De trei zile ma storcoshesc din toate puterile sa scriu articolul asta. Ba tai, ba adaug, ba ma razgandesc, si nimic. Am scris trei pagini despre definitiile vegetarianismului, am prezentat teorii, anti-teorii si pareri, am facut analize, contra-analize si am tras concluzii foarte serioase, asa cum m-au invatat pe mine la Drept, dupa care le-am aruncat pe toate la gunoi. De unde acest zbucium? Pai fratilor, de cand cu Dulce Romanie si preparatul vegetarian, parca am deschis cutia Pandorei. Am primit o gramada de mesaje in care lumea avea fie o intrebare, fie o parere. Ba de la unii chiar mi-am luat-o in freza, asa ca m-am gandit s-o lamurim domne’, s-o lamurim odata pentru totdeauna, public, sa se stie :)
Ce e ala un vegetarian? Dupa cum zice si numele, un ciudat care mananca numa’ vegetale si da cu flit la carne. Contrar parerii francezilor, care in prima mea zi de sedere la Strasbourg mi-au trantit o pizza “vegetariana” cu somon de mi-au mers fulgii, carnea include si pestele, caci pestele nu iaste o leguma. Pana aici totul ar fi trebuit sa fie clar, insa iacata ca nu este. Pentru ca in cadrul acestei specii au aparut anumite deviatii din cauza carora vegetarianul nu mai este de fapt vegetarian. El este ori ovo-lacto-vegetarian (papa orice mai putin carne), lacto-veg (fara oua), ovo-veg (fara lapte), vegan (fara lactate sau oua) sau raw vegan (fara lactate, oua si cu mancare nepreparata termic). Un tabel din Wikipedia zice ca diferenta intre vegetarian si vegan este ca primul mananca miere (in rest ambii se abtin de la lactate si oua), iar la SVR am gasit si termenul de vegetarian strict – ce Doamne-iarta-ma-o-mai-fi-si-ala – dar si constientizarea faptului ca veganii nu exista (conform unei teorii foarte complicate conform careia veganii nici nu mananca nici nu folosesc produse provenite din exploatarea animalelor, si cum nimeni nu prea renunta la televizor, telefon, avion sau bicicleta, there you go, vegans just don’t exist!).
Ho cu tata, zisai in fata acestui iures de descoperiri din care am iesit mai transpirata decat dupa o zi la camp cu ceapa si mamaliga. Let’s go back to basics. The Vegetarian Society – prima si cea mai mare asociatie de vegetarieni din lume – defineste vegetarianul ca fiind “persoana care are o dieta bazata pe seminte, grane, leguminoase, nuci, legume si fructe cu sau fara produse lactate si oua. Vegetarianul nu mananca niciun fel de carne, carne de pui, vanat, peste, fructe de mare sau derivate provenite din uciderea animalelor.” Practic, nu prea conteaza ce parere ai tu in sufletelul tau imaculat despre exploatarea animalelor, conteaza ce bagi in gurita si prin gurita in stomacel. E destul de logic, daca stam sa ne gandim ca exista categorii importante de vegetarieni care au adoptat aceasta dieta nu neaparat din motive de etica animaliera, ci pentru ca fie nu le place gustul carnii, fie pentru ca sunt de parere ca e un mod de viata mai sanatos, fie pentru ca apartin unor societati preponderent vegetariene (cultural, climatic, religios). Asta imi da sperante, inseamna ca veganul totusi exista..! Si daca exista, in ce consta el?
Pai daca vegetarianul obisnuit (sa-l numim vegetarianus ordinarus) mananca orice mai putin carne, atunci veganul (veganus egg-lactose-intolerantus) poate fi definit ca acea persoana care mananca orice mai putin carne, lactate si oua. Daca vrea la miere, pe bașcheții lui. Si pentru ca veganul sau raw veganul nu se vor recomanda niciodata ca fiind vegetarieni, deoarece si intrucat in constiinta publica si definitia clasica veg = lacto-ovo, dar si pentru ca ar risca astfel o ciozvarta de telemea intre ochi, dati-mi voi mie, vegetarianul care mananca orice mai putin carne, sa ma recomand folosind ce ramane.
