Crema de unt cu bezea elvetiana si o nunta de poveste!/ How to make easy Swiss Meringue Buttercream

78

In week-endul care tocmai a trecut am realizat maratonul de copt prajituri al vietii mele fragede: 150 cupcakes, 100 macarons si 50 cake pops. Daca punem la socoteala ce am mai copt si pe la mijlocul saptamanii, mai punem la bataie inca 15 macarons si 25 cupcakes, deci o cantitate frumusica. Practic, acum si la 2 noaptea va pot recita fara greseala reteta de macarons sau de …. crema de unt cu bezea elvetiana.

Desi a fost o mare provocare, a fost si o mare placere si, mai ales, o crestere personala semnificativa. Am invatat mai multe despre planificarea in bucatarie, despre solutii de criza, timpi de reactie si (desi o sa sune corny) am capatat experienta. Am invatat sa-mi dau seama “din ochi” cand trebuie sa ma opresc din adaugat unt sau macaronat, cand ii e bine aluatului, albusului sau cremei si ce sa le fac sa fie bine. Acum inteleg de ce zice Ramsay la MC US ca trebuie sa faci o reteta de cel putin o mie de ori ca sa zici ca o stapanesti. So true. Tot acum inteleg si cum reusesc mamele noastre sa gateasca asa bine fara o mie de retete infipte-n oale si chiloti.

Daca pana acum am fost mare fan FMBC, de cand a aparut Mr. Red in viata mea va marturisesc cu mana pe inima ca am dat-o pe SMBC, sau, mai pe englezeste, Swiss Meringue Buttercream. Crema asta de bezea elvetiana are la baza aceleasi ingrediente ca FMBC, cu diferenta ca de data asta gatim albusurile impreuna cu zaharul, sa evitam salmonella, dar si sa obtinem o bezea mai tare, mai lucioasa, mai spumoasa. Imi place pentru ca imi da mai putine dureri de cap ca FMBC, in sensul ca nu se taie niciodata si e gata intr-un timp mai scurt. Desigur, o contributie hotaratoare o are si termometrul primit cado’ de ziua mea de la cel mai mega-super-ubar-friend possible, care cu aceasta ocazie mi-a luat si un mojar de prima clasa! Long live Mr. S!

Asa ca, inarmata cu dl. Red, un termometru, doua albusuri, zahar si ceva unt, am pornit in minunata aventura.

Crema de unt cu bezea elvetiana / How to make easy Swiss Meringue Buttercream

Ingrediente

  • 2 albusuri mari / 2 large egg whites
  • 80 g zahar alb / caster sugar
  • 125 g unt 82% grasime la temperatura camerei, taiat cuburi / high quality unsalted butter, cubed, room temperature
  • 1 praf sare/ 1 pinch salt

Metoda

  1. Se pun albusurile, zaharul si praful de sare in bolul de metal al unui mixer. Daca nu aveti acasa un Mr. Red, atunci merge un bol de metal relativ inalt (ca sa puteti mixa fara sa stropiti). Asezam bolul la bain marie (baie de abur), adica deasupra unei craticioare in care am pus apa de doua-trei degete, avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa.
  2. Asezam termometrul in licoarea fermecata (aveti grija sa fie termometru special pentru zahar/candy, nu vreau sa aveti accidente in bucatarie!) si cu un tel normal amestecam pana atingem temperatura de 70 C (aproximativ 5 min, foc mic).
  3. Luam bolul de pe foc si incepem sa mixam puternic pentru formarea bezelei. La KA eu folosesc viteza 5. Ne oprim din mixat doar cand bolul nostru de metal va fi rece la atingere (aproximativ 10 minute).
  4. Cu mixerul pornit, incepem sa adaugam untul, cate un cub la fiecare 5-7 secunde. Nu adaugam un al doilea cub daca primul nu s-a incorporat bine in crema.
  5. In cateva minute crema va fi gata si ii putem adauga coloranti si arome, dupa dorinta!
  6. Daca nu aveti termometru, crema se poate testa si cu mana (atentie sa nu va ardeti). Luati putin din amestec intre degete, si daca nu mai simtiti cristalele de zahar e gata!
  7. ***
  8. Put the egg whites, sugar and salt in the bowl of a standing mixer and place it over a pan of boiling water, making sure that the water does not touch the bottom of the bowl. Clip in a candy thermometer and start stirring genlty until it reaches 160 F/ 70 C.
  9. Remove from heat and start mixing (medium speed) until the bowl becomes cool to the touch (roughly 10 minutes).
  10. Start adding the butter, one cube at a time. Do not add a cube unless the previous one is completely incorporated in the mix.
  11. When the buttercream is ready, you can add flavorings or food colorings, as you wish.
  12. If you do not own a candy thermometer, you can test it with your hand (carefully, not to get burnt) for sugar crystals - if you can't feel them anymore, you can remove from heat.
https://www.andie.ro/2012/09/10/crema-de-unt-cu-bezea-elvetiana-si-o-nunta-de-poveste-how-to-make-easy-swiss-meringue-buttercream/

