Kvass – bautura magica fermentata/ Kvass – the magical fermented drink

26

I’m a sucker for fermented drinks. Imi place socata, berea de ghimbir, kombucha, you name it. Si sunt mereu in cautare de gusturi noi si modalitati ingenioase de a stoarce tot ce se poate din fructe si legume. Uite-asa am dat eu undeva pe net peste aceasta varianta raw de kvass, o bautura ruseasca ce in mod traditional se fermenteaza din paine de secara (I know!), drojdie activa si uneori fructe (precum strugurii), plante (menta), sau chiar alte legume (sfecla rosie). Ce m-a convins in trei secunde sa sar in camara, sa scot borcanul si sa-l pun la treaba a fost faptul ca aceasta bautura este gata in 48h (iar pentru o bautura fermentata asta e foarte putin!), nu necesita niciun efort de preparare si nu are nevoie nici de vreo ciuperca pe post de starter (precum kombucha sau kefirul facut in casa). Pai ce mai vreti?! Ia uitati cum arata:

Au-em-gi, au-em-gi! Ce vedeti voi acolo este un kvass facut simplu, din fructe, apa si miere, in asa fel incat sa poata fi consumat si de raw vegani (cel putin de cei care accepta mierea).

Kvass – bautura magica fermentata/ Kvass – the magical fermented drink

Ingrediente

  • 2 mere medii
  • 1 strugure negru
  • 2 batoane mari de scortisoara
  • 1 anason stelat
  • 1 lingura de miere naturala (nepasteurizata)
  • apa minerala
  • Ustensile
  • 1 borcan mare cu capac, care sa se inchida ermetic, precum cel din imagine

Metoda

  1. Se pun toate ingredientele in borcan, se acopera cu apa (plata sau minerala), lasandu-se doi centimetri intre nivelul apei si capac, astfel incat sa se lase loc pentru acumularea de gaze.
  2. Se amesteca bine cu o lingura.
  3. Se depoziteaza intr-un loc ferit (gen, pe frigider :P) si se lasa la fermentat minim 48 h. O data la 24h se mai zgaltaie borcanul :)
  4. Cand e gata, se strecoara si se serveste, sau se poate depozita in frigider.
https://www.andie.ro/2012/09/09/kvass-bautura-magica-fermentata-kvass-the-magical-fermented-drink/

Este atat de bun si aromat! Eu l-am facut cu apa plata, insa va spun sincer ca ar merge la nemurire apa mi-le-na-ra, pentru ca ii da mai mult zing. Zing, ati inteles? Adica nevoia aia sa alergi prin casa si sa-i zici – zinga-zaga-zaga-zinga-zag! Asa ca va zic, inca o data: nu mai cumparati ba sucuri. Nu-i pacat de toata minunea si sanatatea asta? Nu-i pacat sa va folositi mainile si mintea pentru distrugerea corpului, nu pentru dezvoltarea lui? Asa-i zic mereu si lui iubi, dar inca n-am reusit sa-l trec definitiv pe naturale. Nu conteaza, si maine e o zi! Propaganda continua!

Evident, cate fructe si legume, atatea combinatii de kvass pentru domniile dumneavoastra. Ingredientele principale sunt apa (duh!), mierea naturala si condimentele. Aceasta bautura va fi magica daca veti pune in ea ghimbir proaspat, trust me. Asa ca profitati de sezonul strugurilor si impartasiti-mi impresiile voastre.

What a glorious morning drink! Or anytime drink!

Reteta face parte din proiectul Food Connection initiat de Savori Urbane si gazduit de Milk and Toast and Honey – Retete rusesti.

Love and kvass!

26 COMMENTS

    • Io ma bazez pe tine sa nu rezisti! Ba chiar cred ca o sa experimentezi cu ghimbir si arome asiatice, ma insel? In orice caz, abia astept sa vad ce-ti iese din maini. De bun o sa fie bun, asta garantez. Da’ sa ai grija ce miere folosesti

        • Mirela, borcanul e maricel, cam 1 litru si jumatate sa aiba. Oricum, ideea e asa fructe 1/4 din borcanul folosit, restul apa, 2-3 degete intre apa si gura borcanului liber, sa se acumuleze gaze. E mai bine asa?

    • Pai eu am facut din mere si struguri, deci sigur merge. Ca-s albi, ca-s negri. Adauga tu perele si spune-mi cum e si cu ele :) Chiar astept sa-mi spui daca ti-a placut!

  1. Tare,tare interesant.Trebuie sa vad daca am vre-un borcan mai maricel ca-mi face cu ochiul ce ti-a iesit aici.
    Sa ai o saptamana minunata.

