Paste cu tagliatelle de dovlecei si mazare

20

Cand am descoperit pentru prima oara pastele facute in casa, parca l-am prins pe Dumnezeu de picior. Libertate totala, bucurie totala: pastele perfecte erau doar la o adiere distanta si nu trebuia sa ma mai stresez sa le cumpar. Ca sa nu mai vorbesc de gustul sublim si nereproductibil al pastelor proaspete… Insa va marturisesc cu mana pe inima ca acum doi ani nu m-as fi gandit niciodata sa combin pastele cu 1. dovlecei si 2. sos de soia, in principal pentru ca mi-am petrecut o mare parte din viata (30 ani mai precis) fiind inamicul numarul 1 al dovlecelului-zis-gust-de-carton-de-ce-naiba-mananca-specia-umana-dovlecei si a sosului de soia-mult-prea-sarat-si-scarbos-ca-sa-fi-fost-inventat-vreodata. Yet here I am. Ce poate sa faca un blog culinar din om si, mai ales, ce pot sa faca prietenii omului pentru om, caci daca nu era Andreea Chinesefood sa-mi explice despre ce bun e sosul de soia Kikkoman si cum sa ma feresc de faslurile de prin comert, si sa-mi gateasca noodlashi cu manutele ei si sa ma tampeasca cu cele mai bune pachetele de primavara veg, nu cred ca ii mai dadeam vreo sansa in viata asta. DSC_0022-copy

Asa ca iata-ma, hotarata sa fac cele mai bune paste din casa si sa le lansez in combinatia mea favorita de salata raw: adica fasii de dovlecei cruzi, taiate si lasate la marinat in sos de soia si ulei de masline, cu o adiere de usturoi. Evident, cine face paste (sau paine) in casa stie ca si faina joaca un rol super-important, asa ca, intrucat eu nu mai folosesc demult faina 000 (mi-a ramas intiparita in cap vorba unui prieten care imi explica ca cele trei zero-uri de pe ambalaj arata exact si cantitatea de nutrienti), mi-am indreptat atentia spre fainurile cu cifre multe, gen asta. zucchini-pasta DSC_0033-copy

Paste cu tagliatelle de dovlecei si mazare

Paste cu tagliatelle de dovlecei si mazare

Ingrediente

    Pentru paste
  • 300 g faina
  • 3 oua
  • Pentru tagliatellele de dovlecei
  • 2 dovlecei mari
  • 4 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 linguri sos de soia
  • Pentru amestecul final
  • 200 g mazare congelata
  • 150 g seminte de dovleac
  • 3-4 linguri seminte de susan
  • ulei de masline dupa gust
  • 2 linguri frunze de busuioc genovez

Metoda

    Pentru paste
  1. Se cerne faina intr-un bol mare si se face o gaura in mijloc, in care se sparg ouale.
  2. Se bat ouale usor cu o furculita, ingloband faina putin cate putin. Scoatem furculita si framantam aluatul cu miscari de impingere paralele cu masa de lucru, pana acesta devine moale si elastic. Invelim in folie de plastic si lasam sa se odihneasca cel putin 30 min.
  3. Intindem aluatul in folii foarte subtiri (cu masina de paste sau facaletul) si taiem in forma de tagliatelle. Lasam putin la uscat, apoi fierbem 2-3 minute in apa clocotita cu multa sare.
  4. Scoatem pastele si adaugam mazarea, lasand tot cateva minute pana se patrunde. Dam deoparte.
  5. Pentru tagliatelele de dovlecei
  6. Taiem dovleceii in felii subtiri cu ajutorul unui cutit econom (pentru curatat cartofii). Le asezam intr-un bol adanc si le lasam la macerat in ulei de masline, sos de soia si usturoi zdrobit timp de 10-15 minute.
  7. Separat, intr-o tigaie de teflon, rumenim putin semintele de dovleac, cat sa se maroneasca putin si sa elibereze arome. Cand sunt aproape gata, adaugam si semintele de susan si mai lasam putin, asta pentru ca daca le-am pune in acelasi timp susanul s-ar arde pana ar fi gata semintele de dovleac.
  8. Amestecam toate ingredientele si mai adaugam putin ulei de masline (daca e nevoie, pentru ca dovleceii vor lasa apa) si servim cat sunt calde.
https://www.andie.ro/2013/08/07/paste-cu-tagliatelle-de-dovlecei-si-mazare/