Puteti vedea din poze perfectiunea faldurilor, este neegalata. Crema suporta si adaugiri de piure strecurat din fructe de padure sau alte fructe care va plac voua, insa cantitatea trebuie sa fie foarte, foarte, foarte mica – nu mai mult de o lingura rasa la cantitatea de mai sus – altfel continutul de apa va afecta consistenta cremei si aceasta se va descompune. Puteti adauga cu mai multa liniste in suflet lichide cu continut mare de zahar, gen sirop sau dulceata, insa tot nu e bine sa depasiti o lingura. Cremisoara asta se comporta binisor la temperatura camerei, in sensul ca nu o ia la vale daca aveti un eveniment mai deosebit, insa nu acelasi lucru este valabil pentru perioadele de vara intensa, cand niciun preparat pe baza de lactate n-ar trebui de fapt sa stea la temperatura camerei perioade indelungate.

Cert e ca nu m-as fi descurcat atat de bine daca n-as fi avut bucataria mea noua, frumoasa si functionala. Pe aceasta cale, as vrea sa multumesc nespus tuturor celor care m-au sfatuit pe feisbuc sa-mi iau MSV (masina de spalat vase) si cuptor electric. Nimic, nimic, nimic, nu se compara cu viata mea dupa aparitia acestor doua minunate ustensile. Sunt doua miracole care scutesc timp si energie intr-un mod pe care nici macar nu ti-l poti imagina inainte sa le ai. Cunosc foarte bine mentalitatea noastra romaneasca, de oameni simpli crescuti cu buretele de vase in mana, insa credeti-ma, asa cum sunt convinsa ca niciunul din voi nu ar mai vrea sa traiasca fara masina de rufe, la fel e si cu astea doua. Keep an open mind, si daca aveti ocazia nu ezitati sa achizitionati asa ceva, va fi un salt ca de la Divizia sateasca Cucuietii din Deal la Liga Campionilor UEFA.

Acestea fiind zise, toate bunatatile din week-end au incalecat pe-o sa si s-au dus la nunta, unde s-au dat dupa primul necunoscut care a pus mana pe ele, pitipoancele.

Love and SMBC!

78 COMMENTS

  1. Totul ti-a iesit perfect , bravo ptr marea ta realizare !!!! Pot spune cu mana pe inima a faci cele mai frumoase cupcakes-uri si ornamente !!!! <3<3

  2. Arata senzational!Ce ma bucur ca 2 din 3 chestii le am si eu (respectiv KA si cuptorul electric) si poate ma incumet si eu sa fac macaron si bezea elevetiana! :D
    Te invidiez pt msv :(( o vreau si eu si poate cine stie Mos Craciun nu ma uita si trimite una :D…
    Spor la copt si la tot ce mai faci tu!
    <3 Hugs, Alina

    • Da, asta e triunghiul magic in bucatarie: KA – CE – MSV. Mooama, ce de prescurtari. Te pup draga mea, sper ca mosul sa ciuleasca urechile de pe acuma!

    • Dragele mele, tare multumesc! Daca ar fi asa simpla reprofilarea asta :) Oricum, fac zilele oamenilor mai insorite, si asta e deja tot ce mi-am propus :)

  3. Doamne, cat sunt de minunate, sunt perfecte pentru copertile revistelor culinare!!! Jur! :D
    La KA visez si eu aproape night by night si sunt sigura ca pana la urma va fi (si) al meu :P
    Inca n-am vazut nici o poza cu noua ta bucatarie….si eu ma pregatesc sa renovez bucataria :)
    Pupici si felicitari inca o data, esti super tare!!!

