Pandispan cu caise si amintiri din copilarie

21

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

Nimic nu striga mai tare a copilarie decat pandispanul cu fructe de vara facut proaspat de mosica mea. Am invatat sa il iubesc inca de cand eram mica, de pe vremea cand mergeam aproape de-a busilea pana la usa ei, “la cantina”, sa-mi iau portia de mancare buna si moasa-love. Moasa e de fapt matusa mea, cea care a locuit toata viata la apartamentul de langa cel al parintilor mei si care, mama a doi baieti, si-a dorit intotdeauna o fata. And then… there was me. Un bulz cu ochi, tot timpul ingramadita pe sub fustele ei, gata oricand sa vin la masa. Caci da, obiceiurile bune se invata de mic, iar mie niciodata nu mi s-a parut nimic mai bun decat mancarea de la altul (btw, pe aceasta cale va informez ca sunt o mare pomanagie! De fapt, sunt un adevarat magnet pentru pomeni! Despre asta mai discutam, dar cu alta ocazie).

Sunt cateva prajituri pe care moasa mea le face mai bine ca oricine altcineva, mai bine chiar ca mama. Una din ele e chiar reteta asta de pandispan pe care culmea, mama o face praf de fiecare data insa care mie imi iese par-fect everytime, de parca mosica mea ar fi langa mine si m-ar superviza atent :) Desi cand vine vorba de patiserie eu in general sunt complet lipita de cantar, de data asta n-am nevoie de el. Am nevoie doar de o cana normala de ceai si multe ganduri bune. Asa se face magia, nu?

DSC_0095-copy

Si pentru ca imi sclipesc ochii dupa presa aia de prajituri pe care Anca ne-o ofera la concursul ei cu si despre copilarie, iaca-sa, ii trimit reteta asta si sper sa impresioneze juriul suficient cat sa mi-o dea mie (mentalizare, mentalizare, mentalizare…)!

DSC_0107-copy

Pandispan cu caise

Pandispan cu caise

Ingrediente

  • 2 cani zahar
  • 4 oua
  • 1/2 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • coaja unei lamai
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 cani faina
  • 800 g caise romanesti

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 180 C si incepem prin a spala bine caisele si a le taia in jumatate, eliminand samburele. Caisele romanesti de iunie ar trebui sa fie micute, cam cat o nuca. Orice altceva e fie din import, fie crescut artificial, deci mai putin dulce si bun si va sfatuiesc sa evitati.
  2. Intr-un bol incapator batem zaharul cu ouale pana se fac spuma (adica isi dubleaza volumul si devin albicioase).
  3. Turnam uleiul in fir subtire, mixand in continuare, apoi continuam adaugand laptele si coaja de lamaie + praful de sare.
  4. Adaugam bicarbonatul de sodiu si faina, cana cu cana, mixand bine si atent pentru a nu forma cocoloase.
  5. Intr-o tava mare patrata tapetata cu hartie de copt turnam compozitia, apoi asezam deasupra caisele. Eu pun de obicei foarte multe, insa depinde de voi cate doriti sa folositi. Dam la cuptor 45-50 minute, sau pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata (fara urme de aluat).
  6. Lasam sa se raceasca (sau nu) apoi o pudram usor cu zahar pudra si taiem patratele.
https://www.andie.ro/2013/06/12/pandispan-cu-caise-si-amintiri-din-copilarie/

Stiu ca la prima vedere pare o reteta simpla si neinteresanta, dar ideea asta dispare deja de la prima imbucatura, pentru ca it’s nothing but. Mie imi place la nebunie sa o supraincarc cu fructe si sa o coc in tavi inalte-inalte, ca sa iasa bucati mari care abia incap in gura! Ohhhm!

pandispan

Cand presari zaharul pudra deasupra se face asa o crusta dulceaga si imbietoare, iar cand musti pentru prima oara pocneste usor si aproape insesizabil in dinti, imbinand perfect gustul dulce si aromat cu prospetimea si acrisoreala jucausa a caiselor… Prajitura de casa perfecta, pe care sa o umpli cu bucati de suflet si sa o dai cu mana ta celor pe care ii iubesti. Fiindca atunci cand am facut-o se apropia o furtuna usoara de vara care intunecase cerul si racise brusc aerul, eu am maritat prajitura mea calda si pufoasa cu un ceai de sunatoare adevarata, neindulcit, neimblanzit, puternic. DSC_0006-copyDSC_0055-copy

Va reamintesc pe aceasta cale ca in piete au aparut sunatoarea, musetelul, teiul si coada calului, asa ca nu mai ezitati, mergeti de cumparati si puneti la uscat. Eu am uscat deja cantitati impresionante de soc iar dulapurile mele miros acum fan-tastic! Am la uscat doua tavi uriase de musetel, una de sunatoare si abia astept sa vina vara cu puteri depline si sa apara si restul plantutelor binefacatoare. Acum, cat ne mai lasa UE sa le culegem, ca nu mai e mult pana devin ilegale. Va dati seama, trafic de musetel!

sunatoare

*IN ENGLISH*

There’s nothing that reminds me more of childhood than the taste of this simple apricot cake. My aunt used to make it for me and until I started doing it myself I could never find even a remote substitution. This easy-to-make one-bowl cake requires nothing but your love and some apricots or any other summer fruit for that matter, so waste no more time and offer yourself an unforgettable treat.

