I am Franken-fuckin’-piestien! – mi-am zis cand am luat prima imbucatura din tarta asta. Avand in vedere iubirea mea profunda pentru tartele sarate, demult imi doream sa gasesc o varianta vegana care sa inlocuiasca avalansa de lapte si branza din quicheurile mele multiubite. Insa cumva, niciodata nu mi-a fost usor sa accept ca untul din aluatul fraged poate fi inlocuit cu altceva care sa fie … la fel de fraged. Well people, it CAN. Si nu numai atat, dar incercarea mea de asta seara ne deschide fereastra catre o lume noua, in care umpluturile pentru tarta vor varia si se vor inmulti cat vezi cu ochii! Testul suprem (gustatul de catre iubi) inca nu a fost facut pentru ca nu l-am putut prinde, dar pe viitor va voi informa cu privire la succes – ca de obicei, el nu stie ca e vegana, asa vom avea parte de o palma proaspata de sinceritate.
Despre aluatul vegan creat cu aceasta ocazie si folosit cu succes in tarta din imagine va pot spune ca este ceva mai fragil si mai casant decat cel cu unt, si ca urmare necesita mai multa atentie la intindere, asezarea in tava dar si la scoaterea din tava a tartei. Nu se arameste asa mult ca aluatul cu unt, insa la fragezime nu pierde absolut nimic, este practic o incantare neasteptata. Atunci cand il intindem cel mai probabil nu vom reusi o forma perfect rotunda, insa daca ne raman goluri de aluat in anumite parti acestea pot fi umplute cu excesul de aluat din alte parti: se vor lipi foarte bine iar aluatul va fi ascultator.
In mod normal, ar fi trebuit sa il asez in tava, sa il intep cu furculita, sa il acopar cu hartie de copt si sa umplu tava cu fasole, monede sau bile de copt si sa il coc in gol vreo 15-20 minute si abia apoi sa adaug umplutura (dupa ce, evident, am scos hartia de copt si greutatea). Din motive de lene covarsitoare, dupa ce l-am intepat cu furculita, l-am dat direct la congelator si l-am lasat acolo pana am pregatit umplutura. L-am scos, am umplut tava si am dat direct la cuptorul preincalzit. Dezavantajul acestei metode este ca, desi umplutura se face mai repede, trebuie sa astepti sa se faca si aluatul, iar ca urmare poti sa ajungi sa rumenesti ceva mai mult decat normal crusta de deasupra a tartei. Se vede si in poze ca a luat-o focul putin cam tare, insa la gust zau daca s-a simtit vreo pierdere. Faceti si voi cum credeti.
Ingrediente
- 200 g faina alba 650
- 100 g ulei de cocos solidificat (unt de cocos)
- 4 linguri apa rece (din frigider)
- 1 praf sare
- 4 cartofi
- 250 ml suc de rosii
- 10 rosii cherry
- 1 ardei kapia/gras rosu
- 1 pumn masline
- 4 linguri fulgi de drojdie inactiva
- 1 lingura mare frunze de rozmarin uscat in casa
- 1 lingura frunze proaspete de busuioc genovez
- 1/2 legatura patrunjel
- 5 catei de usturoi
- 1 lingurita cimbru uscat
- sare si piper dupa gust
Metoda
- Intr-un procesor cu lama S mixam faina, sarea si untul de cocos pana amestecul incepe sa capete aspect de frimituri (1-2 minute). Adaugam apa si mixam in continuare pana incepe sa se adune un inceput de aluat, pe care il mai framantam putin cu mana cat sa devina uniform si putin elastic.
- Intindem aluatul pe masa usor infainata si il asezam in forma de tarta. Il gaurim pe fund cu furculita si (1) fie dam la congelator pana e gata umplutura (2) fie il acoperim cu hartie de copt, il umplem cu fasole si dam la copt in cuptorul preincalzit la 200 C timp de 15 min.
- Curatam cartofii de coaja, ii taiem cuburi mari si ii fierbem in apa sarata pana incep usor sa se fragezeasca. Ii scurgem bine si dam deoparte.
- Intr-un bol mare amestecam sucul de rosii, cartofii scursi de apa, rosiile cherry injumatatite, ardeiul feliat subtire, verdeturile maruntite, usturoiul dat prin presa, drojdia si condimentele in asa fel incat sa se omogenizeze si sa se acopere bine. Daca sucul de rosii este mult prea lichid, atunci puteti adauga si putin agar-agar.
- Turnam umplutura in carcasa de tarta, presaram deasupra maslinele si coacem la foc potrivit pana se patrund legumele si se arameste aluatul (daca nu l-am precopt).
Nu va pot spune cat de fericita si eliberata ma simt acum ca asteptarea mea a dat roade! Nu credeam sa pot gasi vreodata o varianta prin care sa-mi veganizez placintele, insa e imbucurator ca ea exista si ca a iesit totul atat de bun. Pentru mine asta e doar primul pas, iar de aici sper sa pot explora mult mai multe variante, mai bogate, cu mai multe legume si, de ce nu, fructe. Desi era tarziu, am mancat-o lacoma alaturi de o ridiche proaspata si frageda, amintind de primavara ce va sa vie, pe care inca o astept cu inima tremuranda. E fermecata asteptarea asta, e plina.
gand la gand. Eu am facut ieri un aluat de tarta cu faina integrala si ulei de masline si a fost foarte bun. E drept ca umplutura a fost cu ricota dar asta e alta poveste.
