Pentru mine, cuscusul este fara doar si poate mancarea de last resort. Cand nu am nimic in frigider, mi-e foame de ma doare capul si lenea e suprema, cuscusul este salvarea mea fara doar si poate. E gata in 10 minute iar combinatiile sunt nenumarate; daca il infuzez cu lapte in loc de apa si adaug miere si stafide, se poate transforma in cel mai rapid si delicios desert ever. Insa in general ii dau cu ulei de masline, cateva legume proaspete, neaparat seminte, lamaie si ceva verdeata. So, I ask, what’s not to love?
Cuscusul se pregateste simplu: se pun cateva linguri de cuscus prefiert intr-o cana adanca si incapatoare sau intr-un bol, se amesteca cu un praf de sare si o lingura de ulei de masline, se acopera cu apa clocotita (nivelul acestuia depasindu-l pe al cuscusului cu un deget), se acopera cu un capac si se asteapta 7-10 minute pentru infuzare. Cand ridicam capacul – surpriza! – apa a disparut complet, iar in loc avem un cuscus umflat, moale si pufos, numai bun de folosit pentru o masa calda.
De data asta eu l-am amestecat cu trei rosii cherry injumatatite, un gogosar verde feliat, 1 lingura de marar tocat, 1 lingura de seminte de canepa si 1 de seminte de dovleac, 3 linguri boabe rodie si 3 linguri maioneza vegana. Am presarat cu seminte de pin et voila! Masa-i gata!
Cat de bine merge cuscusul cu rodia n-am cum sa va povestesc. Trebuie neaparat sa incercati si sa vedeti ce fain se sparg boabele crocante si zemoase intre dinti, lasand in spate aroma si gustul usor acrisor – o nebunie, o simfonie! Insa va marturisesc ca de data asta insa vedeta noastra nu e neaparat acest cuscus magnific plin de bunatati (aka resturi de prin frigider), ci.. maioneza vegana care il insoteste. Trebuie sa va marturisesc ca, desi am mai incercat si alte variante, parca cea de astazi imi place cel mai mult. Se poate face la blender sau cu mixerul, iar ingredientele sunt tare la indemana.
Puteti face dintr-un litru de ulei, sau, pentru un borcanel ca cel din imagine, din 250 ml.
Maioneza vegana
Ingrediente
250 ml ulei de floarea soarelui + extra pentru a obtine o consistenta mai groasa
2 linguri zeama de naut fiert
3/4 lingura otet de mere sau zeama de lamaie
1/2 lingura mustar
1/4 lingura sare
1/4 lingura miere
Metoda
- Amestecam laptele vegetal cu otetul de mere/zeama de lamaie si lasam 5 minute sa se incrudeze putin.
- Adugam mustarul, sarea si mierea si incepem sa mixam usor.
- Uleiul se toarna in fir subtire in timp ce mixam, avand grija sa incorporam bine. Daca dorim o maioneza de o consistenta mai groasa, putem adauga mai mult ulei. Important e sa se mixeze bine si cu rabdare, pana se spumeaza compozitia si isi schimba usor culoarea, devenind spumoasa.
Maioneza asta e foarte buna pentru zilele de post de peste an, sau chiar pentru a inlocui varianta sa clasica pe baza de ou. La gust nu se va simti diferenta si va veti face un mare bine, desi e bine sa nu exagerati cu consumul de maioneza either way. Se poate pastra la frigider intr-un borcanel bine inchis cu capac pana la 3-4 saptamani, poate chiar si mai mult, dar depinde de fiecare in parte.
Mie mi-a placut tare mult combinatia de cuscus cu mayo vegana si data viitoare cu siguranta o voi incerca pe cartofii copti la cuptor. Cine zice ca mancarea de post/vegana e plictisitoare?!
Love and vegan mayo!
Notat, cus-cus cu rodie tre’ incercat asap.
Foarte frumoase fotografiile tale!… :)
Multumeesc! Rodia + orice = love! :)
Sunt de acord ca sunt foarte frumoase fotografiile dar induci oamenii in eroare zicand ca maioneza cu miere e vegana. Nu este, vegan inseamna fara orice produs de provenienta animala (intr-un sens mai larg, insectele inclusiv).
Draga mea Ilinca, ce spui tu e cat se poate de discutabil. Exista anumiti vegani stricti, care, ca si tine, considera ca mierea este produs de origine animala si nu o consuma. Este o optiune personala. Insa marea majoritate a veganilor si inclusiv foarte multi raw vegani considera ca mierea se incadreaza in normele permise, astfel incat o folosesc fara probleme. Cei care nu consuma miere o pot inlocui cu sirop de agave sau de artar.
Heya, întrebare: de care seminţe de cânepă ai folosit? De-alea decorticate sau ne – care se găsesc în piaţa?
Pup.
Decorticate, de la Canah :*
Hello, imi spui daca te rog ce marca de cous cous ai folosit? Am patit sa se inmoaie de tot si sa nu fie mangeabil, dar nu imi amintesc ce am folosit. Multumesc!
Draga mea, halal sa-mi fie, nici eu nu mai stiu. Eu cand cumpar cuscus il golesc imediat din cutie in borcanul lui special… Cumpar de obicei de la Mega sau de la Auchan. Incearca sa pui mai putina apa si vezi cum iese, poate reusesti totusi sa-l dregi asa? Imbratisari!
Multumesc! am schimbat marca (am luat un pachet bio din Cora) si a fost perfect.
Ce bine. M-am linistitara. :)
Si daca pregatesc maioneza see you lapte normal in loc de lapte vegetal se schimba ceva?
Nu mai e de post (vegana) si atunci nu mai are rost sa o faci asa, decat daca nu vrei sa mananci oua, caz in care se poate cu lapte normal :)
Să-ți dea Dumnezeu sănătate, că exact de asta aveam nevoie! Săru-mâna!
Draga mea Elena, nu stiu daca aveai nevoie de cuscus sau de mayo, da’ in orice caz, sunt date cu drag. Sa-ti fie de bine :)
De maioneză vegană. Am pus caju la înmuiat să produc laptele. Sper să îmi iasă. Mulțumesc.
Nu mi-a ieșit :-(. Era ceva foarte lichid și nu am reușit deloc să o îngroș.
Aide, nu. Adica, nu e genul ala de maioneza groasa, e intr-adevar mai spre lichida, dar nu e nici fleasca. Uite, o sa o mai fac o data, o fi de la lapte.
Nu știu de la ce o fi fost. Lapte am făcut din nuci de Macadamia.
Hm, asta inseamna ca a fost suficient de gras. Nu inteleg. Zilele astea o refac, poate oi fi scris gresit cantitatile? Desi asa ceva nu mi se intampla, intotdeauna exista o prima oara. Nu te las io, draga mea!
Buna , Andie
Sper ca nu deranjez …cantitatea de lapte vegetal ? nuo vad , cat?
Si eu am citit de mai multe ori reteta si, e drept ca e noapte si sunt obosita, dar nu vad nicaieri trecut lapte vegetal la ingrediente. So, cat punem?
[…] 2. Cuscus cu maioneza vegana (de post) […]