De dat: o cutie cu 5 gemuri St. Dalfour

75

[UPDATE – CASTIGATOR]

Dupa lungi zbateri si zbucium – caci da, am primit numai idei si retete GENIALE – vreau sa va spun ca m-am hotarat extrem, dar extrem de greu la reteta care, dintre toate, mi-a ramas in cap obsesiv zilele astea si pe care mi-am propus sa o incerc neaparat. Nu e o reteta complicata deloc, din contra, insa mi-a placut maxim ideea in sine, atat de simplu de executat si totusi … o idee la care nu m-am gandit niciodata pana acum! Sa-mi dau palme! Sugestia Denisei, castigatoarea noastra, a fost sa fierb o cana de orez cu bob rotund (ea a zis ca in apa, dar eu o sa fierb in lapte) pe care sa o blenduiesc apoi nemilos alaturi de o pastaie de vanilie (Denisa a zis esenta, dar eu asa as modifica), pana obtin o consistenta mega cremoasa, apoi sa torn crema in pahare si sa acopar cu dulceata si scortisoara (in straturi, zic eu). Vreau sa va zic ca e ceva atat de genial de simplu, elegant si totusi reconfortant in reteta asta, ca pur si simplu m-a cucerit, e fix pe personalitatea mea si-mi aduce aminte intr-un mod foarte tandru de copilarie. In plus, nu are faina (gluten) si nici alti indulcitori, deeeeci $$$$$$! Ziceti voi – ati mancat orez cu lapte, fidea cu lapte, gris cu lapte, da’ crema de orez cu lapte si dulceata a mancat cineva?? Ziceti! La asta se adauga faptul ca sunt COMPLET si TOTAL incapabila sa gatesc preparatele de mai sus (am pus pe facebook acum vreo doua saptamani o poza cu o oala arsa de la ultima mea incercare de a face un orez cu lapte reusit, dupa care am renuntat definitiv si l-am anuntat pe iubi ca e pe cont propriu daca vrea sa manance asa ceva, zeii amidonului fiert in lapte nu tin cu mine!), deci mi se pare genial ca nu trebuie sa stau sa ma gandesc cat orez/fidea trebuie sa pun in lapte ca sa nu iasa totul varza. 

Acestea fiind spuse, draga mea Denisa Diaconu te invit sa imi trimiti un mail cu datele tale de contact (adresa si telefon), iar daca nu primesc un raspuns de la tine in doua zile imi iau libertatea de a trimite premiul persoanei a carei reteta/idee mi-a placut pe locul no. 2. Va pup pe toti si va multumesc ca m-ati inspirat cu atatea idei pe care le voi incerca negresit!!

Scurt: acum cateva zile am primit doua cutii cu gemuri St. Dalfour care mi-au luat ochii nu numai pentru ca sunt ambalate foarte misto si au combinatii tare pe gustul meu (portocala si ghimbir, smochine, zmeura, cirese negre, 5 fructe de padure, rodie si zmeura) si pentru ca NU AU ZAHAR RAFINAT. In afara de magiunul de prune, nu stiam sa existe alta gemuiala/dulceata care sa nu aiba zahar, asa ca pur si simplu am topait de incantare. Dulcele din gemurile astea provine din zaharurile prezente natural in fructe, cu un adaos de sirop natural provenit din suc de fructe (struguri si curmale), si el tot fara zahar. Ca bonus, scrie pe eticheta ca nu au nici conservanti, arome sau coloranti.

gem st dalfour

Stiti poate ca eu de cateva luni bune am scos zaharul rafinat din alimentatie (da, mai fac cate o exceptie, dar rara) si ma simt nemaipomenit (adica nici bine nici rau, mai mult bine psihic, cum sa va zic). Asa ca am aceste 5 gemuri in fata mea si ma tot gandesc ce sa fac cu ele, avand in vedere ca de o saptamana nu mai mananc nici faina (so no pasta, no bread) pentru ca asa m-a obligat antrenorul meu pe care il ascult ca pe Dumniezau pentru ca mi-a promis ca ma face frumoasa si slaba si regina fitnessului global.

