Stiu, stiu. Nimeni nu face turta dulce mai bine ca Rita. Desi mi-am propus sa incerc reteta ei cat mai curand cu putinta, nu am reusit pentru ca pana acum m-a impiedicat lenea. Sunt obosita, mai. E sfarsit de an, am muncit mult, n-am avut concediu propriu-zis, am avut o multime de proiecte si responsabilitati, ce sa mai. Nu mai pot sa ma mobilizez si pentru altceva. Nu stiu cati dintre voi rezonati cu epuizarea mea, insa daca exista asemenea cazuri singulare, atunci reteta asta de turta dulce o sa va bucure. In cazul meu, in mai putin de 45 minute era gata – nu-mi dau seama daca am devenit nespus de rapida sau chiar se face usor, insa astept sa-mi spuneti voi dupa ce o incercati. Io pot doar sa va spun ca merita tot mini-efortul.
Ingrediente
- 30 g miere (2 linguri)
- 15 g melasa (1 lingura)
- 25 g unt
- 50 g zahar brun
- 175 g faina
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 2 linguri ghimbir macinat
- 1 lingura all spice
- 1 praf sare
- 1 ou
Metoda
- Intr-o craticioara topim la foc mic mierea, melasa, untul si zaharul.
- Intr-un bol mare amestecam faina, bicarbonatul, ghimbirul, all spice-ul si sarea. Cand s-a omogenizat compozitia de mai sus, o turnam direct de pe foc peste faina si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn, apoi cu mana. Adaugam si oul si framantam bine pana obtinem un aluat omogen.
- Pe o plansa presarata cu putina faina intindem coca cu ajutorul unui facalet, in grosime de 1 cm. O taiem cu formele dorite pe care le asezam in tavi tapetate cu hartie de copt. Resturile le combinam si le intindem din nou intr-o foaie subtire pe care o taiem, si tot asa pana terminam coca.
- Coacem la 180 C timp de 7 minute, sau pana se umfla putin, devine aramie si incepe sa miroasa frumos in casa. Trebuie sa aveti grija cu ea, pentru aici si un minut poate face diferenta intre o turta arsa si uscata si una frageda. Pentru ca fiecare cuptor e diferit, va sfatuiesc sa stati langa ea si sa ajustati temperatura in functie de puterea cuptorului vostru.
Am ales sa o decorez rapid cu inimioare si stelute din fondant, caci royal icing presupunea muuuuult prea mult efort. So no.
Nu uitati sa le puneti sub bradut sa-l astepte pe Mosu’ alaturi de un pahar de lapte cald. Cu scortisoara. Ai lav.
Love and gingerbread!
Minunata reteta! Si eu am facut turta dulce, dar in ton cu “familionul” am facut om de zapada, cizmulite, clopotei ….. Au disparut deja! Nici nu s-a uscat bine culoarea pe ele!
Da, asta cu disparutul rapid e o problema. Vezi, de aia e bun postul – nu se atinge nimeni de mancare pana in ziua Craciunului :)
Am facut si eu acum 2 zile, dupa o alta reteta, pentru casuta din turta dulce. Si, cum as fi vrut sa tinem casuta macar pana in ziua Craciunului, m-am pornit eu in dupa-amiaza Ajunului sa fac reteta ta, mizand pe faptul ca e rapida si nu e nici prea multa compozitie, ci suficienta pentru placerea copiilor de a decupa stelute si inimioare. Singura mea observatie, de data asta, e ca mi-a iesit aluatul prea lipicios, asa ca am adaugat inca niste faina… cat cuprinde, cum s-ar spune… pana am fost multumita de consistenta lui.
In rest, totul minunat, turtele au fost gata rapid, copiii s-au jucat si au fost ocupati sa rontaie altceva decat acoperisul casutei :) … mersi frumos pentru reteta :)
Draga mea, eu initial pusesem doar galbenusul si a fost extrem de uscata, asa ca am adaugat si albusul. Pe blog am pus reteta modificata astfel. Cred ca depinde foarte mult de tipul de zahar brun folosit, ce sa zic.. In orice caz ma bucur ca ti-a placut! Te pup cu drag!
Ce turtite dragute! Tare as fi vrut sa decorez si eu cateva cu fulgi de nea din fondant, dar n-am mai apucat.:(
Cum spui tu, am fost obosita rau. A fost un an frumos, cu proiecte ambitioase, lucru mult si rezultate pe masura. Am ajuns sa-mi doresc sa stau si eu macar doua-trei zile fara sa fac nimic, sa dorm in sfarsit pe saturate.
Indiferent de reteta aleasa, turta dulce este vedeta Craciunului. Copiii le mananca in nestire.
Iti doresc Craciun fericit. Sa ai parte de liniste, multe bucurii si sa fii inconjurata de dragostea familiei tale.
Te imbratisez cu drag.
excelenta..rapida si gustoasa.
Draga mea, sper sa o si incerci! Te imbratisez :)
usoara si pufoasa…minunata….noat 10 !!!
Ai incercat si ti-a placut?! Ce fain!! Te pup!
minunata si usor de facut.
Buna Andie! Cum de sta lipit fondantul asa bine… cu ce l-ai dat ?
Seara faina!
Apa sau gem sau dulceata draga mea. Nothing more :)
Salut! Aluatul pentru turta asta dulce e primul pe care l-am facut în viața mea și a ieșit grozav. Cred că am avut un blocaj față de aluaturi și chiar nu a fost mare lucru. O să fac și pentru carnavalul de la școala al fiicei mele săptămâna viitoare, și cine știe, poate mai încerc și alte chestii manuale :) Pâinea mi se pare the ultimate challenge, în câțiva ani o să încerc și asta. Mersi mult de tot.
Adriana, stiu ce spui. Am fost si eu acolo :) M-am apucat de gatit odata cu blogul si iata ca am facut si paine cu maia. Multa bafta!