5 chestii super-destepte la care sa iti folosesti congelatorul

26

Congelatorul, acel loc in care se duc sa moara pachetele de vinete coapte, ardei copti si loboda oparita. Sau… nu. De cand m-am smecherit si am descoperit internetul am invatat o gramada de trucuri numa’ bune de folosit pe alimente mai putin conventionale si m-am gandit sa le impartasesc si cu voi, cine stie, poate va ajuta la ceva daca nu le stiati deja. Iata cateva din produsele/ingredientele pe care eu le depozitez cu incapatanare in congelator, cu sentimentul de multumire sufleteasca a omului care crede ca face ceva inteligent.

Ierburi aromatice

Mararul cules in plin sezon, spalat bine si uscat, tocat marunt la robot sau la cutit, depozitat intr-o cutie de plastic sau o punga mare, este un adevarat punct de referinta in congelatorul meu. De fapt, daca marar nu e, nimic nu e. Caci ce altceva sa pun eu in ciorbe, tocanite, salate, paste si alte nebunii atunci cand frigiderul face strip-tease si sunt pe ultima suta cu mancarea? Merge si cu patrunjel, merge si cu busuioc, cu frunze de telina si leustean, dar mai ales merge cu marar.

_DSC5879

Desigur, verdeturile pot fi tocate marunt si indesate in tavile de cuburi de gheata si, daca ne simtim cu adevarat sexi, putem umple cuburile cu ulei de masline, dar eu nu prea fac asta pentru ca ma doare sufletul de uleiul ala. Plus ca nu mi se pare neaparat practic. Daca si la voi se distreaza astia de la Enel cu “ia curentu’, uite curentu’, nu-i curentu'” si vi se topeste tot ce e in congelator pentru a se intari apoi sub forma de bloc compact de gheata, e bine sa stiti ca verdeturile nu sufera prea mult pe seama asta si ca pot fi aduse in forma vesela prin maruntirea vioaie cu un varf de cutit.

Lamai

Desi am mai scris despre cum putem pastra coaja lamailor in frigider, trebuie sa recunosc ca nu am epuizat subiectul. M-am desteptat tarziu cu privire la diferitele modalitati in care lamaile pot fi (si ar trebui sa fie) pastrate in congelator dupa ce, evident, au fost spalate bine in apa cu bicarbonat si otet.

  • coaja rasa si pastrata in mici recipiente de pastic cu capac, pentru uz rapid in prajituri, smoothies si cacao cu lapte
  • lamai cu coaja, taiate cubulete mici, congelate separat intr-un singur strat in tavi timp de 2 ore si apoi mutate intr-o punga mare. Cubuletele astea se folosesc magistral direct din congelator pentru a raci sau aroma un ceai fierbinte iarna sau pentru a fi adaugate in smoothie-uri si ice tea-uri vara.
  • lamai intregi (cu sau fara coaja), invelite individual in folie de aluminiu. Se dezgheata daca sunt tinute in apa 15-20 min. De la ele mai poate fi folosit doar sucul, pentru ca imediat dupa dezghet se fac fleoasca.
  • sucul de lamaie poate fi inghetat in tavitele de cuburi de gheata. Merg nemaipomenit in ceai iarna sau in ice tea vara.

coaja de lamaieDSC_0033

Burgeri (chiftele)

Nimic nu ma frustreaza mai tare decat sa trec prin deranjul de a face o portie uriasa de burgeri, pentru ca apoi sa fiu nevoita sa imbatranesc langa aragaz, sa-i coc pe toti, si apoi sa incerc sa ii mananc pe toti in doua zile ca sa nu se strice. Say good-bye to that! De fiecare data cand fac burgeri procedez in felul urmator: formez burgerii (sau chiftelele) cu mana, ii asez intr-un singur strat pe tavi de plastic, apoi ii dau la congelator cateva ore. Dupa ce au inghetat, ii dezlipesc usor din tavi si ii asez in porti de 2-4 in pungute mici de plastic. Cand mi se face pofta de burgeri, ii scot direct din congelator, ii arunc pe tigaia grill si in doua minute am parte de o masa fabuloasa si total nemuncita.

_DSC1704Untitled-1

Aluat fraged

Congelatorul, cel mai bun prieten al aluatului fraged. Il folosesc in doua situatii:

  • Pentru a stoca portii intregi de aluat pentru tarta (cand fac, apai fac sa fie) pe care le scot atunci cand am chef de cate o placinta sau tarta. Il pastrez invelit in folie alimentara de plastic transparenta.
  • Pentru a pune tava cu aluat proaspat, imediat ce l-am intins in tava, timp de vreo 20-30 minute. Schema asta ajuta aluatul sa ramana bine fixat pe marginile tavii si sa nu o ia in jos (sa nu “intre la apa”) in timpul coacerii.

