Cum sa-ti organizezi meniul de nunta

31

De saptamana trecuta am intrat oficial in randul “duamnelor.” Pentru ca dispretuiesc profund risipa si ritualurile idioate, dar si pentru ca am 35 ani si nu-mi mai pune nimeni bocancul in gura atunci cand vine vorba de deciziile pe care le iau in viata, am reusit sa organizez acest fericit eveniment cu toata simplitatea si decenta pe care atat eu cat si sotul meu (mahahaha cum suna asta) ni le-am dorit. Am purtat haine obisnuite pe care le aveam deja in dulap, ne-am pomadat singuri, ne-am instruit invitatii sa nu dea banii aiurea pe flori si sa vina imbracati la fel de normal ca si noi. Am avut mare noroc ca sunt prietena cu this darling, amazing girl, care s-a ocupat sa imortalizeze momentele pretioase din timpul ceremoniei si a facut o treaba EXCELENTA (muah, muah, muah!). Dupa cele 15 minute de glorie cetateneasca, ne-am instalat la studio (care s-a nascut sa fie perfect pentru asa evenimente intime!) si ne-am pus pe mancat (soc si groaza).

Vreau sa va zic ca a fost o zi perfecta. Pentru ca am fost relaxati. Pentru ca nu ne-au strans pantofii si nu ne-a curs machiajul. Pentru ca nu am avut asteptari. Pentru ca nu am dorit decat sa ne bucuram si sa simtim dragostea celor 10 oameni care ne-au fost alaturi. Am avut timp sa ii strangem pe toti in brate, sa le zambim, sa le transmitem cat de importanti sunt pentru noi. A fost o zi in care emotia a invins materialismul si ne-a dat cele mai minunate amintiri: sunt atat de recunoscatoare pentru asta!

foto Catalina Zaharescu Tiensuu
buchet nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu

Singura “extravaganta” pe care mi-am permis-o a fost buchetul meu, care a inclus (DA, VEDETI BINE) broccoli, lime, rozmarin, cimbrisor, eucalipt si bumbac. Cunoscut la primarie si sub numele de “buchetul stir-fry” sau “buchetul salata”, a fost cel mai fotografiat element al zilei :) Pentru realizarea lui i-am dat mana libera dragei mele Cristina, care mi-a facut si buchetul de nasa de botez si fara de care pur si simplu nu-mi pot imagina vreun eveniment in familie.

Mancarea a reflectat spiritul zilei: bine aleasa, bogata, variata si cu o prezentare cat se poate de naturala. Am ales sa organizez un bufet suedez cu platouri imense pline cu ingredientele mele preferate: branzeturi, verdeturi, fructe, nuci, masline, dipuri, paine cu maia si, evident, carne pentru invitatii care consuma. Ador acest gen de party platters, sunt nemaipomenite indiferent de eveniment (nunta, botez, aniversare, bufet la birou, etc.) pentru ca arata FABULOS, te inspira imediat sa mananci si iti ofera libertatea de alege doar ce iti place. In majoritatea cazurilor prezentarea te face sa le incerci pe toate, trust me :) Evident, totul a fost foarte frumos si pentru ca totul a fost foarte bine planuit (va aduceti aminte de cei 5P? Perfect planning prevents pathetic performance!). In cele ce urmeaza, am onoarea sa va prezint, from the depth of my criminal mastermind, modul in care am gandit si planificat acest meniu de nunta, astfel incat sa-mi puteti fura modelul si sa va puteti organiza propriul meniu de nunta in deplina siguranta.

catering nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu

Lista de ingrediente pentru meniul de nunta

Eu mi-am impartit mancarea in 9 mari categorii: branzeturi, legume taiate, verdeturi, fructe, conserve, paine & crackers, nuci, pateuri/sosuri/spreaduri si carne (in cazul in care trebuie sa va pregatiti si pentru invitati omnivori).