Sa stii. Acuma sa nu-ti imaginezi ca renunt io complet la tartele mele sarate cu lactate, dar e bine de stiut ca exista alternative. Adica, daca pun lapte in umplutura, macar sa am aluat vegan, si invers.
minunata!!
Si eu evit precoptul aluatului din sila, lene sau foame prea mare. Dar am constatat ca in cele mai multe cazuri nu e neaparat nevoie sa faci asta. Doar cand ai o umplutura foarte umeda (gen quiche) trebuie ca aluatul sa fie copt = un pic mai tare, ca sa nu se inmoaie foarte tare de la umplutura.
Ca sa eviti arsura de la suprafata, dar in acelasi timp sa o lasi suficient cat sa se faca si aluatul, poti pune o folie de aluminiu deasupra.
Love and tarts!
Bai Mihai, cateodata ideile simple sunt cele mai bune :) Pana acum am evitat folosirea foliei de aluminiu, dar… what the heck. Sa stii ca asa o sa fac. Ma bucur ca mai e cineva care nu considera ca aluatul trebuie pre-copt :)))) Love and laziness baby!
Aluatul a fost o revelatie! Am aflat unde dadeam gres cand lucram cu unt de cocos si aluatul meu se desfacea intr-o masa unsuroasa… bleah. Acum stiu sa tin contactul mana-aluat la minim si sa pun apa rece.
I see many vegan tarts in my future. :D
Adina, cine esti tu si de unde ai aparut tu fata maiastra? De ce blogul tau poarta numele melodiei mele de suflet care imi rasuna a Brazilia in toata fiinta mea? E pau, e pedra, e o fim do caminho…
Ti-am citit blogul pe nerasuflate si mi-e clar ca nu e portugheza, dar e ceva foarte apropiat, caci inteleg tot, ce e? Doamne, ce frumos scrii tu acolo! M-am indragostit instant si iremediabil! Deci, inca o data, cine esti tu, fata maiastra? De unde-mi vii?!!
PS Ma bucur tare pentru aluat, dar acum aluatul e pe locul 2. :))
Multam fain! Noah, ca m-am inrosit :)
Limba e galiciana, “mama si tata” portughezei, cum ar spune un politician de pe la noi. Diferenta cea mai mare e in grafie, care (cel putin in galiciana normalizata si apobata de “the powers that be”) e mai apropiata de cea spaniola si mai indepartata de cea a fiicelor ei moderne, portugheza-pt si -br.
Si, da, Águas de março e si melodia mea de suflet, traiasca Jobim si toti ai lui!
Imbratisari si multumesc pentru vorbele frumoase, ma bucur daca am dat inapoi un pic din placerea pe care mi-o aduce blogul tau :)
Unde ai invatat tu galiciana?? Foarte, foarte misto galiciana asta. Eu + blogul tau = LOVE!
Se fac cursuri de vara (galiciana pentru straini) in Santiago de Compostela si A Coruña, cu burse (sau cel putin s-au facut pana anul trecut si sper sa se mai faca inca, in ciuda crizei), in luna iulie. Daca te intereseaza, cand se anunta cursurile, iti fac un forward :D
Ah, si incerc sa pun cap la cap un curs-cerc informal si deschis de galiciana la UniBuc (unde predau spaniola) in viitorul foarte apropiat (urmatoarele doua saptamani), deci, la fel, if interested, iti trimit informatiile.
Galiciana e o minunatie, daca vorbitorii ei nu si-ar da atata cu stangu-n-dreptul ar fi si o limba cu ceva mai mare vizibilitate.
Love and galego,
Adina
Adina, totally – cand incepi cursul-cercul informal, anunta-ma, din tot sufletul as vrea sa vin. Dar sunt pre-requisites? De genul, sa vorbim portugheza perfect? Eu ma descurc si la spaniola si la portugheza, dar sunt la nivel intermediar. Oh ce mi-ar placea!! *so excited*
Sigur, mi-ar placea mult sa vii! In general va fi adresat celor care stiu ceva spaniola/portugheza, pentru ca voi face referiri constante la ambele, dar nu-i musai niciun nivel de excelenta :)
Oricum, ideea e sa fie ceva relaxat, mai degraba cultural-comunicativ.
Te anunt!
Imbratisari,
Adina
[…] in procentaj de 1:1 (100 g unt = 100 g unt de cocos). Asa am si reusit sa creez cea mai fantastica tarta sarata vegana […]
[…] la gust, anul asta nu mai am niciun dubiu: se poate. Trebuie doar sa aveti putina experienta cu aluatul vegan si spargerea nucilor de cocos :) Practic, pentru a obtine rezultatul din imagine trebuie sa […]
[…] Reteta Andreei de tarta vegana cu cartofi si rosii imi cam face cu ochiul! Cu siguranta o voi testa cat mai […]
[…] masa fara salate si nicio masa de sarbatoare fara tarte! Asta e motto-ul meu :) Fie ca vorbim de o tarta vegana cu cartofi, una inedita cu crema de porumb sau una simpla cu rosii uscate la soare si masline (in reteta […]