Placinta cu broccoli, spanac si ciuperci

16

Iarna, I’m all about pies. Dulci, sarate, cum or fi ele, placinte calde sa fie. Imi plac foarte mult quiche-urile, dar pentru ca sunt incarcate de lactate si colesterol, mereu ma gandesc cum sa le fac mai low-fat asa, sa fie un compromis intre ovo-lacto-veg si vegan. Intre un quiche si o placinta parca as alege mai mereu sa fac placinta, pentru ca e mai mare si o pot incarca cu tot felul de legume bune si savuroase. S-a nimerit intr-o zi de marti sa merg la Auchan si sa gasesc cea mai incredibila si proaspata gama de legume si fructe, ceea ce m-a dus cu gandul la faptul ca aprovizionarea se face probabil luni seara, deci ideea de a merge la cumparaturi in week end e, firesc, cea mai proasta. De aceea ne-am propus sa mergem la inceputul saptamanii, pentru ca va zic, am plecat cocosati de bunatati: avocado proaspat la 2,5 lei buc (de data asta bun, copt si fraged), salata verde mare si indesata, ciuperci champignon albe ca laptele si mari-mari-mari, cel mai proaspat broccoli evar, verde ca stejarul (e drept ca presarasera si gheata peste el), ce sa mai, nu mi-a venit a crede. N-am putut sa nu profit de ocazie si am pus de o placinta imensa cu broccoli, ciuperci si spanac (congelat de data asta).

DSC_0092 copyDSC_0093 copy

E drept ca pentru crusta as fi putut folosi foi de placinta, dar nu am vrut chestii cumparate, am vrut sa fac eu totul cu manuta mea. Si n-am regretat.

Placinta cu broccoli, spanac si ciuperci

Placinta cu broccoli, spanac si ciuperci

Ingrediente

    Pentru crusta
  • 300 g faina 650
  • 150 g unt
  • 6 linguri apa rece
  • 1 praf sare
  • Pentru umplutura
  • 1/2 capatana broccoli
  • 10 ciuperci champignon XXL
  • 1 ceapa alba
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 300 g spanac congelat
  • 3 oua
  • 2-3 linguri iaurt sau smantana
  • cateva linguri pesmet
  • sare, piper, paprika dupa gust

Metoda

  1. Intai am pregatit aluatul fraged: intr-un procesor am mixat faina, untul si sarea pana s-au transformat in frimituri, am adaugat apa si am mai mixat putin pana s-a format aluatul. Am pastrat 2/3 din el, iar 1/3 am invelit in hartie de copt si am dat la frigider.
  2. Aluatul ramas l-am intins rotund si l-am asezat apoi intr-o tava ceramica de placinte adanca, avand grija sa il lipesc putin de marginea de sus si sa il gauresc cu furculita pe fund. Am dat tava la frigider.
  3. Intr-o tigaie adanca am calit putin ceapa in ulei de masline, apoi am adaugat ciupercile taiate felii mari si le-am lasat mermelit pana s-au inmoiat.
  4. Intr-o oala mare am fiert apa si am adaugat broccoli si spanacul, lasand cateva minute in clocot cat sa se patrunda bine. Am scurs apoi toata apa printr-o sita deasa si am adaugat ce a ramas peste ciuperci, impreuna cu ouale batute, iaurtul/smantana, condimentele si cateva linguri de pesmet. Am amestecat bine de tot.
  5. Am scos tava din frigider si am presarat pe fund vreo doua-trei linguri de pesmet, apoi am adaugat compozitia de legume.
  6. Am luat sfertul de aluat rezervat, l-am intins si pe el rotund si l-am pus "capacel" peste legume, avand grija sa-l unesc/ lipesc bine de marginea aluatului din tava, sigiland legumele inauntru.
  7. Am uns capacul cu un pic de ou pastrat in cana in care le-am batut pe cele trei, am intepat cu furculita, si am dat la cuptorul preincalzit la 180 C timp de vreo 40 minute sau pana cand crusta a devenit aramie si in casa a inceput sa miroasa a placinta.
https://www.andie.ro/2013/02/01/placinta-cu-broccoli-spanac-si-ciuperci/
fork and knife DSC_0117 copy

Putin lapte vegetal si asta a fost tot. Buna, savuroasa, hranitoare, n-are cum sa nu placa. In plus, mi s-a parut ca s-a facut usor – dar asta poate pentru ca am ajuns sa fac aluatul fraged cu o rapiditate care si pe mine ma uluieste uneori. Mi-am format efectiv un circuit, cu toate instrumentele de care am nevoie asezate strategic in bucatarie, astfel incat acum il pot face cu ochii inchisi. Nu de alta, dar aluatul asta e de baza si te scuteste de o gramada de dureri de cap, sincer zic.

milk and pie DSC_0129 copy

Love and broccoli-mushroom pie!

