Budinca de capsuni cu seminte de chia

20

Atelierul de gatit raw de ieri de la Street Delivery a fost meserias. Daca n-ati fost, nici nu stiti ce-ati pierdut. Inca nu am poze, pentru ca am fost mult prea ocupata cu treaba, insa am o gramada de amintiri frumoase, prieteni noi si… idei bune. Stand io si povestind cu oamenii despre bucataria raw si tot felul de superfoods si ingrediente sanatoase, mi-am adus aminte de dragostea mea secreta: samanta de chia. O minune cereasca dom’le plantuta asta. Zice-se ca are muuult mai multi acizi grasi omega 3 decat semintele de in, contine mai multe protenie decat cerealele, de fibre nici nu mai vorbesc, mentine hidratarea organismului si poate inlocui cu succes pana la jumatate din grasimea ce se gaseste intr-o reteta, fara a modifica gustul sau textura.

Toti prietenii mei prezenti ieri la atelier le-au confundat cu semintele de mac, si pe buna dreptate, caci sunt foarte asemanatoare. In mancare, semintele de chia au rolul de a intari si gelifica orice compozitie in care sunt puse. Cu alte cuvinte, fac cea mai misto budica, da’ se distreaza la fel de bine in smoothie-uri, salate, creme si alte bunatati. Si daca inca nu v-am facut curiosi, luati de-aici: Semintele chia au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de  3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat in broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decat inul (sursa: corneliamarin.ro).

No ghini. Uite-asa ma trezi eu azi dimineata cu o pofta imensa de budinca de capsuni cu seminte de chia si menta.

Evident ca observati diferenta de culoare intre cele doua cupe, iar eu am si o explicatie pentru asta: o cupa este raw, alta este lacto-veg. De ce? Pai m-am gandit sa va ofer alternative, ca sa intelegem mai usor cat de adaptabile sunt aceste retete la stilul nostru de gatit si viata de zi cu zi.

Budinca de capsuni cu seminte de chia

Ingrediente

  • 500 g capsuni proaspete, spalate
  • cateva frunzulite de menta proaspata
  • 10 picaturi de stevie dulce lichida, miere, sirop de agave sau alt indulcitor
  • 2 linguri de seminte de chia
  • Pentru ornat: frunze de menta si amestec de nuci (migdale, caju, fistic) macinate
  • Optional: cateva linguri de smantana pentru frisca

Metoda

  1. Mixam toate ingredientele mai putin chia la blender pana obtinem un piure fin.
  2. Adaugam semintele de chia, amestecam bine, si lasam 15 minute sa absoarba lichidul si sa formeze budinca.
  3. Pentru varianta ne-vegana, adaugam cateva linguri de smantana pentru frisca in compozitie.
https://www.andie.ro/2012/06/16/budinca-de-capsuni-cu-seminte-de-chia/

Mi-a placut atat de mult incat am mancat eu ambele pahare. Ca deh, oricum eram singura acasa, oricum Mr. Pufu nu se da in vant dupa menta iar Le Boo nu era acasa, ci tocmai pe varful Omu, manca-l-ar mama (la modul cel mai non-canibal cu putinta).

Insa ce nu m-am putut hotari deloc a fost care mi-a placut mai mult: varianta RAW

sau varianta lacto-veg??

Dileme d-astea sa tot am.

Love and chia seeds people!

20 COMMENTS

  1. Salivez (ca sa folosesc un cuvant civilizat, realitatea e muuult mai apoasa) uitandu-ma la pozele tale. Spasita recunosc ca inca nu am incercat semintele astea miraculoase. Am auzit multe despre ele, am vazut multe retete raw, dar promit ca in curand sa-mi repar greseala.

    • Mai, sunt misto, dar cel mai important e ca-s al naibii de sanatoase! Asa ca te rog chiar sa le incerci si sa-mi spui!

  2. parca ne-a potrivit. Ma gandeam sa fac deseara o paine cu seminte de chia. Intru la tine, si ce vad… chia :)
    Nu vrei sa stii ce efect au in paine!!!!!! Must try, trust me :D

    • Pai Codruta, eu as incerca pe loc, da’ n-am reteta! Si ma tot intreb – cum se pot adapta retetele de pe site-ul tau daca noi nu avem maia si folosim drojdie uscata? Exista procentaje si pentru asta? Te pup si abia astept sa vad painea cu chia :)

  3. vai ce bine! gagicu meu a cumparat de-astea si le bea cu apa iar mie mi se inoarce stomacu` cand il vad. budinca fratilor!

    • Banzaaaaaaaaai! :) Hai ca daca ii dai cu zahar si fructe nici nu le simti, iar ele ti se baga pe sub pielicica si fac minuni :)
      Te pup!

  4. Am gasit intr-un final seminte de chia si la un magazin din Brasov (pe langa care trecuse de taaaare multe ori, dar nu-l observasem), si am incercat sa fac budinca de capsuni.

    Acum deh… neexperimentat fiind (prima oara cand am adus astfel de seminte la noi in bucatarie), am urmat ingredientele tale ad-literam… si nu prea a iesit ca in pozele tale – nu s-a ‘legat’ nici macar dupa 3-4 ore….

    – am blenduit 500g de capsuni cu 6 frunze de menta proaspata, pus 2 linguri de sirop de artar (nu erau prea dulci capsunile)
    – am pus jumatate din pireu intr-un bol cu o lingura de chia (am mestecat bine)
    – am mai pus 2 linguri de smantana de frisca peste jumatatea de pireu ramasa si am blenduit in continuare… peste care am pus o lingura de chia (am mestecat bine)

    Azi-noapte am mai pus cate o lingura de chia in fiecare dintre vase, sperand sa iasa budinca pana azi… dar tot nu s-a inchegat ca o budinca… cred ca trebuie puse si mai multe seminte ?

    In general, cam la ce cantitate de lichid se pune o lingura de chia ?

    E tare buna si fara sa fie ‘budinca’ (mancai putin de dimineata cu pudra de migdale si caju, perfecta combinatia), dar sper sa o aduc si la nivelul de prezentare dorit :)

    Mersi!

    • Draga Mihaita, te rog sa ma ierti pentru intarzierea cu raspunsul, eu fiind in vacanta si fara net mi-e cam greu sa raspund la timp. La 500 g capsuni ar trebui mult mai multe seminte de chia, mai ales daca ai adaugat smantana. Proportiile sunt diferite, in functie de cat de groasa vrei sa fie. Cea mai soft e 1:9, dar sfatul meu este sa-i dai cu chia pana se intareste compozitia. In 10-15 minute budinca tre sa fie gata, daca nu e, mai adauga seminte, pana gasesti the right balance for you :)
      No, si sa-mi scrii daca o iesit (io-s in Ardeal acuma, aici numa’ asa se vorbeste) :P

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.