  4. Buna Andie,
    Sunt Madalina, fata cu pudrele colorante naturale din sfecla si spanac.
    Te ai gandit vreodata la organizarea unui targ culinar impreuna cu ceilalti blogeri pasionati din Bucuresti (si poate nu numai)?
    Un targ organizat in fiecare sambata si duminica. Poate fiecare participant, sau doi, trei participanti, sa fie specializat pe un anumit tip de produse: aperitive, supe, mancaruri, salate, dulciuri, etc.
    I am invita pe toti cititorii blogurilor si nu numai (se poate face si Public Relations prin presa).
    Ar trebui gasit un spatiu, o sa ma gandesc. Cred ca pot fi mai multe variante.
    Vrei sa incercam sa ne mobilizam? Pe mine ma intereseaza foarte mult dulciurile.
    In plus, cred ca se poate castiga si bine din asta. Am cercetat situatia targurilor de la Agronomie si Muzeul Taranului. Poate fi chiar o activitate in sine.

    • Ehee draga mea, daca ar fi atat de simplu. S-au mai facut targuri la care au participat bloggeri, insa nu putine au fost cazurile cand s-au cerut bani pentru participare, pentru tarabe and stuff. Ceea ce nu e deloc ilogic daca te gandesti ca in ziua de astazi totul costa si ca pentru un asemenea targ este nevoie de coordonarea si managementul a milioane de firicele invizibile pentru ca totul sa iasa bine.
      Eu de exemplu as participa la asa ceva, dar in niciun caz in fiecare week end, pentru ca si eu, ca si ceilalti bloggeri, nu traim din asta, avem joburi si familii si responsabilitati si nu putem sa facem fata unui program asa incarcat.
      Este insa o idee foarte buna pentru cineva care ar avea capital si timp sa se ocupe de organizare, iar bloggerii ar putea veni prin rotatie. So, if you feel like you have what it takes, cred ca participanti se gasesc, subsemnata included :)

      • La mine pe blog nu exista subiecte!! Fiecare poate sa povesteasca despre tot ce ii trece pe sub scufita, la orice post! Libertateeeeeee!! Coloranti naturali stiu ca exista la pastai de vanilie punct ro, si Madalina spunea ceva de unii din State, dar eu nu am comandat ca sa am vreo parere deocamdata.

    • Sunt onorata, maestre, onorata :) Daca da Dumnezeu, o sa pot sa fac cat mai multe minunatii care sa va uimeasca.

  5. Sunt superbe! da stiu ca ai avut ceva de munca cu ele! Nu cred ca m-as incumeta asa usor sa coc atatea dulciuri deodata. Am mai facut si eu mici “alergari” de zilele fetelor mele, dar la tine e un “maraton” deja. Felicitari!

    • Mirela, m-a ajutat enorm cuptorul electric si Mr. Red (Kitchen Aidul meu). La cuptor am copt cate doua tavi imense deodata (60 carcase de macarons, ca sa-ti faci o idee) iar KA-ul a mixat coca in portii triple si cvatriple. Adevarul e ca utilajele astea semi-profi te ajuta enorm, enorm!

      • Cuptor electric probabil voi avea vara viitoare, dar pentru KA cred ca trebuie sa fie taaaree cuminte si poate, poate o sa se indure Mos Craciun si de mine. Dar nu cred ca intra in bugetul de anul asta din pacate!

        • Mirela, nu dispera. Nu stii niciodata ce surprize va aduce anul. Tu crezi ca in bugetul meu a intrat Mr. Red? Si totusi universul a conlucrat cumva sa mi-l aduca, pentru ca mi l-am dorit ENORM! Asa ca… mentalizeaza!

    • Bueeey! Brindusa, m-ai desconspirat! :)) Eu de cand zic la lume ca toata treaba o face Mr Red, si mai nou, CE? Nimeni nu ma crede! Ma rog, pana la tine :))
      Mno, pai si mie mi-ar placea sa fac atelier de cupcakes, numa’ca nu s-au aliniat inca planetele…

  6. ma uit si oftez, si iar ma uit si iar oftez!!!
    Sunt excelente prajituricile tale! Am zis-o si-o mai zic: daca ma marit, din astea vreau la nunta!
    Felicitari draga mea!!!
    Te imbratisez cu drag,
    Andra

  7. Andie, ma bucur ca ai ajutoare de nadejde in bucatarie. Ai facut adevarate minunatii. Dar cum reusesti sa pui 2 tavi deodata in cuptor? Si eu am cuptor electric si am citit ca daca pui pe inductie aerul circula prin tot cuptorul. Numai ca in tava de jos nu se coc la fele de repede si nu ies la fel de frumoase ca in cea de sus. Poate gresesc eu ceva. Te pup si mult succes in continuare!

