Limonada de lavanda si gref rosu

28

De mult timp n-am mai facut o bautura care sa merite sa vada lumina blogului, dar de data asta va promit ca am comis-o. Una din pozele de pe Pinterest care ma bantuie de foarte multi ani e cea a unei limonade cu gref si lavanda, de o culoare roz pal, cu multa gheata, asezata pe un pervaz – a fost prima poza pinuita de mine si inca nu-mi pot lua gandul de la ea. De atunci mi-am promis ca o sa fac si eu o bautura incredibil de ROOOZ (bine, crem pal :)), de feminina, de suava, atat la aspect cat si la gust. Intrucat, doamnelor si doamnelor, mi s-a facut lavanda in gradina de la studio… pa-ram!

limonada-de-lavanda-si-gref-2 limonada-de-lavanda-si-gref-8 

Nu va pot descrie in cuvinte ce incantare simt cand stau in gradina studioului, inconjurata de legumele pe care le-am plantat si le iubesc, sub mar si vita de vie, ascultand cantecul pasarelelor. Nu cred ca omul a fost creat sa se inconjoare de betoane… andie-si-limo

Limo-baby asta, pe langa ca e foaarte frumoasa, e si incredibil de racoritoare. Din cantitatile de mai jos faceti doua portii generoase, care sa va tina de sete in zilele astea de canicula. Si acum cand ma uit la poze imi ploua-n gura, pur si simplu, imi ploua-n gura…

limonada-de-lavanda-si-gref-1 limonada-de-lavanda-si-gref-4 limonada-de-lavanda-si-gref-5

Ingrediente

  • 500 ml apa
  • 1 lingurita flori de lavanda comestibila
  • 2 linguri miere de salcam (sau dupa gust)
  • 1 gref rosu mare
  • 1/2 lamaie
  • 1 cana cuburi de gheata

Metoda

  1. In bolul blenderului turnam apa, lavanda si mierea. Mixam bine pana se faramiteaza lavanda si se incorporeaza bine mierea, formand astfel baza limonadei. Strecuram acest amestec printr-o sita foarte fina, ca sa nu ramana resturi neplacute de flori.
  2. Separat, stoarcem greful si lamaia si le turnam peste siropul de lavanda si miere, apoi amestecam cu o lingura.
  3. Turnam limonada in doua pahare mari, apoi in fiecare pahar punem 1/2 cana de gheata. Servim pe loc.

limonada-de-lavanda-si-gref-9 limonada-de-lavanda

E foarte racoroasa, foarte putin dulce (poate fi si mai dulce daca doriti). Intai se simte un usor parfum de lavanda (dar nu atat de mult incat sa ni se para ca mancam sapun), apoi se simte greful si, ultima oara, ne ramane pe cerul gurii gustul proaspat de lamaie. O incantare! Sper s-o incercati, ar fi o mare pierdere daca nu ati face-o!

Love and lavender!

28 COMMENTS

      • GENIALĂ!!! Chiar acum savurez un pahar cu limonadă de grapefruit, dacă este s-o luăm pe corecte (că doar de la englezoi a fost preluat), și nu cu grepfruit, dex-ul zice oricum de grepfrut, dar la cât este de bună, WTFCares??? Ești briliantă, draga mea! :D

        • Da, DEX-ul zice grepfrut sau grep, dar n-am mai vrut s-o zgandar pe doamna, parea foarte fericita ca imi poate da lectii de gramatica si bucuriile in viata sunt putine. Eu o sa raman cu gref, because google search si memorie afectiva :)
          Asa tare ma bucur ca iti place – eu iar mi-am luat ingrediente si azi o comit din nou, e un pic addictive.

  1. Mor când văd sau aud de „gref“. Este total incorectă denumirea. Corect este grep sau grepfruit. Consultă dexul te rog.

    • Alexandra, am scris asa by choice, pentru ca asa ii ziceam cand eram mica. Are conotatii personale. Fiind un blog, nu DEX-ul, imi permit sa fac ce gen de exceptii doresc. Iti multumesc de comentariu.

      • Este o gresală care se perpetuează pentru ca din mândrie nu dorim să ne corectăm sau să admitem că am greșit. Urât. Dar ai dreptate, fiecare face ce doreste pe blogul său, iar cititorii sunt și ei liberi să aleagă ce anume citesc. Eu de exemplu nu doresc să citesc un blog cu greșeli care nu vor să fie corectate. Greșala este firească, nu este capăt de țară, dar contează cu ce atitudine primesti atenționarea.

        • Ti-am raspuns cat am putut eu de frumos ca am folosit un termen COLOCVIAL si ca, fiind blogul meu personal, nu site-ul Facultatii de litere, imi pot permite linistita sa folosesc orice fel de regim stilistic doresc. Eu nu inteleg genul tau de oameni, cei care considera ca exista doar un singur mod de a face lucrurile si ca ala e al lor. Pe blogul meu scriu informal, colocvial, in romgleza, de multe ori cu sarcasm. Romana colocviala va trai si se va perpetua indiferent cat de mult te indigneaza pe tine, ba mai mult, dupa mai multi ani de folosire, ea isi va gasi locul in DEX, pentru ca limba noastra e un organism viu, care evolueaza, nu intotdeauna asa cum ne convine dar asta e viata, asta e poporul. Din pacate, eu nu am luxul de a-mi alege cititorii si de a purta conversatii, de pilda, doar cu cei care nu se ascund in comentarii sub protectia anonimatului, dar tu ai luxul de a citi doar ce iti doresti. Un simplu unlike, unfollow, block sau hide e tot ce ai nevoie.

