Bruschette cu halloumi si pesto de leustean si telina/ Halloumi Bruschettas

0

Halloumi! In sfarsit am gasit halloumi in Bucuresti! Inca de la vacanta mea de vis din Cipru, acum aproape… hm.. 10 ani? (Doamne cum mai trece timpul), am ramas fixata pe branza asta absolut, va zic, absolut senzationala. E o branza tare si sarata care se comporta cel mai bine atunci cand e prajita, fie in tigaie, fie pe grill si care poate fi combinata in modurile cele mai nebanuite.

Dar sa nu sar peste inceput. Aseara am fost in vizita La Bunataturi, magazinul pentru gurmanzi proaspat deschis pe Calea Dorobantilor 29, langa ASE, alaturi de dragii mei prieteni bloggeri si alti amatori de mancare buna. Am gasit acolo un coltisor de Grecia.. sau de Spania.. sau de Belgia.. nici nu mai stiu exact, cert este ca mi-au luat ochii iaurturile grecesti grase si spumoase de-am crezut toti ca-i vorba de crema de branza, ciocolatile si trufele, branzeturile care mai de care, uleiurile, painea cu cartofi de Covasna, ayranul, berea cu zmeura, camara plina cu vinuri de exceptie si multe altele. Da, exista si carne, da’ despre aia io nu relatez :)

Cert e ca mi-a placut. Mi-a placut ideea de inca-un-loc-gourmet-in-capitala-poate-totusi-se-face-primavara, mi-au placut gazdele noastre – prietenoase si atente, mi-a placut atmosfera intima si cocheta si … mancarea. Am incercat un tzatziki excelent care a fost confundat lejer de mai toata lumea cu o crema de branza frecata cu marar (da!!! atat de mare e diferenta intre iaurtul din supermarket si cel adus din Grecia!!), loukumades, cheesecake proaspat si din nou acelasi iaurt excelent a lovit din nou, de data asta sub forma de desert cu miere si nuca. De vin nici nu va mai povestesc.. nici nu ma pricep, sa spun ce am baut, dar mi-a placut la nebunie desi gust alcool foarte rar.

Si cum stateam eu acolo apasata de povara de papa bun in stomac, iata ca deodata imi sare in fata bucata de halloumi! Eeeei, si uite-asa s-a transformat seara mea. In primul rand ca nu m-am mai putut concentra pe altceva. Am avut un moment de ratacire intre una bucata de orez arborio si un unt clarifiat, dar nesemnificativ. Maretia descoperirii mele nu a putut fi egalata. Pai sa va arat de ce.

Bruschette cu halloumi!!!! Daaa!!! Iertati-mi entuziasmul, dar imi vine sa lesin de placere. Bai fratilor, pai pentru bruschetele astea m-am pregatit cu tot ce am avut mai bun prin camara, frigider, balcon, portofel. Un regal, un festin, un dezmat! Sa va explic. Am luat o felie de paine cu masline si menta, facuta tot de mandea dar cu alta ocazie, am prajit-o bine pe grill, am frecat-o cu un catel de usturoi verde de i-au sarit capacele, am netezit-o cu un strat de pesto de frunze de telina si leustean cu seminte de canepa si i-am pus un mot din ciuperci sotate un unt, marar, dovlecel si halloumi pe grill + smochine maruntite, usturoi verde si muguri de pin. Voila! Dar sa o luam pe rand ca v-am ametit.