  2. Te cred pe cuvant ca e buna si gustosa si cu Hic

    Am la servici niste colegi rusi si ne tot povesteau ei ce bun era kvass cand erau ei copii pe vremea lui Gorbaciov… si nu s-au lasat pana la urma si au adus o sticla.. si alor a fost groaznica. NU s-a putut atinge nimeni de ea :)
    Acum a lor cred ca este facuta din paine si alte chestii. Nu au zis nimic de fructe

    Wikipedia zice ca e inrudita cu braga noastra, de care am citit de multe ori dar pe care nu am incercat-o niciodata

    • Da, da, kvass-ul ala e cu totul altceva. Asta e o varianta din fructe, mai sanatoasa si mai usoara, si foarte gustoasa. That is, if you’re into fermented drinks :) Eu zic sa incerci, e cu totul alta mancare de peste, si e posibil sa descoperi ca iti si place!

  3. Pentru noi, vegetarienii, bauturile astea fermentate sunt sanatate curata – o sursa excelenta de vitamina B. Eu fac bors in casa, din cel traditional, cu huste, il beau ca atare si e delicios. Kvass-ul insa merge servit si la musafiri, asa de bine arata. Ca doar n-o sa intreb lumea – “Beti ceva – o cafea, un bors?” :-)

    • Hahahahahahaa!!! Asta cu borsul e de 100 puncte! Stai sa vezi ce-o sa le fac eu la prieteni :) Insa da, ca sa-ti raspund la intrebare – kvassul e mult mai comercial. E adevarat ca e posibil ca oamenii sa nu il aprecieze din prima, nefiind obisnuiti cu gustul, insa cu siguranta va conta si prezentarea. Dar la mine stii cum e: daca stiu ca e sanatos, altceva nu mai conteaza!

  4. Am facut si eu vitamin water in stilul meu see you ce aveam prin casa. Acum sper ca amestecul sa fie ok. Sa va spun astfel ce am folosit. Un mar taiat bucatele mici, o felie de lamaie, suc de la jumatate de rodie ( sucul de la cealalta jumatate de rodie l-am baut caci nu m-am putut abtine :)) ), am turnat apoi apa plata siiii 2,3 linguri de bors :D. La gust e interesanta. Imi place tare mult.

    • Rose, eu sa stii ca nu am facut cu suc, ci doar cu fructele intregi, deci habar nu am cum iese asa, insa daca tu zici ca iti place tare mult, inseamna ca merge si asa :) Chiar mi-ai dat o idee cu rodiile, mie imi plac la nebunie!

  5. Nu am încercat niciodată genul ăsta de băutură fermentată. Mă bucur că am găsit articolul tău, căci de câteva luni bune nu mă mai pot opri din fermentat sucuri. Îmi place să încerc mereu lucruri noi. Așa că, mulțumesc pentru inspirație! Pentru ”zingul” despre care vorbești nu este nevoie de apă minerală. Băuturile fermentate dulci închise ermetic în sticle vor continua să fermenteze. Într-un mediu anaerob, bacteriile benefice și drojdiile vor începe să producă dioxid de carbon și alcool. Sticlele închise mai pot fi lăsate câteva ore sau o zi la temperatura camerei pentru a se acidula bine și apoi trecute la frigider.
    (Și, să nu uit să repet și aici lucrul următor: trebuie avut grijă cu sucurile fermentate închise în sticle, căci cu trecerea timpului se creează înauntru o presiune tot mai mare. Uneori sticlele pot exploda, mai des însă se întâmplă ca sucul să se reverse. Sticlele trebuie deschise dacă au stat închise mai mult de o zi două.)

    • Da, da, foarte bine zici! Ideea e ca eu prefer apa minerala in cazul asta pentru ca nu are asa mult zahar si daca lasi prea mult incepe sa se alcoolizeze, ceea ce vreau sa evit. Ce ma bucur ca ai scris despre fermentare, ca uite, eu nu atinsesem subiectul.

  6. Ca sa confirm: Se face fara drojdie? Doar fructe, apa plata, miere si scortisoara, apoi anason? Multumesc.

  7. La mine au aparut niste pufisori albi.ce am facut gresit de a prins mucegai in nu mai putin de 3 zile?

    • Draga mea, te-a “facut” temperatura. Cand e foarte cald afara (sau in casa), bauturile, maiaua, in general preparatele puse la fermentat fermenteaza mult mai repede, muuult mai repede. Sfatul meu ar fi sa il tii intr-un loc putin mai racoros si eventual dupa 48h sa il bagi in frigider ca sa fermenteze mai lent si sa poti controla acest proces.

Leave a Reply to Rose Sasa Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.