10 aperitive de petrecere pe timp de carantina

1

Ideea acestui articol mi-a venit inainte de ziua mea. In Belgia s-a dat voie incepand cu 18 mai sa primim in vizita un numar limitat de persoane (mereu aceleasi) iar noi am profitat de ocazie si am sarbatorit alaturi de nasi. Chiar si asa, tot nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc ca poate nu ar fi bine sa mancam toti din acelasi castron pe vremuri de COVID-19. Am cugetat profund, si am conceput lista asta cu 10 feluri de mancare delicioase care se pot lua cu mana fara sa atingi mancarea altora sau o lingura si sa cresti riscul de contaminare. Nu stiu cat o fi de ajutor, dar ma gandesc ca nu sunt singura care s-a confruntat sau se va confrunta cu problema asta in perioada urmatoare. So, here it goes:

Salata caprese pe bat

Sau pe scobitoare, dupa posibilitati. Aveti nevoie de 1 punga cu mini-bilute de mozzarella, 1 legatura de busuioc si o mana de rosii cherry. Pozele sunt destul de edificatoare, nu cred ca aveti nevoie de explicatii. Incercati totusi sa puneti rosia cu taietura orientata spre biluta de mozzarella, ca sa nu curga peste tot si sa arate mai bine. Puteti pune si rosii intregi, dar e mai sigur pentru copiii mici sa fie taiate.

Mini-tarte cu iaurt si tapenada de masline

Reteta asta e un deliciu, practic iti bati … vecinii. Nu a fost petrecere la care sa nu fie apreciata, mai ales daca folositi ingrediente de calitate. Alternativ, puteti face mini-tarte cu crema de porumb sau orice alta reteta de tarta mare pe care sa o coaceti sub forma de tarte mici.

Tigarete din filo cu spanac si feta

Doamne ce bune sunt si ce repede se mananca! Sunt de origine greceasca si se fac relativ simplu:

Ingrediente
  • 2 linguri ulei de masline plus extra pentru uns
  • 1 ceapa rosie mica tocata marunt
  • 1 catel usturoi feliat
  • 350 g spanac taiat fasii
  • 100 g feta sfaramata
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 legatura de marar tocat fin
  • Cateva foi de filo
Metoda
  1. Intr-o tigaie ceramica incalzim uleiul si sotam ceapa si usturoiul pana se inmuaie putin. Adaugam spanacul si mai sotam cateva minute. Il stoarcem apoi bine de apa eliberata si amestecam cu feta, marar, sare si piper intr-un bol incapator.
  2. Preincalzim cuptorul la 180 C si tapetam doua tavi cu hartie de copt.
  3. Pe masa de lucru intindem o foaie de filo si o taiem in fasii late de aprox 10 cm. Apoi o ungem usor cu putin ulei cu ajutorul unei pensule. La capatul fiecarei fasii punem putina umplutura de spanac si rulam fasia pe lungime pana obtinem o tigareta. Procedam la fel cu restul pana epuizam umplutura.
  4. Asezam tigaretele in tavi, le ungem cu putin ulei de masline (optional putem presara putin susan peste) si dam la cuptor 12-15 minute pana se rumenesc.

Mozarella la cuptor

Nu ma pot gandi la o reteta mai comforting decat asta. Se face ULTRA rapid, are ingrediente putine si simple, e un aperitiv cald si, ce mai vorbesc eu aici: carbohidrati + grasime = love. Dati click pe linkul din titlu si muriti de placere.