_DSC3220

La capitolul fainoase, merg NEMAIPOMENIT congelate pastele proaspete, dar asta e alta poveste.

Fructe

Banane, struguri, fructe de padure, aceasta este sfanta treime. Evident, orice fruct poate fi congelat in scopul principal de a se transforma in smoothie, insa pentru unele fructe mai exista si alte folosinte.

_DSC6123

  • Bananele taiate felii si congelate intr-un singur strat in tavi de plastic, apoi bagate in pungi, sunt baza esentiala pentru inghetata de 2 minute. Le scoti din congelator, le arunci in robot, mixezi, pac! Inghetata cremoasa. Cu placere.
  • Strugurii congelati sunt o gustare absolut delicioasa vara la 10000C, cand pot fi mancati direct din congi, mai ales atunci cand vrem sa ii pacalim pe cei mici si sa le dam ceva gustos in loc de ceva gustos dar nesanatos.
  • Fructele de padure congelate merg direct in porridge-ul de dimineata iarna. Nu va pot descrie ce minunatie.

Bonus

Cand ma plictisesc imi place sa congelez branza tare rasa – gen parmezan pe care il arunc direct pe paste-  lapte sau branzeturi si… ta da! Paine! Mai ales daca e cu maia (de fapt, numai daca e cu maia), se pastreaza ceva de vis.

breakfast1

Voi la ce folositi congelatorul? Sincer!

Love and smart freezer tricks!

26 COMMENTS

  1. Pffff…sa vezi ce bine merg astea mici si migaloase! Adica chiftelute de legume care ies multe si nu ai cum sa le mananci o data, dar mai ales pachetele de primavara. Iti ia o zi pana sa le faci, dar stii ca iti raman si pentru zilele alea cand vin musafiri neanuntati si neaparat vor sa manance “Chinese” :D. Deci puse intr-un singur strat pe foaie de copt, in congelator 1 ora, stranse si puse in pungi ziplock. Sa te tot tina vreo 2 luni asa. La fel e smecheria si cu coltunasii chinezesti, galustele cu dovleac si pasta de fasole rosie (sigur tre’ sa le tii minte ca ai mancat la mine d-alea) cookies de toate neamurile si soiurile si bineinteles…migaloasele cornulete crude, necoapte! Il apuca pe Marius seara pe la vreo 10 asa :D, chef ca vrea cornulete. Ii scot 10-15 din punguta, le dau la cuptor 20 minute, pac! le are proaspete :). Ah, si resturi de blat copt. Puse in pungi ziplock. Cand avem chef de ceva dulce rapid, scot din conge resturi d-alea, pun in borcanele in straturi cu mascarpone si fructe proaspet si ii mai ramane si pt a doua zi la servici de se uita mirati colegii la borcanelul lui :).

  2. Cam tot ce ai zis și tu, plus multe altele: ciuperci feliate și congelate individual, pentru pizza. porumb fiert și curățat de pe știuleți, tot așa, congelat individual. la fel cuburi de ardei kapia, felii de ardei gras, dovlecei. zarzavat pentru ciorba (morcovi, telina, pastarnac, pătrunjel, ardei gras) tocat si porționat în pungi, cam 250g, doar sa-l arunci în oală. pâine cu maia de vreo 4 ani deja. fructe de toate felurile, legume la fel. roșii cherry și roșii curățate de coaja și semințe, numai bune pentru supa de roșii din mijlocul iernii. când era loc, mai puneam și aluat de tarte. Bună ideea cu strugurii și cornulețele, încerc să mai fac loc :)

    • Zarzavatu’ de ciorba e default :)) Eu rosiile prefer sa le conserv in borcane pentru ca nu am atata de mult loc in congi :(

      • La noi congelatorul inseamna lada frigorifica de 400 l. Suntem 2 adulti si un copil si acum lada este plina, plina :) La borcane mi-e cam lene sa stau sa fierb :), plus ca nici camara nu este mai goala: 2 saci de faina permanent, muraturi, zacusca, gem, compot, anul trecut mai era si butoiul de varza murata si tot asa. suntem cam harciogi :))

    • O tai in jumatati sau sferturi, o invelesc in servet de bucatarie apoi in punga de plastic si o bag la congelator. O scot din congelator seara daca intentionez sa mananc din ea a doua zi. Simplu :)

  3. Asa fac si eu. Credeam ca poate stii vren pont pentru copt painea congelata.. Adica sa faci aluatul, sa pregatesti painea in forme si sa o bagi la congelator necoapta.

