Macarons de Craciun / Christmas macarons

41

N-am intalnit pana acum pe cineva care sa guste din macaronsii mei si sa zica, neimpresionat, ca sunt ok. Toata lumea musca si zice: wow! Ba chiar am facut teste pe la petreceri, cu persoane care nu stiau ce sunt, nu mai mancasera vreodata, i-am amestecat printre alte prajituri si la sfarsit toata lumea intreba de macarons. Because they’re just so freakin’ awesome! Iar acum, ca sunt la moda si toata lumea ii cauta, ce pot sa va zic altceva decat: beware! Macarons de Craciun!

blue macs2

De Craciun si nu prea. Decoratiunile sunt orice numai sarbatoricioase nu, culoarea e in ton cu noul brand al blogului (btw, va place, place, place?), atmosfera e de zi pretioasa si luminoasa de primavara. Eh, who cares?! Sunt de sarbatoare in orice caz, iar eu iubesc turcoazul or whatever that color is. Important e ca au gust de Craciun, fiind pline de all spice si scortisoara, cu crema pufoasa de frisca, melasa de rodie si portocale confiate. Die piggy piggy, die, die.

DSC_0064 copy

Odata cu acesti macarons am reusit sa aplic pentru prima oara tehnici precum pictatul sau lipitul de fondant, ceea ce m-a incantat nespus! Demult n-am mai prezentat eu asa avanlansa de poze la un singur element, deci clar nu-i a buna.

blue macs3DSC_0015 copy blue macs4

Macarons de Craciun / Christmas macarons

Ingrediente

    Pentru macarons
  • 3 albusuri de ou
  • 1 praf sare
  • 100 g zahar alb
  • 1 lingurita all spice
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 150 g midale crude fara coaja macinate
  • 230 g zahar pudra cumparat
  • colorant albastru
  • Pentru crema
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • cateva linguri de zahar pudra, dupa gust
  • 2 linguri melasa de rodie
  • 1/2 lingurita esenta de rom sau rom
  • bucati de portocala confiata

Metoda

  1. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intareste putin bezeaua si incepe sa faca varfuri.
  2. Amestecam zaharul alb cu scortisoara si all spice.
  3. Incepem sa adaugam zaharul alb, lingura cu lingura, pana se incorporeaza complet iar bezeaua devine tare si lucioasa. Daca dorim, acum putem adauga colorant si mixa putin pentru omogenizare.
  4. Intr-un procesor mixam bine migdalele crude pana devin faina. Adaugam zaharul pudra si mai mixam o runda.
  5. Trecem amestecul de zahar pudra si migdale printr-o sita in bolul cu bezeaua colorata.
  6. Cu ajutorul unei spatule incepem sa incorporam pudra cu miscari circulare, de sus in jos, si de rotire pentru a curata peretii vasului din cand in cand. Consistenta pe care o dorim este aceea de lava groasa curgatoare.
  7. Turnam compozitia intr-un pos cu dui rotund si formam macarons intr-o tava tapetata cu hartie (vom avea nevoie de doua tavi mari). Lasam sa se usuce minim 30 minute, pana prind o crusta tare deasupra.
  8. Coacem la cuptorul preincalzit cu ventilatie la 140 C timp de 7 minute, iar apoi la 120 C inca 5-6 minute.
  9. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet inainte de a incerca sa ii desprindem din tava.
  10. Pentru crema
  11. Batem smantana pana formam frisca, adaugam melasa de rodie si romul, mai mixam putin, apoi adaugam si portocala confiata.
  12. Unim cate doua carcase cu crema la mijloc pentru a obtine macarons.
https://www.andie.ro/2012/12/21/macarons-de-craciun-christmas-macarons/

Va vor iesi cam 60 carcase, deci fro 30 bucati in total, da’ merita. Odata-i Craciunu’! Sarbatoarea, nu Andreea.

blue macs1

Ba chiar am facut si un pui de tort festiv din acesti minunati, spre placerea si incantarea dumneavoastra. Vizual vorbind.

DSC_0053 copy

Mie nu-mi mai ramane decat sa va urez sa fiti bine azi, si, in caz ca vine totusi sfarsitul lumii pana la sfarsitul zilei, nu uitati:

DSC_0078 copy

Aceasta postare o trimit cu mare drag catre provocarea lunii decembrie lansata de Monica de la Foodie Family, mare iubitoare de bezea :)

Love and macs!

