Tort raw cu lavanda, lamaie si miere

38

I freakin’ freakin’ did it! Inca de la mediocritatea de tort raw cu portocale si banane visam sa ajung sa fac vreodata in viata asta torturi asa frumoase si bune ca prietena mea Andreea sau Corina, cel mai desavarsit cofetar raw care zburda pe meleaguri mioritice. Ma, si ma uitam cu atata jind, si ma ofticam, si ma intrebam, si ma perpeleam… but no more! Astazi mi-a reiesit cea mai mareata reiesire dintre toate: super tortul de lavanda, lamaie si miere! Si cand o sa va mai spun si ca a fost un tort incropit la nevoie… mai ca nu ma veti crede.

Cum sa va spun. Acum o luna am observat ca prin casuta mea vesela si minunata au inceput sa se flendure zglobii o serie de fluturi-molii-god-knows-what neidentificati. I-am ignorat cu gratie, caci eram in deplin santier si nu aveam chef de ei, pana cand, intr-o zi cu soare, fluturasi si pasarele ciripitoare, am pus mana sa deschid dulapul in care imi tineam toate semintele/nucile/fainele/fructele uscate. DEZASTRU. Indivizii aia insidiosi penetrasera ziduri, oale, caserole si-mi devastasera complet si definitiv proviziile de: migdale crude, caju, fistic, nuca, chia, quinoa, smochine, curmale, orez, hrisca… sa continui? Prejudiciile au fost enorme.

Descumpanita si in moalele plansului, am observat ca se salvasera doar acele ingrediente care au fost depozitate in borcane de sticla cu capac, ceea ce m-a condus la concluzia ca nu mai pastrez bunaciuni in plastic never-ever-never-ever. Cu mana tremuranda am salvat o ultima portie de caju si cateva migdale. Restul: sayonara-harachiri. Am pus ramasitele razboiului pe masa si m-am uitat la ele, caci inapoi in dulap nu puteau intra, fiind inca amenintate de extinctie. Ce sa fac cu ele? Un tort raw, desigur. Dar cum? Ca fructe nu aveam, curmale nu aveam, smochine nu aveam… cum? Well, sweetie, when did that stop you? – mi-am zis eu viteaza si am purces spre minunea ce avea sa vie.

Desigur, nu aveam curmale si smochine pentru blat. Dar aveam un borcan de stafide. Desigur, nu aveam fructe pentru crema. Dar aveam lavanda, lamaie si o pastaie de vanilie. De aici incolo e istorie.

Tort raw cu lavanda, lamaie si miere/ Raw lavender-lemon cake

Ingrediente

    Pentru blat
  • 1 cana stafide
  • 1 cana migdale crude
  • 5 catei de cardamom verde
  • 4 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • Pentru crema
  • 2 cani si jumatate caju crud hidratat in prealabil 8h
  • 3/4 cana ulei de cocos
  • zeama de la 2 lamai (aprox 3/4 cana)
  • 1/2 cana sirop de agave sau miere (e bine sa gustati, sa vedeti daca mai trebuie, depinde de calitatea mierii sau a indulcitorului folosit de voi)
  • 1 lingurita flori de lavanda
  • 1 lingurita sare de Himalaya
  • 1 pastaie de vanilie

Metoda

  1. Am inceput prin a pune nucile la hidratat (caju si migdale) peste noapte.
  2. A doua zi dimineata am spart pastaile de cardamom si am scos semintele, am luat migdalele, le-am scurs de apa, le-am pus in robotel impreuna cu restul ingredientelor si am facut vrum-vrum mult de tot pana am obtinut o pasta fina. Daca as fi avut curmale sau smochine ar fi fost mult mai inchegata, pentru ca ele au mai multa carne si lipicioasenie, dar n-a fost sa fie. A mers foarte bine si cu stafide.
  3. Intr-o tava rotunda cu fund detasabil am asezat o hartie de copt (doar pe fund), iar apoi am intins pasta obtinuta cu degetele pana s-a format un blat uniform. Am dat la congelator.
  4. Separat, am taiat pastaia de vanilie pe lung si cu varful unui cutit am curatat-o foarte bine de seminte, pe care le-am pus in crema.
  5. Am trecut la prepararea cremei, in sensul ca am pus toate ingredientele in robot si am mixat cu atentie pana pasta a devenit foarte fina. Insist pe asta. Daca robotul vostru nu e foarte puternic, atunci e bine sa insistati si sa mixati cat mai mult ca sa obtineti consistenta dorita.
  6. Am scos tava din congi, am turnat crema si am dat din nou la congelator peste noapte.

