Tarta cu aluat vegan plus ghebe, spanac si branza de vaci

16

Hello 2015! A inceput foarte bine anul asta, ignor faptul ca sunt in plina reamenajare a mobilei prin casa – este una din rezolutiile pe care le-am adoptat anul asta, si anume sa imi eficientizez la maxim spatiul de lucru si trait dar mai ales pe cel de fotografiat. In acest proces de reorganizare am constatat cu groaza cate lucruri pastram prin casa, lucruri total inutile, pe care se pune praful, dar nu suntem capabili sa le dam ca daca, poate, cine stie vom avea nevoie de ele. Hell no! Asa ca eu am aplicat REGULA DE AUR a eliberarii casei de lucruri inutile: daca nu le-ai folosit de mai bine de un an, doneaza-le. Fara remuscari, fara alte idei si frici. Imi aduc aminte cand, in tineretea mea zbuciumata, aveam toate posesiile vietii mele intr-o valiza si un rucsac si eram capabila sa ma mut oricand dintr-un loc in altul. Ce fericita eram atunci! Ce fericita voi fi si in 2015! Uite-asa s-au strans doua geamantane de lucruri (asta in conditiile in care eu, in fiecare primavara si toamna donez haine si obiecte) care vor zbura catre oameni care chiar au nevoie de ele. Iar noi vom trai mai simplu si mai fericit.

De fapt, anul asta despre asta as vrea sa fie viata mea: despre simplitate si fericire, despre iesirea din zona asta de panica si stil de viata modern, in care totul te omoara sau te imbolnaveste (nu mai poti manca un ou sau un cartof fara sa iti sara cineva in cap ca asta e comportament criminal), despre aducerea unui echilibru intre online si viata reala – stiti voi, aia in care te intalnesti cu prietenii si nu sta fiecare pe telefonul propriu sau toti cu ochii beliti in televizor, in care primul lucru pe care il faci dimineata nu e sa stai pe veceu cu tableta in mana, etc. (am citit undeva ca 85% din romani sunt dependenti de smartphone, ceea ce ma ingrozeste, si eu sunt unul!). Imi doresc sa aduc un echilibru mai bun intre viata profesionala si timpul liber, pe care anul trecut l-am ignorat si l-am sacrificat la sange, in moduri in care nu credeam ca oamenii pot fi capabili. It must stop, nu poti fi un om creativ daca nu iti dai timp sa lasi viata sa te inspire.

_DSC1318-copy

Prima reteta a noului an este o tarta sarata (how I love them!) cu aluat vegan – febletea vietii mele – si umplutura de branza de vaci, ghebe si spanac. Este o tarta proteica, datorita prezentei oualeleleleleor si ciupercilor, care mie mi se pare excelenta pentru zilele friguroase de iarna. Din pacate am uitat-o putin mai mult decat mi-as fi dorit in cuptor si s-a cam maronizat (nu ca ciupercile coapte ar fi avut alta culoare decat maro), dar sper ca voi sa ma iertati si sa nu faceti aceeasi greseala. Am ales sa v-o prezint pentru ca e foarte hranitoare si numai buna de luat la pachet la munca si impartit cu colegii, dar si pentru ca este un exemplu perfect despre cum o mancare urata poate fi facuta sa arate frumusel astfel incat sa ne putem bucura de gustul si beneficiile ei.

_DSC1324-copy

Tarta cu aluat vegan plus ghebe, spanac si branza de vaci

Ingrediente

    Pentru blat
  • 100 g faina integrala de grau
  • 100 g faina integrala de alac
  • 100 g unt de cocos
  • 5 linguri apa rece ca gheata
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura
  • 200 g branza slaba de vaci
  • 2 linguri mari de smantana 30% grasime
  • 2 oua si un albus
  • 200 g spanac oparit si scurs
  • 1 praf de iehibahar
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper
  • 300 g ghebe decongelate si scurse (sau proaspete, sau alte ciuperci salbatice: hribi, galbiori, etc)
  • 1 lingura ulei de masline

