Cum sa faci ulei de casa si sa-l pui intr-o salata cu orz si legume [VIDEO]

22

Daca m-ati urmarit duminica la Sanatatea in Bucate, alaturi de Marius Tudosiei, ati aflat tot ce-mi place mie :) Mai nou, lista asta include orzul. M-am indragostit rau-rau-rau de tot de el nu numai pentru gustul bun si proprietatile nutritive (continut de fibre extrem de ridicat, seleniu si mangan, plus continut mare de cupru, B1, fosfor si magneziu) cat si pentru ca fierbe relativ usor si nu se fleoscaie precum orezul. Desi la nume seamana cu acesta din urma, va atrag atentia ca orzul e o cereala care contine gluten, pe cand orezul nu. Ca sa va faceti o idee 1 cana de orz are un continut de 13.6 g fibre, pe cand una de orez brun doar 3.5. De ce sunt bune fibrele? Pentru ca faciliteaza foarte mult tranzitul intestinal iar daca ai probleme cu maruntaiele asta poate preintampina multe boli. Orzul e foarte potrivit pentru persoanele cu diabet de tip 2 si pentru femeile in perioada pre- si post-menopauza, studii clinice aratand ca ajuta in cazul lor la prevenirea cancerului la san.

_DSC4851

Orzul e fabulos cand il fierbem asa putin, vreo 20 min, si il adaugam in salate sau cand il aruncam cu generozitate intr-o ciorba de legume. Are un gust care aduce aminte de nuci sau paste, sau de nuci si paste, dar in varianta aia al’ dente, foooarte buna. I lăv orz!

Salata de orz cu legume
40-50 g orz
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de ceapa verde
2 catei de usturoi
2-3 ridichi de luna
2 ardei kapia
1 zucchini mic
cateva rosii cherry
2 lg seminte de canepa decorticate
o mana de frunze de spanac tanar
zeama de la 1 lamaie mica
sare & piper
Optional (non-vegan)
100 g feta sau branza albastra
5 lg ulei de masline
condimente (za’atar, sumac si seminte de coriandru)
1. Fierbem orzul in putina apa, timp de aprox. 20 min. El trebuie sa fie usor al dente, sa nu isi piarda prea mult din consistenta crocanta. Cand e gata, il scurgem de apa si dam deoparte.
2. Feliem si tocam restul legumelor. Daca dorim sa facem o varianta la cuptor, atunci ardeii intregi si dovlecelul feliat ii asezam intr-o tava si ii lasam 10-15 minute la 180 C. Cand sunt gata, curatam ardeii de pielita si ii taiem si pe ei felii.
3. Daca optam pentru varianta non-vegana, marinam feta in ulei de masline si condimente, apoi o amestecam cu restul ingredientelor.
_DSC4848

Insa articolul asta era mai putin despre salata mea de orz si mai mult despre cum sa faci ulei de casa si sa il pui in salata cu orz. Cei care ma cititi de mai mult timp stiti ca am un fix major cand vine vorba de posibilitatea de a face ingrediente si mancaruri de baza in casa: n-am mai cumparat suc de o mie de ani, caci il am pe Huromica, mi-am luat robot de mare putere special ca sa pot face unt de nuci, imi fac singura painea cu maia si, in general, imi place sa am controlul a ceea ce bag in gura, atat cat e posibil. Cand am pornit Andie’s Awesomesauce Shop v-am promis ca o sa gasiti in el acele ustensile de bucatarie care mie imi plac, pe care le-am testat si pe care le recomand. Pe masura ce va trece timpul, veti vedea ca imi voi face un obicei din a testa si a prezenta produsele care sunt in shop, pentru ca la noi din pacate review-urile de aparate sunt putine iar multe din ele sunt facute de producatori. Ei bine, vreau sa va zic ca am dat peste un robotel care m-a dat cu toate rotile in sus si de care m-am indragostit iremediabil, ca urmare l-am si pus in shop: PRESA DE ULEI de la Yoda. Vreau sa va zic ca pana acum doua saptamani nici nu stiam ca asa ceva exista, pentru ca daca as fi stiut… Nu m-am gandit pana acum ca uleiul e ceva ce poate fi facut in casa de mine, sa ma iertati daca sunt printre voi oameni care deja stiu despre asta, insa pentru mine e ceva atat de nou si minunat incat nu imi pot tempera entuziasmul.

green-oil-press-machine-image1-2

Din pacate in Romania nu cresc maslini, ca daca ar fi crescut ca merele, om eram! Avem in schimb seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, nuci, in, rapita, samd. Inca nu am apucat sa testez, dar in descrierea produsului spune ca scoate ulei si din frunze, astfel incat uleiul din plante este urmatorul pe lista. Va imaginati? Ulei esential de menta, de oregano, de cimbru, de rozmarin? Nefiert, ne-conservat, ne-nimic?

