Prajitura cu afine, lamaie, ricotta si mac

6

Vai, de cand nu am mai facut un desert cu zahar! De atat de mult timp incat am uitat blatul in cuptor si s-a rumenit putin mai mult decat mi-as fi dorit, dar pentru ca a fost ataaat de buna si a primit “Iubi’s Seal of Approval” n-am mai avut rabdare si am zis ca ar fi cazul sa o impartasesc cu voi. Blatul fiind umed si plin de fructe, nu s-a simtit deloc ca a cam “depasit” timpul de stat in cuptor, insa voi fiti destepti, nu fiti ca mine si coaceti cat trebuie aceasta minunata prajitura cu afine, lamaie, ricotta si mac si nume lung cat o zi de post.

_DSC7350

Va spun inca de pe acum ca o sa va indragostiti de crema de deasupra, care are fix trei ingrediente mari si late: ricotta, miere si boabe de vanilie. Nu ma pot gandi la o crema mai usoara si mai prietenoasa, va spun, e ceva de VIS. In combinatia cu blatul dens, usor lamaios si plin de fructe, e spot on. Stiti, prajitura asta/ mini tortulet ce o fi mi se pare nemapoimenita pentru un rasfat ocazional in familie: nu e deloc pompoasa dar e plina de arome, are o textura placuta si te duce cu gandul la acasa, la rasfat, la stare de bine, la micile placeri ale vietii. Nu e genul de prajitura gretoasa sau mult prea dulce, asa ca are sanse mari sa prinda la toata lumea. 

_DSC7347

De facut nu se face deloc greu, mai ales daca aveti un mixer de masa. Daca nu, merge si cu cel de mana (pana la un punct, si anume cand adaugati faina, cand se va ingrosa gluma si va trebui sa amestecati cu un tel) sau chiar cu un simplu tel. Imi imaginez ca se poate face impreuna cu puradeii familiei care vor fi foarte incantati sa linga crema, va asigur :)

[AdSense-A]

INGREDIENTE

Pentru blat

115 g unt moale, la temperatura camerei

175 g zahar (110 alb/65 brun)

2 oua

1 iaurt (150 g, care poate fi inlocuit cu aceeasi cantitate de lapte batut)

1 lingurita de bicarbonat

1/2 lingurita sare

sucul unei lamai

1 lingura coaja de lamaie

2 linguri seminte de mac

180 g faina

300-350 g afine (in functie de cat de multe doriti sa puneti)

Pentru crema

350 g ricotta

2 linguri miere

boabele de la 2 pastai de vanilie

METODA

  1. Frecati untul cu zaharul, apoi adaugati ouale si frecati pana se spumeaza.
  2. Adaugati apoi, in ordine in timp ce mixati, iaurtul/laptele batut, sarea, bicarbonatul, zeama si coaja de lamaie, macul.
  3. La sfarsit de tot turnati faina si amestecati doar cat sa se incorporeze: mare atentie! Daca insistati prea mult cu amestecatul fainei riscati ca blatul sa devina tare ca piatra iute ca sageata.
  4. Inglobati jumatate din cantitatea de afine cu ajutorul unei spatule, apoi turnati compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt. Presarati deasupra restul afinelor si dati la cuptorul preincalzit la 180 C pana va iese testul cu scobitoarea infipta in mijloc.
  5. Pentru crema, mixati ricotta cu mierea si boabele de vanilie. Eu am mixat un minut, deci e gata repede. Puneti crema deasupra doar cand blatul s-a racit deja. Ornati dupa preferinte :)

_DSC7356

Bineinteles ca nu plec fara sa va arat si interiorul, care desigur musteste de fructe si arome. Daca va hotarati sa dati o sansa doamnei prajitura cu afine, lamaie si ricotta, va rog sa imi trimiteti poze pe facebook sau instagram, imi place tare mult sa vad interpretarile si sugestiile voastre.

_DSC7353

Gata, destul, sa mai si muncim! Va pup si va doresc zile frumoase si lungi!

PS Simtiti ca vine primavara, ai? Leurda, ridichi, urzici, loboda, ghiocei?

Love and blueberry lemon cakes!

6 COMMENTS

  1. Ahhh ce pretty <3 o sa o fac! daca pun insa numai zahar brun, cat de rau o sfeclesc? arata suuuper yummy!

    • Nu o sfeclesti deloc. Va iesi probabil putin mai inchisa la culoare si atat (si a mea a iesit mai maro tocmai din cauza zaharului). Pofta mare, o sa-ti placa!

  2. Multumim, Andie, pentru reteta! Arata foarte bine prajitura, cred ca o voi incerca cat de curand! Tot cu zahar brun si eu. Muscovado, ca are si gust de caramel, yummmiyyy :))).
    In alta ordine de idei, cred ca un buton de Print pe site pentru retete ar fi tare bun, ar fi mai usor si mai rapid sa tiparesti retetele favorite.

  3. Buna! Cred, ca e super buna, prajitura. Ca sa nu am surpriza sa iasa tare (mi-e frica de asta), pot sa pun praf de copt? Cand se pune faina, se amesteca tot cu robotul? Multumesc anticipat, pentru raspuns

    • Nu are cum sa iasa tare la cat unt are in ea, asta daca nu o mixezi prea mult :) Poti pune si praf de copt in loc de bicarbonat. Cand pui faina poti amesteca tot cu robotul cateva secunde, chiar numai pana cat se incorporeaza, numai sa ai un robot mai solid ca mixerul de mana poate sa se chinuie putin. Poti amesteca si cu un tel.

Leave a Reply to Violeta Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.