Asa ca m-am gandit sa va pun pe voi la treaba si sa va rog sa imi lasati intr-un comentariu o idee de reteta cu gemurile astea fara zahar (evident, si ideea de reteta/reteta sa fie fara zahar rafinat, dar se accepta orice alt indulcitor natural – miere, sirop de curmale, de artar, fructe, etc.). Eu m-am gandit sa mi-l pun in musli-ul de dimineata, dar aici mi s-a oprit inspiratia si aici interveniti voi: autorul retetei/idee de reteta care imi place al mai mult si mai mult primeste cu mare drag o cutie cu 5 gemuri d-astea, sa ne bucuram impreuna. Termen limita: vinerea viitoare.

Daca nu va veti afla printre fericitul castigator, atunci sa stiti ca gemurile astea se gasesc prin cam toate magazinele mari, de la Mega la Auchan la Cora la etc.

Abia astept sa primesc retetele voastre!

PS Expedierea se face doar pe teritoriul Romaniei iar soiurile de gem sunt puse aleatoriu (adica de ex nu avem cu portocala dar avem cu 5 fructe de padure, care nu e in poza).

Love and sugar-free lives!

75 COMMENTS

  1. Salut. Cand fac magiun de prune, pun o portioara de o parte, si adaug in ea cacao. Seamana la gust cu bomboanele “Chisinaul de seara”, produse in Basarabia, de Bucuria. :)

  2. Hmmm… pai as face cu ele niste clatite faine de tot! Eu le fac fara zahar si folosesc lapte de cocos, mi se pare ca le da un gust usor dulceag si au si o aroma minunata. Cred ca ar merge la fix cu un gem fara zahar, m-ai facut curioasa sa il incerc pe cel de rodie :)

    • Lapte de cocos? Mie mi-a zis o prietena ca de fiecare data cand il incalzeste se alege praful de el asa ca n-am avut curaj sa incerc. Mi se pare super tare ideea de lapte de cocos in clatite!!

  3. Eu daca le-as avea, nu le-as irosi sa fac vreo prajitura din ele :D Paine cu unt si cu gem, my absolute favourite! Si nu contine zahar, parol! :D

  4. M-aș aventura să fac în sfârșit un Victoria sponge și să-l umplu cu dulceață de cireșe negre. Evident, aș turna și niște smântână dulce pe deasupra, as a final touch. Plus să aducă înapoi niște moisture în prăjitură. ^_^

    • Si eu as face, dar are si zahar si faina, ceea ce momentan imi este interzis, asa ca nu-mi ramane decat sa visez la el!

  5. M-ar tenta sa fac un cheesecake vegan cu dulceata pe deasupra. Sau poate sa il fac in straturi! Un strat de crema, un strat de dulceata…mama ce nebunie ar iesi! :))

  6. Eu as face un tort raw cu blat de migdale pisate, unt de cocos si cateva curmale. peste blatul asta as pune un amestec de gem amestecat cu cacao sau roscove si nuca si deasupra crema din caju macinat cu miere si unt de cocos.L-as orna cu un amestec de nuca pisata si fulgi de cocos.

  7. Cand am vazut gemurile de rodie si cirese negre, am facut ochii cat cepele. Primul nici nu stiam ca exista (dar iubesc rodiile neconditionat), iar al doilea este preferatul meu.
    Cea mai la indemana reteta delicioasa pe care o fac de obicei cu gem/dulceata, este cheescake-ul. Se iau biscuiti dietetici, se piseaza binisor, se amesteca cu putin unt topit si se pune intr-o tava mica la cuptor, pe hartie de copt, pentru ~ 10 min. Separat se amesteca 200 gr crema de branza light, cu 200 gr branza de vaci si cu 2 oua. Miscarile trebuie sa fie usoare, astfel incat in compozitie sa nu intre mult aer. Se adauga putina coaja de lamaie si/sau jumatate de pastaie de vanilie si 3 -4 lg de miere sau sirop de agave. Compozitia se toarna in tava peste blatul de biscuiti si se da la cuptor pana se rumeneste (~40 – 45 min). Dupa racire se taie frumos o felie, pe care se picura usor gem/dulceaa de zmeura, cirese negre, 5 fructe de padure sau zmeura. Intre noi fie vorba, cred ca nu ar fi rau nici cu portocala. :)
    Daca da cu minus, se mai ia o felie. :)

    • Maica, sa traiesti ca ti-ai facut pomana si mi-ai dat si reteta nu numai pofta :) De unde iei biscuiti fara zahar? Din aia de la raionul pentru persoanele cu diabet?/

      • Daca sunt de la raionul pentru diabetici, atentie sa nu contina chestii gen aspartam, zaharina si altele mai rele decat zaharul. Dar oricum, n-au faina?