Dar intre timp noi revenim la vegetalele noastre si ne luam amareala de pe ceru’ negru al gurii cu o portie zdravana de usturoi. In avocado, pe cartofi.
Ingrediente Metoda
https://www.andie.ro/2012/06/14/cartofi-noi-cu-salsa-de-avocado-si-cateva-definitii/
Don’t hate me cuz I ate them all. Stiu ca sunt simpli, stiu ca se fac repede, dar stiu si ca sunt poate cel mai bun regal al inceputului de vara. Cu asta o sa va dati toata familia si prietenii si ceva rude indepartate cu toate rotile in sus. Garantat (era sa zic Oprescu, din instinctul post-campanie-electorala-care-mi-a-intrat-in-creieri-atat-de-enervanta-a-fost) Andie! Adica garantez, ma, ca o sa va placa!
Evident, imi inscriu mareata reteta la Dulce Romanie, in calitate de preparat vegan, sub-specie a preparatului vegetarian.
Love and avocado!
:)) EXCELENT articol! am ras la toata partea de definitie si am salivat la cartofii noi cu usturoi si avocado. Asa da.
Si mi-am dat seama, ca fara sa vreau sau sa constientizez, nu am mai mancat carne de vreo 2 saptamani. Si inainte de asta, inca de vreo cateva saptamani. Probabil ca anul asta am mancat carne de vreo maxim 10 ori. Daca as avea interzis la carne, probabil mi-ar trebui. Dar cum nici Vlad nu cere carne decat rar rar de tot, tocmai am realizat ca suntem un fel de omnivori defecti.
te imbratisez.
codruta
E foarte bine pentru voi ca nu dati prea mult cu carnea. Eu nu incerc sa conving pe nimeni in vreo directie sau alta, dar stiu ca nu ajuta pe nimeni daca face excese de carne si prajeli.
Imi place la nebunie termenul asta – omnivor defect :) Pot sa-l folosesc?
Te pup Codruta!
:)) da, poti sa-l folosesti. L-am inventat pe moment, inspirata de postul tau. So take it, its yours :))
Nici nu vreau sa devenim vegetariani fortat. Am constatat ca daca nu am interdictii la nimic, nici nu poftesc. De ex, au fost doua zile de n-am avut voie sa mananc chestii colorate (din cauza unor inteventii la dinti) si taman atunci numai rosii, portocale si ciocolata visam. Acum nu simt pofta de ciocolata cu lunile. Cand fac lista de cumparaturi, il intreb pe V de 10 ori daca vrea sa iau carne si stramba din nas. Pun pariu ca daca i-as interzice, ar incepe sa ofteze si sa ceara.
pup back
codruta
Total de acord. Sa stii ca eu nici nu militez in sensul asta: de fiecare data cand ma intreaba cineva ce sa faca pentru a deveni vegetarian, sau cum sa reuseasca, le spun acelasi lucru: in primul rand trebuie sa aiba o motivatie interioara, o dorinta pentru asta, in niciun caz un mindset in care sa-si impuna fortat. Asta e si motivul pentru care nu reusesc dietele.
Deci bravo, bravo, bravo!
Esti ”teroare” fata draga!!!Asa de amuzanta!…si cum mie-mi place sa am mereu zambetul pe buze e o placere sa te citesc :-)
Complicata treaba asta cu veggie..upsss.Desi iti promiteam in comment-ul de la Provocare ca te chem la masa cu ceva bun,cred ca o sa aduc numai desertul,nu vreau sa buctez la partea veggie….cine stie poate ceva nu-mi iese s’apoi nu vreau sa mi-o iau io’ n freza :-)
Mai citesc inca o data definita sa invat si io cum sta treaba…apoi vedem ce-a mai fi…keep in touch.
Inca ceva:cartofi de astia servesc si eu(la orice ora ;-)mai sunt?
