In noaptea de Rusalii am visat ca participam la MasterChef si ca inventam cea mai misto reteta de prajitura in contratimp. Nu stiu cum am ajuns eu sa visez tocmai asta, ca nu prea ma uit la show, dar eram intr-o sala enorma PLINA cu oameni care alergau in toate directiile si pareau toti ca stiu foarte bine ce fac. Eu ma plimbam fascinata prin camara, de parca as fi avut ore intregi la dispozitie, si cautam idei despre ce as putea pregati. Apoi am visat cu exactitate reteta pe care v-o prezint astazi, iar cand m-am trezit am stiut clar ca trebuie sa o postez. Ca sa vedeti de fapt ca eu si in vis ma conectez la egregorul macro-cosmic al dulciurilor care imi transmite telepatic mesaje subliminale de mare forta si inspiratie. I’m a guru, like I always wanted to be :)
Ingrediente
- 225 g faina
- 160 g zahar
- 1 pachet de unt (200 g)
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 3 oua
- 125 ml lapte
- 35 g cacao
- 1 lingura de extract de vanilie
- 1 portocala mare si zemoasa sau 130 ml fresh de portocale
- 60 ml apa
- 70 g zahar
- 1 lingura de apa de portocale
- 1 cutie de mascarpone (250 g)
- 70 g smantana pentru frisca
- 2 maini de cirese fara samburi
- zahar cat sa acopere ciresele
Metoda
- Se pun toate ingredientele intr-un bol (in cazul meu bolul lui Mr. Red) si se mixeaza pana isi dubleaza volumul si isi schimba culoarea.
- Se toarna intr-o forma unsa cu unt, preferabil care sa nu aiba inel detasabil (aceste forme nu etanseaza lichidul), si se da la cuptor timp de 45 min - 1 h la gas 3-4.
- Se stoarce portocala iar sucul obtinut se toarna intr-o craticioara de sos impreuna cu restul ingredientelor, mai putin apa de portocale. Se da pe foc si se fierbe pana se topeste zaharul si se mai ingroasa putin. La sfarsit se toarna apa de portocale si se da la racit.
- Ciresele se pun intr-o craticioara de sos si se presara cu zahar. Le lasam sa stea o ora pana isi mai lasa putina zeama. Se pun apoi pe foc si se fierb pana se obtine un sirop gros, care se da la racit.
- Cand amestecul de cirese s-a racit complet il amestecam intr-un bol cu mascarponele si smantana pentru frisca batuta in prealabil.
- Daca mai este nevoie, putem suplimenta cu putin zahar pudra pentru a avea o crema mai dulce.
- In crema se mai pot adauga bucati de cirese si/sau portocale proaspete.
- Imediat ce s-a copt blatul, il scoatem din cuptor si il intepam bine peste tot cu o scobitoare, astfel incat sa fie acoperit de gauri. Turnam siropul de portocale peste cu ajutorul unei linguri, avand grija sa insiropam uniform. Lasam la racit.
- Dupa racire, acoperim cu crema de mascarpone si cirese si decoram.
A iesit un tort absolut minunat. Cum spune Cata – urat, da’ bun :P
Atat de bun incat am cucerit din prima pe toti care l-au gustat, inclusiv pe cel mai mare mofturos din viata mea – Le Boo. Este o reteta care va ramane, va ramane, va ramane. Nu degeaba mi-a fost ea transmisa mie.
Love and cherries!
Believe it or not, this recipe came to me while I was sleeping. I had a dream about competing in MasterChef and I had to produce an awesome cake that would impress the judges. This is what came out and everybody that tasted got swept away.
Ingrediente
- 225 g flour
- 160 g sugar
- 200 g butter
- 1 tsp bicarbonate
- 1 pinch of salt
- 3 eggs
- 125 ml milk
- 35 g cocoa
- 1 tbs vanilla extract
- 130 ml fresh orange juice
- 60 ml water
- 70 g sugar
- 1 tbs orange blossom water
- 250 g mascarpone
- 70 g double cream
- 2 handfuls of pitted cherries
- enough sugar to cover the cherries
Metoda
- Place all the ingredients in a mixer bowl and mix until they change color and double in volume.
- Bake in a ceramic pan for about 45 min - 1 h gas 3-4.
- Pour the fresh juice, sugar and water in a saucepan and heat until sugar melts and the syrup thickens. Remove from heat and add the orange water. Cool.