      • Ma bucur ca e-am starnit, sa sa fie reciproc! :)
        Eu fac biscuiti dietetici din ovaz, cu sau fara cocos, iar cand nu am timp prea mult la dispozitie, cumpar de la raionul pentru persoanele cu diabet biscuiti cu continut redus de zahar sau biscuiti digestivi. :)

  8. – as adauga si in milkshake cu lapte si fructe
    – orez cu lapte si gem
    -gris cu putina scortisoara si gem
    – crumble de biscuiti digestivi cu crema de vanilie si gem (eventual si cu alune/nuci/fistic )

  9. Eu as folosi-o pentru niste broise numai bune la mic dejun/ ceai/ cafea etc. Faci un aluat de broise clasic si pui in forma un strat de aluat, o lingurita de dulceata si apoi iar aluat ca sa fie dulceata imbracata frumos. Mai iese ea asa la suprafata la copt, dar numai asa cat sa ii dea o culoare frumoasa briosei :D

    • Oana, suna tare bine… si ar suna si mai bine daca mi-ai spune ca ai o reteta de briose fara zahar. Eu pana acum nu am incercat, nici nu stiu daca ar iesi fara…

  10. Musli-ul de dimineata ai putea sa-l inlocuiesti cu niste mini pan-cakes vegane cu gem St.Dalfour…Sunt usor de facut si super delicioasa!!!

  11. Eu as face clatine americane cu faina de hrisca si dulceata. Sunt perfecte pentru un mic dejun copios de weekend si nu numai :)

    • Pai mai Andreea mai, tiza mea, nu-mi dai si mie o reteta de clatite cu hrisca? N-am facut in viata mea, dar tare as vrea sa incerc!

      • Eu fac o reteta inspirata dintr-o revista culinara si suna cam asa:
        Ingrediente: 4 linguri de zahar brun fin, 140g faina de hrisca, 85g faina cu 1/2 lingurita praf de copt, 2 lingurite de scortisoara, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 3 oua, 300ml de lapte batut sau sana, cateva lingurite de unt
        Preparare: Se amesteca zaharul, faina (cu praf de copt), scortisoara si bicarbonatul intr-un bol. Se adauga ouale batute, apoi se adauga treptat laptele batut, ca sa se obtina o coca moale.
        Se topeste o lingurita de unt in tigaie. Se fac clatite micute, de 8-10cm in diametru, lasandu-le pe foc cateva minute, pana cand se rumenesc.
        Se servesc in ce combinatii doresti – cu dulceata, miere, sirop de artar, nuci/alune sau chiar cu fructe.

  12. Hei! Pentru ca si eu incerc sa imi schimb stilul de viata si sa renunt la faina alba, care nu aduce niciun beneficiu, ci doar pufoseste, am inceput sa introduc in alimentatie pseudocereralele, care sunt polivalente si le poti gati si ca mancare si ca desert. Ele se spala f bine (quinoa si amaranthul contin saponina) si se hidrateaza in apa cu cativa picuri de zeama de lamaie peste noapte, se fierb max 10 min dupa cre le lasi sa isi traga cata apa doresc. Din mei si quinoa poti face blaturi de pizza, hrisca, meiul si quinoa pot inlocui orice fel de mancaruri pe baza de orez, paste, etc. Eu fac galuste cu prune din mei si in locul prunelor, poti pune orice soi de dulceata si asa ai un desert care nu ingrasa si iti aminteste de perioada copilariei. :)

    • Aura, am citit cu sufletul la gura. Imi dai mari sperante ca as putea trece peste perioada asta de fainaless mai usor. Si nu, nu te iert daca nu imi dai pe loc reteta de galuste cu prune din mei, ca mi-a picat falca de pofta! :)

