Natural Cuisine – Prajitura raw cu blat de brownie si crema de menta si avocado/ Raw tart with mint and avocado cream

14

Astazi am pentru voi o alta mare provocare, de data asta una care tine de gatitul sanatos. Daca din cand in cand mai cochetati cu mancarea raw (hrana vie, nepreparata termic), atunci cu siguranta numele Oliviei Steer nu va este necunoscut si probabil ca nici talentul ei culinar nu mai este un mister pentru voi. Ei bine, Scufita Rawsie a zilelor noastre s-a aliat cu Plafar si impreuna s-au gandit sa organizeze un Atelier de Gastronomie la care invitatii sa fiti chiar voi.

Cu alte cuvinte, daca pana pe 17 iunie 2012 va inscrieti pe Facebook la Concursul Plafar Natural Cuisine, trimitand o reteta care sa includa produse din gama Plafar, aveti sansa sa fiti intre cei 30 care vor participa in data de 21 iunie 2012 la acest eveniment unde – ta da! – printre alte experiente minunate va veti intalni si cu mandea! (mandea = eu) Ce dragut ar fi sa va cunosc in persoana, dragii mei prieteni!

Pentru a va inspira si a va da forta sa va inscrieti, eu m-am gandit sa va stimulez astazi cu o reteta simpla si foarte sanatoasa, plina de tot ce e mai bun in plantute si seminte: prajitura raw cu blat de brownie si crema de menta si avocado. Pfui, ce titlu lung! Nu va speriati, pe cat de lung e titlul si lista de ingrediente, pe atat de simplu se face acest desert nemaipomenit de bun.

Prajitura raw cu blat de brownie si crema de menta si avocado

Prajitura raw cu blat de brownie si crema de menta si avocado

Ingrediente

Metoda

  1. Se amesteca 50 g migdale crude, 100 g nuci caju, 1/4 lingurita sare roz de Himalaya si doua-trei linguri de cacao raw sau pudra de roscove la robotelul cu lama S (mini-chopper) pana obtinem o faina fina, pe care o punem intr-un castronel.
  2. Separat taiem doua maini de curmale fara samburi si 6 smochine mari in bucatele mici, pentru a usura maruntirea. Le punem in acelasi mini-chopper si le mixam impreuna cu 80 g stafide aurii si 3 linguri de lapte vegetal, pana obtinem o pasta relativ fina. La aceasta vom adauga semintele din cardamomul verde zdrobit si cateva lingurite de fulgi de cocos, precum si faina de seminte si cacao obtinuta mai sus. Mixam putin pana obtinem o pasta omogena. Dam deoparte.
  3. Curatam avocado si banana, le taiem cubulete si le punem in acelasi mini-chopper (dupa ce am golit pasta de blat) impreuna cu 1/2 lingurita tarate de psyllium sau faina de in, 2 linguri de zeama de lamaie, cateva frunze de menta proaspata si sirop de agave/stevia lichida/miere. Eu am folosit doua linguri de miere, dar voi tineti minte ca siropul de agave este mult mai concentrat decat mierea, astfel incat e bine sa adaugati cate o jumatate de lingurita, sa gustati, apoi iar sa adaugati. Mixam bine pana obtinem o pasta fina. Adaugam semintele de chia si mai lasam 10-15 minute pentru ca acestea sa absoarba excesul de lichid si sa dea consistenta cremei.
  4. Intre timp luam aluatul de seminte si fructe uscate, il aplatizam usor cu mainile intre doua foi de copt, apoi ne ajutam de un sucitor pentru a-l intinde intr-o foaie groasa de aproximativ 1,5 cm. Cu ajutorul cutitului sau al unui cutter de biscuiti taiem patratele (sau alte forme). Deasupra intindem crema de avocado si menta. Putem servi asa, ornand cu o frunzulita de menta si o rondea de banana, sau putem sa mai punem deasupra un patratel de aluat si sa obtinem astfel un fel de "prajitura cu foi".
  5. Daca suntem acasa si avem frigider, putem aseza aluatul in forme de mini-tarte si il putem umple cu crema, asa cum de altfel am si facut eu. Lasam la frigider cateva ore, apoi scoatem si servim.
https://www.andie.ro/2012/06/08/natural-cuisine-prajitura-raw-cu-blat-de-brownie-si-crema-de-menta-si-avocado/

Dupa cum vedeti eu am preferat sa-i dau forma de tarta si sa o umplu cu crema, decorand cu fulgi de migdale si banane crude. Merge sa decorati si cu capsuni, frunzulite de menta, ce sa mai – cum va vine mai bine! Se mananca pe loc sau puteti sa dati la congelator si sa mancati alta data. Avocado va oxida putin, in ciuda sucului de lamaie, insa asta nu-i va afecta gustul minunat.

Recunosc: cel mai mult la prajiturica asta mi-a placut after-taste-ul, adica acel gust usor dulceag dar deloc greu care mi-a ramas pe cerul gurii dupa ce am mancat-o, bine completat de aroma proaspata a mentei. Iar cand ma gandesc cat e de natural si bun, loaded de enzime, vitamine, nutrienti, pur si simplu imi vine sa ma duc sa mai infulec o felie! Dar nu, nu! Moderatie :)

Asa ca dragii mei, nu mai stati pe ganduri si inscrieti-va la concursul Plafar! Mi-ar placea sa va gasesc la atelier in 21 iunie!

