[P] Despre painea Sylvester Graham painea graham facuta si cu maia deshidratata

0

Iubesc painea. Am iubit-o de pe vremea cand se dadea pe cartela si ma trimitea mama sa o iau, iar eu ma intorceam cu ea mancata pe jumatate, ca deh, era calda. Nu era nimic mai bun pentru mine decat coltul ala de paine rupt, furat, impartit cu prietenii din fata blocului. Mult timp nu am crezut ca pot sa fac paine, de fapt, nu am crezut ca pot face nicio reteta al carui timp de asteptare depasea 10 minute, mai ales una care implica aluat! Am inceput cu painea cu drojdie de bere/comerciala si, dupa cum stiti, am ajuns la painea cu maia salbatica de care m-am indragostit si pe care o fac mai mereu.

Astazi insa vreau sa va povestesc despre painea Sylvester Graham de la Vel Pitar, care, pe langa consistenta si gust, are un mare plus de la mine deoarece are in compozitie maia deshidratata si faina de la 7 Spice.

Painea Sylvester Graham de la Vel Pitar este o paine obtinuta din 100% faina integrala macinata grosier, inspirata dupa o reteta elaborata la inceputul secolului XIX de Sylvester Graham. V-am mai povestit despre el, e considerat parintele vegetarianismului si a pledat intens pentru evitarea bauturilor alcoolice, consumul alimentelor procesate și pentru mentinerea moderatiei in toate domeniile vietii de zi cu zi. Tot el a pus bazele Dietei Graham, bazata in special pe consumul de fructe, legume si alimente bogate in fibre si care exclude din alimentatie carnea si condimentele.

Painea Sylvester Graham e o paine speciala si datorita procesului de fabricatie care este unul de durata si necesita investitii in liniile de fabricatie. De ce este de durata? Pentru ca pentru obtinerea painii se lasa faina la hidratat timp de 4 ore si are in compozitie, cum spuneam mai sus, maia deshidratata. Aceasta este un agent de fermentare si dospire asemanatoare cu drojdia, dar nu din familia drojdiilor de bere, ci este o drojdie care apare spontan pe boabele de cereale. Este obtinuta din apa si faina. De fapt, in painea asta nu sunt folosite E-uri sau conservanti iar faina este 100% graham. Faina graham este de fapt o faina integrala macinata mai grosier, necernuta, adica o faina in care s-a folosit intregul bob de grau, inclusiv cu tarate, ceea o face sa fie plina de fibre (7,6 g/100g produs). E ideala intr-o dieta vegetariana, ce spun eu, e ideala in orice dieta.

Va spun toate astea pentru ca stiu ca nu e posibil sa facem mereu paine in casa – si eu cumpar uneori. Stiu de asemenea ca multi dintre voi nu isi fac paine in casa deloc, fie pentru ca nu ii intereseaza fie pentru ca nu au timp. Pentru toti si pentru toate aceste momente exista o paine raspandita larg in supermarketuri, care foloseste o fermentare lunga, o faina integrala, care nu are E-uri si conservanti si care isi pastreaza prospetimea datorita maielei deshidratate. Painea Sylvester Graham.

Love and bread!

 

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here