          • Stimata doamna, nu m-am zburlit, am explicat frumos de ce am ales acest termen. Asa cum va explic si dumneavoastra, cu riscul de a fi redundanta: termenul folosit de mine, desi nu se afla in DEX, este colocvial, adica folosit in limba vorbita, stiti, cea vie, din familiile noastre, cea in care dvs n-ati zis niciodata “gref” ci doar “grep.” Acum, stau si ma intreb si eu ceva, retoric desigur: oare ce denota atitudinea unui om care intra in casa altui om si ii impune cu o atitudine de superioritate morala si dispret modul in care ar trebui sa vorbeasca si sa se poarte?

  2. O limonada excelenta pentru o zi de vara fierbinte și nu numai!Mulțumesc pentru reteta ☺-:)

  3. In DEX “gref” e definit ca unitate de masura. Mai invatati sa vorbiti corect, nu e rusine sa cauti un cuvant daca nu il stii.
    E absolut jenant sa dai de astfel de titluri, chiar daca pe tarabele din piata scrie uneori”gref”!

    • Rodi, nici nu stiu ce sa iti raspund, avand in vedere ca n-ai inteles nimic din ce s-a explicat mai sus despre vorbirea COLOCVIALA. Vestea buna e ca ai dat google si ai mai aflat un cuvant nou – gref!

      • Dacă s-a “greșit” cu intenție, de ce nu există o notă explicativă? În general, când un termen e folosit greșit, se pune o notă. Altfel, este pur și simplu un semn de incultură. În altă ordine de idei, limonada este delicioasă.

        P.S. În “limba vorbită” am auzit rar “grep”, cel puțin nu în familia mea și nici printre prieteni.

        • Mimi, am explicat in comentarii, dar aparent nu e suficient. In plus, pe un blog scris in registru informal e greu si dubios sa pui note explicative peste tot.

          • Desigur, am înțeles. Este mai simplu să “te faci” că greșești. Este “cool”. Este “nostalgic”. Este “respect maxim” pentru cititori. Și mai presus de toate este sincer…spune multe.

            PS Se pare ca nu este suficient…nu este. Pentru ca nu este convingător. Pare mai degrabă o încercare de mușamalizare. Dacă era trecut în ghilimele (fără notele explicative dubioase) sau dacă apărea doar în titlu și nu în întregul material…nu cred că aveau cititorii nimic împotriva “nostalgiilor agramate”. Dar așa, dă loc la presupuneri.

          • Problema dvs e ca nu intelegeti diferenta intre o greseala de gramatica si un termen colocvial, precum si libertatea pe care o au scriitorii de a folosi ce registru doresc. Nu eu ma fac de ras aici. Si pentru ca m-am saturat de aceasta troleala ieftina (da, inca un cuvant care nu exista in DEX) va invit sa va mutati pe un blog cultural si patriotic care se jertfeste pe altarul limbii romane imuabile.

  4. First of all: oh my God!!!! (the bad one) Second: OH MY GOD!!! (the good one)
    Eu acum inteleg ca tu esti smechera si ai gradina :)))) dar zi si mie de unde iau lavanda comestibila. Acum, ca sa te distrez, ca tot sunt spiritele prea incinse prin comentarii: inchipuie-ti ca eu nu stiam exista un sortiment comestibil, ci doar lavanda. Noroc cu tine ca poate ajungeam sa gatesc buchetelul de aromoterapie =)))) Blondie! :D

    • Levantica folosita in bucatarie este aceeasi cu levantica folosita pentru ceaiuri, molii etc. Conditia principala pentru a fi folosita (totusi) pentru ceai si ca ingredient in preparate culinare este sa nu fie stropita cu substante chimice. Specia este Lavandula angustifolia (adica cea care se gaseste cel mai des la noi). Cred ca puteti gasi la Plafar sau alte magazine specializare in ceaiuri/produse bio. https://en.wikipedia.org/wiki/Lavandula_angustifolia

  5. …ce-S cu toate comentariile astea răutăcioase?!…..vRoiam DECÂT să spun că, CA ȘI rețetă, această rețetă cu GREF, GREFĂ sau cum LE zice, este minunată DIN CAUZA aromei sale unice. Este o rețetă CARE o sa o păstrez în colecția mea de rețete. Mai bună CA aceasta nu am găsit. DIN toate Rețetele de până acum, aceasta este, CA SĂ ZIC AȘA, preferata mea. Vă mulțumesc LA toți pentru atenție și pentru dreptul la exprimare.

    PERFECT COLOCVIAL, deloc agramat.

  6. Mimi, ai incercat (fara succes) sa trolezi. Bunica-mea folosea termenul “gref” pentru acest fruct. Dar nu si “care” in loc de “pe care” ce-i drept. Era mai isteata de-atat. Autoarea a explicat de ce a folosit asa. Dar, cum se pare ca aveti mult timp liber la dispozitie, ati preferat sa stati prin zona ca s-o certati, inchizand ochii la explicatia ei. Fuguta de-aici pe bloguri unde se scrie corect, dupa DEX. Incercati si la Pruteanu. Oh, wait.

    • Cātre Cātālina: 1. definiti va rog, verbul “a trola” 2. De cand istetimea are de-a face cu nivelul de cultura?

  7. Aoleu, ce-i aici doamnelor? Cred ca intr-adevar ati gresit blogul! Aici sunt gusturi si arome….nu condeiuri si cerneala. Desi imi pare rau sa va spun, este cam greu sa o combateti pe Andie. Stie ce face si mai ales stie ce scrie.
    Sper ca v-a placut limonada!

  8. Wow! Pur si simplu delicioasa! Am facut astazi 3 portii, am profitat ca a mai ramas ceva lavanda inflorita prin gradina.

Leave a Reply to Alexandra Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.