- Cover the cherries with sugar and let sit at room temperature for about an hour. Then heat up and boil until a thick syrup is formed. Let cool.
- Mix with the mascarpone cheese and the whipped cream. If needed, we can add extra sugar and pieces of cherries or oranges.
- As soon as we remove the cake from the oven, we stick it with a toothpick all over its surface, to make holes thorugh which the syrup may penetrate. We gently pour the orange syrup making sure it's uniformly absorbed. Let cool.
- After cooling, add the cream on top and decorate with fresh cherries.
This recipe is a keeper. It might not be the best looking cake I’ve ever made, but it sure is one of the best!
Love and cherries!
Ce misto ca te visezi la Master Chef si ca visezi retete cap-coada! :)) Te invidiez! :*
Arata tare bine si sunt sigura ca are un gust…hmmmm genial!
Eu ma tot strofoc sa fac o reteta misto pt cei 26 care vin peste mine (ani nu musafiri :))))))) )….
Hugs!
Nu stiu daca e misto ca ma visez la MasterChef :)
Cert e ca e prima oara in viata mea cand mi se intampla sa visez o reteta cap-coada si sa mi-o aduc aminte asa clar dimineata! Amazing!
Da’ nu mai vorbesc cu tine ca tu ai 26 ani si ma oftici :)))))) Ahhh, ce tanara speranta eram si eu la 26 ani!
Te pup draga mea!
Fata, tu ce mananci de visezi retete de MasterChef? Ca mie nu-mi iese deloc. Si am incercat si cu porc si cu paste si cu pui si cu legume. N-ah! Nimic! Zero!
Fata, nu e reteta de MasterChef :) E asa, o reteta cu care am visat eu ca ma duc la Masterchef, altfel nu-i cine stie ce prea complicata.
Insa intrebarea ta e retorica! Cum ce mananc?? Veggies mai, veggies! Inca nu am mancat pastele tale fabuloase, dar numai la ele ma gandesc. De fapt, ma gandesc asa intens incat ma gandesc ca ai mai putea face tu o portie si sa le mananc la tine, nu de alta, da’ sa am grad de comparatie :P
:)))))
ok, that’s a date! :)
Did I just invite myself to eat your food and you said yes?? My evil plan worked!!! Muhahahaha!!! :)
You had me big time! :)
De indata ce am un week-end liber, il iei pe Adi de-o haripa si te infiintezi la usa-mi!
Haripa e pregatita, asteptam semnalul :)
WOW! this is like a out of body experience! freaky.. zau :)
Cam asa, cam asa. Iti dai seama ca n-am visat la gramaj, ci mai degraba “la ochi” asa :)
Andie ,eu sunt asa de cucerita de poze,incat nici nu vreau sa ma gandesc la gust…voi pofti la ceva dulce si e fff.tarziu.Noaptea cica kilele se pun dublu si nu-mi permit luxul asta .
By the way,eu sunt happy ca la Master chef a castigat Petru,are de toate pentru meseria asta.Dupa ce va fi ”cizelat” va ajunge mare daca isi va urma pasiunea…parerea mea.
Tu cu cine ai tinut?
Ummm.. se pun dublu noaptea? OMG. Ar insemna sa fiu cat tancu’.. ca in ultimul timp numai noaptea ajung la frigider..
Eu nu prea m-am uitat la MasterChef. Adica rar. Nu pot sa spun ca aveam un favorit anume, insa ma bucur ca a castigat Petru pentru ca se vede ca gateste bine si are multa pasiune. Plus ca e baiat amarat, crescut doar de mama, asa ca empatizez cu el. Si de Mimi mi-a placut mult, nu m-as fi suparat daca iesea ea.
Aloha,
In cazul in care nu am kitchenaid, ci doar un mixer, cum as putea amesteca ingrediantele pentru blat? e vreo ordine sau la gramada?
Merci si keep up the good work!
La gramada, dar se vor amestecate vartos cu un tel – sa se faca spuma! (si daca nu, aia e, tot bun o sa fie!)
Am inteles. Imi iau inima in dinti si incerc. Btw, intre timp m-am uitat pe toate retetele tale intr-un timp record (chiar in timpul jobului:))))) Inca salivez. Te anunt cum iese, zilele urmatoare.
Iulia, hehe, deci io eram aia care subminam economia nationala prin distragerea angajatilor? :) Te pup, sa-mi spui ce iese!