  13. Si eu m-am gandit la o cheescake cu blat de migdale dar cel mai simplu mod din lume mi se pare ce fac eu cand am pofta de ceva dulce si rapid. Noi de patru ani nu mai cosumam zahar si de doi faina alba rafinata (doar la ocazii, de 4-5 ori pe an si cu mare atentie). Am inlocuit painea cu un fel de pesmeti facuti cu tarate de ovaz, apa, sare si seminte de in macinate grobian, pe langa acestea de baza jonglam cu seminte de canepa, chimen sau chia. Cand vreau sa mananc ceva dulce pun peste pesmet unt de cocos si gem sau branza de vaci si mai nou am descoperit un iaurt de capra cu probiotice. Am sentimentul ca mananc papanasi. Succes in descoperirea retetelor pe placul tau.

  14. Nici noi nu mâncăm paine, așa ca facem mămăligă, o lăsăm să se răcească și o feliem. Apoi o ungem cu magiun. mmmm…deliciu ?

  15. Yummy. Am cateva idei delicioase :). De exemplu as face un triffle pe straturi cu iaurt grecesc si gem de afine apoi biscuiti sau cereale si alt strat de iaurt si gem de zmeura. Sau as face un cheesecake marmorat cu gem de portocale, putina ciocolata neagra, asa cu iz de Iarna. Sau cu gemul de smochine as face fetitei mele niste biscuiti moi fara zahar si umplute gem. Si cate si mai cate as face.

    • Pai si o reteta ceva, nimic? Constat ca toata lumea care a comentat mi-a facut mega pofte! Si eu care ma gandeam ca in afara de musli nu se poate face nimic! Sunteti tari!

  16. Eu adaug gem in ovazul de la micul dejun: amestec ovazul cu lapte vegetal, pun 2 lingurite cu gem si apoi fructele preferate, simplu si de efect:). As folosi gemul de cirese negre ca topping pentru un tort crud cu cacao, visine si migdale, mai ales daca este tortul este scos de la frigider si lasat putin afara sa se mai inmoaie si apoi turnam cateva lingurite de gem pe deasupra. Si l-as mai folosi si intr-o negresa vegana, as pune cateva lingurite in compozitia negresei pentru ca ii ofera o aroma deosebita fara a o indulci excesiv.
    Ar merge de minune si intr-o inghetata din banane congelate si apoi blenduite, astfel inghetata ar avea un gust diferit in functie de gemul folosit.

  17. eu as pune sortimentul cu fructe de padure peste un cheesecake preparat la rece fara zahar,doar putin inducitor din stevie,iar baza sa fie din biscuiti digestivi fara zahar Dita.nici nu este nevoie de mult indulcitor pentru ca s-ar combina perfect cu dulceata din fructe de padure

    • Claudia, e foarte ok. Ne bucuram cu totii de reteta, eu chiar am vazut multe idei aici la care as fi vrut si reteta. Sper ca autorii sa citeasca si sa nu ma lase in aer :)

  18. Se pot face multe cu aceste dulceturi, dar eu m-as opri la o tarta cu gem (aici se alege gemul dupa gustul fiecaruia) si cu un mousse de ciocolata alba deasupra! Cred ca ar fi grozava!

  19. Nu stiu daca se poate numi reteta ce o sa-ti spun acum, mai degraba o sugestie, un gest pe care eu am cam uitat sa-l fac… dar imi aduce al naibii de mult aminte de copilarie, pentru ca atunci o faceam intruna: gem pe paine si cu branza presarata pe deasupra. Pe cand eram copii prindeam mai mult branza sarata. Tin minte ca in liceu colegele ma priveau suspicioase cand primeam pachete de acasa si imi permiteam inca sa fac asta. Dar era al naibii de bun! :D

  20. Ca tot e de sezon, dovleac copt! Un parfait cu granola, piure de dovleac si dulceata. Mi se pare ca dovleacul merge foarte bine cu dulceata. Budinca de chia cu un strop de extract de vanilie, nuci si dulceata ar merge la fel de bine, dupa mine! Iar daca pui in blnder niste migdale, cacao, ulei de cocos, si dulceata si faci niste bilute tavalite prin cocos razuit iese un super snack.