Pentru mine a fost o lectie interesanta sa vad cum arata uleiul facut pe loc, fara aditivi sau conservanti. Stiam ca uleiurile cumparate sunt rafinate si ca, evident, desi pe sticla nu scrie au si alte substante in ele care sa le ajute sa reziste timp indelungat fara sa rancezeasca. Chiar, va aduceti aminte cand e ultima oara cand v-a rancezit uleiul? Va mai aduceti aminte ca exista acest cuvant? Eu una n-am mai patit-o de atat de multi ani incat aproape ca uitasem ca uleiurile naturale rancezesc. Ei bine, uleiul scos de aceasta presa rancezeste. Rancezeste pentru ca, la scurt timp dupa ce iese din presa, pe fundul vasului incepe sa se depuna un precipitat, cat se poate de natural si firesc intr-un ulei de casa facut prin presare, iar uleiul cristalin si pur ramane deasupra.

Cum functioneaza? Mecansimul vasului e foarte interesant: are inauntru un ax melcat (ce imi aduce aminte de storcatorul meu prin presare la rece) dintr-un metal foarte solid iar uleiul este facut printr-o presare foarte puternica a nucilor/ frunzelor. Practic, e ca o masina de tocat carne, doar ca mecanismul e mult mai compact si de o putere uriasa. Resturile care ies sunt uscate peste orice limita, practic nerefolosibile in nimic, iar la nucile mai dure iti da senzatia ca ies prajite.

Ceea ce ma duce la urmatoarea intrebare: este acest ulei de casa raw? Parerea mea este ca da. Desi resturile care ies sunt incinse si capatul prin care se elimina e foarte incins si el (chiar pe aparat scrie sa nu fie atins si masina nu trebuie desfacuta pentru curatare pana nu s-a racit, altfel exista risc de ardere), uleiul nu iese deloc fierbinte. La nucile mari, iese putin caldut – parerea mea e ca are clar sub 40C – iar la cele mici iese aproape rece. In plus, producatorul sustine ca este vorba de o presare la rece sub 40 C. Intrucat foloseste tehnologia presarii la rece, uleiul rezultat este pur, nerafinat, si isi pastreaza toate proprietatile: enzime, vitamine, minerale, acizi grasi, etc. Uleiul proaspat nu este limpede, are sedimente care se depun la baza recipientului daca nu este agitat o perioada.

Ce stoarce? Presa are sapte programe deja stabilite, pentru nucile cele mai des intalnite, care pot fi selectate atunci cand facem ulei: arahide, susan, rapita, in, nuci romanesti, floarea soarelui si mix. La ultimul program presam mixurile de nuci sau orice alt ingredient care nu are program deja stabilit. Pe langa aceste preseturi, se poate stoarce orice fel de nuca (am testat cu frunzele, dar din pacate iese un mix care e mai mult apos decat uleios, deci nu recomand pentru asta). E bine de stiut ca nucile mai mari ar fi bine sa fie maruntite cu un cutit sau la un chopper inainte de introducere – marimea ideala pe care ar trebui sa o aiba este aceea a unei arahide. Singura boaba contraindicata cu tarie este soia, care nu are continut ridicat de uleiuri si nu ar trebui presata nevar-evar in masina. De asemenea, NICIODATA nu trebuie storsi samburi (gen masline CU samburi). Daca cumva presa se blocheaza (eu nu am patit-o), apasati butonul de Reverse si se rezolva.

Cum se curata? Neasteptat de simplu. Dupa racire, curatam vasul de colectare cu o carpa moale, apoi desurubam si scoatem axul melcat si il spalam si uscam bine. Interiorul presei se curata cu peria speciala de resturi, de altceva nu e nevoie pentru ca in ea nu e ulei. Niciodata nu se pune apa in presa!! Nu e nevoie si ar si strica-o.

Cum pastram uleiul? Pentru a-si mentine proprietatile, uleiurile trebuie pastrate in sticle inchise la culoare. Zic sticle, nu peturi din plastic. Ideal ar trebui tinute la frigider, dar chiar si in acest caz nu mai mult de doua-trei saptamani, pentru ca sunt naturale si parerea mea e ca nu vor rezista. Ideea cu aceasta presa nu este sa facem 6 litri de ulei de casa deodata si sa ii avem jumatate de an. Ideea e sa ne facem mereu ulei de casa proaspat si bun, fara conservanti si alte substante care se adauga, fara fierbere, fara decantare, ci printr-o simpla presare la rece, cea mai sanatoasa dintre toate.

La ce sunt bune uleiurile? Nu va ganditi doar la mancare! Uleiurile scoase din presa asta pot fi folosite si pentru uz cosmetic fara probleme. Uleiul de migdale pentru dat in jurul ochilor, cel de canepa pentru corp, etc? Voi incerca si eu sa fac uleiuri din diferite plante si va voi tine la curent – later update, am incercat cu menta si nu prea a mers.