Categoria branzeturi e cea mai stufoasa pentru ca e si foarte ofertanta si pentru ca, dupe cum stiti de pe blog, viata fara branza e pustiu. La randul ei, am impartit-o in patru mari sectiuni: branzeturi moi (precum brie, camembert, capra, etc.), branzeturi tari si semi-tari (parmezan, svaiter, telemea, cascaval, gruyere, halloumi, etc.), branzeturi cu mucegai albastru (care au putoarea cea mai intensa – roquefort, gorgonzola, danish blue, etc.) si branzeturi proaspete (urda, ricotta, mozarella, branza de vaci, etc.). Atunci cand mergeti la cumparaturi, sfatul meu este sa aveti minim doua din fiecare categorie. Branzeturile astea au foarte mare personalitate si merg nemaipomenit cu fructe, precum struguri, smochine, capsuni, pere sau coacaze rosii.

bufet nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu
meniu nunta
foto – Catalina Zaharescu Tiensuu

De pe un platou imbietor nu pot lipsi legumele si verdeturile proaspete si uscate: they lift everything up. Preferatele mele sunt: ardeii, morcovii, ridichile, castravetii, rosiile* (daca sunt in sezon), telina apio, rucola, spanacul tanar, busiocul, avocado*, ceapa si usturoiul verde (*tehnic, fructe). Peste verdeturi imi place sa arunc putin ulei de masline si un strop de zeama de lamaie sau otet balsamic. Ele se imperecheaza nemaipomenit cu o varietate de dipuri/pateuri/sosuri/spreaduri, precum: tapenada de masline, hummus, salata de vinete, sosul pesto (din rosii sau busuioc) sau crema de branza facuta in casa.

Desigur, ce e viata fara carbohidrati, sub forma de paine cu maia si crackers. QUICK TIP: cumparati paine cu maia feliata si taiati fiecare felie in doua. In acest fel veti minimaliza risipa de mancare, pentru ca oamenii au tendinta de a incepe o felie de paine si de a o lasa pe farfurie neterminata. E o diferenta foarte mare daca aruncati 10 felii de paine aproape intregi, sau mai putin de 10 jumatati de felie. Trust me.

meniu nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu

Bineinteles ca detaliile mici conteaza! Castravetii cornison murati, rosiile uscate in ulei de masline, maslinele (de minim doua feluri), o mana de nuci, una de alune, un borcan de chutney (eu am avut de smochine) sau de dulceata sau un mustar picant schimba fata platoului. La fiecare astfel de masa eu ma asigur ca am si o salata foarte mare si consistenta, pe baza de paste, cartofi sau linte/naut/fasole. De data asta am optat pentru minunata mea salata de paste in 10 minute, si n-am facut rau deloc :)

bufet nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu

Cand vine vorba de carne, sincer, nu prea ma pricep sa va dau sfaturi, dar pe mine m-a ajutat faptul ca am petrecut timp din viata asta langa foodies si i-am auzit vorbind de: prosciutto, bresaola, chorizo, jamon, muschi, salam uscat, stuff like that. Faceti o selectie pe acelasi principiu ca la branzeturi si va fi ok.

La capitolul styling, lucrurile stau foarte simplu: alegeti platouri sau tocatoare foarte mari si incepeti prin a aseza in centru unul din bolurile cu pateuri/paste/sosuri. Apoi asezati ingredientele in devalmasie, cate putin din toate, astfel incat sa creati o simfonie de gusturi, culori, mirosuri si texturi. NU PUTETI DA GRES.

meniu nunta

Desigur ca daca va e lene sa puneti cap la cap o lista, am pregatit din nou eu una pentru voi: e un PDF in format A4 pe care il puteti descarca, imprima si lua cu voi la cumparaturi sau lipi pe frigider. Pentru a o accesa, dati click pe poza de mai jos.

meniu nunta

Bauturi

Luati in calcul doua aspecte: ca veti avea oameni care vor si pot sa bea alcool si altii care nu. Ajuta daca inainte de a trece la planificarea bauturilor faceti o lista in care impartiti invitatii in aceste doua categorii. Luati in considerare varsta, afectiuni, ora si durata petrecerii si mijlocul de transport cu care vin invitatii: puteti avea supriza sa constatati ca va fi o petrecere la care se va bea mult alcool sau dimpotriva! Iata si o scurta lista cu sugestii de bauturi:

  • apa plata infuzata (noi am avut cu petale de trandafir din gradina si rozmarin)
  • sampanie pentru adulti
  • sampanie pentru copii (din care au baut la greu si adultii)
  • vin rosu, alb, roze
  • prosecco
  • bere cu si fara alcool
  • sucuri naturale
meniu nunta
credit foto – Catalina Zaharescu Tiensuu

Numarul de portii

Bine, bine, dar cata branza sa cumpar totusi?? Dar legume? Secretul meu este calculul la gramaj. Socotiti un anumit gramaj de mancare per bucata invitat si asa veti putea sta linistiti ca nu face nimeni foamea. Iata ce va propun:

