Ovaz cu bob

19

Pana de curand nici nu stiam ca exista bob congelat in Romania. De fapt, pana de curand nici nu stiam ca bobul este acelasi lucru cu fava/faba si ca este atat de al naibii de bun. Si verde. Are cel mai frumos verde de la mazarea proaspata incoace, e cremos si gustos si super special, atat de special incat neaparat trebuie sa il incercati. Recunosc ca in superficialitatea mea am fost atrasa de culoare, insa dupa ce l-am gustat asa, proaspat si verde si facut la aburi, am fost convertita. Pe langa faptul ca e aratos si bun, bobul impacheteaza o tona de vitamine si minerale: este una din cele mai bogate surse de potasiu din natura si are cantitati substantiale de fosfor, magneziu, calciu, folati si acizi grasi omega 6. Cititi o tzara numa’ ce zice Wikipedia. Acum ca e clar ca ne-am indragostit, sa trecem la fapte.

ovaz-cu-bob

Domnul bob congelat se gaseste in pungute la Mega Image (nu la toate) si la Auchan (nu tot timpul), precum si in alte locatii secrete de prin Bucuresti, asa ca va sfatuiesc sa il cautati cu atentie la raioanele de produse congelate. Se cumpara in cantitati industriale, se depoziteaza in congelatorul propriu si se pregateste astfel: dam apa in clocot intr-o craticioara, aruncam bobul si lasam 5-7 minute din momentul in care incepe sa fiarba, apoi il scoatem, il scurgem si il aruncam direct intr-un bol cu apa rece si gheata, ca sa-si pastreze culoarea frumoasa. Bobul din punga nu e asa verde si frumos cum il vedeti dumneavoastra in poze, el este invelit de o membrana alba si groasa care trebuie scoasa dupa ce a fiert. Manual. Este munca de chinez mic si rabdator, dar merge repede si merita tot efortul, pe cuvant de pionier. Bobul se poate fierbe si la aburi (ceea ce am si facut eu de fapt) cu mare succes. 

ovaz cu bob 2

In emisiunea de astazi il vom combina pe Domnul Bob cu Domnul Ovaz, dar la fel de bine l-am fi putut combina cu Domnul Orez Basmati sau cu Domnul Orez Brun. Reteta noastra este usor asiatica, dar, cum sa va zic, adaptata gustului unui european nu prea indraznet, ca sa fie bine, sa nu fie rau, sa placa la toata lumea. Se face foarte repede si mi se pare excelent la cina, dar habar n-aveti ce bun e a doua zi, cand il descoperi uitat prin frigider intr-un borcan cu capac.

ovaz cu bob 4

INGREDIENTE (2 portii)

200 g bob congelat

1 cana ovaz (sau orez basmati/brun)

2 linguri ulei de cocos

1 ceapa medie galbena

3 catei usturoi

1 cm radacina de ghimbir

2-3 linguri sos soia

optional: patrunjel tocat marunt

METODA

  1. Punem ovazul la fiert intr-o craticioara incapatoare, in foarte multa apa (de vreo 3-4 ori volumul sau, poate chiar mai mult). Asta e secretul pe care eu l-am descoperit pentru ca ovazul sau orezul sau orzul sa nu se transforme in pilaf reunit si sa il putem folosi in salate. Fierbem 20-30 minute, sau pana se patrunde bine. Scurgem de apa si dam deoparte.
  2. In aceeasi oala clocotim apa si turnam boabele de bob congelate. Din momentul in care apa incepe din nou sa clocoteasca mai lasam 5-7 minute, apoi scurgem apa si aruncam bobul in apa rece cu gheata, ca sa isi pastreze culoarea. Ne apucam sa il dezbelim de coaja in timp ce o injuram in gand pe Andi.
  3. Tocam ceapa marunt, zdrobim usturoiul si radem ghimbirul pe o razatoare mica.
  4. Incingem uleiul de cocos in tigaie, adaugam ceapa, calim vreo 2-3 minute pana se inmuaie, apoi adaugam usturoiul si ghimbirul si mai lasam 2 minute. Turnam sosul de soia, apoi adaugam orezul si mai mermelim putin pana se inglobeaza aromele.
  5. Adaugam bobul verde si frumos, amestecam, decoram cu patrunjel (optional) si mancam pana nu mai putem, intrebandu-ne mirati cum poate bunaciunea asta sa fie vegana.

ovaz cu bob 3

Raspunsul este: asa. Uite ca poate. Consistenta cremoasa a bobului mi-a dat o gramada de idei, si pentru ca mai am jumatate din unica punga de bob de care am putut sa fac rost, va promit ca in curand va voi prezenta episodul “Bob se intoarce”, cu precizarea ca nu e vorba de Bob din Twin Peaks, care si acum ma ingrozeste seara cand sting lumina la baie. Daca nu stiti cine e Bob din Twin Peaks inseamna ca sunteti atat de tineri incat ma enervati :)

Inchei cu indemnul “Give piss BOB a chance!”

