Caut producator local: la Ita

0

Acum mai bine de o saptamana am primit un mesaj de la Laura, o cititoare care ma invita sa ii vad mica ei “ferma” de mure din Jilava, de langa Bucuresti. Ferma este mult spus, caci Laura si bunica ei au o gradina destul de mare in care cresc o gramada de bunatati pentru consumul familiei: rosii, ardei, dovlecei, plante aromatice, prune, multe altele. Asa ca am luat-o pe Cata la subrat si m-am infiintat in poarta Laurei si a bunicii sale, Ita, care e de fapt principala responsabila si sefa peste gradina: Ita sapa, Ita ingrijeste, Ita culege, Ita centreaza, Ita da cu capul. De fapt, bunica Ita e un adevarat personaj: la cei 70 ani e plina de viata si vitalitate, dar mai ales de glume :)) In trei secunde ne-a descretit fruntile si ne-a facut sa ne indragostim de ea iremediabil.

Gradina e “intretinuta” exclusiv cu balegar si piatra vanata, ceea ce a devenit evident cand ne-am plimbat prin ea si a trebuit sa fim atente sa nu calcam in “norocul” imprastiat peste tot :) Ita este in schimb foarte suparata pe ploile care in ultimii ani au devenit din ce in ce mai acide si care le strica toata munca, dar si pe vecinii din sat care isi petrec ziua cu masti pe fata, stropind gradinile cu ploi nesfarsite de pesticide. 

Cum se poate sa tii o gradina de cateva hectare in trei oameni, din care unul sta toata ziua in piata? Eu nu am nici un sfert de-atata si sap la ea de-mi sar ochii din cap!

Dar sa revenim la mure. Ita are un rug URIAS si lung de mure mari si gustoase, care cresc in voia lor de pe la jumatatea lui iulie pana pe la jumatatea lui august. Bineinteles ca ne-am bagat in ele si am cules si noi cateva cu mainile noastre, caci nu mai puteam de pofta. Accidental (deci complet neintentionat), m-am intepenit si intr-o tufa de zmeura parfumata de unde nu am plecat decat luata cu forta pentru ca, oameni buni, nimic nu e mai gustos decat fructele si legumele culese de pe vrej cu mana proprie si mancate pe loc! Ce aroma, ce prospetime! Ita ne spune ca murele sunt asa mari pentru ca sunt udate intens si cu mare grija, ceea le permite sa-si atinga adevaratul potential.


Pana anul asta, Ita si nepoata ei vindeau murele productie proprie la pahar, in statia de metrou, si ajunsesera chiar sa aiba clienti fideli, pentru ca murele erau mari si bune si adevarate. Anii insa trec, devine din ce in ce mai greu sa faci schema asta si oricum, de cand Ita a devenit strabunica prioritatile s-au schimbat cumva.

Cert e ca acum suntem in plin sezon de mure si daca doriti sa aveti parte de un crumble cel putin la fel de gustos ca al meu puteti sa lasati ezitarile si sa ii dati un telefon Laurei (0727 469 412), care se va intalni cu dumneavoastra in Bucuresti si va va aduce aceste perle negre pe care de altfel le puteti si congela pentru iarna.

Aceste doua fete frumoase va asteapta cu inima deschisa si cu fructele unei munci cinstite, facute in modul traditional al bunicilor nostri. Eu nu am cuvinte sa va spun cat de bine m-am simtit la ele, cu cata caldura m-au primit, ce familie frumoasa au.

Pana data viitoare va las numai cu ganduri bune si multe mure!

Love and blackberries!


Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.