Notes

Este bine ca, atunci cand este scoasa din congelator, prajitura sa fie lasata sa se dezghete treptat, in frigider.

https://www.andie.ro/2012/09/24/tort-raw-cu-lavanda-lamaie-si-miere/

A doua zi am scos minunea si am taiat-o in feliute. Am fost deosebit de mandra ca mi-a iesit perfecta, cu margini perfecte, dreapta, frumoasa, imbietoare… Nu va pot spune ce arome a putut elibera la taiere, desi era inghetata! Cum nici macar nu pot descrie in cuvinte cum mi s-a scurcircuitat creierul de placere cand am gustat… aroma eleganta si parfumata a lavandei, imbinata cu gustul acrisor al lamaiei si dulceata mierii… OMFG.

Da, da, am atins perfectiunea si da, dulciurile raw, daca sunt facute bine, sunt senzationale. Ca sa nu mai zic ca poti manca felii intregi fara sa iti fie rau sau sa iti pice greu, asa cum se intampla cu restul dulciurilor. Da, domnule, da! Da! Da, de o mie de ori da.

Love and lavender-lemon!

38 COMMENTS

  1. Eu am importat molii din Romania, odata cu o punga de nuci de la mama. In cateva zile au umplut bucataria si nu s-au oprit pana nu am aruncat punga cu nuci.

    In alta ordine de idei, am incercat si eu odata un tort raw ca al tau, dar cu fructe de padure si, desi aspectul a impresionat gustul a fost foarte… meh. Era fad, avea o textura ciudata si parca nu iti satisfacea papilele. A trecut sa dau felii prin stanga si dreapta sa scap de el. De atunci, evit branza de caju in deserturi si sa ma rezum la chestii pe baza de curmale si cacao.

    • Heh Bogdan… am aruncat pungi intregi cu de toate si tot degeaba. Nu imi dau seama unde s-au aciuiat. Cand zic ca am scapat de ei, hop, o noua invazie. Gasesc cele mai nebanuite locuri de aparitie, m-au disperat cu totul!
      Sa stii ca la primele mele incercari cu raw nici eu nu am fost foarte incantata – si gandeste-te, sunt vegetariana de atata timp, ar fi trebuit sa am alte simturi si obisnuinte. Insa dupa ce am mancat raw de la Andreea si Olivia Steer, am inteles foarte clar ca si raw-ul asta are niste secrete si ca trebuie totusi sa fii obinsuit cu el, ca trebuie sa stii cum sa il prepari si sa il asezonezi. Iti spun cu mana pe inima, mancarea raw preparata de Olivia Steer pur si simplu m-a scos din minti de buna ce era, as fi dat oricand un preparat gatit pe asa ceva. Si nu exagerez.
      Asa si cu tortul meu – prima mea incercare a fost cam naspa, insa tarta asta… pfuai, a fost un succes absolut. Dar da, cred ca inteleg ce zici – pana nu te obisnuiesti putin cu textura raw-ului (care are tendinta sa fie de fapt baby food in diferite forme si consistente :)), parca nu e foarte apetisant.
      Insa eu pot spune ca incep sa ma indrept spre o intelegere mai aprofundata :) At least I hope :)

      • Si tu? Ei bine si eu sunt in razboi total cu moliile si am patit fix acelasi lucru ca tine: am ramas fara caju, nuci, migdale, faina de migdale, ….. Groaznic! Stii de unde banuiesc eu ca le-am importat? Din hipermarketul de unde imi fac cumparaturile (si cred ca si tu mergi tot acolo).

        • Eu stiu exact de unde le-am importat. De la cerealele lui Pufu, care daca nu sunt tinute inchise ermetic in vreun recipient imediat dezvolta fluturi. Ne-am prins greu, da’si cand ne-am prins…