Love and broadbeans!

PS Pentru bloggerii culinari incepatori/fotografi culinari amatori-de-week-end-sau-ocazie, vin sa va dau speranta. Pozele de mai sus sunt facute in exclusivitate la lumina lampii mele de birou, la 8 seara, fara umbrele, softboxuri, blende sau difuzii, ci doar cu ajutorul trepiedului. Luati-va un trepied, above all, luati-va un trepied bun si iubiti-l forevar and evar.

19 COMMENTS

  1. OMFG! Dacă nu-l găsesc pe Mr. Bob cât mai curând, aia eşti! Arată D-E-M-E-N-Ț-I-A-L! Ovăzul nu se ține deloc la hidratat înainte de fierbere? Chiar sunt curioasă cum e. Nu am făcut niciodată.

    • Gabi, eu nu-l tin la hidratat, dar il fierb temeinic. Imi place ovazul pentru ca nu isi pierde forma si nu se moleseste :) Sper sa il gasesti pe Mr. Bob, iti spun ca m-am indragostit de el si o sa il iubesti si tu :)

      • Foarte interesanta reteta! Dar ovaz integral unde se gaseste? Bobu’ ca bobu’ dar eu nici din ala nu am vazut?
        Multumesc!

        • Ioana, eu am luat ovaz ecologic de la Naturalia. Pana acum nici eu nu am vazut bob, pentru ca nu ma uitam cu atentie la raionul de produse congelate intrucat nu il cautam. E de obicei pe langa mazare si spanac si e posibil sa scrie pe punga versiunile in alte limbi: faves, fava, faba, broadbeans etc Am inteles ca il gasesti sigur la Mega Image ul de pe Mihalache, acela cu produse congelate, de langa piata 1 mai. A mai fost vazut si in alte Mega mai mari, in Carrefour Baneasa si Kaufland.

        • A, iar ovaz integral are si Solaris si se gaseste la magazinele naturiste. Imposibil sa nu ai unul prin cartier, ba chiar e posibil sa gasesti si in supermarket – eu la Auchan de ex am vazut.

    • Daaaa! Zana mea cea buna care esti tu! Am gasit la un Mega pana la urma, la Auchan nici urma. Nu am putut sa iau mai mult sa imi fac stoc, dar e pe lista mea saptamana viitoare. Pur si simplu m-am indragostit de cremozitatea lui untoasa, ce sa mai, viitor maret bobul nostru are!

  2. Păi mă pun și eu pe căutat. Am tot văzut prin rețete în afară, dar îmi luasem gândul de la el, sincer.

    PS: OMG, Twin Peaks!!! Nici nu am vrut să mai aud de el acum ceva timp când am văzut că se redifuza pe nu-știu-ce canal :)))

  3. Salut,
    Anul acesta am reușit sa cultiv bob(vicia faba) in cultura mare,mai exact circa 2000 mp din care a rezultat o producție de cateva sute de kg bob uscat,cultura 100 BIO.
    Daca este cineva interesat sa cumpere as mai avea disponibil circa 120-150 kg.
    Nu sunt un maestru,însă in familie folosim si făina de bob la pâinea de casa,iar rezultatul este spectaculos(gust si vizual)
    Scuze daca am fost Off topic..

    • Nu ai fost deloc off-topic! Sper ca cineva sa te auda si sa iti scrie! In alta ordine de idei – unde ai ferma? Stii, eu #cautproducatorlocal :)

      • Am teren in comuna Bulzesti județul Dolj (satul natal al lui Marin Sorescu) unde cultiv legume pentru necesarul familiei,cultura ecologică. A mânca sanatos este o arta,un mod de viata..sunt corporatist,lucrez in sănătate si una dintre pasiuni este agricultura..revenind la Bob si la calitatile lui descoperite inca din antichitate,este leguma de baza in familia noastra.
        Da-mi o adresa de mail si îți trimit poze din grădina;)

  4. Si daca nu as fi vegana, cu asa o prezentare as deveni, sigur. Prezentarea e dementiala!. Eu fac supa de dovleac, cu aceleasi ingrediente, dar cum o prezinti parca e mai buna.:)) Ma bucur ca am primit azi un email de la tine, il consider un dar divin, deschizandu-l am simtit o improspatare a cunostintelor si revigorare. Astept noutati si nu numai:).

Leave a Reply to Andie Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.