  21. Eu le fac fetelor mele niste biscuiti din pulpa de migdale, banane, fulgi de ovaz & hrisca, pudra de roscoave, unt de cocos, pudra din seminte de canepa, in si pudra de catina, lapte de orez/migdale – toate amestecate si puse in tava, dupa care le pun un mot de gem de prune pe deasupra si-i dau la cuptor – sunt deliciosi! Deci fara lapte, faina, oua sau grasimi animale :)

  22. Am incercat deja doua din sortimentele celor de la Dalfour si sunt delicioase. Reteta mea e foarte simpla si merge in combinatie cu oricare dintre dulceturi.

    Ingrediente:
    – 1 cana cu orez colosal sau bob rotund
    – 2 cani cu apa
    – esenta de vanilie
    – 100g dulceata
    – scortisoara ( optional)

    Mod de preparare:
    Orezul se fierbe si se pune in blender impreuna cu vanilia, pasandu-se pana la atingerea unei consistente foarte cremoase. Compozitia se toarna in recipiente de sticla sau portelan si peste se pune un strat subtire de dulceata, cu putina scortisoara. Se poate consuma atat cald, cat si rece :).

    • Denisa, this is BRILLIANT! Intrebarea e – orezul fiert in apa, fara niciun indulcitor, ce gust are? Imi e un pic teama sa nu fie fad… ce parere ai?

      • intamplator am facut si eu aseara (aveam ideea de la Olivia Steer), iese si mai misto daca il amesteci cu ceva nuci rasnite. Cum aveam migdale gata rasnite, le-am bagat pe ele cu orezul, praf de vanilie si o tona de scortisoara :)) + miere, ca eu nu pot fara. Life’s too short :P
        deasupra am pus niste zmeura facuta piure in blender cu niste chia si coaja de lamaie. tadaaa! https://goo.gl/kNLXDc (aici e poza)

  23. phuaaai, sufleu de orez!!! Prima data când am făcut asa ceva ne-am fript amândoi, dar tot nu am așteptat sa se răcească! In câteva minute dispăruse tot!
    Este super ușor de făcut si deliciooooos! Ce imi place si mai mult e ca niciodată nu e la fel, datorită dulcețurilor.
    Așadar, se fierbe orezul cu lapte + o păstaie vanilie + un baton scortisoara. Separat se separa gălbenușurile de albușuri. Albusurile se bat spuma iar gălbenușurile se amesteca cu orezul deja fiert. intr-un vas termorezistent si (plăcerea mea) transparent, se pune un strat orez, un strat albus spuma, un strat dulceața si tot asa. Minunatia asta se baga puțin la cuptor si apoi se savurează. La noi se servește aproape fierbinte. Probabil e delicios si rece, dar nu a ajuns niciodată pana acolo :)

  24. Prăjitura cu gem

    Ingrediente: 7 ouă, 7 linguri de făină, un praf de copt, gem dietetic de vişine, 100 g brânză de vaci, 50 g smântână, sucul şi coaja rasă de la o portocală, sucul şi coaja rasă de la o jumătate de lămâie.
    Pentru blat: se separă albuşurile de gălbenuşuri, se bat albuşurile la mixer iar gălbenuşurile se amestecă împreună cu praful de copt şi cu o lingură de făină. Albuşurile bătute se pun peste gălbenuşuri, apoi se adaugă şi restul de făină. Se coace la cuptor timp de circa 20 de minute, se lasă să se răcească şi abia apoi se taie, în lung, la jumătatea grosimii.

    Umplutura: dulceaţa – fără zahăr ? ,smântâna, brânza de vaci, sucul şi coaja de portocală, sucul şi coaja de lămâie se amestecă împreună, cu mixerul. Cu această delicioasă cremă dulce-acrişoara se lipesc între ele cele două bucăţi de blat, după care se taie în pătrate.

  25. Draga mea, stii doar ca sunt mare fan tapioca, asa ca…eu cred ca gemul ala de portocale cu ghimbir ar merge perfect in combinatia asta! Adica: perlute de tapioca fierte cu lapte de cocos, apa de flori de portocal, totul racit usor si pus in paharele in straturi cu gem de portocale si ghimbir, iar pe deasupra niste migdale tocate grosier. Oh, the joy!

    • Regina lu’ tapioca! Chiar o sa fac asta ca mai am niste bilute. Speaking of which – unde gasesc eu bilute de tapioca MARI?