    • Buna Bogdan,
      Am citit nemultumirea ta cu privire la gustul fad al prajiturilor ce contin caju si m-am gandit ca poate ar fi util sa va impartasesc observatiile mele cu privire la tipul acesta de nuca (foarte posibil sa se aplice la orice tip de nuca).
      Am facut si eu ca tot omul curios un cheesecake raw (care e practic o variatie a retetei de mai sus). Textura mie mi s-a parut foarte ok, crema era foarte fina, dar gustul era intra-devar cam fad, nu ma facea sa mai vreau o portie, nici imediat, nici mai tarziu. Asadar, verdictul a fost doar “interesant, dar nu cred ca mai repet”.
      Mai tarziu, colegele mele, care cumpara in general nuci bio pentru copii, mi-au zis ca cele ne-bio au gust de petrol :)) Asadar, le-am dus o mostra din nucile cumparate de mine din piata. Verdictul: da, si ale mele aveau gust de petrol. Asa ca am zis ca trebuie sa ii mai dau o sansa cheesecake-ului si cu caju bio.Zis si facut. Mare diferenta de gust!
      Nucile de caju trebuie sa aiba gust usor dulceag si placut.
      In concluzie, s-ar putea ca gustul fad sa fi fost cauzat de calitatea nucilor caju. Eu nu stiu daca diferenta de gust e data intr-adevar de bio vs. ne-bio sau daca e vorba doar de modul in care sunt transportate. Stiu sigur ca gustul poate fi alterat inca de cand le cumperi si atunci nu mai e problema tipului de desert, ci al ingredientului :D
      Cat priveste textura – oare n-au fost blenduite suficient sau viteza a fost prea mica? La mine crema iese foarte, foarte fina.

      • Eu nu stiam de chestia cu petrolul! Eu am avut caju si bio si normal si n-am simtit vreo diferenta de gust. Hm… Si mie imi iese crema fina, de unde rezulta ca si eu cred ca n-au fost mixate suficient. Adevarul e ca trebuie sa mixezi foarte mult inainte sa zici ca ai atins o consistenta buna si cand crezi ca e gata sa mai mixezi inca un sfert pe atat :) Cel putin asta e concluzia mea.
        Eu pana nu am incercat tortul asta raw cu lavanda si lamaie nu credeam in gustul senzational al prajiturilor raw, dar asta m-a convins definitiv. Mie imi place la caju ca nu are gust propriu, pentru ca practic eu de la el am nevoie de consistenta specifica si de proprietatile nutritive. Gustul il dau eu din condimente sau amestecuri de plantute, which is perfect.
        Te pup!

    • Draga mea, daca nu ma inspirai tu cu bucatica aia de cheesecake raw de la targ.. nu stiu daca mai aveam curaj sa incerc din nou. Te pup.

  2. Arata demential tortul, iar combinatia lamaie, lavanda, yumi.

    Cat de molii e crima, am patit-o si eu, habar n-am de une m-am pricopsit.Tot asa, aruncat migdale, alune, nuci si alte pungi care desi stranse in clesti aveau in ele uratenii din astea.Ai grija dupa ce ai scos tot din dulap si spalat sa te uiti pe tavan/pereti,s-ar putea sa fie larve.

    • Mai draga mea, m-am uitat eu peste tot, dar degeaba. Sunt locuri in care clar nu pot sa ajung. Ce am facut insa a fost sa pun toate nucile si tot ce era mancabil in borcane de sticla inchise ermetic, ca am observat ca in alea nu au reusit sa intre… in rest, asta e, ce sa fac. Chiar azi m-am reaprovizionat, asa ca ce sa zic, tineti-mi pumnii sa nu reapara indivizii aia naspa! Te pup Ione!

    • Really?!? OMG. Adelina, nu faci reclama, faci un bine la noi astia amaratii! Ce bine ca mi-ai zis, neaparat caut si imi pun pe usa dulapului, ca fac cu nervii. Plus ca am un nou stoc de provizii, si daca mi-l macina astia m-au terminat: caju, migdale, curmale mega zemoase, fistic…
      Te pup si-ti tare multumesc!

  3. Tortul asta e bestial! Sanatos si, sunt sunt sigura foarte gustos. Mai bine nu ne aduceai aminte de molii. Si eu am patit-o cu dulapul de provizii. Urat, urat, urat! Invadeaza totul. Poate ca ar ajuta sa pastram ingredientele uscate in saculeti din panza. N-ar avea sansa sa se dezvolte. Numai ca ei sunt acolo oricum. Eu pun faina pentru turta dulce pe care o ornez in congelator 24 de ore inainte sa o coc tocmai ca sa moara toate vietuitoarele. Astia nu patesc nimic la coacere!

