o gasesti la Plafar, incearca la linkul pus de mine mai sus, in cadrul postului: sigur o vei gasi!
      Te imbratisez si iti doresc succes!

      • da, scuze, ma uitasem la reteta propriu zisa si n-am fost atenta la specificatiile scrise mai sus.
        Din pacate eu nu locuiesc in tara,dar am sa incerc sa vad cum se numesc aici ,poate gasesc,daca nu la urmatoarea tura cand mai cer ceva de acasa comand si astea.

        Multumesc frumos.

        • Of.. da’ stii ce cred eu? Ca in afara sigur le gasesti mai usor ca la noi! Lumea e mult mai obisnuita cu ingrediente exotice. In engleza le zice Xantan Gum si Soya Lecithin (duh). Nu stiu daca te ajuta, dar cu siguranta le gasesti pe Amazon, de exemplu! Mult succes, sa ma tii la curent!

  1. Andie, am o mare rugaminte. Crezi ca poti sa-mi dai si mie vreo 20 g din lecitina ta? Contra cost, desigur. Vreau sa testez o reteta si am nevoie de o cantitate mica sa vad daca iese. Multumesc!

    • Mihai, cum sa-ti iau mai bani pe 20 g lecitina? :) Ne auzim pe privat pe FB sa stabilim cum ne vedem. Ce reteta vrei sa incerci? M-ai facut curioasa.
      Hugs, A

    • Eu am pornit intr-o frenezie vegana, in care incerc sa gasesc inlocuitori pentru TOT! Unt, lapte, maioneza, tot! Si, in plus, sa demonstrez ca sunt si bune! Manamana!

  2. Ce grozavie de reteta! Stai asa ca i-os directa (sa nu zic nesim) cum fac rost de-o bucatica de unt ? ;)) Mai, da-mi place grozav de mult cum ti-ai facut scandurica! pup fata frumoasa !!

    • Pai iti dau eu! Mai am doua bucati in congelator, numa’ bune de halit! Da-mi un mesaj pe feisbuc sa-mi spui cand si cum ti-ar fi mai bine sa facem micul trafic :)
      In ce priveste scandurica….pai io ce sa mai zic de picatura ta de alabastru?? Sau de grozavia aia rustica care te face sa te simti fix ca in gradina bunicii??? Hai ca suntem tunate baby! :)

    • O sa-ti dau fix un citat din film. Sau o fi din cantec? Cert e ca e adevarat: “I love you just the way you are!”

      • tot io mi-s ;) am venit spasita cu coada intre chicere. nu pot sa uit de untul asta, si n-am nci guma, nici nica. mai aveti dumneavoastra o bucatica de unt pentru mandea? ;)

        • Mai draga me… untul asta o fo’ facut acu’ o mie de ani! Nu numai ca nu mai am, dar nici nu mai am cum sa fac in perioada asta de lipsa de bucatarie pe motive de santier! Da’ promit ca imediat ce vine frigu’ dau cu untu’n matale, ok? :)

          • Pai da da stiam ca-i demult, c-am mai cersit o data dupa el, apoi m-am luat cu porcu si-am uitat :) apoi mi-am amintit iar. Pai sa tot ai spor! Si sa vina iarna aia odata!!

          • Draga me, hai ca n-om astepta chiar pana in iarna.. si daca tot ai inceput tu sa calci pe carari mai .. verzi :).. te tentez io mai devreme, nu-ti fa grija!

    • Bogdan, eu am facut din lapte de cocos, care nu se incheaga. Deci automat gustul a fost putin mai.. slabut sa zic asa. Dupa cum spuneam si in postare, e foarte important sa fie lapte de soia, migdale, caju sau o nuca proteica. Al meu a fost ca un unt light, cu o aroma subtila dar placuta. Evident, nu este identic la gust cu cel din lapte de vaca, mai ales cel cu 82% grasime, insa este o alternativa foarte buna, poate chiar.. as good as it gets.
      Data viitoare voi incerca optiuni cu ierburi aromate si voi folosi lapte de soia. Sunt sigura ca va concura fara probleme cu absolut orice unt.
      Eu l-am facut in principal pentru a-l folosi in prajiturile la care untul e esential, gen brownies, puff pastry sau aluat fraged, insa am descoperit cu surprindere ca-mi place la nebunie pe painea prajita :)
      Ramane sa incerci si tu si sa-mi spui cum ti s-a parut! Chiar sunt curioasa, pentru ca vreau sa imbunatatesc reteta.