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 180 C cu ventilatie.
  2. In robotul cu lama S (sau intr-un bol adanc) mixam faina, sarea si untul de cocos pana obtinem un aluat cu aspect de frimituri, care nu se tine impreuna. Adaugam apa si mai mixam putin pana incepe sa se lege. Rasturnam aluatul pe o plansa de silicon sau pe o hartie de copt si il adunam cu mana astfel incat sa obtinem o bila compacta.
  3. Ajutandu-ne de un facalet, intindem aluatul in forma de cerc, pe dimensiunea tavii noastre de tarta (eu am o tava de 30 cm, deci intind un cerc de aproximativ 35 cm). Asezam aluatul astfel intins in tava si il gaurim cu o furculita pe fund. Dam la congelator pana pregatim umplutura.
  4. In acelasi robot cu lama S (pe care nu l-am spalat) adaugam ingredientele pentru umplutura, mai putin ciupercile, si mixam pana obtinem o pasta relativ omogena.
  5. Intr-o tigaie adanca incingem uleiul de masline si calim putin ghebele, cat sa mai iasa excesul de apa pe care il au. Dam deoparte.
  6. Scoatem tava din congelator (sau frigider) turnam compozitia, punem ciupercile deasupra si dam la cuptor aprox. 45 minute. Daca aveti un cuptor mai iute, fiti cu ochii pe ea sa nu se arda.
https://www.andie.ro/2015/01/07/tarta-cu-aluat-vegan-plus-ghebe-spanac-si-branza-de-vaci/

Ca de obicei, mi-a placut maxim gustul bogat si textura usor sfaramicioasa a aluatului vegan, iar spanacul in combinatia branza-ciuperci a stralucit. Ar fi mers sa pun si niste rosii uscate la soare, dar nu mi-a trecut prin cap, poate puneti voi. Va doresc sa o impartiti cu toti cei dragi si sa ne imbarcam impreuna in noi aventuri anul asta! I’m bringing sexy pies back!

_DSC1351-copy

Sunt curioasa care sunt rezolutiile voastre pe noul an (ale mele nu au fost scrise toate aici, dar cateva din cele mai importante da) si in ce masura va tineti de ele :)

Love and mushroom pies!

16 COMMENTS

  1. Farfuriile alea minunate n-au intrat la categoria de donat? :))))) As mai zice inca o data “superbe poze” dar mi-e ca ma repet :)

    • Laura, farfuriile alea cu greu vor intra pe o lista de donat. Le-am pescuit dintr-un anticariat numai eu stiu cum, si le iubesc nespus. Am un set complet. Poate ca ar trebui sa pun poze cu vesela pe care vreau sa o dau? Nici nu stiu cum sa fac.

  2. Andie, unde ai gasit faina de alac?
    Tarta arata minunat si sunt sigura ca e si foarte gustoasa. Pe mine ma tenteaza sa incerc sa o fac cu o combinatie de branza de vaci si branza de capra. :)

    • Codrina, la Naturalia. Au magazin aproape de Piata Alba Iulia si unul pe Stirbei Voda parca. Au si magazin online.

  3. Frumoase rezolutii la inceput de an! Ca niciodata, anul acesta nu mi-am propus ceva anume, insa ma regasesc in ceea ce ai scris. Cred ca partea cu donatul ar trebui sa ne preocupe mai mult pe fiecare dintre noi.
    Tarta arata taaare bine, cred ca a fost si super gustoasa :)

    • Eu donez de rup, cu sau fara ocazie. De Craciun am donat doi saci cu haine, sincer nu stiu de unde am mai scos inca unul baban. Suntem doar doi oameni! Si oricum, de fiecare data cand ma uit in dulap ma gandesc ca am prea multe! Cum ar fi sa traiesc cu 7 tricouri si 2 perechi de blugi? Hm. La haine mai renunt cum mai renunt, dar la vesela greu de tot. E drept, imi trebuie si pentru pozat. Te pup, LMA!

  4. Multumesc pt. reteta si iti doresc un an nou plin de impliniri. O intrebare: Reteta iese, banuiesc si daca pun 200 gr de faina de grau???!! Nu locuiesc in Rom. si nu cred ca pot gasi faina de alac…poate altele vegetale. Merci

    • Esther, merge si cu faina alba simpla, desigur. Caz in care as pune doar 4 linguri de apa. Incepi cu mai putin, si vezi daca mai cere.

  5. La multi ani, draga Andie!
    Tarta este minunata, asa cum esti si tu si blogul tau!
    Si eu ador tartele sarate, si nu am mai facut de una, reteta ta a cazut la tanc!

    • Emilie, ce urare frumoasa asta cu trairile line :) M-a facut sa visez putin, dar e perfect in ton cu tine :) Te imbratisez, un an cel putin la fel de minunat ca al meu iti doresc!

  6. Interesanta si apetisanta e tarta, ma tenteaza sa o fac si eu, chiar daca nu gasesc toate minunile alea pentru crusta :) Un an nou frumos sa ai, si care sa iti aduca tot echilibrul de care ai nevoie!

    • Simona, tarta o poti face cu orice fel de faina ai in casa. Nu conteaza, chiar nu conteaza. La multi ani si tie!

Leave a Reply to Andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.