    • Pe bune? Bai, subiectul asta al moliilor e foarte edificator pentru mine. Habar nu aveam ca astia nu patesc nimic la coacere, dar ca mor la inghet!!! Cat traieste omul invata. Si ai dreptate cu panza – am observat ca larvele s-au depus exclusiv pe plastic. Insa la stadiul in care sunt eu, daca pun in saci de panza cu siguranta vor fi penetrati. Poate dupa ce scap de invazie. Insa am ales deja sa tin totul in borcane de sticla inchise ermetic si am avut rezultate foarte bune pana acum. Dar tot sunt stresata ca ma astept in orice moment sa apara :(

    • Draga mea Oana, important nu e neaparat cat are cana, ci sa respecti proportiile si sa folosesti aceeasi cana la toate masuratorile. Insa daca vrei o ghidare foarte clara, atunci sa stii ca eu am folosit o masura de cana americana cumparata de la Carrefour (din plastic, un set intreg de masuri a fost parca 8 lei). Ar avea ca echivalent 240 ml. Sper sa te ajute, dar, mai ales, sper sa imi scrii dupa ce ai facut-o cum ti s-a parut! Te imbratisez cu drag, Andi

  4. Draga Andie :)
    De cateva zile ti-am descoperit minunatul blog si de atunci nu ma mai pot opri din citit :) I just love your style!
    Esti super talentata, funny, creativa si o sursa de inspiratie pt mine…iar tortul acesta m-a dat gata si de-abia astept sa il incerc! Si inca ceva :) poate mai incerci si alte torturi raw vegane…ce zici?
    O seara frumoasa,
    Raluca

    • Pff, ce frumos imi spui tu draga mea! Te-as lua imediat in brate sa-ti multumesc, da’ ce sa-i facem daca ne-am cunoscut in lumea virtuala? :)
      O sa mai fac torturi raw vegane, insa pana acum asta e cel care pe mine m-a dat gata complet – pentru gustul meu a fost perfect: aromat, acrisor, light… ai lav, ce sa mai :) Sa-mi spui cum a fost daca il incerci! Bear hug!

  5. Buna Andie,
    Imi face cu ochiul acest tort si ma bate gandul sa-l fac. N-am observat daca ai scris diametrul formei ? La mine conteaza :))
    Pupici,
    Mihaela

    • Draga mea, la toata lumea conteaza :) E o remarca foarte buna a ta – este vorba de o tava pe care din pacate nu o mai am ca sa o masor exact, insa era sigur undeva la 20-22 cm.
      Te imbratisez!

  6. Buna, Andie si felicitari pentru acest minunat tortuletz raw vegan! M-am indragostit din prima de el si vreau si eu sa-l fac azi, dar nu am seminte de cardamom. Ma intrebam daca sunt absolut necesare si de ce (am mai gatit torturi raw vegane, dar n-am folosit niciodata cardamom). E doar pentru gust?

    Merci mult si o zi faina sa ai! :)

    • Draga mea, e doar de gust, eu sunt lesinata dupa cardamom. Mi se pare ca asa o aroma faina ii da! Tarta asta e una din preferatele mele, asa ca o poti incerca si te vei indragosti de ea, cu sau fara cardamom!

  7. Buna,
    E a doua oara cand fac acest tort si vroiam sa-ti multumesc pentru reteta. Prima data l-am facut in timpul postului ca si cadou pentru un sarbatorit, apoi a fost repetat si de altii, cu acelasi succes.
    Multumesc si Hristos a inviat!

    • Adevarat a inviat draga mea! Ma bucur nespus, asta e satisfactia mea cea mai mare, cand oamenii fac chestii faine la ei acasa! Te imbratisez!

  8. Ok, tocmai l-am bagat in congelator si sunt foarte excited. Am lins tot ce a ramas in robot de la crema. Delicios! Miroase asa bine! I’m loving this raw dessert thing. Ce-i drept, si inceputul a fost incurajator pentru mine. Primele deserturi raw au fost o rulada de nuci caju cu susan negru si un fel de carrot cake la un atelier de gatit raw-vegan cu Valentina Savu in Cluj, care desigur au fost super. Le-am refacut acasa si au iesit la fel de bune. Tortul asta al tau m-a fascinat de prima data cand l-am vazut, acum mai multe luni, cand ti-am descoperit blogul (care btw, e foarte tare), dar parea ceva usor SF pentru mine, caci nu prea stiam care-i treaba cu raw food. Incet incet am tot citit, am vazut, am testat, m-am aprovizionat si finally am incercat minunatia asta pentru ziua lui iubi, care e maine. Scopul e sa-si serveasca colegii de la birou, deci am emotii..nu stiu daca va fi apreciat de niste carnivori convinsi care nu par foarte deschisi la treburile astea, but what can I say, fingers crossed.

    Mama, cat am scris. Ok, ma opresc si revin maine cu poza cu rezultatul final (pe facebook) si impresii. Ah, sa nu uit: imi esti tare draga, faci poze misto si ai o rochita f frumoasa (din pozele cu muffins pentru nunta). Urmaresc ce ceva timp blogul, dar nu le am cu comentatul (de obicei am o conversatie cu tine in capul meu dupa ce citesc un articol and that’s that). Am recuperat acum :P

    PS: Urasc moliile. Si eu am avut invazie. Si eu incerc sa-mi tin tot ce pot in borcane se sticla.