      • Poti inlocui untul din prajituri si cu unt de cocos sau diverse uleiuri. Chiar zilele trecute am facut brownies cu ulei de masline si au fost geniale! :D

        • Nu stiu ce sa zic Bogdan, daca e chiar acelasi lucru sau nu. Cert e ca la aluatul de croissante/ puff pastry n-ai cum sa inlocuiesti untul. Aia e clar :)

    • Aura, e scris totul chiar inainte de prezentarea retetei, in post. Citeste paragrafele introductive in care prezint fiecare ingredient. Te pup si sa imi spui daca l-ai incercat si cum ti-a iesit!

  3. Andi, unde putem gosi guma de xantan? pe site-ul indicat nu mai apare ..si pe alte site-uri am gasit numai pentru uz cosmetic.
    Si mor de pofta daca nu incerc reteta :D

    P.S: foarte tare blogul si retele. Ma simt de parca as gati cu o prietena draga, cand “duc” retetele in bucataria mea :)

    • Ioi draga mea ce ma bucur. Uite, aici poti gasi guma xantan http://www.pastaidevanilie.ro/bucatarie-moleculara/58-guma-xantan.html.
      Eu cred ca-ti va placea untisorul – la mine la prima incercare am simtit ca a fost ok, iar la a doua sincera sa fiu am mai ajustat din ingrediente (mi-am dat seama ca prefer zeama de lamaie, for one). Stii.. asta e si scopul meu, sa ma imprietenesc cu voi, cu toti. Daca as putea sa va cunosc personal pe toti cei care ma cititi as fi cea mai fericita!
      Te imbratisez cu drag si astept sa-mi mai scrii, sa mai stam de vorba :)

  4. Multumesc mult :) Asa profit si mai comand ceva condimente, pt experimentele din bucatarie
    Revin cu impresii !

  5. Sunt foarte interesata de acest domeniu si urmaresc mai multe site-uri in domeniu, insa doar acum am ajuns si pe site-ul dumneavoastra. Mi-a atras atentia acest articol in care reteta contine lecitina si guma xantan (doua e-uri).
    Cei doi compusi nu sunt destinatii produselor homemade ci pentru industria alimentara unde cantitatea folosita este atent calculata.
    Spuneati ca nu sunt daunatoare insa nu este chiar asa:
    – guma xantan este foarte periculoasa daca este folosita in doze mari (este laxativ, impiedica absorbtia altor nutrienti, poate bloca intestinele etc.) mai multe puteti gasi aici http://cesamancam.ro/guma-xantan-e415.html.
    – lecitina este obtinuta prin procedee mecanice, enzimatice si chimice si nu este ceva natural. Poate produce multe reactii adverse inclusiv ingrasare sau slabire excesiva, scaderea tensiunii arteriale, crampe abdominale etc. La fel si in acest caz puteti gasi mai multe informatii aici http://cesamancam.ro/lecitina-e322.html
    Din punctul meu de vedere guma xantan nu este de origine vegetala pentru ca este produsa de bacterii. Este exact cum am zice ca pentru ca vaca mananca plante laptele este de origine vegetala (bacteriile mananca glucoza si elimina guma xantan si alti produsi). Aceasta poate fi produsa si din zer!
    La fel si in cazul lecitinei unde sunt folosite enzime produse de bacterii.
    Puteti gasi mai multe info despre cele mentionate mai sus si pe wikipedia si alte site-uri .com de incredere.
    Toata lumea fuge de e-uri si noi le bagam cu buna stiinta in mancare. Cele de mai sus trec prin multe etape de procesare si pentru un raw vegan nu ma sun RAW.
    datorita procesarii in compozitia lor se gasesc si foarte multe impuritati daunatoare.
    Ar mai fi multe de zis pe acest subiect insa nu cred ca are rost si cred ca am atins punctele principale.
    Un vegan ar trebui sa consume alimente ce sunt intradevar vegetale si nu imitatii ca cele de mai sus care mai fac si rau.

