Paine cu bere bruna si susan

3

Nici nu-mi mai aduc aminte cand am facut paine ultima oara. Stiu, am ditamai articolul despre cum nu ai de ce sa mai cumperi vreodata paine din comert, dar de unde sa stiu eu ca in Bucuresti va fi plin in curand de brutarii artizanale care fac o delicioasa paine cu maia? Asta si munca la VEG Studio m-au tinut ocupata fizic si emotional si nu am mai avut timp sa ma concentrez pe retete. Lucrurile incep insa sa intre pe un fagas normal iar eu incep sa descopar in mine o noua forta creatoare, o noua putere de a intra in bucatarie, de a face retete, fotografii, de a ma intoarce la toate lucrurile frumoase care imi priesc! La lansarea studioului o mana magica mi-a lasat in frigider un borcan urias cu maia (a mea saraca era terminata si nehranita de amar de luni de zile – btw, asa am descoperit ca poti sa tii maiaua nehranita in frigider 2 luni si sa supravietuiasca, trebuie doar rehranita intens o saptamana or so) de care m-am apucat sa am din nou grija, dar maiaua e acasa, eu sunt la studio, foamea e mare, gradina plina, asa ca m-am gandit sa fac azi o paine cu bere bruna Silva si susan, dar in care sa pun drojdie pe post de agent de crestere.

paine cu bere bruna-6

bere-bruna-1

paine cu bere bruna-7

Fiind cu drojdie, painea mea e accesibila oricarui om infometat care poate nu are maia acasa. Berea bruna, cum v-am explicat in articolul anterior la tortul cu bere, ii va da un gust inconfundabil si o va face putin mai aerata, acesta fiind de fapt si motivul pentru care n-am vrut sa fac o paine cu bicarbonat, pentru ca m-am gandit ca berea impreuna cu drojdia imi vor da o paine mai putin sfaramicioasa, dar in acelasi timp bubbly. Nu m-am inselat. Desigur, in fanteziile mele lasam painea peste noapte la frigider, sa dospeasca, dar cine are timp de asa ceva? Imi e foame ACUM!

paine cu bere bruna-2

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 340 g bere bruna Silva
  • 40 g susan negru
  • 8 g sare
  • 1 plic drojdie instant

Metoda

  1. Punem toate ingredientele intr-un bol mare. Daca avem un robot de masa, cu atat mai bine, le punem in el si mixam pe viteza 1 sau 2 pana cand aluatul devine elastic si nelipicios. In caz ca faceti acest procedeu de mana si vi se pare totusi lipicios, ungeti-va mainile cu putin ulei de masline si lasati magia sa actioneze :)
  2. Acoperim bolul cu un servet si dam la loc caldut si ferit, sa creasca, aproximativ 1.5-2 ore.
  3. Infainam putin blatul de lucru, varsam coca pe blat, o mai framantam putin de mana si ii dam o forma rotunda. O asezam apoi in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, o acoperim cu un servet si mai lasam la crescut 30-60 min.paine cu bere bruna-1
  4. In acest timp, incingem cuptorul la 240 C, avand grija sa pozitionam o tava goala pe fundul acestuia. Aceasta tava o vom folosi pentru a crea aburi.
  5. Incalzim pe foc sau la kettle 500 ml apa, pana da in clocot.
  6. Cand suntem gata sa coacem painea, dam servetul la o parte, o crestam, ne punem manusile de cuptor si avem grija sa avem langa noi tava cu paine si apa clocotita. Deschidem usa cuptorului, cu o mana turnam apa clocotita in tava de pe fundul cuptorului, cu alta bagam tava in cuptor. Inchidem usa cuptorului repede sa nu iasa aburii.
  7. Scoatem tava cu aburi dupa 15 minute, coacem painea un total de 30-40 min. (depinde serios de cuptor)

paine cu bere bruna-5 paine cu bere bruna-11 bere-bruna-2

Servim cu unt, cat e calda, pentru ca viata e frumoasa asa. Ce ziceti de crusta si miezul asta? Eu m-am indragostit de aroma si o voi repeta cat mai curand, poate chiar si cu maia daca am timp. Gustul de bere se simte foarte puternic, va spun, nu o sa aveti niciun dubiu.

paine cu bere bruna-12

Love and beer bread!

3 COMMENTS

  1. Vai, cat de bine arata painea asta, Andi! Am facut si eu in we paine cu maia cu turmeric si miso, a fost o nebunie, dar abia astept sa pun si ceva seminte negre de susuan ca a ta arata pur si simplu dementiala! (si da, rezista fara probleme maia si 2 luni, ca e ‘de treaba’, dar dupa nu trebuie uitata si hranita zilnic cateva zile la rand).

    • Sa stii ca e o paine foarte buna (altfel nici nu o puneam pe blog). Pentru o paine cu drojdie e surprinzatoare, I say.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.