Bruschette cu rosii

Reteta completa o gasiti in numarul din 2014 al revistei VEG

Tot in seria “ce mai punem pe paine” va poftesc sa incercati o reteta clasica dar care, daca e facuta bine, sparge avioane. Ingredientele sunt umile, dar sunt cheia succesului:

  • Baghete de calitate. Daca aveti cu maia, bine, daca nu, va las o reteta simpla aici care imita bine the real thing. Se face cu drojdie si e succes garantat. Se taie felii si se prajesc bine la toaster sau in tigaie.
  • Usturoi: luam cate un catel si il racaim bine pe feliile de bagheta prajite, care vor actiona ca o razatoare naturala si vor impregna toata aroma in ele. Doamne-ajuta.
  • Rosii de sezon, tocate cubulete si amestecate cu ulei de masline, usturoi feliat, sare, piper si busuoic proaspat maruntit. Inutil sa va spun ca nimic nu inlocuieste o rosie de calitate, dar daca nu aveti posibilitatea, puteti sa ii acoperiti gustul cu busuioc si usturoi, ca doar oameni suntem.

Orice salata in foi de andiva

Nu stiu voua cum vi se pare, dar mie insiruirea asta de carbohidrati de mai sus (si de mai jos) imi da fiori pe cantar. Ca sa existe si variante mai light, va propun sa cumparati andive belgiene si sa le umpleti foile cu diverse salate. Merg bine salatele marunte, precum tabbouleh (sau similar) si coleslaw.

Eu v-as recoamnda sa nu faceti totusi coleslaw cu maioneza si sa incercati sa amestecati doar 1/2 varza mica rasa si frecata cu sare cat sa se inmuaie cu 1 morcov ras, 1 iaurt bio, 2 catei usturoi zdrobiti si piper. Scutiti o tona de calorii si e delicioasa!

Oua umplute

Nu cred ca exista roman in viata care sa nu aiba in familie o reteta beton de oua umplute. Si eu am una, dar azi vreau sa va spun cum sa faceti varianta light, in care sa nu ne curga grasimea pe artere.

Fierbeti 8 oua tari (5 minute), lasati-le sa se raceasca apoi taiati-le in jumatati. Scobiti galbenusurile si amestecati-le cu 1 avocado, 1 lingurita de mustar, zeama de la 1/2 lamaie, sare si piper. Umpleti albusurile scobite cu umplutura de avocado si ornati cu masline sau frunze de marar. Done!

Mini-sandvisuri cu diverse umpluturi

Cu mare tristete va anunt ca sandvisurile astea se fac cel mai bine cu paine alba la punga, da, soiul ala cel mai ordinar. Dar moaaama ce bune sunt! Painea aia moale care ti se topeste in gura si care poate fi apucata si de manute mici-mici, care poate fi taiata in triunghiuri perfecte si care aluneca asa usor pe gat! Hai ca merge, nu le facem in fiecare zi. O alternativa este sa folositi aceste painici de legume fara gluten dragute, care se potrivesc perfect!

Umplutura mea preferata pentru sandvisurile astea se formeaza din crema de branza si felii de castravete, dar se potriveste bine si cu: hummus, salata de vinete, pasta de morcovi sau guacamole.

Focaccia

Daca faceti reteta mea, e ca si cum ati manca o placinta. E atat de savuroasa si gustoasa de una singura ca nu va mai trebuie altceva. Daca nu faceti focaccia cu maia, o reteta faina cu drojdie are Laura. O puteti unge cu un dip fain (vezi mai sus) si aia e.

Mini-pizze

Credeti-ma, nu sunt deloc asa complicat de facut precum suna.

  1. Preincalzim cuptorul la 180C cu ventilatie si tapetam o tava mare cu hartie de copt.
  2. Luam o foaie de aluat de foietaj si o taiem cu un pahar in forme mici rotunde. Le ungem cu putin sos de rosii (avem nevoie de 1 canuta mica per total), adaugam o bucata de mozzarella (eu am folosit 250g), presaram putin oregano si la cuptor pana se rumenesc. Simplu ca buna ziua!

Ei, cum v-a placut lista mea? Eu zic ca avem un echilibru bunicel. Cateva salate, grasimi bune dar si muuulti carbohidrati, ce sa facem, o viata avem si nu petrecem tot timpul. Sper ca mica mea lista sa va ajute si sa ve dea idei bune si m-as bucura daca le-ati pune in practica – desigur, cu respectarea masurilor de securitate!

Love and finger food!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.