  6. Buna Andie,
    citeaza te rog sursa articolului, pentru ca asa este corect si onest. Munca traducerii unor parti din articolului original este intradevar laborioasa insa asta nu inseamna ca este reteta ta, conceputa de tine…asa cum “dragalas” o faci: “Ca sa ajung la acest rezultat abracadabrant, am studiat mai multe retete de pe net si mi-am cautat cu atentie ingredientele”. Corect din partea ta era daca iti asumai traducerea articolului original, fara sa ti-l insusesti.
    Toate bune

    • Tamara, ai si nu ai dreptate. Atunci cand am facut cercetarea mi-am pus toate notitele pe un carnetel si spre rusinea mea nu am pastrat sursele si dupa m-am luat cu treaba si n-am mai stat sa caut. Daca ai deja articolul din care m-am inspirat cel mai mult chiar te rog sa mi-l trimiti, il pun cu drag si ma scutesti de o cautare.
      Insa as vrea sa fie clar un lucru: n-am pretins niciodata ca reteta e inventata de mine, am spus clar ca este rezultatul unei cercetari de pe net – mai mult, la rubrica mea de FAQ am un disclaimer foarte clar in care precizez ca retetele de pe blogul meu nu sunt inventate de mine pentru ca nu cred in asa ceva: unele le mai adaptez, la altele le schimb un ingredient-doua, cu altele ma trezesc in cap dimineata si le fac, desi sunt convinsa ca cineva pe planeta le-a facut inaintea mea, etc. Eu nu sunt unul din acei bloggeri care pretind ca au inventat apa calda.
      In al doilea rand cautarea ingredientelor se referea la faptul ca au fost foarte greu de gasit si a trebuit sa le caut foarte atent pentru ca la vremea respectiva in Bucuresti lecitina de soia era mai rara ca un flamingo roz la Universitate. Imi pare rau ca ai inteles altceva.
      In al treilea rand: nu exista niciunde in lume copyright pe retete (cu exceptii foarte mici, notabile). Cu alte cuvinte, daca iei o reteta de oriunde si o scrii folosind cuvintele tale nu este considerat ca ai incalcat drepturile de autor ale nimanui. Articolul meu nu este “tradus” (nu stiu nici macar de unde ti-ai putut forma impresia asta), este scris de mine cu cuvintele mele: da, mi-am notat ingrediente, mi-am notat metode, dar au fost trecute prin filtrul meu si sunt experimentate si pozate de mine.
      Fac aceste precizari pentru ca multa lume nu intelege cum e cu drepturile de autor in ce priveste retetele, de aceea chiar te invit sa citesti acest articol ca sa intelegi diferenta: http://foodblogalliance.com/a/recipe-attribution/.
      Am incalcat “eticheta” prin faptul ca mi-am pierdut sursa si apoi am uitat sa o mai caut? Da. Mea culpa – cand mai ai si altceva de facut in viata se mai intampla si accidente din astea, pe care sunt fericita sa le pot rectifica in urma unei atentionari prietenoase. Am incalcat vreun drept de autor sau am pretins ca am creat reteta, am copiat text cuvant cu cuvant (chiar si traducere) si l-am pus pe site sustinand ca e al meu? Nu, in mod clar nu.
      Numai bine si tie iti doresc, Andi

  7. Buna! Vad ca ai scris acest articol acum 2 ani, poate intre timp ai gasit lecitina lichida… daca nu, iti spun unde am gasit eu, la preturi decente – aici http://www.iherb.com/search?sug=liquid%20lecithin&kw=liquid%20lec&rank=1#p=1&rcode=pog662
    Poate cunosti site-ul, poate nu. Eu am peste 20 de comenzi la activ – recomand site-ul pentru ca are produse la preturi muuult mai bune decat in Romania (cu pana la 70% mai ieftine). Transportul e 4$ pentru colete pana in 1.8kg. Coletul vine la posta normala, nu se platesc taxe vamale. In plus, la prima comanda ai reducere de 5$ pentru comenzile mai mici de 40$, si 10$ reducere pentru comenzile mai mari de 40$.

    • Clarra, da am gasit. Stiu de iherb, multa lume vorbeste de el dar sincer eu inca nu l-am incercat. Poate ca ar trebui sa incep :)

      • Andie – incearca-l cu incredere, chiar merita! Eu de ceva vreme imi cumpar gelul de aloe vera de la ei (la ei e 6.5$, la noi in farmacie e 88 ron – acelasi produs, de la aceeasi firma, acelasi gramaj), seminte de chia – 8 $ – 340 grame, untul de cocos organic – 591 ml – 11$, stevie, spirulina, si muulte altele la preturi mult mai bune decat in Romania.

LEAVE A REPLY