Recenzie de carte: The Green Kitchen

12

Cred ca e mult spus: recenzie. Nu vreau sa fac o opera literara, vreau doar sa raspund unei intrebari pe care am primit-o destul de des de-a lungul ‘glorioasei’ mele cariere de blogger culinar: “de unde te inspiri?” Cand am inceput sa gatesc nu ma interesau foarte mult cartile de bucate, mi se parea ca pot sa gasesc orice reteta pe net si nu vedeam de ce as acumula carti pe care sa se puna praful. E drept, oferta de carti de bucate senzationale in limba romana e foarte limitata si variaza undeva intre Sanda Marin si Silvia Jurcovan, amandoua cu statut de biblie gastronomica dar, in acelasi timp, destul de cunoscute si rulate. Asa s-a facut ca am descoperit cartile de bucate in limba engleza si vreau sa va spun sincer ca m-au fascinat si la fel de sincer vreau sa va spun ca sunt unele care isi merita toti banii si si-au castigat prezenta fizica in biblioteca mea.

DSC_0081

Cea mai recenta aditie in acest sens e The Green Kitchen (Bucataria verde), o carte scrisa de doi bloggeri scandinavi care ma fascineaza inca de cand i-am descoperit: David Frenkiel si Luise Vindahl. Ce-mi place mie cel mai mult la oamenii astia doi, sot si sotie, este ca imi impartasesc viziunea asupra mancarii, asupra a ceea ce inseamna echilibru, ca sunt relaxati si te fac sa te simti ca a fi vegetarian e lucrul cel mai simplu si natural din lume. Sunt ovo-lacto-vegetarieni, dar la fel de bine mananca raw sau vegan si nu exagereaza cu lactatele. Le place mancarea gatita proaspat, in casa, din ingrediente locale si de sezon pe care le folosesc la modul cel mai ingenios cu putinta.

Cartea contine numai retete vegetariene (de toate tipurile: ovo-lacto, vegane si raw) si este impartita in mai multe capitole, dintre care cele mai importante mi se par primele trei: “In camara noastra”, “Un inceput sanatos” si “Tehnici de baza”. De ce? Pentru ca in aceste trei capitole David si Luise pun bazele bucatariei vegetariene din casa ta: iti explica ce ingrediente trebuie sa ai in camara in mod constant, ce reprezinta, cum pot fi folosite, care sunt retetele si tehnicile pentru preparate de baza (ex. explica cum se obtine laptele de nuci, cum se gateste fasolea, cum se germineaza, cum se face supa de legume folosita ca baza in mancaruri, iaurtul de casa, etc.), care sunt ustensilele necesare pentru gatit in bucataria vegetariana, etc. Toate informatii extrem de utile, dar prezentate intr-o maniera atat de explicita si relaxata incat totul devine brusc accesibil oricui.

Retetele sunt impartite pe categorii – Dimineti, Mese usoare, La pachet, Cine in familie, Gustari, Bauturi, Dulciuri – si sunt insotite de poze frumoase, reprezentative pentru lifestyle-ul celor doi autori. Eu am testat deja cateva din retetele lor si de la reteta Luisei de sos de mere mi-a venit ideea de a face si alti indulcitori naturali si de a-i folosi in granola sau prajituri.

Insa ceea ce-mi place cel mai mult la cartea asta e ca ma inspira, ma motiveaza, ma face sa visez, sa vreau sa traiesc asa simplu si frumos cum o fac oamenii astia. Iar magia care se raspandeste din volumul pe care il tin in brate si-l rasfoiesc nu se compara cu nimic, nu se compara cu un click dat undeva aiurea pe net. E totul mult mai tangibil, mai apropiat, viata aia ideala e mult mai aprape de mine, e in mainile mele. Iertati-ma, dar nu pot sa ma abtin, iubesc cartea asta asa mult..! De fiecare data cand o iau in brate uit de visele umede cu cartofi prajiti, chipsuri si prajituri de la cofetarie, va jur :))

Acestea fiind spuse, va anunt ca si in Romania puteti gasi The Green Kitchen la Books Express si o puteti comanda online sau o puteti rasfoi, mirosi si achizitiona la sediul lor din Floreasca. Deocamdata e la promotie, asa ca zic sa profitati rapid!

DSC_0082

Acestea fiind spuse, va doresc si voua multa inspiratie in bucatarie si carti frumoase pe raftul bibliotecii! Daca v-a placut recenzia mea, lasati-mi un comentariu, ca sa stiu sa mai scriu si altele.

Love and green kitchens!

12 COMMENTS

  1. Oh Doamne, acum ma faci sa regret ca mi-am comandat alte doua carti cu specific vegan. Adica na, regret ca nu mai am buget si pentru minunatia asta :) dar abia le astept pe cele doua ;)

    • Da, chiar, ce cărţi ţi-ai luat? Poate ne inspiri şi pe noi…
      În orice caz, nu trebuie să-ţi pară rău că ţi-ai luat altceva, poate-s la fel de interesante. Iar pe lângă ele, la un moment dat poate merge şi cea de faţă. :)

  2. Pe cei doi ii stiu si eu..le citesc blogul si minunati e putin spus.
    Astfel, raspunsul la intrebarea daca sa mai scrii sau nu e, cel putin din partea mea, DA! Poate cu ocazia asta mai descopar si pe altii :)

  3. Cu sigurană că asemenea articole sunt interesante. Nu doar că te pot ajuta să te orientezi când e vorba de cărţi de genul ăsta, care te inspiră, te ajută să-ţi lărgeşti orizontul, să afli una-alta, dar aşa auzi de oameni din domeniul respectiv, preocupaţi de gastronomie în general sau de un anumit tip de alimentaţie în particular.
    Alimentaţia, gastronomia… fac şi ele parte din cultură. :) Şi cum au strânsă legătură cu sănătatea noastră, cred că-s cu atât mai importante şi merită atenţie.
    Iar cartea pe hârtie e sfântă! :)

    • Natasa, tare multumesc de cuvinte – sunt exact pe sufletul meu. Atunci sa stii ca o sa continui sa fac recenzii de carti, o sa-mi iau toata biblioteca la puricat. :)

  4. Da! Excelenta si m-a inspirat sa imi comand si cartea. Locuiesc in Canada si versiunea cartii in America de nord se numeste Vegetarin Everyday. Sper ca e aceeasi! Multumesc pentru recenzie si sper sa mai fie si altele. PS – love your blog!!!

Leave a Reply to Nataşa Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.