16 COMMENTS

    • Mai am fix o felie. Eu fiind handicapata cu dintii, nu cred ca o mananc, dar nici nu cred ca mai e buna pana duminica seara…

  1. Buna. As vrea sa fac placinta asta dar excluzand ouale. Crezi ca se va imprastia continutul? Aibvreo sugestie pt. inlocuire?
    Multumesc mult

    • Draga mea, de obicei ouale se inlocuiesc cu putina faina de in, care sa actioneze ca liant. Sincera sa fiu nu am incercat pana acum, insa poate daca ai pune ceva mai multa smantana si ai adauga putina faina de in (sau chiar tarate de psyllium) s-ar aranja lucrurile. Daca incerci sa-mi spui si mie cum ti s-a parut, chiar sunt curioasa. Te imbratisez!

  2. A, smantana:) pe aia voiam oricum sa o sar, iar faina de in nu am. Cred ca o sa risc sa se imprastie, nu am alta solutie:(

    • Pune smantana de cocos (partea aia groasa de deasupra de la laptele cumparat, sau facuta de tine in casa dupa reteta mea de la frisca vegana).

  3. Am incercat si eu aceasta reteta, e f buna, cred ca ar putea fi adaugat putin cartof cubulete fiert in compozitie, mai indulceste putin gustul spanacului. Felicitari pentru tot ceea ce faci, trebuie sa ma documentez sa vad ce retete de ale tale mai incerc- imi face tare mult cu ochiul frisca de cocos:-)

    • Cati, ce ma bucur ca mi-ai scris. De curiozitate – ti s-a parut amar spanacul, sau de ce zici ca “indulceste” gustul? Nu de alta, dar noi chiar n-am simtit nimic in neregula. Oricum, eu te mai astept pe aici, neaparat sa incerci frisca aia si sa imi spui daca ti-a iesit cum trebuie!
      Te pup!

  4. Deci iti ziceam pe fb ca am suferit astazi:) De cand ai postat tarta asta ma gandesc in continuu la ea :) Mai ales ca imi plac ciupercile si broccoli. Eu am facut-o cu ciuperci si conopida. Dar bineinteles m-a taiat s-o fac vegana, asa ca am folosit ulei de cocos la aluatul fraged si mi-a traznit sa adaug niste nucsoara si oregano in el, ceea ce n-a fost rau. Insa ma descurc tare rau in a intinde aluatul, asa ca nu mi-a prea ajuns. Data viitoare sa fac mai mult?!?! Uite cum arata la tine!!! iar foaia de deasupra nu m-a dus capul ca uleiul de cocos devine casant asa ca s-a rupt toata :) N-a iesit rea, e gustoasa, dar arata naspa. Umplutura vegana si ea, am tot condimentat-o, cred ca data viitoare o sa adaug ceva rosii uscate sau bulion, dupa care sunt lesinata.
    Apoi am vrut sa fac un pandispan, ca sa-l multumesc si pe my better half , deasupra urmand sa pun o umplutura de mere. Am citit ca pandispanul se face cu oua la temperatura camerei ( pe blogul Laurei Adamache) si contrary to my better judgement (stiam ca se bat bine daca sunt f reci) le-am lasat sa se cloceasca 2 ore in bucatarie la vreo 40 de grade (in timp ce cucaream tarta) si a iesit un pandispan naspa. Nu tu pufos, nu tu aerat, si eu stiu mai bine de-atat. Il ca invinovatesc si pe dragul de sotu-meu care mi-a luat un aragaz entry level (“ca oricum facem doar ceai si cafea” si acum ” de unde sa stiu ca te-apuca dragul de facut mancare”).
    Anyways daca ajung in vreo stare de a avea pofte :), o sa dau unlike blogului tau, no pun intended:). De azi dimineata de cand am vazut painea aia, salivam amandoi, mi s-au taiat putin genunchii si simt un gol metaforic in mine. Si bineinteles nu am rabdarea si indemanarea ta sa fac toate lucrurile astea bune :)