Simple apricot cake

Simple apricot cake

Ingrediente

  • 2 cups sugar
  • 4 eggs
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 cup milk
  • rind of 1 lemon
  • 1 pinch of salt
  • 1 tsp baking soda
  • 3 cups white flour
  • 800 g small sweet apricots

Metoda

  1. Preheat the oven to 180 C or 160 C fan forced and line a square baking sheet with baking paper.
  2. Wash the apricots, cut them in half and remove the pits.
  3. In the bowl of your stand mixer whip the eggs and sugar until light and fluffy and doubled in size.
  4. With the mixer running, start pouring the vegetable oil, then the milk, lemon rind and the pinch of salt.
  5. Gradually add in the baking soda and flour.
  6. Pour the batter into the baking tray and top with the apricots. I usually add in a lot more than what would seem normal, I love to have a lot of fruit inside.
  7. Bake for approx. 45-50 minute or until well risen and golden brown.
  8. Let cool then cut in small squares and dust with confectioners sugar.
https://www.andie.ro/2013/06/12/pandispan-cu-caise-si-amintiri-din-copilarie/

pandispan2

DSC_0105-copy

Love and apricots!

 

21 COMMENTS

  1. Yummylicios! Mi s-a făcut o poftă de pandișpan cu caise! Moi, acrișoare și aromate, înconjurate de un aluat pufos și dulce. Mmmm…
    BTW, pozele arată bestial! :o)

  2. Oh doamne! E asa aratoasa prajitura ta! Musai sa o incerc si eu ca inca nu am gasit reteta perfect pt pandispan cu fructe :)

    Cred ca ma inscriu si eu in concurs, tava de gogosi prea urla la mine! ;)

  3. Buna, buna prajitura. As schimba totusi ceva: as reduce cantitatea de lapte si, corespunzator, pe cea de faina, ca sa iasa mai aproape de consistenta checului clasic. Si as pune praf de copt in locul bicarbonatului. Mi-ar placea daca ti-ai arunca o parere cu privire la schimbarile astea. Multumesc pt. ideile f inspirate pe care mi le pui la dispozitie!

    • Draga mea, cu mare bucurie! Tu poti sa o faci cum doresti, insa in zona noastra ideea de pandispan e diferita de cea de chec, in sensul ca e putin mai uscat si in combinatie cu fructele moi si umede e perfect. Pana la urma e o chestiune de gust, fiecare poate face cum ii place, eu asa m-am obisnuit cu el si mi se pare genial :)
      Eu nu folosesc niciodata praf de copt din doua motive foarte simple: 1) la baza are tot bicarbonat de sodiu insa are in plus pe langa acesta si amidon plus o sare acida (cu denumiri stiintifice care imi scoala parul in cap) si 2) expira, pe cand bicarbonatul de sodiu nu expira niciodata. Sincer? Consider ca n-am de ce sa inghit si amidon + saruri neidentificate ca agent afanator, atata timp cat substanta de baza e aceeasi, si anume bicarbonatul, care isi face treaba si fara sa fie “stins” sau “activat”.
      Te imbratisez!

    • Cristina, nu e nevoie, nu pentru ca se bat foarte bine ouale cu zaharul, ceea ce ii asigura pufosenia. Dar nu are nimic nici daca bati albusurile separat si le inglobezi cu o lingura. Eu nu ma complic, pentru ca iese meserias asa :)

  4. Interesanta reteta chiar m-am apucat sa o fac si eu,sper sa imi iasa bine eu am pus piersici in loc de caise

  5. Buna,

    Am testat ieri reteta si a iesit o minunatie de pandispan. Fiind prima reteta probata, mi-a dat incredere sa mai probez si alte retete de-a tale.

    O zi frumoasa!

  6. Buna, ma uit la reteta asta de un an si astept, si tot astept, sa intrebe cineva daca poti sa oferi si cantitatile in grame, dar nu pot sa mai astept, nu de alta, dar trece si sezonul asta de caise, asa ca, poti, pretty please, sa cantaresti ingredientele? Multumesc frumos! :)

    • Nicoleta, eu zic sa incerci cu o cana normala de ceai (250 ml), e mult mai simplu decat cu cantaritul si iese foarte bine asa. Eu nu cantaresc niciodata in grame, reteta e la noi in familie asa, in cani, astfel incat nu m-am mai complicat. Dar cu prima ocazie cand o fac o sa si cantaresc. Nu te panica, sezonul de caise nici macar nu a inceput, ce e prin piata inca nu e romanesc :)

  7. Hei, miaaami. Pandișpanul făcut de tine pare să fie exact așa cum îmi place mie. Doar că eu am găsit astăzi vișine super proaspete și gustoase. Crezi că pot înlocui caisele cu vișinele din rețeta propusă de tine? Mulțumesc fain :)

  8. Grozava reteta, Andie! Eu o faceam cu unt si praf de copt, dar iesea putin inecacioasa. Respectand reteta ta astazi, mi-a iesit o prajitura crescuta bine si cu miezul umed…o nebunie! Singurul regret a fost ca s-a terminat prea repede.
    Buna de tot!

    • Elis, ma bucur tare mult ca ai gasit reteta de care aveai nevoie. E preferata mea, am de gand sa o transmit nepotilor :))

Leave a Reply to Carmen Tobias Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.