Mi-au placut maxim pastele astea, ca altfel nu cred ca puneam reteta, atat de simpla mi se pare :) Cert e ca are dovlecelul ala un crunch de nu va povestesc. Iar in combinatia susan+seminte de dovleac rumenite + sos de soia, e par-fect. Daca faceti pastele cu apa minerala in loc de ou, atunci mai e si vegana toata treaba. pasta-on-plate

Si pentru ca nu-mi place sa mananc singura, m-am gandit sa se bucure si stomacelele voastre, asa ca, prin bunavointa prietenilor de la Plafar, iar avem cadouri de dat! Yeeeeeeey! Astfel, un fericit cititor care imi va lasa aici un comentariu in care sa-mi povesteasca ce ar face el cu unul din produsele din gama Bohlsener Muhle (o idee de reteta, gen, paine cu rosii uscate) SI sa imi lase link aici catre produsul respectiv, va primi in dar urmatoarele patru produse, spre testare si indragostire:

–          Faina de grau bio tip 1050

–          Mix bio 6 cereale

–          Mix Bio pt Falafel

–          Fulgi de grau BIO 500 gr

So, pasta, anyone?

DSC_0047-copy

Astept raspunsurile voastre incepand de azi, 7 august, pana pe 30 august, castigatorii fiind anuntati a doua zi. Va imbratisez cu drag!

Love and awesome home-made pasta!

LATER UPDATE
And we have a winner! In urma extragerii la sorti, draga mea Ioana, cu al treilea comentariu din lista, you’re it! Felicitari! Asteptam contactele tale!

Screen Shot 2013-08-31 at 5.20.39 PM

20 COMMENTS

  1. M-am si dus cu gandul la o salata de bulgur cu multe ierburi proaspete,cu ulei de masline ev si suc de lamaie proaspat stors…si niste piper negru proaspat macinat,yum,yum.

    Nu stiu de ce nu reusesc sa dau right click pe pagina ta sa las linkul, e vorba de BM bulgur bio 500 gr

  2. Eu as pregati cu mare bucurie o portie de falafel cu ajutorul mixului special , copti in cuptor si stropiti cu putin ulei de masline, alaturi de un sus alb din iaurt, tahini si suc de lamaie, poate si cateva verdeturi, precum un pic de patrunjel uscat.
    Din faina bio mi-ar placea sa fac o paine cu maia, faina integrala si seminte de in, dar si cu o usoara aroma data de cateva frunze uscate de busuioc.

  3. Eu as pregati cu mare bucurie o portie de falafel cu ajutorul mixului special (http://www.plafar.net/produse-plafar/bm-mix-bio-pt-falafel-250-g-buc-bohlsener-muhle.html) , copti in cuptor si stropiti cu putin ulei de masline, alaturi de un sus alb din iaurt, tahini si suc de lamaie, poate si cateva verdeturi, precum un pic de patrunjel uscat.
    Din faina bio ( http://www.plafar.net/alimente/alimente-de-baza/faina/bm-faina-de-grau-bio-tip-1050-1-kg-buc-bohlsener-muhle.html ) mi-ar placea sa fac o paine cu maia, faina integrala si seminte de in, dar si cu o usoara aroma data de cateva frunze uscate de busuioc.
    Cu bulgurul de la BM as face o salata cu rosii, ardei, avocado si ulei de masline, cat si ft putin otet balsamic.
    http://www.plafar.net/alimente/mic-dejun/cereale/bm-bulgur-bio-500-g-buc-bohlsener-muhle.html

  4. E plina pagina Plafar de bunatati care incita la gatire, insa, cum tot se simte iz de toamna in camara, parca m-as lasa sedusa de niste gomboti cu prune brumarii, invaluiti in haina aramie de gris spelta bio Bohlsener Muhle (produs al carui link nu reusesc sa il introduc cu niciun browser, right clic fiind inactiv, Andie!?), captusita bine cu granule crocante de zahar brun si parfumata cu un fir de scortisoara. Si iata, asadar, cum se explica (pla)farmecul unui nou anotimp! :)

Leave a Reply to Brindusa Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.