ASAP :-)
Bye!
Bueeey, Bucatarule Real, bravo tie in primul rand! Am vazut zilele astea o poza sau link, nu mai stiu ce exact, si m-am tot tinut sa-ti scriu sa te felicit, da’ cu atatea evenimente n-am mai apucat! :)
Din pacate cartofii s-au evaporat. Cred ca i-a teleportat cineva la bordul Entreprise, asa au disparut, and boldly done where no one has gone before. Sa nu ma lasi fara fel principal, ca nu-i greu deloc:
Vegetarian – orice fara carne si peste
Vegan – orice fara carne, lactate si oua (precum si derivatele acestora)
Raw vegan – orice fara carne, lactate, oua, derivate + nimic nu este preparat termic la o temperatura de peste 40 C.
Nu-i asa greu, nu?
Scriu si rad si-mi amintesc zbaterile prin care am trecut si eu in situatia in care am vrut sa fac ce ai facut tu – si anume sa definesc cumva “categoriile” de vegetarieni cu ce papa fiecare. Daca nu te-ai incurcat cumva sufiecient in termeni si definitii, sa stii ca mai exista o categorie minuscula de vegetarieni, care cred ca-s pe cale de disparitie (de inanitie) caci mananca numai fructe, legume cazute din copac, vrej, etc caci nu vor sa “raneasca” planta rupand fructul. Nu-i o gluma, se pare ca chiar exista acesti oameni. Nu mai stiu cum se numesc, am vazut candva, tare demult un documentar despre ei. Aaa si mai exista Flexitarianismul – adica dieta in care se mananca vegetarian, mai bine zis ovolactovegetarian, dar la ocazii rare sau fortuite consuma carne. Eu cred ca tot omnivori se cheama, chiar daca unii defecti cum scria cineva mai sus.
Pa!
Eu practic n-am trecut prin zbateri, ca mie mi-era clar. Am trecut prin emotii cand am vazut ce vraiste se regaseste in online. Stiam de categoria minuscula, practic si la celelalte mai exista cate o sub-sub-mini-miny-categorie, da’ noi le-am enumerat pe cele mari.
Parerea mea proprie si personala in ce-i priveste pe flexitarieni coincide cu a ta: fratica, mananci carne!! Nu ma intereseaza in ce fluctuatii anuale :)
Te pup Mirela!
Funny gal you are :)
Nu stiu daca asta e neaparat o categorie ( maybe he’s cheating :) ) dar am un prieten care este vegetarian ( fara carne, lapte, oua) numi anumite zile ale saptamanii sau anumite saptamani ale lunii.
Super yummy catrofiorii, super yummy pozele!
Adica tine post?
Ha ha.. cam aia face, acum ca zici :) Numai ca face asa tot anul.
Nu este crestin si nu cred ca la el exista conceptul de post.. sau poate o exista dar nu stiu eu din ignoranta.
I am, aren’t I? Viata asta, ce sa facem, fara haz nu-i necaz. Prietenasul tau e un trisor mic :) Da’ tot omnivor ramane. Da’ ramane un omnivor de admirat, ca tot e bine ca mai introduce perioade de repaos.
Bucurestiul torid te saluta topit!
Pai ce facui eu aici… :) Sughite prietenul meu si nu stie de ce :)
El saracul nu s-a declarat niciodata nici vegetarian si nici vegan. Am incercat eu sa-l cataloghez asa pe ascuns :). Imi fac autocritica de rigoare si promit ca nu mai fac :)
[…] las cu urmatoarele bunaciuni vegetariene: Vitamin water, ca doar e cald si tre sa bem si noi ceva Cartofi noi cu salsa de avocado Cuscus oriental cu naut si ras el hanout Supa rece de migdale si capsuni Mancare de mazare Cam […]
[…] Va puteti inspira si din pasii povestiti de Andie pentru aceasta reteta. […]
[…] Cartofi noi cu salsa de avocado si salata de spanac si germeni de lucerna […]