*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*
In anul 2000, cand m-am lasat de carne, viata era mult mai simpla din punct de vedere culinar. Nu aveam ingrediente exotice, superalimente, smoothies, alergii, diete si para-diete, frici de pesticide, aluminiu, oale, aer, conserve, lactate, gluten, sare, zahar, soare, pamant, luna si apocalipsa. Mancam simplu, romaneste, asa cum m-a invatat mama si pe ea bunica si strabunica si pe ele mosii lor: stiam cateva retete de post, cateva care se nimereau sa fie ovo-lacto-vegetariene si o majoritate zdrobitoare de retete cu carne. Desi am avut parte de multe faze, etape si impotriviri din partea familiei, mama a fost printre primii care m-a sustinut in hotararea mea de a-mi schimba stilul de viata si care a adaptat reteta de sarmale a familiei in ceva ce puteam manca si eu.
Ingrediente
- 1 varza murata cu foi mari
- 1/2 kg ciuperci, tocate marunt
- 10 linguri ulei
- 5-6 cepe galbene, tocate marunt
- 1 morcov ras
- 1 cana orez
- 1/2 lingurita sare
- 1 mana stafide
- 2 foi dafin
- 1/2 lingurita piper negru macinat
- 10 boabe piper negru
- cateva fire cimbru uscat
- 2 cani de apa
Metoda
- Intr-o oala cu fund gros sau tigaie adanca se incinge putin uleiul, apoi se adauga ceapa si se caleste 2 minute, apoi morcovii, mai calim 2 minute, apoi se adauga ciupercile si mai calim pana se inmuaie toate legumele. Apoi se adauga orezul, cimbru maruntit, stafidele, piperul si 1/2 lingurita sare, se amesteca putin si se da de pe foc.
- In oala in care se vor fierbe sarmalele turnam doua-trei linguri de ulei. Separat, se toaca putina varza murata cu care tapetam fundul oalei, intr-un strat de 1 cm.
- Se aleg individual foile de varza murata; se ia fiecare pe rand, se aseaza in mijloc o lingura de umplutura, apoi se ruleaza iar colturile se impacheteaza inauntru, formand astfel o sarma. Sarmalele se aseaza in oala una langa alta, cat mai strans. Dupa ce completam primul strat, putem sa mai adaugam putina varza murata tocata, putin piper, o foaie de dafin, o ramura de cimbru, apoi sa continuam cu urmatorul, pana umplem oala.
- Cand ajungem sus, mai punem un strat de varza tocata, cimbru, piper, dafin, turnam cele doua cani de apa, acoperim cu un capac si lasam la fiert la foc mediu aproximativ 1h45min.
Mama n-a stiut niciodata sa faca sarmale mici si delicate – pentru ea, erau o gluma proasta si o munca in plus. Sarmaua trebuia sa fie cat pumnul, cat frunza de varza, mare si satioasa. Nici cand a trecut la varianta vegetariana treaba asta nu s-a schimbat: face in continuare cele mai mari si vartoase sarmale pe care le stiu :) Iar mie, in continuare, mi se par cele mai bune sarmale din lume. Uneori, dar rar, le mananc cu smantana; cel mai des insa sunt insotite de mamaliga calda. Si, daca e sa vorbim de mamaliga, atunci trebuie sa va spun ca nu exista situatie de mamaliga fara amestecul meu preferat: cu ou moale, unt si sare. In tot amestecul asta, mamaliga trebuie sa fie in minoritate, cuprinsa de sucul cald si cremos al untului topit si galbenusului lichid. Cand am facut pozele astea, oul meu de tara s-a cam supra-copt, dar nu-i bai, imi place si asa.
Uneori imi e tare dor de lucrurile simple: de o mamaliga cinstita, un ou de tara, o ceapa crapata cu sare. As vrea sa spun oamenilor ca mai mult frica o sa ii imbolnaveasca, ca frumusetea vietii e atunci cand ne bucuram de ceea ce avem deja, ca nu trebuie sa ai multi bani sau sa fii mega hipster sau sa ai cine stie ce acces la internet ca sa fii si sa mananci sanatos, sau cel putin in asa fel incat sa-ti fie bine, indiferent daca esti vegetarian, omnivor, frugivor, nemancator or whatever.
Va doresc sa fiti sanatosi, fericiti si blanzi cu cei din jur. Sa nu uitati asta, macar azi, macar maine – asa construim o lume mai buna.
Love and cabbage rolls!
*IN ENGLISH*
There’s nothing more traditional in Romania than cabbage rolls with polenta and a slice of walnut sweet roll (cozonac) for dessert. For this recipe, the cabbage is pickled for several months in a mixture of salt and water, which gives it an absolutely fantastic taste – of course, you can make it with normal cabbage and boil the leaves for two minutes, but it won’t be the same. The best would be to find an East-European or Arabic ethnic store and buy the real thing, I promise, you won’t regret it!