41 COMMENTS

    • Hehe. Da, sa stii. I le-am servit aseara unui prieten si mi-a spus: “ma.. sunt prea frumoase, nici nu-mi vine sa le mananc. Cum naiba sa le mananc?!” :) It was fun. Dupa ce a gustat nu s-a mai oprit :)

  1. Frumosi, frumosi! De pus in vitrina cu pahare de cristal :) Zau.

    Eu nu i-as manca, dar asta doar fiindca nu imi vine mie sa mananc ‘albastru’ …. Zilele trecute am facut (iar) o tura si, voind sa ii fac mov din rosu si albastru, am picurat prea mult albastru si mi s-a parut spuma … cah… am aruncat-o si am luat-o de la capat, renuntand la culori. Iti povestesc asta mai mult ca sa intelegi ca ai bagat frenezia macaronilor in mine :) Am inceput acum nici 3 saptamani, si deja am facut vreo 6 ture :P …. Acum, sa fiu sincera pana la capat, am copt atat de des si fiindca incerc sa invat din greseli si sa imi intru in mana. :)

    Dar revin la postarea ta, sunt fabulosi astia mici si albastri ai tai, m-au dat pe spate cei picatti cu ciresi infloriti – LOve Love Love –
    Si da, tema blogului cea noua e frumusica foc! Sa iti poarte noroc si sa iti aduca multe satisfactii:)

    • Anki, si eu am facut la fel intr-o prima faza. Am copt multe serii ca sa imi dau seama cum sa ii fac fara gres, fara emotii, indiferent de perioada anului, temperatura de afara, etc, etc :) Acum stiu din ochi tot ce trebuie despre ei: stiu cand albusul de ou e prost, cand e prea mult, cand macaronajul e gata, cand au facut crusta, cand e buna compozitia. O sa vezi, iti va prinde tare bine.
      Intr-adevar, compozitia de migdale altereaza culoarea originala a colorantului pus – eu de exemplu in astia mici am pus colorant bleu, dar in combinatie cu migdalele a iesit turcoaz.
      In rest, te pup si-ti multumesc pentru cuvintele frumoase – noi sa fim sanatosi!

  2. Dooom’le, astea-s frumoase ca niste oua faberge, desi comparatia cu oul tine mai degraba de Paste decat de Craciun, da’ ma-ntelegi… opere de arta! Eu i-am facut azi pe-ai cu cioco si crema de frisca si dulce de leche. Ce crezi? Am obtinut de la degustatori exact reactia de care ziceai :)), uimire si gemete orgasmice.

    • Da, au “ceva”! Eu intotdeauna pun frisca in crema de macarons, pentru ca mi se par atat de dulci incat incerc sa tin cremele cat mai light. In plus, am observat ca daca au crema prea intensa, nu se mai simte bine gustul propriu-zis al macaronului, asa ca incerc sa temperez.
      Ce sa zic, suntem abia la inceput, sa vedeti numa’ ce o sa mai vina! :) Abia astept sa vad ce combinatii mai faceti acum va v-ati “lansat la apa” :)))

  3. Perfecte, asa cum trebuie! Crescute frumos si cu piciorus :)

    Acum exact un an am facut pentru prima data macarons si am fost asa de entuziasmat ca am facut apoi altele noi in fiecare zi, intre Craciun si anul nou. Dupa care nu am mai facut un an intreg :)
    Mai am si acum intr-un borcan vreo doua kg de faina de migdale… care numai proaspata nu mai este :)

    • De asta niciodata eu nu cumpar faina de migdale, ci doar migdale crude decojite. Cand vine vremea macaronsilor, scot migdalele, vrum-vrum 2 minutele in robotel si gata :) Cred ca familia ta a dat in diabet de atatia macaronsi :) Adevarul e ca sunt addictive and I shall say no more!

    • Allspice contine all spice, el fiind in sine un condiment care se numeste asa. Adica o forma de piper specifica zonei Americii Centrale care, datorita aromei sale, le-a adus aminte englezilor de un amestec de nucsoara, cuisoare si scortisoara si l-au numit asa: allspice. Eu l-am gasit in Bucuresti la Bacania Coco, dar presupun ca orice bacanie care se respecta il aduce. De asemenea cred ca e disponibil si online. Eu ce pot sa spun e ca ii iubesc aroma!!! Te imbratisez!

    • Laurenta, macaronsii sunt foarte capriciosi, nu te dezamagi. Multa lume incearca de foarte multe ori si nu reuseste. Eu cred ca nu e cazul tau. Ideea e sa nu ii bagi la cuptor pana nu formeaza crusta aia foarte tare deasupra. De ce zic asta? Pentru ca e posibil ca la tine in casa sa fie mai umed, si sa se usuce mai greu de 30 min. Practic, indicatorul tau trebuie sa fie faptul asta – ii atingi usor cu degetul, si daca nu au crusta aia formata tare, nu ii bagi. De asemenea, e posibil sa si fost si o eroare de macaronaj, insa asta chiar nu am cum sa determin. Experienta iti va arata foarte rapid cum trebuie procedat in conditiile (umiditate, cuptor, etc.) de la tine de acasa. Te imbratisez si sper sa ai rabdarea sa le dai de cap!