    • Draga mea, inseamna ca din pacate cuptorul tau nu e asa bun. La mine merge perfect, se coc in exact acelasi timp si in acelasi mod. Gandeste-te, am facut asa macarons, or la astia nu e de gluma. Daca ceva e putin diferit in temperatura ies total aiurea! Ceea ce mie nu mi se intampla. De fapt, as putea sa bag si trei tavi deodata, dar nu am decat doua :) Poate imi mai cumpar una, cine stie.
      Eu sincer nu credeam ca pot aparea probleme de genul celor pe care le zici tu, ma gandeam ca toate cuptoarele electrice sunt la fel, insa acum ma gandesc ca poate totusi exista diferente in functie de producator. Ce marca ai tu? Eu am un Electrolux.

  8. Eu am Whirlpool si a fost aproape cel mai scump. Am pus una din tavi nu foarte sus, ca sa nu fie aproape de rezistenta. A doua tava am pus-o la vreo 15 cm mai jos si am pus cuptorul pe inductie la temperatura mai scazuta putin decat in mod obisnuit, cam la 170 gr. C. Am copt turta dulce. Dupa cateva minute tava de sus era gata, iar cea de jos nu.
    Poate ca rezistentele tale sunt altfel distribuite, nu sus si jos.

    • Hm, pai Rita, le pui pe ventilatie, right? Eu am rezistente sus si jos, iar ventilatorul se afla pe peretele din spatele cuptorului (cum deschizi usa chiar in fata). Selectez doar programul cu ventilatie (la cuptorul meu e un buton pe care e afisat ventilatorul si un fulg de nea, pentru ca in acelasi timp e si programul folosit pentru decongelare), ii dau temperatura dorita si asa n-am nicio problema. Sincera sa fiu nici nu stiu macar cu ce rezistenta incalzeste, pentru ca nu am posibilitatea de a selecta una anume la programul asta…
      Very, very weird, Whirlpool sunt cuptoare bune…

      • O sa mai incerc. Pare a fi cam acelasi tip de cuptor. Eu mai pot selecta si rezistentele si are program separat de decongelare. Coace foarte frumos si uniform. Poate am pus eu tavile prea aproape una de cealalta. Mi-ar place tare mult sa reusesc sa coc doua tavi deodata.
        Multumesc, Andie. Te pup!
        (uita-te pe FB. Am castigat cupa la Campionatul de gatit weekendul trecut. Iti place cat sunt de lipsita de modestie? De fapt, sunt ffff mandra!)

        • Da, si eu pot selecta rezistentele, dar la programul asta nu pot, le selecteaza el automat. La mine in instructiuni spunea ca pot pune doua tavi odata, insa trebuie sa las cel putin un raft gol intre ele (eu am cinci). Asa ca pun pe cel mai de sus si cel mai de jos.
          Am vazut ca ai castigat si m-am bucurat din tot sufletul (cred ca ti-am scris pe FB!). Adevarul e ca in acest moment, din putinul pe care il cunosc eu in blogosfera culinara romaneasca, lucrezi cel mai bine si profesionist cu royal icing. Jos palaria! Poate intr-o zi o sa ma incumet si eu, insa cred ca trebuie sa continui pe nisa asta pentru ca esti incredibil de talentata!
          Te pup cu mult, mult drag, Rita!

          • Eu am patru rafturi. O sa mai experimentez. Pana una alta e bine ca stiu de la tine ca ar trebui sa reusesc. Asa ca voi reusi. Multumesc ca te-ai uitat peste pozele mele. Sunt asa de mandra pentru ca am lucrat o saptamana zi si noapte ca sa le finalizez. Eu pur si simplu m-am indragostit de royal icing. Lucrez de aproape un an cu el si descopar tot mai multe intrebuintari ale ei. Insa se lucreaza foarte incet si cu extraordinar de multa grija si meticulozitate.
            Decorurile tale sunt splendide. Sunt convinsa ca ai lucra foarte bine si cu royal icing, doar ca te avertizez ca devii obsedata in scurt timp. Eu sunt mai batraioara, dar tu, asa tinerica, chiar nu merita sa-ti dedici orele libere firicelelor de royal icing, oricat de incantatoare si diafane ar fi. Asculta-ma, stiu ce vorbesc. Iti multumesc inca o data si mult succes! Te imbratisez cu drag.

    • Scumpa mea, toate decoratiunile de pe cupcakes, absolut toate, sunt facute de mine din pasta de zahar care la randul ei e facuta tot de mine. Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase, adevarul e ca e foarte mult de munca la ele… dar ce satisfactie! Te pup si eu si te mai astept!

