Lapte din cereale/ Cereal milk

16

Dupa articolul despre inlocuitorii pentru lactate si oua am primit cateva comentarii spunand ca unii dintre inlocuitori ar fi foarte scumpi si ca urmare inaccesibili pentru majoritatea concetatenilor. Analizand lista prezentata acolo, mi-am dat seama ca singurii inlocuitori care ridica probleme sunt de fapt cei proveniti din nuci, in special cele din import – migdale, caju, macadamia, etc. Cu alte cuvinte, laptele vegetal de zi cu zi se afla sub amenintare (caci nu ne vedem spargand nuca de cocos zilnic, nu?). Ca urmare am inceput sa explorez alte surse de productie a laptelui vegetal si am dat peste… cereale. Exact asa. Nu mi-am imaginat ca laptele din cereale se poate obtine asa usor si din ingrediente atat de ieftine si la indemana: fulgii de cereale sau crupe de cereale. Ce-s astea? Tineti-va bine:

Crupele se obtin prin prelucrarea boabelor de cereale cu ajutorul unor masini speciale. In functie de materia prima si tehnologia aplicata se clasifica in : 1. Naturale Normale, Laminate, Expandate 2. Artificiale (orezul artificial). Astfel crupele normale, pot fi – normale: intregi, decorticate (hrisca); decorticate si slefuite (uneori polizate): orez, orz,mei; fragmentate brizura de orez, orz, grisul, malaiul, laminate: oparite (fulgi de ovaz); prajite (fulgi de porumb, grâu). expandate: crupe intregi decorticate, slefuite si polizate (orez, arpacas); crupe sfarâmate (brizura de orez, gris, malai); crupe laminate (fulgi de ovaz, fulgide porumb). Dupa natura bobului pot fi: crupe din porumb (malaiul); crupe din grâu (grisul, arpacasul);crupe din orez (orez slefuit, polizat, glasat, brizura); crupe de orz (arpacasul de orz);crupe de ovaz (fulgii de ovaz). (sursa)

milk3

Practic, pentru a obtine lapte vegetal din cereale (si hrisca, care, desi nu e o cereala, sufera acelasi tratament) trebuie sa urmam cativa pasi simpli:

1. Hidratarea

Intr-un castron incapator punem crupele/fulgii de cereale, acoperim cu apa pura si lasam la hidratat peste noapte. Acest pas este foarte important pentru ca ajuta la eliminarea inhibitorilor din cereale si usureaza procesul de digestie; tocmai de aceea apa in care au stat cerealele trebuie scursa bine iar ele trebuie usor clatite cu putina apa rece. Alternativ, daca nu doriti sa hidratati, puteti sa prajiti cerealele sau fulgii intr-o tigaie non aderenta (fara ulei sau alte adaugiri): acest lucru le va intensifica aroma.

Din experienta am descoperit ca fulgii de ovaz foarte fini nu trebuie hidratati decat foarte putin (30 min) sau chiar deloc, asa ca e bine sa luati si asta in considerare atunci cand va apucati de treaba.

milk4

2. Blenduirea (Mixarea)

Cerealele scurse de apa in care au stat se acopera cu apa pura (cam inca o data si jumatate volumul lor in blender) si se mixeaza bine de tot pana se pulverizeaza solidele si obtinem laptele. Intrucat am slow juicer, eu am turnat pur si simplu fulgii cu apa in acesta, si a scos laptele strecurandu-l in acelasi timp. Precizez ca odata cu fulgii eu am strecurat si cateva curmale, care au dat un gust dulce si foarte bun amestecului.

3. Strecurarea

Daca nu ati folosit slow juicerul ci blenderul, acum e momentul sa strecurati laptele printr-un tifon sau panza foarte fina. Resturile nu se arunca, pentru ca vor forma cele mai delicioase trufe vegane evar – doar putin dulci, usoare si consistente.

DSC_0175-copy

4. Fierberea

Chiar daca au fost hidratate, cerealele se digera mai greu. Desigur ca puteti consuma laptele si asa, crud, insa recomandat este sa il puneti intr-o craticioara sau ibric si sa il dati intr-un clocot. Ina m-a invatat acest mic secret si-i sunt tare recunoscatoare – cu lucrurile astea nu e de glumit pe termen lung.