  4. Pâinea merge și în varianta cu drojdie – eu fac pâine odată pe săptămână sau la 10 zile dintr-un kg de făină, ceea ce înseamnă 3 pâini medii. Una rămâne de mâncat, celelalte la congelator.
    Odată când am plecat de acasă în România pentru o lună am copt vreo 6 tăvi de muffins cu brânză și le-am băgat în congelator să aibă bărbatul ce mânca cât sunt eu plecată. :-)
    Verdețuri, ardei gras tocat mărunt (atunci când găsesc iau mai mulți și asta e modalitatea prin care-i pot păstra safe pentru ciorbe și tocănițe), burgeri ca și tine, calupuri întregi de brânză pe care o primim de la românii veniți în vacanță, fructe de pădure cumpărate în pungi mari de câte 1 kg, banane, mango, papaya congelate de mine fix cum zici și tu — e very handy dimineața pt smoothie.

    • Imi aduc aminte cum era cand nu stateam in Romania si primeam telemea la pachet… Pffff!!! Ce momente emotionante si pline de insemnatate mioritica :)))

  5. Iaca vorbesti de congelator exact cand ma gandeam eu la asa ceva. Am de gand sa ma mut la casa mea (tineti-mi pumnii sa reusesc) si ma gandeam sa-mi iau congelator separat de frigider, ca sa fie mai mare, ca va tot aud ca puneti diverse minunatii crude la congelator pentru iarna si as vrea si eu. Intrebarea mea ar fi cam cat de mare ar trebui sa fie congelatorul. Ar fi pentru o singura persoana. Al tau cat de mare e? Am inteles ca voi sunteti doi in casa. Poate reusesc sa-mi fac o idee de cat imi trebuie. Multumesc.
    In alta ordine de idei, eu intelesesem ca folia de aluminiu nu e sanatoasa, fiindca nu e bine sa fie aluminiul in contact cu alimentele.
    Multumim pentru idei! Imi place ideea cu cuburile, doar ca ar trebui depasita o anumita cantitate de lene pentru asta :) Pedra

    • Pe rand: 1. Noi avem congelatorul frigiderului nostru mamut, plus o lada separata in care tinem fructele. E cam mult chiar si pentru noi :) Teoretic daca iti iei un frigider mare-mare cum avem noi ar trebui sa iti ajunga doar atat. 2. Cu folia de aluminiu nu ma pronunt inca. Auzisem ca ar fi periculoasa doar la gatit, dar pana nu fac ceva cercetare nu cred, si oricum nu o folosesc in exces. 3. Asa am crezut si io la faza cu lamaile taiate cuburi. Mi-a luat fix 5 minute sa le tai (faci 7 taieturi pe lamaie, fix 10 secunde pe bucata) si 1 minut sa le arunc in tavi si sa le bag in congi. E o falsa problema asta :))

      • Aiaiai, ce precizie! 10 secunde pe taietura, 7 taieturi pe lamaie… :) Esti o comoara de informatii la casa omului… sau la internetul omului.
        Multumesc pentru raspuns.
        Pedra

  6. Si eu “umplu” congelatorul cu verdeturi pe care le pregatesc toamna (leustean, patrunjel si marar). Pur si simplu spal bine legaturile, dupa care le toc cu cutitul (cu tot cu codite) si apoi le bag in pungi de platic (cele pentru congelare de la Ikea).
    Apoi mai pun morcov, telina (radacina si frunze), pastarnac, ardei kapia (ceilalti nu ne fac bine). O parte le toc marunt pentru ciorba, iar alta parte mai mari pentru supe sau supe crème. A, si mai congelez albus de oua, am vazut pe Paprika la Nigella.
    Painea o fac tot in casa (cu drojdie din pacate) si o pastrez in frigider. Macam cam o paine pe saptamana (2 persoane).
    Trebuie sa mai studiez, inca odata, faza cu maiaua. Ma incanta foarte tare ,dar nu stiu daca sunt in stare sa duc procesul pana la capat (lipsa de timp).
    Andie, multumesc frumos pentru trucurile din postare!

    • Mihaela T, asa ma gandeam si eu inainte sa incep sa fac paine cu maia. Mai mult a durat sa ma hotarasc, apoi totul a decurs usor. Fac 4 sau 6 paini o data la doua saptamani, sambata (ma rog, scot maiaua de la frigider de joi seara si o hranesc pana sambata, sambata framant, peste noapte ramane la frigider si duminica dimineata o coc) si pentru noi 3 sunt de ajuns. In cazuri extreme, daca se termina painea inainte sa apuc sa fac alta, mai fac rapid o paine la masina de paine, cu drojdie, dar deja nu mai imi place gustul, mi se pare ca se simte foarte tare drojdia.

  7. Excelente sfaturi !!! Acum….vin si eu cu 2 intrebari……SA PUN LA CONGELATOR MAMALIGA…???!!! Ce parere aveti ? Dar o….PLACINTA CU BRANZA (gata facuta) ? SA NU RADETI DE MINE….PUUUP

    • Dana, nu rade nimeni. Intrebari foarte legitime: eu sincer nu am incercat sa congelez mamaliga, dar daca ai incercat tu intre timp, ne poti spune cum a iesit?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.