    • Oana, I like you very much already :)) Adica, cu asa mare pofta ti-am citit comentariul ca la sfarsit m-am intristat ca s-a terminat! Trebuie sa vorbim mai mult :)
      Tortul va iesi super bine, pentru ca toti care l-au incercat/gustat/mancat s-au declarat pe deplin incantati, carnivor-necarnivor, nu conteaza. Astept cu nerabdare poza si tare mi-ar placea sa te cunosc in persoana ca sa vorbim despre muffins si rochite si in alte locuri decat in capul tau :)) (vai, dar ce mi-a venit sa te imbratisez la replica asta!)
      Moliile au revenit. Nu stiu unde naiba au cuibul – cert e ca in borcanele de sticla nu au reusit sa intre, dar cand le vad prin dulap am fiori reci. Am dat tot afara de trei ori si n-am gasit sursa :(((

      • Si mie mi-ar placea tare mult sa te cunosc. Pacat ca-i cam departe Bucurestiul asta. Nu stiu daca ai vreodata drum spre Cluj, dar cand ai, ii musai sa dai un semn. Eu ajung de 2-3 ori pe an in Bucuresti sa petrec cu fetele mele. Suntem din Galati, iar eu sunt singura nebuna care s-a dus in Ardeal la facultate (no regrets about that). Poate facem cumva si mancam un muffin ceva impreuna :)

        Ce sa zic cu moliile astea…si la mine e al doilea an in care se instaleaza in camara…deja nu mai tin nimic alimentar acolo, dar am 2 folii din alea lipicioase pline de molii. Nu stiu de unde vin si ce vor de la mine. N-am nimic cu ele, da’ sa-si gaseasca de mancare in alta parte. Anul asta am avut bonus o invazie de molii de haine pe balcon, unde isi lasase proprietara tot felul de prostii vechi si ponosite (covoras, plapuma etc). Plus gandaci mari intrati prin crapaturile de la balcon, pe care Misu (my furry feline friend) ii aduce in casa, f mandru de prada lui. Abia astept sa ne mutam la casa noastra. Candva.

        A si pe langa tortul minunat tocmai am bagat la frigider si asa ceva: http://lifecurrents.dw2.net/double-layer-carob-fudge-bites/ pentru servit colegii de la germana. Pare delicios si asta. Oh, I’m such a good girlfriend! :))

        Te imbratisez si sper sa ne mai auzim! :)

        • Ai lav piata din Galati! De acolo imi aduce iubi iarna unt si patrunjel ieftin, in buchete de cate 20-30 legaturi! :)
          Cand vii la Bucu te astept, ca io la Cluj.. nu prea se prevede..

  9. Razboi total moliilor de orice fel si culoare! Indiferent de natura lor(din lumea politica si/sau din lumea insectelor) sunt la fel de distrugatoare si insuportabile.Domnisoarelor si doamnelor am avut ,purtat si castigat razboiul cu moliile(din lumea insectelor :))) folosind minunatul ULEI ESENTIAL DE LAVANDA in urmatoarea solutie : in 100 ml apa dedurizata am adaugat 5ml(jumatate din sticluta de 10ml),intr-un recipient pulverizator,apoi agitat bine si pulverizati in zonele intunecoase (porniti “atacul” incepand din sifoniere,canapele,fotolii in,sub si dupa acestea,nu inainte de a verifica hainele din blanuri,lana,stofe inclusiv materiale plusate, etc.-locuri ideale unde se ascund si se inmultesc “monstrii”).Este foarte bine daca dupa prima aplicare ,camerele vor ramane inchise 1-2 ore,apoi se va repeta procedeul in urmatoarele 2-3 zile,folosind aceeasi concentratie de solutie.Dupa aceste 3 zile “ofensive” se va schimba concentratia de solutie astfel: la un recipient de 345ml(am folosit un pulverizator de Aqua Mist/Air Wick) in care am adaugat 30 picaturi de ULEI ESENTIAL DE LAVANDA in apa dedurizata,agitam inainte de aplicare,daca va mai apare cate un “monstru”,sau pentru preventie.Garantat,fara sa pateze hainele indiferent de culoarea acestora,in plus este un odorizant natural,placut,fara efecte adverse si de ce nu , ieftin . Ma bucur sa va fiu de folos cu aceste sfaturi la fel de mult cum ma bucur de ideile culinare ale gazdei Andie .Sa auzim numai de bine !

Leave a Reply to Oana Maria Aioanei Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.