Love and raw brownies!

I love raw desserts! Because they’re healthy, light, guilt-free and you can feed them to children with no remorse :) Plus, you can’t eat too much of them cuz they are really fast to satisfy your appetite. So, just perfect. Today I want to incite you with a simple but tasty recipe: a raw cake with a brownie base and an avocado-banana-mint cream.

Raw tart with mint and avocado cream

Ingrediente

  • 2 handfuls (ap. 100 g) dates
  • 6 dried figs
  • 50 g raw almonds
  • 100 g raw cashew
  • 80 g raisins
  • 3 tbs raw cocoa or cocoa nibs
  • 6-7 pods of green cardamom
  • 3-4 tbs coconut flakes
  • 1 large avocado
  • 2 bananas
  • 1 tbs fresh mint leaves
  • 3 tbs soy milk
  • agave syrup to sweeten
  • 1 tbs chia seeds
  • 1/4 tsp pink salt
  • 1/2 lemon

Metoda

  1. Mix the almonds, cashew, salt and cocoa in a food processor until very fine. Set that aside.
  2. Cut the dates and figs and then place them in the same food processor with the raisins and milk and grind until a smooth paste is formed. Add the grain flour obtained above and process some more, adding the cardamom seeds and coconut flakes. The brownie is now ready to be formed.
  3. For the cream, peel and chop the avocado and banana, sprinkle with lemon juice and process in the processor together with the mint leaves and honey or agave syrup. Add the chia seeds and let stand for 15 minutes so that the seeds absorb the moisture and form a thick cream.
  4. To make the tarts, or brownies (depending on how you wish to serve them), you need to take the dough, place it between two sheets of baking paper and roll it with a pin to a thickness of about 1,5 cm. Cut in squares, top with a spoonful of cream, banana slices, and you have a brownie!
  5. If you want to make a tart, take the dough, mold it into a tart shell, fill it with cream, decorate with almond flakes and there you go! (this is how I did it)
https://www.andie.ro/2012/06/08/natural-cuisine-prajitura-raw-cu-blat-de-brownie-si-crema-de-menta-si-avocado/

I loved its after taste most of all: a sweet, light taste which was greatly complemented by the fresh aroma of mint.

Love and raw brownies!

14 COMMENTS

  1. Da Anddie ,moderatie sa fie…cantarul nu ne iarta nu-i asa?
    E zuper evenimentul si Olivia la fel ;-) si tu esti super ,of course:-)
    Doamne daca as fi locuit mai aproape de voi n-as fi stat pe ganduri nicio clipita.Tare mi-ar placea sa te cunosc live ,nu doar asa ,din poza .
    Dar ramane intalneala pe alta data ,cine stie ,undeva,candva,poate… intr-o buna zi….;-)
    Te tzuc.Seara faina sa ai!

    • Ce rau imi pare ca nu vii. Dar stii ce – se intalneste munte cu munte, d’apai om cu om! Let’s keep positive!

  2. Buna! Am revenit! Si mie imi plac tare mult dulciurile raw. Cat despre retetele Oliviei Steer … numai de bine. Cozonacul ei cu mac e bestial. Din pacate eu nu prea mai am timp de “manifestari in public”, asa ca nu voi participa la atelier. Insa lucrez in continuare la surpriza mult promisa.

  3. Cred ca sunt delicioase prajiturelele! :)
    Nu as folosi totusi siropul de agave care, se pare, nu e atat de sanatos.
    E un indulcitor destul de controversat.

    • Claudia, nu stiam de siropul de agave, ne poti spune de ce nu e atat de sanatos? Intre noi fie vorba, eu n-am folosit niciodata, pentru ca prefer mierea sau stevia.
      Te pup!

        • Pfui. Tare multumesc de informatii. Am ajuns sa cred ca traim intr-o lume in care TOTUL ne face rau. Poate scrii postul despre siropul de agave, mi-ar face placere sa-l citesc si sa ma documentez mai bine. La zahar.. m-ai prins. Stiu cat e de daunator, dar mi-am asumat treaba asta si incerc sa-l tin in cantitati moderate.
          Te pup!

          • Cu placere :) O sa te anunt cand fac postarea.
            Ei, nu chiar totul ne face rau.Trebuie doar sa fim un pic mai informati, mai atenti la ce mancam si…….sa nu mai credem tot ce ni se sugereaza prin reclame.
            O alegere mai buna ca inlocuitor al zaharului, la gatit, pare a fi xylitolul (acum il “studiez”) ;)
            Poate incerci ceva retete cu el si ne spui cum sunt.

  4. Ce dragut arata, si vine chiar cand ma gandeam sa fac si eu o crusta raw, dupa ce am vazut aseara ceva asemanator la tv. Cred ca are un gust fantastic, multumiri de reteta, o voi incerca. With my little touch, of course :)

    • Crusta asta raw sa stii ca e foarte buna: mie-mi place cel mai mult din ce am gustat, insa in varianta fara cacao/pudra de roscove. Asa se simte mult mai bine cardamomul si cocosul, e o nebunie. Intre timp am mai facut-o de doua ori si am concluzionat ca e mai bine sa micsorez cantitatea de banana ca oxideaza prea repede, asa ca asta e ultimul meu sfat. Abia astept sa vad your little touch :*

Leave a Reply to Claudia Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.