Se pastreaza foarte bine la frigider cateva zile intr-un recipient de sticla cu capac inchis ermetic. Evident ca laptele se va separa si vor aparea depuneri pe fundul vasului – insa asta e normal in absenta chimicalelor care sa impiedice acest lucru, deci trebuie sa va bucurati si sa agitati sticluta inainte de folosire :)

Laptele din poze e facut din fulgi de secara si mi-a placut maxim: este cel mai cremos lapte vegetal incercat pana acum. Gustul e usor amidonos si aminteste de micul dejun (normal, ca doar vorbim de cereale!) insa daca vreti sa il beti asa pur si simplu parerea mea e ca trebuie sa il “ajutati” putin cu ceva indulcitori – miere, sirop de artar, de stevie, etc. – cu ceva condimente – scortisoara, coriandru macinat, allspice, vanilie, etc. – si sa ii dati si un praf de sare de mare. Daca vreti sa il folositi la gatit, atunci nu e nevoie de aceste mici artificii.

milk 1

Dupa cum va spuneam si mai sus, mi-a fost mila sa arunc resturile. Asa am descoperit ca de fapt le pot transforma in dulciuri nemaipomenite. Intr-un robotel cu lama S am pus resturile de cereale ramase dupa strecurare, cateva curmale, doua maini de nuci si putina scortisoara. Am mixat bine de tot pana am obtinut o pasta; in timpul mixarii am constatat ca mai era nevoie de putin lichid, asa ca am adaugat din laptele obtinut cate o lingurita, pana am atins consistenta dorita. Din compozitia obtinuta am format bilute si le-am tavalit prin fulgi de cocos facuti tot de mine in casa. Mi-au placut MULT mai mult decat trufele raw facute doar din nuci si fructe uscate pentru ca le-am simtit ca fiind mult mai usoare pentru stomac, ficat si digestie – aditia de cereale umede a fost nemaipomenita pentru a a duce pufosenie si a dilua gustul foarte dulce al acestor trufe. Ca sa nu va mai povestesc ca m-am simtit de parca as fi luat micul dejun intr-o singura imbucatura :)

milk2

Nu-mi ramane decat sa va doresc dimineti insorite, frumosii mei, cu flori la fereasta si multa tandrete. Vine primavara!

DSC_0227-copy

Love and cereal milk!

16 COMMENTS

    • Draga mea, nu sunt nutritionist, deci nu iti pot da un raspuns “oficial” la intrebarea ta. Iti pot spune doar parerea mea, bazata pe experienta mea de viata, bun simt si intuitie: orice produs pe care il prelucrezi termic (prin fierbere, coacere, prajire, etc.) isi pierde intr-un fel din nutrienti/enzime/beneficii. Cu toate astea eu cred ca ceva tot mai ramane, caci altfel toata rasa umana care se hraneste preponderent cu mancare gatita ar fi murit pana acum :) Uite, eu de exemplu l-am baut pe asta crud, fara sa-l fierb, si a fost ok. Dar nu as face asta ca o regula, adica probabil as alterna.
      Pe de alta parte si laptele de vaca prin pasteurizare pateste la fel…
      Am mai auzit si ca fulgii de ovaz/cereale in general din comert ar fi prefierti (aceia pentru musli, dar fara zahar), caz in care atunci n-ar mai fi nevoie sa dai un clocot. Sper ca raspunsul meu te ajuta cat de cat :)

    • Oana, nu folosesc o marca anume, dar am grija sa citesc foarte atent eticheta, sa nu fie expandati sau modificati genetic si sa nu aiba alte aditii, gen zahar. Cu alte cuvinte, sa fie cat mai naturali.

  1. Buna, Andie!
    Am incercat si eu sa prepar lapte de ovaz de doua ori – o data din ovaz boabe inmuiate peste noapte, a doua oara din fulgi de ovaz inmuiati cam o ora. Insa la ultimul pas, fierberea, in ambele cazuri laptele s-a ingrosat si a capatat consistenta unui gel. Ai patit vreodata asa ceva, sau cumva stii unde am gresit?
    Este bun de consum preparatul – eventual subtiat cu apa? Cand am facut lapte de ovaz cu apa rece fara fierbere nu am patit asa.
    Multu’fain si o primavara cu soare!

    • Draga mea, prea putina apa. Mai adauga, si nu fierbe foarte mult, sa dea un clocot acolo. Let me know how that goes! Te pup!

      • Multumesc mult! Am preparat azi dimineata cu ceva mai multa apa si la fierbere s-a mai ingrosat putin, insa am obtinut o consistenta lichid-cremoasa, si nu gelul cu guguloaie de data trecuta :))

  2. […] Din cate am citit in incercarea de a ma documenta, am inteles ca ar fi mai multe metode de a face un lapte de ovaz acasa. Este varianta folosirii fulgilor de ovaz cruzi sau fierti. Eu am preferat varianta in care se folosesc fulgi de ovaz cruzi, urmand ca mai apoi sa fierb laptele asa cum spune si Andie aici. […]

  3. Buna. Am incercat sa fac lapte de ovaz pentru fetita mea (are alergie la proteina din lapte). Dar cand l-am pus pe foc s-a ingrosat si s-a branzit putin. Ce am facut gresit?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.