  26. Cu biscuiti! Ador gemul cu biscuiti. As folosi unii facuti doar din faina de migdale si sirop de artar :-) Si poate si merisoare. E o reteta noua pe care o am in plan :-) Yummmm!

  27. Eu iti proun o tarta din faina/amestec de fainuri intergrale (grau, spelta, orez, ovaz) cum este aceasta: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205699972717705&set=a.10202121520978648.1073741835.1206705328&type=3&theater
    Baza se face ca la orice tarta, doar ca eu folosesc de obicei un amestec de fainuri integrale sau faina alba cu fanuri integrale.. Indulcitorul nu este necesar, eventual poti sa adaugi putin zahar nerafinat/melasa/sirop de artar etc, ce ai la indemana.
    Deasupra pui gem, care vrei tu.
    Peste presari un mastec tip ,,crumble” din acelasi amestec de faina+ unt/ghee/unt de cocos+ fulgi de ovaz.
    Toata treaba se face extrem de repede si iese ceva tare bun si nutritiv!

  28. Nu sunt experta in arta culinara, mai degraba food enthusiast, dar prima reteta care mi-a venit in minte este cea a clasicilor banuti cu dulceata. As inlocui faina cu fulgi de ovaz macinati, untul cu banana pasata, ulei de cocos sau ce am prin gospodarie si se pupa cu situatia. In loc de zahar, sa traiasca stevia sau mierea mea de pin, delicioasa, din vacanta de la greci. Trantim si niste migdale/fistic/nuci tocate manual, praf de copt, ou/oua, scortisoara, vanilie, coaja de lamaie sau ce ne mai face cu ochiul, o piscatura de sare si gata. Bagam fericirea la cuptor si asteptam vreo 12 minute, inghitind in sec, cu ochii pe ceas si pe borcanul cu dulceata care se va odihni pe minunatii banuti. La final, ii invitam cu imbujorare si cu emfaza sa treaca in burticile noastre, dimpreuna cu ceaiul asortat sau cu licoarea neagra zisa si cafea.
    M-am cam ambalat. ? Ghici cine ii face maine cu magiun de la bunica?

  29. Reteta propusa de mine: Cornuri integrale cu miere si gem
    Ingrediente: 500 gr faina integrala, 20 gr drojdie, 150 ml lapte, 100 gr unt,2 oua, 4 lg miere, putina sare, gem fara zahar Dalfour

    Faina se pune intr-un vas. In mijloc se pune drojdia amestecata cu putin lapte caldut. Amestecam si apoi adaugam ouale, sarea, miere si framantam. Adaugam untul topit si racit si framantam pana obtinem un aluat elastic. Punem aluatul intr-un vas la loc caldut si il lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, cca 2 ore.
    Intindem aluatul dospit pe masa bine infainata, intr-un dreptunghi si taiam aluatul sub forma de triunghiuri. Punem o lingurita de gem la baza fiecarui triunghi si rulam dinspre baza spre varf. Punem cornurile in tava cu hartie de copt si le mai lasam la dospit cca 45 minute. Ungem cornurile cu ou si le coacem la cuptorul preincalzit cca 20 minute la 180 grade.

    Sunt delicioase!

  30. As folosi gemul Orange & Ginger desupra unor Crêpes Suzette, cu sos de unt si lichior Cointreau. Nu cred ca exista un desert mai imbietor in aceasta perioada a anului, mirosul de portocale si spiritul sarbatorilor, alaturi de un asemenea deliciu, ne bucura spiritul…si papilele gustative ! Si merg de minune cu miere pe post de indulcitor ! Sper ca v-am facut pofta !

  31. Buna! Eu iti propun clatite fara zahar , fara faina .
    Ingrediente:
    150 ml lapte
    70 g tarate de ovaz
    1 ou
    1 varf de cutit de sare
    Cred ca ar merge la fix cu un gem fara zahar

  32. Daca folosesti dulceata, nu mai e nevoie de alt indulcitor. Dar daca faci reteta cu cacao, spre exemplu, poti pune 2 lingurite de miere sau sirop de artar. Incearca sa fierbi in apa orezul; ai sa ramai surpinsa cat de mult seamana cu cel fiert in lapte :)

Leave a Reply to Andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.