    • multumesc mult, au iesit superbi, foarte bine asociat gustul dulce-acrisor de la rodii , iar macaronsii sunt fragezi de se topesc in gura…atat doar crusta putin crapacioasa, as fi vrut sa iasa ca ai tai, dar sunt prea perfecti si nu am cuptorul sa pot regla temperatura. Insa am sa insist sa-i fac aproape perfecti ca de gustosi sunt . O sa am in vedere (ceea ce n-am facut) sa -i tin atata timp pana se formeaza crusta si o sa-ti scriu ce a iesit.

    • Ah. Ai cuptor pe gaz? Atunci sa stii ca nu a fost vina ta deloc. Cuptoarele noastre pe gaz rareori controleaza cum trebuie temperatura inauntru, or asta e principalul inamic al macaronsilor! Te pup si astept sa-mi scrii cand mai incerci!

  4. In primul rand vreau sa-ti spun ca arata absolut senzationali iar pozele tale m-au facut sa-mi iau inima in dinti si sa incerc si eu reteta. Melasa de rodii o s-o fac tot dupa reteta ta, sunt pregatita si cu restul ingredientelor, mai putin cu “all spice”…am cautat si n-am gasit si sincera sa fiu nu mai am rabdare si chiar vreau sa incep procesul de macaronizare…asa ca, vroiam sa te intreb cam cat de mult crezi ca ar dauna gustului daca as omite acest ingredient? Si inca o intrebare mai am…cuptorul meu e antic si fara posibilitate de a regla temperatura prea mult…ar afecta cumva coacerea (considerabil) daca as deschide usa cuptorului pt a verifica daca sunt sau nu pe drumul cel bun? Te intreb pt ca probabil cum stii la unele prajituri trebuie sa ai rabdarica pana la finalul timpului de coacere… Multumesc pentru inspiratie si tine-mi pumnii :D

    • Magda, poti sa sari peste allspice. PUne scortisoara, cuisoare macinate si te-ai scos. In legatura cu cuptorul.. da, poate sa-ti afecteze coacerea in asa grad incat sa nu iti iasa deloc. Insa nu are legatura cu deschiderea usii, usa o poti deschide, poti chiar sa coci cu ea intredeschisa. Problema e ca de obicei cuptorul pe gaz genereaza probleme la copt pentru ca nu asigura o temperatura constanta. Te sfatuiesc sa pui in compozitie si ceva “cream of tartar” (se gaseste de cumparat pe net si chiar in anumite plafare) pentru a da stabilitate bezelei, altfel risti sa ii strici la copt. Mult succes!!

  5. Of, Andie, eu incerc a nu stiu cata oara sa fac macarons, si totusi, desi in cuptor pana la sfarsitul coacerii piciorusul arata perfect, ca in pozele tale, cum ii scot afara (am incercat chiar sa ii las inauntru, cu usa deschisa la cuptor), cum se pleosteste piciorusul… ar putea fi de la hota?… :(

    • Nu cred ca le coci suficient, parerea mea e ca le scoti mai devreme decat trebuie. Sa stii ca temperatura in cuptor te pacaleste mult. Incearca sa lasi cate doua-trei minute in plus, vezi ce se intampla.

        • Mi-au iesit macaronsii dupa reteta ta, chiar foarte bine, mersi de inspiratie. As vrea totusi sa fac urmatoarea observatie : crema mi-a iesit foarte lichida (am folosit smantana lichida vegana din orez), am lipit macaronsii cu tragere de inima , dar pana a 2-a zi s-a mai intarit crema. Si mi-a iesit o cantitate de crema din 300 ml de frisca pentru mai multe serii de macarons: adica pentru o portie de 40-45 macaronsi am folosit cel mult 15% din crema. (Oare portocalele confiate fac crema prea lichida ? (am pus 2-3 linguri) )

          • Draga mea, din pacate nu stiu cum actioneaza smantana lichida vegana din orez, n-am folosit si nu cred ca o sa folosesc in viata mea – ce am gasit in comert e pliiin de E-uri si chimicale. Poate ca ti-a iesit asa multa tocmai pentru ca smantana nu s-a intarit deloc. Clar nu e de la portocale, e de la smantana, care practic n-are nicio legatura cu ce am folosit eu.
            Insa e o lectie buna, iata ca am invatat amandoua din ea :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.