Vegeta pentru supa crema

8

Asta e numele pe care i l-a dat bucatarul de la Syndicat Gourmet din Sibiu atunci cand mi-a dat reteta de supa crema cu hrean (Dumnezeu sa-i dea sanatate!). Vegeta pentru supa. Daca imi urmariti blogul de mai mult timp, stiti deja ca atunci cand am renuntat la carne am renuntat, simultan, si la margarina & vegeta. Ce bune erau supele de legume cu vegeta, ce usor se faceau, ce succes aveau, dar cu ce cost pentru sanatate!  O perioada am incercat sa imi fac vegeta in casa din legume taiate fin si deshidratate in cuptor, dar ma scotea din minti cat trebuia sa astept dupa ea si cat de greu se dadea la masina (pe vremea aia nu aveam blender ca lumea). O perioada am cumparat “vegeta naturala” dar n-avea niciun gust, asa ca am renuntat cu totul si ma asiguram mereu ca supele/ciorbele mele aveau o baza formata din: cartofi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, morcovi, ceapa si uneori ardei (daca erau in sezon). Cel mai enervant era insa cand vream sa imi fac cate o supa crema si n-aveam in casa cele de mai sus si nici la vegeta nu puteam apela: fuckity-fuck!

Fast-forward in 2016, ziua de gratie cand am aflat cum pot: 1. sa nu mai las legumele sa se strice in frigider si 2. sa fac o baza pentru supe creme pe care sa o am mereu la indemana. Ei bine, daca aveti prin frigider legume din categoria celor mentionate mai sus (cartofi, telina, radacina de patrunjel, pastarnac, ceapa, morcovi, ardei, etc.) si vedeti ca sunt ofilite, singure si triste:

  1. curatati-le rapid si tocati-le in bucati mari
  2. aruncati-le intr-o oala cu apa clocotita si fierbeti pana se patrund
  3. daca aveti un blender de mare putere asa cum il am eu pe multiubitul meu si are cana care sa reziste la temperaturi inalte, turnati direct continutul oalei in cana. Daca nu, un blender de mana.
  4. Depozitati:
    • Intr-o sticla cu capac, pe care o puteti tine in frigider intre 2-4 zile maxim
    • Intr-o punga ziplock, pe care apoi o puteti pune in congelator si pastra cateva luni bune. Cand vreti sa faceti supa, o scoateti pur si simplu, ii trageti doua cu un facalet ca sa se sparga in bucati, apoi turnati continutul pungii in oala si gata.

vegeta pentru supa-2



Nu pot sa subliniez suficient importanta consistentei. Diferenta intre o supa facuta la un blender de mare putere si unul de mana sau normal dar de putere mica este URIASA. Va spun, o supa mediocra poate sa para fabuloasa doar pentru ca are consistenta aia de smantana care nu se poate obtine cu un blender slab. Ma gandesc serios sa fac atelier de supe la VEG Studio doar ca sa vedeti ce inseamna, pentru ca niciun cuvant nu e mai puternic decat experienta in sine. Ma gandesc la fel de serios sa va arat si intr-un videoclip comparativ ce inseamna mixarea la blender puternic vs. blender clasic, sa vedeti ce resturi raman in tifon la fiecare.

vegeta pentru supa-3

Revenind la supa noastra, aflati ca ea poate fi:

  • o baza exelenta pentru supe crema pe care sa o aveti mereu la indemana in frigider: scoateti supa crema, adaugati un fenicul fiert sau o sfecla coapta sau un broccoli fiert (sau crud) si ati obtinut supa crema de fenicul, respectiv sfecla, respectiv broccoli – intelegeti versatilitatea?
  • vegeta pentru ciorbe consistente: puteti face o ciorba cum o faceti de obicei si sa adaugati o cana din “vegeta pentru supa” doar pentru a spori gustul. Nu va mai fi o ciorba “clara”, but hei, va fi super gustoasa.
  • o baza pentru tocanite si chiar curry-uri. Why the heck not? Eu as pune asa ceva in tocanita de cartofi sau ghiveciul de legume!

Presupun ca mai poate fi folosita si altfel, dar va las pe voi sa-mi dati idei :)

Love and soups!

 

8 COMMENTS

  1. Super buna ideea!! Rar se intampla sa am legume ce se ofilesc in frigider, pentru ca evit sa cumpar cantitati mari, insa stiu ce pot face cu ele de va fi cazul :D

    • Eu din cand in cand mai am. Dar ma incanta ideea ca pot congela si pot avea oricand supa calda si hranitoare. O scot din congi, o pun pe foc – pac! Pranzul!

  2. Buna, eu am un blender Philips care nu costa 3000 de lei ci doar 150 lei si face o supa extra fina si cremoasa, ce arata la fel ca cele de pe youtube facute in Vitamix. In opinia mea, nu la supe se vede diferenta fiindca tot legume fierte sunt ci la smoothie-uri ce contin curmale sau alte solide de genul sau numai elemente congelate tun.

  3. Despre ce cantitate e vorba? Din ce am inteles, asta e un fel de vegeta naturala. Si atunci cand vrei sa faci o supa sa zicem de 1 litru, cat din aceasta vegeta trebuie sa pui?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.