  9. foarte buna crema!!!doar ca ornatul nu mi-ai iesit asa de perfect ca la tine.ce instrument folosesti pt a iesi atat de perfect?

  10. buna Andie, felicitari pentru reusitele tale…
    foto sunt chiar de pus in revista…
    m-au stimulat in asa fel incat am incercat si eu de vreo 3 ori sa fac SMBC…bezeaua iese super, dar indata ce pun untul se lasa…prima data am crezut ca l-am pus prea repede si crema s-a branzit…apoi ca era untul prea la temperatura camerei si era prea cald in bucatarie, crema a iesit prea moale…dar a 3-a oara nu am mai gasit nici o explicatie…cand pun primul cub de unt bezeaua diminueaza la jumatate din volumul initial…nu cred ca e normal…sunt dezamagita…

    • Daniela, este foarte normal, trebuie sa citesti atent indicatiile din postarile mele despre asta. Trebuie sa coninui sa mixezi intens, de asta am si zis ca ai nevoie de un mixer bun si multa rabdare. Va dura destul de mult pana va incepe sa se formeze, asa ca trebuie sa insisti. Nu fii dezamagita, dar insista. Dupa ce se lasa, se va branzi si dupa ce se branzeste, se transforma. Iese de fiecare data, e o crema greu de stricat. Te pup!

  11. In februarie am descoperit reteta de crema de unt cu bezea elvetiana pe blogul tau si de atunci, nu ma mai despart de ea :) E perfecta, e sublima, si merge de minune la cupcakes. Multumesc mult! Felicitari pentru tot ceea ce faci!

  12. Mi-am luat responsabilitatea de a face niste briose pentru botezul sefei mele. Lots of pressure, dar am dat peste crema aceasta si a iesit minunata! Am facut doua ture, si ambele mi-au iesit perfect, nu am avut nici termometru, am testat-o cu degetul cum ai mentionat tu. Au iesit niste briose super dragute! Am facut reteta de baza pentru briose tot de la tine, multumesc o tona! :D

  13. Andie, Cum rezista crema de pe o zi pe alta? Își păstrează savoarea dacă sta la frigider? Se întărește?

  14. Felicitari pt realizare si multumim pentru reteta. Am facut si eu reteta. Totul a functionat perfect pana am inceput sa incorporez untul conform indicatiilor. Intr-o prima faza s-a micsorat volumul, apoi tot cu viteza am continuat sa pun cubulet cu cubulet de unt. Surpriza….s-a taiat crema si s-a ales un lichid. Unde am gresit?
    Multunesc. Roxana.

    • Roxana, in principiu chiar inainte de a se face crema trebuie sa arate exact asa- taiata. In mod normal sfatul meu ar fi sa continui sa mixezi cu incredere, insa sunt si alte variabile care ar fi putut sa iti strice crema: 1. Calitatea untului 2. Viteza cu care ai adaugat bucatile de unt 3. Stabilitatea bezelei. Cat timp ai mixat crema?

  15. Ciao,dragele mele ! Draga Andi crede-ma abia am descoperit blogul tau. Vreau sa te intreb daca oferi consultanta in domeniu. Vreau sa demarez o activitate de genul. Sunt foarte importante multe detalii. Ce spui?

    • Buna Catalina. Din pacate deocamdata nu am asa ceva in plan: nu am nici calificarea nici resursele pentru asta. Cred ca idealul ar fi sa te adresezi unei firme specializate, ei au toate dotarile necesare pentru cursuri.

  16. Ok. Raminem pe consultanta? Deocamdata. Cum crezi ca am putea proceda ? Dar pacat. Mie mi se pare ca esti oricum bine ancorata in domeniu.

    • Nu e vorba de lipsa de ancorare, e vorba de lipsa de resurse dar si de lipsa dorintei de a sustine cursuri de acest gen. Daca ai nevoi concrete pe partea de consultanta astept sa imi scrii la andie [la] andie [punct] ro. Multumesc!

  17. Buna ziua !Am si eu o intrebare : aceasta crema se poate folosi la ”izolarea” tortului ,inaintea acoperirii cu fondant sau pasta de zahar?Multumesc mult.O zi buna va doresc.

  18. Sunt la facultate,la 300km distanta de casa mea,abia astept sa merg acasa in 2 saptamani sa probez aceasta crema,ca taaare demult mai caut creme de genul asta,care sa-mi pice tronc la inima!

Leave a Reply to Madalina Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.