  • branzeturi: 150-200 g/persoana
  • mix de legume: 1/2 kg pentru 8-10 persoane
  • verdeturi: o mana/ persoana
  • salata de paste/cartofi: 100-150 g/persoana
  • dipuri/paste/sosuri: 60-70 g/persoana
  • paine/crackers: 100 g/persoana (sau 2 felii mari de paine)
  • carne: 150-200 g/persoana

Dupa cum puteti vedea, eu am estimat un consum de aproximativ 600-700 g mancare per invitat, ceea ce nu e deloc putin. Daca petrecerea se suprapune cu perioada mesei (la noi a fost pranzul) e o cantitate potrivita, daca nu, puteti opta pentru mai putin. Am tinut cont si de faptul ca atunci cand varietatea felurilor de mancare e foarte mare, se va manca mai putin din fiecare fel dar consumul total per invitat va fi mai mare.

Organizarea salii

Cu o zi inainte de eveniment, aranjati sala (daca aveti posibilitatea). Numarati, pregatiti si asezati pe masa: farfurii (una pentru fel principal, una pentru desert), tacamuri, servetele (minim 4 de persoana), pahare de vin/sampanie, pahare de apa/suc, cesti de cafea/ceai, scobitori.

Sfaturi utile

  1. Cand “rotunjiti” cantitatile pe care vreti sa le cumparati, rotunjiti spre mai mult, nu spre mai putin. Chiar daca ramane mancare, va fi mai mult decat binevenita.
  2. Daca varietatea felurilor de mancare e foarte mare, calculati portii mai mici, pentru ca invitatii vor incerca din toate si ca urmare nu vor putea manca portii foarte mari.
  3. Nu aruncati resturile! Strangeti-le pe toate pe un platou, pentru ca va fi super util a doua zi, fie pentru ca in febra pregatirilor nu aveti mancare gatita acasa, fie pentru ca mai raman rude pe la voi si trebuie sa improvizati ceva rapid.
  4. Intrebati musafirii cu cateva zile inainte de eveniment daca au un regim special (vegetarian, omnivor) sau daca au alergii sau alte afectiuni, pentru a putea pregati si ajusta bufetul in consecinta.
  5. Daca estimati ca un anumit fel va fi foarte popular (in cazul meu branza, muahahaha), pregatiti cantitati mai mari din el, astfel incat sa ajunga la toata lumea.

La final, domnul si doamna va ureaza sa aveti parte de cele mai frumoase petreceri alaturi de oameni dragi si mancare buna. Ca la noi :)

buchet nunta
foto Catalina Zaharescu Tiensuu

Love and party platters!

PS Am cele mai misto prietene de pe planeta.

31 COMMENTS

  1. Felicitări! Ai fost foarte frumoasa! Deși se spune ca nunta nu o faci ca sa te simți tu bine te felicit ca ai ales sa faci o nunta la care sa va simțiți amândoi bine, sa fie despre voi și pentru voi.
    Fain și meniul :)

  2. Felicitari din toata inima! Casa de piatra, sa aveti parte de tot ceea ce va doriti!
    Multumesc pentru articol :). Nunta mea a ramas demult in urma, dar ideile sunt foarte bune pentru orice fel de petrecere si chiar simpla masa intre prieteni.

  3. Draga Andipandi, I love you! Si tu ești cea mai mișto prietena de pe planeta!
    P.S. Prosecco + suc de portocale, aka Mimosa = cocktail-ul perfect pentru un astfel de eveniment.

  4. Felicitari, frumoasa duamna! Dar tortul? Fara tort? Iata si carcotasa de serviciu :)
    Superba nunta, exact asa cum ar trebui sa fie momentul asta, daca nu ne-am pierde in obiceiuri – ale altora, in general – si traditii – tot ale altora, daca nu sunt cele adevarate. Sa ramaneti asa frumosi si fericiti pana la nunta de aur :)

    • Ei uite ca n-am avut tort! Deloc! Le-am pus pe mama si mosica sa-mi faca prajiturile copilariei, iar o vecina tare draga mi-a facut o surpriza: o cutie uriasa cu saleuri cu chimen DELICIOASE! Nu-ti pot descrie cum s-au halit :)
      Iti multumim de urari, asa imi doresc si eu: sa ramanem sanatosi si fericiti impreuna pana dincolo de nunta de aur :)

  5. Weeeeeeeee, felicitari! Casa de piatra si fericire! Radiezi si arati ca o zi de primavara in toate pozele <3 Buchetul l-am vazut pe Instagram si de atunci mi-a placut, chiar daca nu stiam obiectivul. Imi place mult ideea de nunta relaxata, care sa fie o placere pentru toata lumea.
    P.S. ceva similar cu meniul tau am facut pentru cand si-a dat doctoratul sister. A fost mega complimentat si am concluzionat ca a meritat sa ma anchilozez deasupra blatului asezat mult prea jos :))) Prajituri am facut banana bread si brownie cu zmeura si vreau sa spun ca eu nici nu am apucat sa gust din ele.

