Am incercat multe variante de mousse raw de avocado si ciocolata la viata mea: unele au fost bune, unele foarte bune, altele nu prea. Multe, prea multe retete rezultau intr-un mousse nu prea fin si nu prea lucios, eventual cu bucati neomogenizate de avocado sau curmale. Altele se faceau destul de greu, din ingrediente care, adunate, ori erau cam scumpicele ori nu prea se gaseau prin camara oricui. Am fost mereu in cautarea ACELEI retete de baza, unica, acea reteta perfecta care sa intruneasca cele trei calitati de baza: (1) sa produca un mousse fin, cremos si lucios, (2) sa se faca repede si din ingrediente cat mai putine si usor de gasit si (3) sa nu fie nevoie de un blender de mare putere pentru a o face, adica sa mearga facuta si la un simplu robot cu lama S sau cu picior. Cel mai important, insa, sa iasa de fiecare data, sa nu dea gres. In sfarsit am gasit-o.
N-o sa va mint: avocado joaca un rol foarte important in toata afacerea asta. Daca avocado nu e bine facut, nici gustul nici textura nu vor iesi cum trebuie. Stim cu totii care sunt cele sapte faze de consum ale unui avocado cumparat din supermarket, nu? Ziua 1 – necopt, Ziua 2 – necopt, Ziua 3 -necopt (…), Ziua 6 – necopt, Ziua 7 – stricat. Sunt anumite soiuri de avocado care pur si simplu trec direct de la necopt la stricat si mie una imi vine sa dau cu ei de toti peretii cand mi se intampla asta. Am observat insa ca sunt doua soiuri cu care insa nu am avut probleme asa mari: soiurile cu coaja inchisa, maronie, si avocado verde de dimensiune mare. Insa daca vreau sa merg la sigur, va spun cu mana pe inima ca mai degraba dau 6 lei pe un avocado ready-to-eat (gata de mancat) si stiu o treaba: ca sa nu arunc banii degeaba de multe ori prefer varianta asta. De data asta am avut noroc si am gasit la Auchan soiul asta maroniu (pe care lumea, din motive misterioase mie, il ocoleste) la 2.5 lei bucata, am luat direct 5 si bine am facut: sunt toti copti perfect.
Cum alegem avocado?
Cele mai importante sfaturi pe care vi le pot da sunt astea:
- Aveti grija sa nu fie lovit, sa nu aiba pete maronii pe coaja verde
- Apasati-l usor cu un deget (nu cu varful, ci cu buricul): daca este foarte tare e in mod evident necopt, daca ramane gaura in locul in care ati apasat, este trecut iar daca il simtiti usor moale la atingere, atunci e numa’ bun.
- Indepartati micul cotor din varful fructului: daca e verde dedesubt e de bine, daca e uscat si maro spre negru, nu prea, iar daca se indeparteaza greu, atunci e necopt.
- Daca vreti sa cumparati avocado pentru mai multe zile, atunci fiti smecheri: cumparati doi foarte copti, doi semi-copti si doi necopti, astfel incat pe masura ce ii consumati pe unii altii au timp sa se coaca. Avocado necopt se pastreaza afara, insa odata ce a atins pragul de “numa’ bun de consumat” se tine in frigider, altfel se strica.
Si acum reteta noastra.
Mousse raw de avocado si ciocolata
Ingrediente
- 2 avocado bine copti
- 4 linguri cacao raw sau pudra de roscove (desi eu prefer prima varianta, cu roscove gustul chiar nu e la fel, insa roscovele sunt mai prietenoase pentru cei mici)
- 2 linguri apa
- 1 varf de lingurita sare (pentru amplificarea gustului)
- boabele de la o pastaie de vanilie sau 1 lingurita de scortisoara (optional)
- 4 linguri miere sau sirop de curmale sau artar sau alt indulcitor la alegere
- 2 linguri ulei de cocos
- zmeura congelata sau proaspata, pentru servit
Metoda
- Intr-un robot cu lama S sau blender punem: avocado curatat, cacaoa, apa, sarea si mierea, respectiv vanilia sau scortisoara.
- Intr-o canuta incalzim putin uleiul de cocos (pentru raw vegani, pana in 40 C, pentru restul se poate si putin mai incins). Il turnam peste restul ingredientelor si mixam bine pana obtinem un mousse cremos (1-2 minute).
- Presaram deasupra zmeura congelata (eu am optat pentru varianta asta pentru ca, fiind vara, e mult mai racoritoare) si servim.
Abso-fuckin-delicious. Se face cu totul in maxim 5 minute, e racoritor, cremos, aromat, bun pentru copii, pentru adulti, aluneca pur si simplu pe gat si te face sa vrei sa lingi paharul. O sa lingi paharul, pentru ca nu te vei putea abtine.
Love and avocado!
Iti spun eu de ce l-am evitat pe cel maro: cand ajungeam in magazin si il vedeam, nu stiam daca exista si alte diferente intre el si cel verde si alegeam ce stiam sigur ca e bun. Invariabil, ziceam sa ma uit pe net cand ajung acasa si of course ca uitam. Am tot repetat schema pana azi, cand m-ai lamurit tu. Thank youuuuuu!
Pai si la avocado sunt diferite soiuri, cum zicea si Anki mai jos. Poate ar trebui sa scriu despre asta. Soiul asta maro se numeste Hass, are coaja mai tare si mai durabila decat restul (aproape ca o pojghita), are un continut mai mare de grasime si miezul e moale si cremooos. Daca gasesti soiul asta eu zic sa-l iei, e foarte bun.
Cnad vorbesti de cel cu coaja maronie te referi la soiul numit Hass? Eu aproape mereu din asta cumpar si nu m-a dezamagit vreodata.
LEgat de reteta, m-ai facut curioasa, ca nu am incercat niciodata mousse din asta (desi mi-am propus de multe ori). Cred ca e vremea de pus in practica, poate descoperim un dulce nou bun pentru gusturile noastre :)
Da, fix la Hass ma refer! Oare de ce nu m-am gandit sa incorporez in articol si un mic segment despre soiurile de avocado care se gasesc in Romania? Uite o idee buna pentru data viitoare.
Eu zic ca o sa-ti placa reteta, e fail-proof si poate fi si ajustata la capitolul “cat de dulce vreau sa fie” in functie de gust :)
Ce fain articol ! Ma bucur ca ai dat detalii importante despre avocado si cum sa il alegem ! Eu , abia dupa multe incercari, mi-am dat seama ca soiul acesta mai inchis e cel mai bun ! Mousse-ul de avocado e si preferatul meu , mi-a iesit o data perfect dar nu am mai reusit performanta de atunci ! Asa e , este un desert perfect si sanatos pe deasupra ! Multumim de reteta ! :)
Am incercat si eu… nu arata deloc asa de bine dar chiar a fost buuuuuuuuuuuun…