Of viata mea de cand astept sa scriu postarea asta. De fiecare data cand nimeresc intr-un restaurant italian bun, singurul lucru pe care il am in cap nu sunt pastele sau pizza, ci infamul orez cu hribi, sau risotto con funghi porcini. Mult timp am crezut ca funghi porcini sunt asa, o ciuperca exclusivista, care nu se intampla decat in Italia sau in alte tari, cum de altfel cateodata am impresia ca se intampla toate lucrurile bune. Nimic mai fals! Pe masura ce mi s-a ridicat valul gastronomic de pe ochi, am descoperit ca de fapt acesti funghi porcini care imi dadeau de fiecare data vise umede erau umilii nostri hribi. Ei, bine, nu chiar umili, ca atunci cand dai sute de mii pe o amarata de caserola, numai umil nu ti se pare pretul! De aceea, astazi vom povesti despre cel mai bun risotto de pe lume, de altfel singurul care exista, restul fiind copii nereusite si frustrate.
Ingrediente
- 1 castron de hribi (0.5-0.8 kg)
- 250 g orez pentru risotto (arborio)
- 1 ceapa galbena
- 1 cana vin alb
- 2 l supa de legume (sau apa fiarta cu vegeta naturala)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 cub de unt (1 lingura)
- 2 linguri parmezan ras plus extra pentru decorat
- sare si piper dupa gust
- pătrunjel pentru decorat
Metoda
- Inainte de a incepe, clocotiti supa (sau apa) si acoperiti cu un capac ca sa ramana fierbinte.
- Intr-o cratita cu fundul gros incingeti uleiul de masline si caliti ceapa tocata marunt pana devine usor lucioasa. Adaugati ciupercile si rumeniti-le putin (la foc tare), apoi orezul (nespalat!) si amestecati pana acesta devine usor translucid. Turnati vinul si amestecati usor pana se evapora alcoolul.
- Incepeti apoi sa adaugati supa fierbinte, polonic cu polonic, pana se patrunde orezul. Nu adaugati un nou polonic pana apa deja existenta nu s-a evaporat. Amestecati ocazional.
- Cand orezul e aproape gata (cam in 20 minute), adaugati untul si parmezanul ras, amestecati putin si apoi dati de pe foc, mai adaugati un polonic de supa fierbinte si serviti cald, presarat cu fasii de parmezan si patrunjel proaspat.
Noi nu bem alcool, dar vinul alb chiar e o chestie pe care neaparat trebuie sa o ai in casa, altfel risotto sau paella n-au niciun sens in viata.
Dupa cum vedeti, boabele nu sunt lipite intre ele ca la pilaf, intr-un terci amorf. Risotto-ul trebuie sa fie usor zemos (de unde si extra-polonicul de supa de la sfarsit), putin colorat de la ciupercile salbatice si cu o aroma si un gust bogat care vor fermeca chiar si un carnivor inrait. Mie imi place sa adaug sarea mai pe la sfarsit, pentru ca parmezanul si supa sunt putin sarate si nu vreau sa gresesc mancarea. Daca mai presarati si putin piper negru proaspat macinat, ala e.
Love and funghi porcini!
M-ai convins: fac si eu! A iesit la fel de belicious cum pare?
Bai, a iesit bestial. bestial. Cel mai bun risotto.
O voi incerca cu siguranta!
Natalia, you must. Daca gasesti ciuperci proaspete, neaparat. Alea uscate sunt de fapt resturi pe care producatorii nu le-au putut vinde proaspete, asa ca te sfatuiesc sa nu apelezi la ele.
Bun de tot! Numai buna pentru vreme rece! Mersi frumos de idee!
Aham. Aprindem cuptoareleeeeee!
[…] risotto cu funghi porcini by […]
imi spui, te rog, cate portii au iesit din cantitatile de mai sus?
Multumesc,
Nicoleta
Nico, in principiu 2-3. Depinde si cat iti e de foame :)
Pot pune ciuperci champinong ca pe cele hribi proaspete nu stiu de unde le pot cumpara…
Lari, poti, dar iti spun cu mana pe inima ca reduci gustul bun al risotto-ului cu cel putn 50%. Ciupercile salbatice – hribii in special – au un gust tare aparte, puternic, deosebit, ce nu poate din pacate fi inlocuit de ciupercile de cultura… De iesit va iesi si va fi bunicel, dar sa nu te astepti la ceva special :)
Buna dimineata,
Pot inlocui hribii cu galbiori, te rog?
Multumesc,
Nicoleta
Da!
Doar un singur cuvant: bestial!!! Cate arome si ce bine se imbina toate, ca parca nu te poti concentra doar pe una … O nebunie de reteta, perfecta pentru vremea asta rece!
Multumim!
Stefana, eu am zis ca e risotto-ul meu preferat, nu degeaba :)
[…] binențeles: amestec de ciuperci și leurdă proaspătă Andie: cu hribi și supă vegetariană Diana: cu hribi și brânză robiola, plus întregul procedeu, ca la carte Diva, Cristina: cu […]
Minunat, bravo pentru rețetă! Întrucât este ora 6 dimineața și nu pot să dorm din cauza temperaturii ridicate, cum sunt proaspăt întoarsă dintr-un superb concediu de 10 zile în Italia (Roma-Rimini-Milano-Lacul Como), ghicește la ce mi-a zburat năzdrăvan și matinal gândul? Bineînțeles, la Riso ai funghi porcini, la ultima porție savuroasă și savurată într-un loc cu totul și cu totul special, la restaurantul hotelului Splendide din Bellagio, o stațiune de tip ,,La Belle Epoque”, absolut minunată, așezată atemporal pe malul albastrului Lago di Como! La fel ca lacul infinit de albastru, și gustul porției de risotto mi-a amprentat memoria subiectivă flămândă de FRUMOS, dar și și de BINE sau de ADEVĂR… Prin urmare, astăzi voi găti Risotto ai funghi, trebuie să-mi reamintesc gustul inefabil al fericirii simple, infinite…
Ce superb ai scris! Sper ca o sa scrii intr-o zi si o carte Laura :)
De acord, in ce priveste reteta, e bestiala cu hribi…dar cu ciuperci shiitake crude, cultivate pe busteni de lemn, nu pe substraturi contrafacute, ati incercat vreodata? Eu da, ptr ca imi permit…sunt cultivator de shiitake in mod traditional (poate singurul in mod continuu, din tara asta…). Nu imi fac reclama, desi am site nu dau adresa lui…am clienti suficienti, ptr cat produc in aceste momente, doar va rog incercati si cu shiitake…repet, crude! Pofta buna!
Daniel, buna idee! Nu am incercat niciodata cu shiitake crude, nici nu mi-a trecut prin cap. Apreciez ca nu ti-ai dat adresa si tocmai de aceea te invit eu sa o faci, poate oamenii de aici ar vrea sa cumpere si nu stiu de unde. Ce zici, ne lasi un link?
Bună!
Cum se prepara la multicooker?( instant pot fără funcția Rice)
Mulțumesc!
Pressure cook 4 minute + 10 NR. Insa mare atentie, nu poti face risotto-ul folosind aceeasi tehnica, pentru ca daca amesteci in orez si apoi torni apa peste se va lipi de oala. Risotto adevarat, cu plin potential de arome se face cel mai bine pe foc. De asemenea, trebuie sa adaptezi si cantitatea de apa.