Normally, my mum would make these with meat, but since for the past 14 years I’ve been a vegetarian, she had to adapt the recipe and boy, did she do wonders with it – so much that I don’t even miss the taste of the old fashioned meaty cabbage rolls! Polenta is always the sidekick of choice, but you see, Romanian polenta is nothing like the Italian version. We use freshly ground corn, coarse, unsifted, strong, with character. We have to boil it for a very long time, until it thickens so much that you can’t even spoon it anymore. I love to mix polenta with creamy butter and soft-boiled eggs (maybe some sour cream?) and a bit of sea salt, but, of course, I don’t always get the right egg yolk consistency. I don’t mind though, it’s still the simplest, best thing you can have on a rainy day. Add some crushed garlic cloves, and you’re in heaven.
Ingrediente
- 1 large pickled cabbage
- 1/2 kg mushrooms, finely chopped
- 10 tbs oil
- 5-6 yellow onions, finely chopped
- 1 shredded carrot
- 1 cup rice
- 1/2 tsp salt
- 1 handful of raisins
- 2 bay leaves
- 1/2 tsp ground black pepper
- 10 black pepper cloves
- dried thyme
- 2 cups water
Metoda
- In a large pot or pan heat the oil then add the onions, braise for 2 minutes, add the carrots, braise for two more minutes then add the chopped mushrooms and braise until tender. Add the rice, thyme, ground pepper and 1/2 tsp salt, raisins, mix a little and remove from hob.
- In a cast-iron pot, pour 2-3 tsp oil. Separately, shred some cabbage and spread it on the bottom of the pot, in a 1 cm thick layer.
- Take one cabbage leaf, place 1 tbs of the filling in the middle, roll and tuck in the ends. Place each roll in the pot, one next to the other, as tightly as possible. After the first layer, sprinkle with more shredded cabbage, one bay leaf and some pepper cloves and thyme. Proceed similarly with the next layer.
- When reaching the top, spread more shredded cabbage, pepper cloves and thyme springs, add two cups of water, put the lid on and simmer on low to medium heat, for about 1h45.
This is as good as it gets, as simple as it gets: life shouldn’t be more complicated than that, right?
Love and cabbage rolls for Meatless Monday!
Super ideea si chiar am sa incerc sa fac zilele urmatoare, dar am o intrebare, stafidele ce rol au ? am o mica retinere.
Alina, dau un gust mai bun si o textura mai bogata, dar sa stii ca nu e obligatoriu sa le pui daca nu iti plac. Asta cu viata sanatoasa e complicata – sanatos e un termen greu de definit. Sunt cateva reguli de baza – sa mananci cat mai natural, mai putin procesat, mai proaspat, fara prajeli sau cu exces de zahar sau grasimi, sa faci miscare, sa te odihnesti. Nu e asa greu pe cat pare :)
Andie, daca as reusi eu sa ma odihnesc si sa fac miscare cum vreau eu ar fi super, dar am doua comori una de 2 ani si 8 luni si una de 9 luni jumate, care imi ocupa tot timpu. Dar mai cresc ele putin si pana atunci reusesc eu cumva sa imi fac un alt stil de viata. Am sa urmaresc ce mai postezi si am sa incerc sa fac si eu. Succes
As dori si eu sa ajung la un moment dat sa duc o viata mai sanatoasa si sa le obisnuiesc si pe fetele mele dar ma pornesc mai greu :(
Oh wow, mi-ai facut pofta, noroc ca am 12 bucati in congelator :D
Seamana tare cu ce fac eu doar ca na, io-s mai ciudatica si pun muuult ketchup de casa cu ardei si rosii plus boia dulceee :) Ah si fara stafide :) Si cu marar nu dafin :) Dar tare ma bate un gand sa le testez si pe ale tale, sa-mi cada in mana o varza buna ca stiu ce iese :D
Carmen, varza e de baza. Daca varza nu e, nimic nu e! :)) Mami nu pune sos de rosii, dar matusa-mea da si ies foarte bune si asa.
La mamaliga aia lipseste niste usturoi :)
A, chiar are usturoi! Am descoperit (tarziu ce-i drept) ca mamaliga merge de minune in combinatia cu avocado si usturoi, sau branza, smantana si usturoi. Mama-mama! PS I like your blog! Ma bucur ca mi-ai scris!
mama-mama, ce poze frumoase! :)
Didi, ma bucur ca-ti plac. Am incercat sa recreez atmosfera taraneasca, dar intr-o noua interpretare, mai actuala.. Nu stiu daca mi-a iesit :)
Multumesc de reteta,cautam sarmale fara carne si am gasito pe a ta
Cu drag Lilia!
imi place totul dar mai ales oala cu mamaliga cea galbena.nimic nu striga mai tare copilarie ca mamaliga:))la mamaie unde am crescut nu se manca paine decat odata pe saptamana,in rest mamaliga era baza.zi-mi si mie de unde ai oala/ceaunul acela frumos?si malaiul e de tara?ca e tare galben…
Ceaunul l-am primit cadou de la mama cand m-am mutat in casa noua acum 5 ani; pesemne i s-a parut un element de baza :) Din pacate nu stiu unde l-a gasit. Malaiul e de la tara, cat se poate de natural si curat!