    • Pai draga mea, la mine arata asa pentru ca e facuta cu unt. E mai sanatos cu ulei, dar chestiile pe care le face untul totusi nu prea le poate face uleiul :) Adica, ai mai vazut tu aluat impecabil de croissante facut cu ulei? De aia arata asa.
      In legatura cu pandispanul io pot sa-ti spun asa: nu sunt deloc o experta, insa niciodata nu am fost dispusa sa accept chestia asta cu albusuri/oua la temperatura camerei pentru prajituri. Mai mult, in cazul macaronsilor – universal recunoscute ca fiind printre cele mai pretentioase prajituri posibile – am reusit sa demonstrez ca e o mare porcarie sa tii albusurile la invechit nu stiu cate zile, astfel incat eu le folosesc direct din frigider si-mi ies impecabile de fiecare data. Pe de alta parte, atitudinea asta a mea de incapatanare mi-a adus si esecuri uneori, e drept, insa asta te ajuta sa inveti unde trebuie sa fii atent si unde nu.
      In legatura cu skill-ul vreau sa-ti spun o poveste. Acum doi ani ne mutam in noua noastra casuta, cu o bucatarie de 5mp, pe care am facut-o frumusel, dar nimic senzational. Cuptor pe gaz, un blat de lucru 80 cm si cam atat. Apoi am inceput sa gatesc, au inceput sa apara ustensile, si sa fiu pur si simplu coplesita de senzatia ca ma sufoc in bucataria aia mica si comunista. Asa ca asta vara am renovat-o, desi saraca de ea era in aceeasi stare impecabila in care pornise, tocmai pentru a raspunde noilor mele nevoi. Ce incerc sa iti spun, foarte alambicat, este ca toti am inceput de undeva. Eu am inceput intr-o bucatarie mica, fara spatiu, fara ustensile, in care am dat o mie de rateuri. Ma uitam la alte bloguri si mi se parea ca sunt cea mai idioata dintre toti care incearca sa gateasca, dar toate astea s-au schimbat in timp. Imi dau seama uneori ca lucrurile despre care eu acum scriu cu simplitate pentru altii s-ar putea dovedi complicate, asa cum au fost toate pentru mine la inceput. Insa daca ceva iti place cu adevarat, usor-usor incepi sa te adaptezi, sa inveti, sa cresti. Nu fii suparata pe tine. Daca simti ca vrei sa petreci mai mult timp in bucatarie, fa-o, schimba ce ai de schimbat si nu-ti reprosa ca nu te-ai gandit la asta acum x timp. Pana la urma, asta e frumusetea vietii – sa descoperi lucrurile care te fac fericit.
      Io te imbratisez cu drag si sper sa nu dai unlike nici in gluma, atat de mult te iubesc! Aidi ti pup.

      • Merci pt incurajari. Cert e ca mie imi place sa mananc, sa ma uit la oameni facand mancare, dar nu imi place sa gatesc neaparat. cand o fac, e fie terapeutic, fie sa experimentez ,fie ca n-am ce face. Eu sunt la stadiul cand inca ma joc cu lopatica. Au fost cazuri cand nu am mai facut mancare 2 luni :) Maica-mea e aproape si ea , in materie de mancare, puts me to shame. Efectiv nu cred c-o sa fac vreodata o ciorba ca ea, pentru ca la ea sunt magice, iar la mine apa fiarta cu legume :). Asa ca nici nu mai incerc.
        Da stiu, si bucataria mea e la mansarda si desi nu e chiar 5 mp, e destul de mica. Pe viitor e in plan una mai mare, chiar daca asta inseamna sa renunt la o camera. dar sincer am inceput sa ma relaxez in bucatarie, sa o consider un spatiu magic. Dar nu suficient de magic sa intru in fiecare zi :) Iti dai seama ca m-am gandit sa fac macarons, dar trebuie sa ma dotez cu foarte multa rabdare intr-o zi.
        Ei bineinteles ca n-as da unlike la site-ul tau. Dar azi chiar mi-a fost o pofta cand am vazut painea asta, incat m-am gandit “vai, daca as fi insarcinata acum, si e adevarata toata chestia cu poftele ce-as face???” , te-as implora sa-mi trimiti pe curier rapid?! desi nu cred ca ar exista curier suficient de rapid. Ti pup si eu :)

    • Cautam pe net despre folosirea uleiului de cocos la aluaturi. Intrebarea mea nu are legatura cu reteta de fata, dar totusi esti de parere ca as putea sa folosesc uleiul de cocos la aluatul de cozonac( asa cam 25-30%)? Multumesc pentru raspuns.

Leave a Reply to andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.