Ca sa vedeti si voi ca nu aberez, am facut un filmulet:

Din pacate nu stiu inca modul in care se comporta aceasta presa de ulei pe termen lung, pentru ca abia am descoperit-o si eu. Pana acum a facut ulei fara sa stranute si nu a dat niciun semn de oboseala. Garantia este de . Manualul de instructiuni este scris intr-o engleza obosita, dar eu sper ca asta sa se remedieze in timp.

Daca v-a placut, sa stiti ca de astazi o gasiti si in AAWSS cu o mica reducere, iar daca mai aveti intrebari va stau la dispozitie si voi incerca sa raspund cat mai bine.

Love and home-made oils!

22 COMMENTS

  1. Buna! Mi se pare f interesant aparatul, nici eu nu am auzit de asa ceva pana acum. Aveam senzatia ca uleiurile necesita un proces f complicat.
    Am o intrebare insa: care este raportul de cantitate produs-ulei? Adica pentru 500ml de ulei, ce cantitate de nuci/seminte/frunze trebuie sa introduc?

    • Alex, si eu la fel credeam. Dar nu e complicat deloc. La intrebarea ta nu iti pot raspunde dintr-un motiv foarte simplu: fiecare ingredient are cantitati diferite de ulei. Mai mult, intre diferitele soiuri ale aceluiasi ingredient pot exista diferente substantiale. Eu de ex dintr-o cana si un pic de migdale am scos vreo 70-80 ml ulei.

      • Vroiam doar cateva exemple, caci imi dau seama ca difera in functie de ce tip de nuci/seminte/frunze introduci :)
        Facand socotela pentru exemplul dat de tine, ar veni 1 kg de migdale pt 500ml de ulei.

        • More or less. M-am uitat putin pe net si am vazut ca un ulei de migdale natural e undeva la 20-25 lei/100 ml, ceea ce ar insemna ca pentru 500 ml ar trebui sa dam 100-125 lei. Pe cand kg de migdale e undeva la 45 lei, ca sa nu mai zic ca avem garantia ca il facem la noi in casa, proaspat. In cazul altor uleiuri, care sunt si mai scumpe, cred ca e si mai avantajos ca pret. Dar ca sa nu spunem prostii si sa nu facem calcule aiurea, facem altfel: o sa cantaresc eu precis uleiul din mai multe ingrediente, ca sa nu dam sperante false oamenilor, ce zici?

  2. Bună Andie,

    Mi-a plăcut articolul, rețeta și minunăția asta de aparat. M-ar tenta și pe mine unul, dar ce mă nedumerește pe mine este faptul că aparatul rămâne fierbinte, ceea ce mă îndreaptă cu gândul că nu ar fi chiar raw uleiul rezultat. Poți să afli mai multe detalii de la producător/distribuitor?

    Mulțumesc și spor în toate! :)

    • Producatorul spune clar ca tehnologia e de presare la rece si ca uleiul nu depaseste 40C. Dupa cum am si spus in articol, eu am pus mana in el chiar in timp ce picura, si era foarte putin calai, in timp ce resturile erau incinse, ceea ce mi-a aratat clar ca uleiul este stors fara a fi incins. Presa incinge componenta de evacuare a reziduurilor pentru a le putea elimina pe acestea, dar nu incinge uleiul. De asta nu trebuie atinsa partea unde evacueaza, acolo e pericol de frigere. Asta se intampla in special in cazul ingredientelor foarte tari. Sunt, deci, doua aspecte diferite. Sper ca am reusit sa raspund :)

    • Bună ziua o întrebare am tot văzut ulei de orez este, un mit ? Sau chiar se poate extrage ulei din Orez ?

  3. Ce bine ca ai scris salata! Am vazut emisiunea, dar memoria mea e prea scurta :) Nu am mai experimentat cu orz si sunt foarte curioasa. Gasesc sa il cumpar in supermarket (gen mega image) sau trebuie sa ma duc la magazinele naturiste?

  4. Bine ca am aflat de salata cu orz. Dar ce BIINEEEE ca ne-ai zis de YODA! E foarte interesanta informatia, multumesc! Mi-e teama sa-l trec pe vreun wishlist, dar cu siguranta imi va fi mintea la el mult timp de acum incolo.

  5. Vad ca mesajele sunt din 2015, oare mie imi raspunde cineva? Te urmaresc de curand Andie, ma bucur pentru reusitele tale, iti scriu acum in prag de sarbatori sa iti doresc Craciun Fericit alaturi de familia ta tanara! Eu sunt interesata de presa de ulei YODA, o sa revin dupa anul nou sa vedem cum o pot comanda.

  6. De unde se poate procura preș de ce nu dai detalii preț de unde se poate procura din tara din străinătate spune ceva.

  7. Bună ziua o întrebare am tot văzut ulei de orez este, un mit ? Sau chiar se poate extrage ulei din Orez ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.