Bruschette cu halloumi si pesto de leustean si telina

Bruschette cu halloumi si pesto de leustean si telina

Ingrediente

  • Patru felii mari de paine
  • 2 catei de usturoi verde
  • 1 dovlecel mic
  • 4 felii mari de halloumi
  • 1 fir usturoi verde
  • 1 lingura seminte de pin
  • 2 smochine deshidratate
  • Pentru pesto
  • 1 mana de frunze de leustean
  • 1 mana de frunze de telina
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de seminte de canepa
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita de piper negru
  • 2 linguri de parmezan ras
  • Pentru sosul de ciuperci
  • 10-12 ciuperci champignon, spalate si taiate felii
  • 1 cub unt
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 1 lingura de marar maruntit
  • 1 lingura de smantana
  • 1 praf de sare

Metoda

  1. Intr-un robotel/mini-chopper aruncam toate ingredientele pentru pesto si mixam pana obtinem o pasta fina.
  2. Intr-o tigaie topim untul, apoi adaugam ciupercile si sotam pana se fragezesc. Adaugam smantana, piperul si mararul, mai lasam doua minute, apoi dam deoparte.
  3. Incingem grillul si prajim painea, dovleceii si branza halloumi pe ambele parti.
  4. Frecam fiecare felie de paine cu un catel de usturoi, apoi ungem cu putin pesto, adaugam dovlecelul, branza si o lingura din sosul de ciuperci. Deasupra presaram usturoi verde tocat, feliute de smochina si muguri de pin.
https://www.andie.ro/2012/05/25/bruschette-cu-halloumi-si-pesto-de-leustean-si-telina/

Ei.. ce ziceti acuma? Mai miscati in front? Eu nu prea mai pot sa misc de pe canapeaua de pe care va relatez aceste intamplari, pentru ca am mancat tot ce vedeti in poze, pe nerasuflate, fara sa impart cu nimeni. Eu l-am intrebat pe iubi daca nu vrea o felie, dar el insista ca l-am intrebat in soapta si n-a auzit. Este foarte, foarte posibil :P Noroc ca am mai pastrat o umbra de branza in frigider, sa repet experienta…

Semnat: mult-prea-satisfacuta,

Je.

Love and halloumi!

 

1 COMMENT

  1. Ti-am zis eu ca avem multe in comun! Si eu caut de mult halloumi sau macar paneer (desi cred ca in mare sunt cam la fel). Pe ploaia de ieri am colindat 3 magazine sa gasesc macar niste branza grill. Dar evident ca nu am gasit! Tocmai ma consolasem cu ideea unor frigarui de tofu afumat. As vrea sa ne cunoastem, o sa ne cunoastem, dar din pacate weekendul asta nu pot. Te invidiez ca esti acolo duminica.

    • Draga mea, acum stii unde sa mergi pentru halloumi :)
      Te astept la seminarul din 10 iunie, poate ne vedem atunci! Daca nu, la street delivery pe 16 iunie. Vezi – sunt o gramada de oportunitati! Te pup!

  2. Hello Anddie!
    Long time no see(or red)…Vad ca esti bine , postezi numa’ bunatati si o ti tot intr-un party.
    Halloumi…n-am avut tangenta cu termenul asta,nu stiam de el,rusinica mie,dar stiu sa transez un porc de la ureche la coada ;-) si pot oricand detaila,dar nu tie,asa-i?
    Invat multe pe zi ce trece si ma bucur ca azi am invatat ceva nou de la tine.
    Multam :-)
    Pupicel !

    • Nu stiam eu cine mi-a lipsit de pe blog in ultimele zile :) Oh, wait. Ba stiam :) Bine-ai revenit!
      Si daca ai ocazia sa incerci halloumi pe gratar, fa-o ca n-o sa regreti!
      Nu comentez la faza cu porcusorul ca incep sa plang :P

  3. Sunt cam grabita si nu am timp sa aprofundez, dar imi cere sa ma inscriu. Eu vreau doar detalii generale despre eveniment. Ceva raw dulce? Dulciurile raw sunt mortale. La mine in casa dispar imediat. Eu am facut zilele astea un lapte de migdale cu capsuni si banane. Nici chiar regele mofturosilor nu s-a prins ca nu e lapte normal.

    • Oh nu, Mirela, de inscris te inscrii doar daca vrei sa participi ca si entertainer :)
      Se desfasoara pe strada, e liber pentru toata lumea. Cand stiu exact ora la care voi fi acolo sigur dau de stire, insa e pe 16 iunie, aia stiu sigur.

Leave a Reply to Mirela Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.