      • 230 g ciocolata neagra, 200 g unt, 4 oua, 200 g zahar brun, 90 g faina, 20 g cacao, 200 g zmeura, 1/2 pastaie vanilie, o lingurita nucsoara macinata, 1 varf de sare.
        Ciocolata si untul le topesti intr-o cratita cu fundul gros. Intr-un bol, omogenizezi ouale, zaharul, sarea, semintele de vanilie si apoi adaugi amestecul de ciocolata si unt. Peste tot maglavaisul, adaugi faina, nucsoara si cacao cernute. Apoi amesteci jumatate din cantitatea de zmeura, astfel incat sa se marunteasca si sa capete ceva interesant textura. Pui compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si adaugi in compozitie restul de zmeura intreaga. Zduf in cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute (centrul sa fie inca moale si sa se miste usor). Dupa aceea dispare cu viteza luminii din tava :))) Este de departe cea mai de succes prajitura pe care o fac si chiar si mie imi place mult.

  6. Eram abonată la pagina asta și când m-am abonat probabil credeam că e pagină vegană, și acum primesc mail și când dau click văd o persoană cu un zâmbet larg ținând ditamai tava cu animale moarte feliate. Merci, dar n-am nevoie de recomandări pentru evenimente în care să celebrez folosindu-mă de cadavre.

    • Buna Gabriela, eu nu am fost si nici nu cred ca voi fi vreodata vegana: nu cred in veganismul 100%. Sunt casatorita cu un omnivor, traiesc intr-o familie de omnivori si nu consider ca intre mine si ei ar trebui sa existe un zid incarcat de dispret. Familia mea si-a schimbat foarte mult atitudinea fata de mancare in ultimii ani, consumand, din ce in ce mai putina carne, iar acest lucru l-am reusit printr-un exemplu personal pozitiv, in care nu le-am interzis nimic si nici nu le voi interzice vreodata. Consider cu tarie ca daca adoptam o atitudine agresiva sau dispretuitoare sau superioara la adresa omnivorilor nu vom reusi niciodata sa ii facem sa incerce si mancare bazata pe plante sau sa isi schimbe parerile. Incerc sa ma distantez cat pot de mult de acest gen de abordare si nici nu sunt ipocrita sa pretind ca nu se mananca deloc carne in prezenta mea: nici vorba! Eu nu gatesc cu carne, dar familia mea, in casa mea, o consuma. E dreptul si alegerea lor, asa cum dreptul si alegerea mea e sa fiu vegetariana. Atunci cand acesti oameni imi sunt musafiri, la un eveniment unic in viata mea si a sotului meu omnivor, consider ca e o chestiune de respect sa ii tratez intr-un mod care sa ii faca sa se simta bine. Acest blog este despre viata si experiente mele, iar aceasta e una din ele si este utila si acelor cititori care nu sunt vegani si care sunt multi – lor m-am adresat.
      Imi pare rau ca ai avut impresii gresite despre acest blog, dar ma bucur ca am avut acum ocazia sa le lamurim.

  7. Felicitari, ! Casa de piatra, sa fiti sanatosi si fericiti ! Si sa va dea Domnul tot ce va trebuie !
    Felicitari si pentru simplitate, rafinament si naturalete !
    Buchetul este superb !

  8. Felicitari, draga Andie! Foarte frumos ai organizat totul. De tort ma intrebam si eu, dar am vazut raspunsul in comentarii mai sus :) Asa a fost si la noi, ne-am intalnit doar cu rudele si cativa prieteni la o cabanutta la munte si am avut in meniu ce aveau oamenii aia acolo si am mai adus cate ceva cu noi, mai mult legume ca acolo nu prea sa consuma legume ca atare si verdeata fel de fel. Dar important e ca fost frumos si simplu, asa cum ne doream. Te imbratisez cu drag, multi ani fericiti impreuna!

  9. Waaa, acum am citit articolul! Nu ați făcut și ceremonie religioasă? In unele familii este multă presiune cu acest aspect.

    • Am facut, dar mai tarziu. Si oricum nu a semnat cu o nunta. Initial familia a fost oripilata, dar a iesit asa bine ca la final au zis ca toate nuntile ar trebui sa fie asa ☺️

Leave a Reply to Gabi Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.